Talous    |   HS-analyysi

Facebook sanoo uutisten vähenevän palvelussaan, ja sillä voi olla suuria seurauksia

Facebook kertoi osavuosikatsauksensa yhteydessä sisältöjen jakamisen keskittyvän tulevaisuudessa yhä voimakkaammin yksityiseen viestittelyyn ja ”tarinoihin”. Vaikka samalla sen syntitaakka valeuutisten levittäjänä huojeni, niin myös kaupallisten medioiden ahdinko syveni, arvioi HS:n talouden ja politiikan toimittaja Juha-Pekka Raeste.

Amerikkalaisen yhteisöpalvelu Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ennusti yhtiönsä osavuosikatsauksen yhteydessä viime viikolla, että Facebookin nykyisen päätulolähteen eli niin sanotun uutisvirran merkitys vähenee nopeasti samalla kun käyttäjät siirtyvät uusille alustoille.

Uutisvirta on ollut Facebookin ydintä. Käyttäjät ovat sitä rullaamalla katsoneet ja kommentoineet kavereittensa kuulumisia, kuvia, mainoksia ja oman verkostonsa jakamia uutisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monelle uutisvirta on ollut lähes sama asia kuin koko Facebook.

Uutisvirran haastavia uusia alustoja ovat Zuckerbergin mukaan Facebookissa ja Instagramissa vuorokauden ajan säilyvät ”tarinat” sekä erilaiset pikaviestit, joita ihmiset lähettävät toisilleen esimerkiksi Facebookin omistamissa Whatsappissa ja Messengerissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset ovat enemmän kotonaan ympäristössä, kun heidän sisältöjään nähdään pienemmissä porukoissa, ja postaukset eivät jää näkymään ikiajoiksi”, Zuckerberg perusteli.

Facebook on nykyisin niin iso, että tällaisella pieneltä tuntuvalla linjanmuutosilmoituksella voi olla valtava merkitys niin median toimintaan kuin erilaisten yritysten ylläpitämien Facebook-sivujen tulevaisuuteenkin.

Ilmiön koon ymmärtääkseen on välttämätöntä ymmärtää ensin Facebookin koko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osavuosikatsauksensa mukaan sillä oli heinä–syyskuussa vajaat 2,3 miljardia kuukausittaista aktiivikäyttäjää. Määrää voi verrata vaikka Vatikaanin arvioon siitä, että maailmassa on noin 1,3 miljardia katolilaista.

Facebook on myös melkoinen rahantekokone. Se teki heinä–syyskuussa 13,7 miljardin dollarin liikevaihdolla 5,1 miljardin dollarin eli noin 4,5 miljardin euron tuloksen.

Facebook on saanut kuluneen vuoden aikana vastata yhä useammin siitä, että se on niin suuri mielipiteen muodostaja maailmassa. Sen algoritmit ratkaisevat, minkä porukan viestejä ja uutislinkkejä näemme päivittäin Facebookissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikutusvaltansa takia Facebook on ollut poliitikkojen hampaissa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopan parlamentissakin. Sitä syytetään käyttäjätietojensa myymisestä epäilyttäville tahoille, jotka voivat levittää niin erilaisia valeuutisia kuin nettihuijauksiakin.

Samaan aikaan Facebookin yrityksistä sensuroida uutisvirtaansa tulee jatkuvasti pyyhkeitä – esimerkiksi siitä, että Facebook sensuroi New York Timesin -jutussa julkaistun, ympäri maailmaa levinneen kuvan nälkää nähneestä, sittemmin kuolleesta seitsenvuotiaasta tytöstä Jemenissä.

Poistoperusteena oli ollut se, että Facebook ei salli kuvia alastomista lapsista.


Joskin tällä kertaa postaus palautettiin kuvan ”globaalin merkittävyyden” tähden, Facebook ilmoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Facebook ja Mark Zuckerberg ovat viimeksi kuluneen vuoden ajan pyrkineet eri keinoin vakuuttamaan maailmalle, että yhtiö ottaa vastuunsa mielipidevaikuttajana vakavasti. Mutta vaikka se onnistuisi, uusia väärinkäytöksiä pulpahtelee esiin tämän tästä.

Esimerkiksi käy Vice-median tutkiva ryhmä, joka osti Facebookia näpäyttääkseen sadan istuvan senaattorin nimissä valemainoksia, joista osa oli vielä merkitty tunnettujen poliitikkojen maksamiksi.

Myös valeuutisten määrän tulisi vähentyä, jos Facebook pienentää uutisvirran merkitystä ja siirtää palvelun painopistettä enemmän yksityisten viestien välittämiseen.

Facebookin linjanmuutos voi olla karu uutinen kaikille niille, jotka ovat patistaneet yrityksiä pitämään yllä tiivistä heimosuhdetta asiakkaisiinsa Facebook-sivujen kautta.

Mutta ennen kaikkea linjanmuutoksella voi olla suuri vaikutus mainosrahoitteisen median toimintaan.

Suurissa mediataloissa juttujen lukijoista 10–15 prosenttia tulee sosiaalisen median kautta. Tästä liikenteestä karkeasti arvioiden kolmannes tulee Facebookin kautta.

Näin arvioivat mediatalojen digiosaajat, jotka kieltäytyvät antamasta tarkempia lukuja oman yhtiönsä tai medioidensa osalta.

Verkkomedian kannalta Facebookin ilmoitus oli kuin saavillinen kylmää vettä niskaan.

Monessa mainostulojen varaan laskevassa verkkomediassa strategia ja toivo on vuosikausien ajan pantu siihen, että käyttäjämäärät ovat kasvaneet kaksinumeroista vauhtia.

Median valoisaa tulevaisuutta on voitu julistaa noiden kasvulukujen varaan.

Nyt monessa suositussa verkkomediassa, maailmalla ja Suomessa, kasvun huippu on jo saavutettu.

Samaan aikaan kansainväliset jätit, kuten Google ja Facebook, ovat voineet painaa mainosten hintoja alaspäin niin, että kannattavuus on koetuksella.

Kun Facebook ilmoittaa uskovansa sen uutisvirran kautta tulevan liikenteen hupenemiseen, vaaran merkit ovat selvät.

Suuret amerikkalaiset mediatalot, kuten CNN ja New York Times, kertoivat tosin tiistaina saaneensa lokakuussa noin puolitoista kertaa enemmän kävijöitä Facebookin kautta kuin aiemmin.

Facebook kertoi uudesta näkemyksestään lokakuun 30. päivänä, tuon mittausjakson toiseksi viimeisenä päivänä.

Helsingin Sanomien digiliikennettä seuraavan toimituspäällikön Esa Mäkisen mukaan Facebookin kautta HS:n sisältöjä lukevien määrä on vähentynyt parin vuoden aikana, mutta ei kovin paljon.

Kun HS:n digitilaajamäärä on kasvanut, myös liikenne sivustolle on kasvanut. Facebook ei ole tilaajille niin merkittävä kanava lukemiseen, Mäkinen sanoo.

”Mutta dark socialin kautta tuleva liikenne on ollut jo pitkään selvässä kasvussa.”

Dark socialilla eli näkymättömillä sosiaalisen median kanavilla Mäkisen kaltaiset nettijournalistit tarkoittavat pikaviestimissä käytävien ryhmäkeskusteluiden kautta jaettavia linkkejä juttuihin. Sähköpostin, Facebookin Messengerin ja Whatsappin tai Applen iMessagen kautta jaettavista linkeistä ei välttämättä näe, mistä liikenne on peräisin – siitä termi dark social.

Dark social voi olla myös valeuutisten uusi, synkempi temmellyskenttä. Siellä valheelliset tiedot liikkuvat suljetuissa kuplissa ilman, että kukaan tajuaa puhaltaa pilliin ja kertoa tietojen virheellisyyksistä.

Facebook pesee kätensä, mutta ongelma jää.


Mark Zuckerberg kertoi viime viikon esiintymisessään ihmisten jakavan jo enemmän kuvia, videoita ja linkkejä Whatsappin ja Messengerin kautta kuin omilla Facebook-sivuillaan uutisvirrassa.

Hänen mukaansa Facebookin tuoteperheessä pikaviestejä lähtee sata miljardia kappaletta päivässä. Facebook-perheen ”tarinoitakin” jaetaan pian miljardi päivässä.

Mutta kuinka nopeasti Facebookin uutisvirrasta tulee historiaa?

Vastahan sen käyttöön on opittu.

Kansainvälistä viestintäyhtiödataa työkseen seuraava Ylen strategia-asiantuntija Kalle Pirhonen ennustaa, ettei Facebookin uutisvirta yhdessä yössä tyrehdy, vaikka sen ”kuolonkamppailu on jo hyvässä vauhdissa”.

”Facebookin uutisvirran algoritmimuutosten mahdolliset vaikutukset Facebookin kautta mediatalojen verkkopalveluihin tulevaan liikenteeseen ovat kärjistäen sitä isompia, mitä pienempi mediatoimija on kyseessä. Pienen julkaisijan liikenne voi nojata paljonkin Facebookiin, kun taas iso ei ole niin paljon yhden puron varassa.”

Numeroiden takaa -blogissaan nettimittaamista analysoiva Pirhonen vahvistaa hänkin linkkien ja sisältöjen jakamisen siirtyneen entistä vahvemmin viestisovelluksiin.

”Se kehitys on ollut käynnissä jo pidempään.”

Pirhonen uskoo Facebookin lailla tarinatyyppisen kerronnan kasvuun mediataloissakin. Hän kutsuu tätä nopeasti yleistyvää juttumuotoa ”täppäämällä eteenpäin -tarinankerronnaksi”.

Siinä teksti, videot ja kuvat seuraavat kännykälle optimoidussa pystyasennossa toisiaan niin, ettei käyttäjän tarvitse miettiä, miten hän mediaa kuluttaa, kunhan käyttökokemus on merkityksellinen, miellyttävä ja intiimi, Pirhonen selittää.

Helsingin Sanomissa tällaista juttutyyppiä kutsutaan erikoisartikkeliksi.

Niihin voi tutustua osoitteessa HS.fi/erikoisartikkelit.

Lue tästä tuore HS:n erikoisartikkeli: Tetsu nostaa Minakon seinää vasten, eikä vaimo todellakaan tiedä sitä – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen ”rakkaushotelliin”, ja lopulta toimittajan on pakko painaa jarrua

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  2. 2

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   NHL-vahti Mikko Koskiselle muhkea miljoonasopimus – faneilta täystyrmäys

  7. 7

   Hevosia karkuteillä sekä Porvoossa että Hämeenlinnanväylällä – Poliisi: ”Meillä loikkii hevosia siellä täällä”

  8. 8

   I- ja P-junissa merkittäviä myöhästymisiä ja vuorojen perumisia tiistaiaamuna henkilövahingon ja teknisten ongelmien takia

  9. 9

   Lounais-Suomi on Itämeren pahimpia fosforin lähteitä, vaikka valtaosalla alueen pelloista ei edes tarvita ravinnetta

  10. 10

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  5. 5

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  9. 9

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  10. 10

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Inkerinsuomalaisten muistoja kerätään talteen kovaa vauhtia, osa haastatelluista yli 80-vuotiaita: ”Nyt alkavat olla kriittiset hetket”
  3. I- ja P-junissa merkittäviä myöhästymisiä ja vuorojen perumisia tiistaiaamuna henkilövahingon ja teknisten ongelmien takia
  4. Hevosia karkuteillä sekä Porvoossa että Hämeenlinnanväylällä – Poliisi: ”Meillä loikkii hevosia siellä täällä”
  5. Lännen media: Oikeusministeri Häkkänen selvittää elinkautistuomioiden koventamista – Esillä myös ikuisen elinkautisen mahdollisuus
  6. Gay-ikoni ja pyramidien salaisuuden ratkaisija – Meiju Suvas kertoo nyt syntymäpäivä­haastattelussa, mistä sitkeässä urbaanitarinassa on oikeasti kyse Tilaajille
  7. Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta
  8. Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa Tilaajille
  9. Sisäministeriö selvityttää pakohuoneiden poistumis­turvallisuutta – Syynä Puolassa tammikuussa tapahtunut tulipalo
  10. NHL-vahti Mikko Koskiselle muhkea miljoonasopimus – faneilta täystyrmäys
  11. Tunti sitten
  12. Kiinalaisviranomaiset vahvistavat: Raskaana on toinenkin geenimuokattuja lapsia kantava nainen
  13. Näytä lisää