Talous    |   HS-analyysi

Facebook sanoo uutisten vähenevän palvelussaan, ja sillä voi olla suuria seurauksia

Facebook kertoi osavuosikatsauksensa yhteydessä sisältöjen jakamisen keskittyvän tulevaisuudessa yhä voimakkaammin yksityiseen viestittelyyn ja ”tarinoihin”. Vaikka samalla sen syntitaakka valeuutisten levittäjänä huojeni, niin myös kaupallisten medioiden ahdinko syveni, arvioi HS:n talouden ja politiikan toimittaja Juha-Pekka Raeste.

Amerikkalaisen yhteisöpalvelu Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ennusti yhtiönsä osavuosikatsauksen yhteydessä viime viikolla, että Facebookin nykyisen päätulolähteen eli niin sanotun uutisvirran merkitys vähenee nopeasti samalla kun käyttäjät siirtyvät uusille alustoille.

Uutisvirta on ollut Facebookin ydintä. Käyttäjät ovat sitä rullaamalla katsoneet ja kommentoineet kavereittensa kuulumisia, kuvia, mainoksia ja oman verkostonsa jakamia uutisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monelle uutisvirta on ollut lähes sama asia kuin koko Facebook.

Uutisvirran haastavia uusia alustoja ovat Zuckerbergin mukaan Facebookissa ja Instagramissa vuorokauden ajan säilyvät ”tarinat” sekä erilaiset pikaviestit, joita ihmiset lähettävät toisilleen esimerkiksi Facebookin omistamissa Whatsappissa ja Messengerissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset ovat enemmän kotonaan ympäristössä, kun heidän sisältöjään nähdään pienemmissä porukoissa, ja postaukset eivät jää näkymään ikiajoiksi”, Zuckerberg perusteli.

Facebook on nykyisin niin iso, että tällaisella pieneltä tuntuvalla linjanmuutosilmoituksella voi olla valtava merkitys niin median toimintaan kuin erilaisten yritysten ylläpitämien Facebook-sivujen tulevaisuuteenkin.

Ilmiön koon ymmärtääkseen on välttämätöntä ymmärtää ensin Facebookin koko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osavuosikatsauksensa mukaan sillä oli heinä–syyskuussa vajaat 2,3 miljardia kuukausittaista aktiivikäyttäjää. Määrää voi verrata vaikka Vatikaanin arvioon siitä, että maailmassa on noin 1,3 miljardia katolilaista.

Facebook on myös melkoinen rahantekokone. Se teki heinä–syyskuussa 13,7 miljardin dollarin liikevaihdolla 5,1 miljardin dollarin eli noin 4,5 miljardin euron tuloksen.

Facebook on saanut kuluneen vuoden aikana vastata yhä useammin siitä, että se on niin suuri mielipiteen muodostaja maailmassa. Sen algoritmit ratkaisevat, minkä porukan viestejä ja uutislinkkejä näemme päivittäin Facebookissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikutusvaltansa takia Facebook on ollut poliitikkojen hampaissa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopan parlamentissakin. Sitä syytetään käyttäjätietojensa myymisestä epäilyttäville tahoille, jotka voivat levittää niin erilaisia valeuutisia kuin nettihuijauksiakin.

Samaan aikaan Facebookin yrityksistä sensuroida uutisvirtaansa tulee jatkuvasti pyyhkeitä – esimerkiksi siitä, että Facebook sensuroi New York Timesin -jutussa julkaistun, ympäri maailmaa levinneen kuvan nälkää nähneestä, sittemmin kuolleesta seitsenvuotiaasta tytöstä Jemenissä.

Poistoperusteena oli ollut se, että Facebook ei salli kuvia alastomista lapsista.


Joskin tällä kertaa postaus palautettiin kuvan ”globaalin merkittävyyden” tähden, Facebook ilmoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Facebook ja Mark Zuckerberg ovat viimeksi kuluneen vuoden ajan pyrkineet eri keinoin vakuuttamaan maailmalle, että yhtiö ottaa vastuunsa mielipidevaikuttajana vakavasti. Mutta vaikka se onnistuisi, uusia väärinkäytöksiä pulpahtelee esiin tämän tästä.

Esimerkiksi käy Vice-median tutkiva ryhmä, joka osti Facebookia näpäyttääkseen sadan istuvan senaattorin nimissä valemainoksia, joista osa oli vielä merkitty tunnettujen poliitikkojen maksamiksi.

Myös valeuutisten määrän tulisi vähentyä, jos Facebook pienentää uutisvirran merkitystä ja siirtää palvelun painopistettä enemmän yksityisten viestien välittämiseen.

Facebookin linjanmuutos voi olla karu uutinen kaikille niille, jotka ovat patistaneet yrityksiä pitämään yllä tiivistä heimosuhdetta asiakkaisiinsa Facebook-sivujen kautta.

Mutta ennen kaikkea linjanmuutoksella voi olla suuri vaikutus mainosrahoitteisen median toimintaan.

Suurissa mediataloissa juttujen lukijoista 10–15 prosenttia tulee sosiaalisen median kautta. Tästä liikenteestä karkeasti arvioiden kolmannes tulee Facebookin kautta.

Näin arvioivat mediatalojen digiosaajat, jotka kieltäytyvät antamasta tarkempia lukuja oman yhtiönsä tai medioidensa osalta.

Verkkomedian kannalta Facebookin ilmoitus oli kuin saavillinen kylmää vettä niskaan.

Monessa mainostulojen varaan laskevassa verkkomediassa strategia ja toivo on vuosikausien ajan pantu siihen, että käyttäjämäärät ovat kasvaneet kaksinumeroista vauhtia.

Median valoisaa tulevaisuutta on voitu julistaa noiden kasvulukujen varaan.

Nyt monessa suositussa verkkomediassa, maailmalla ja Suomessa, kasvun huippu on jo saavutettu.

Samaan aikaan kansainväliset jätit, kuten Google ja Facebook, ovat voineet painaa mainosten hintoja alaspäin niin, että kannattavuus on koetuksella.

Kun Facebook ilmoittaa uskovansa sen uutisvirran kautta tulevan liikenteen hupenemiseen, vaaran merkit ovat selvät.

Suuret amerikkalaiset mediatalot, kuten CNN ja New York Times, kertoivat tosin tiistaina saaneensa lokakuussa noin puolitoista kertaa enemmän kävijöitä Facebookin kautta kuin aiemmin.

Facebook kertoi uudesta näkemyksestään lokakuun 30. päivänä, tuon mittausjakson toiseksi viimeisenä päivänä.

Helsingin Sanomien digiliikennettä seuraavan toimituspäällikön Esa Mäkisen mukaan Facebookin kautta HS:n sisältöjä lukevien määrä on vähentynyt parin vuoden aikana, mutta ei kovin paljon.

Kun HS:n digitilaajamäärä on kasvanut, myös liikenne sivustolle on kasvanut. Facebook ei ole tilaajille niin merkittävä kanava lukemiseen, Mäkinen sanoo.

”Mutta dark socialin kautta tuleva liikenne on ollut jo pitkään selvässä kasvussa.”

Dark socialilla eli näkymättömillä sosiaalisen median kanavilla Mäkisen kaltaiset nettijournalistit tarkoittavat pikaviestimissä käytävien ryhmäkeskusteluiden kautta jaettavia linkkejä juttuihin. Sähköpostin, Facebookin Messengerin ja Whatsappin tai Applen iMessagen kautta jaettavista linkeistä ei välttämättä näe, mistä liikenne on peräisin – siitä termi dark social.

Dark social voi olla myös valeuutisten uusi, synkempi temmellyskenttä. Siellä valheelliset tiedot liikkuvat suljetuissa kuplissa ilman, että kukaan tajuaa puhaltaa pilliin ja kertoa tietojen virheellisyyksistä.

Facebook pesee kätensä, mutta ongelma jää.


Mark Zuckerberg kertoi viime viikon esiintymisessään ihmisten jakavan jo enemmän kuvia, videoita ja linkkejä Whatsappin ja Messengerin kautta kuin omilla Facebook-sivuillaan uutisvirrassa.

Hänen mukaansa Facebookin tuoteperheessä pikaviestejä lähtee sata miljardia kappaletta päivässä. Facebook-perheen ”tarinoitakin” jaetaan pian miljardi päivässä.

Mutta kuinka nopeasti Facebookin uutisvirrasta tulee historiaa?

Vastahan sen käyttöön on opittu.

Kansainvälistä viestintäyhtiödataa työkseen seuraava Ylen strategia-asiantuntija Kalle Pirhonen ennustaa, ettei Facebookin uutisvirta yhdessä yössä tyrehdy, vaikka sen ”kuolonkamppailu on jo hyvässä vauhdissa”.

”Facebookin uutisvirran algoritmimuutosten mahdolliset vaikutukset Facebookin kautta mediatalojen verkkopalveluihin tulevaan liikenteeseen ovat kärjistäen sitä isompia, mitä pienempi mediatoimija on kyseessä. Pienen julkaisijan liikenne voi nojata paljonkin Facebookiin, kun taas iso ei ole niin paljon yhden puron varassa.”

Numeroiden takaa -blogissaan nettimittaamista analysoiva Pirhonen vahvistaa hänkin linkkien ja sisältöjen jakamisen siirtyneen entistä vahvemmin viestisovelluksiin.

”Se kehitys on ollut käynnissä jo pidempään.”

Pirhonen uskoo Facebookin lailla tarinatyyppisen kerronnan kasvuun mediataloissakin. Hän kutsuu tätä nopeasti yleistyvää juttumuotoa ”täppäämällä eteenpäin -tarinankerronnaksi”.

Siinä teksti, videot ja kuvat seuraavat kännykälle optimoidussa pystyasennossa toisiaan niin, ettei käyttäjän tarvitse miettiä, miten hän mediaa kuluttaa, kunhan käyttökokemus on merkityksellinen, miellyttävä ja intiimi, Pirhonen selittää.

Helsingin Sanomissa tällaista juttutyyppiä kutsutaan erikoisartikkeliksi.

Niihin voi tutustua osoitteessa HS.fi/erikoisartikkelit.

Lue tästä tuore HS:n erikoisartikkeli: Tetsu nostaa Minakon seinää vasten, eikä vaimo todellakaan tiedä sitä – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen ”rakkaushotelliin”, ja lopulta toimittajan on pakko painaa jarrua

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Valeuutiset
 • Media
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  5. 5

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  7. 7

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  8. 8

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  9. 9

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  10. 10

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää