Talous

Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

Työeläkeyhtiöt käyttävät yhä eläkevaroja asiakashankintaan, ja Suomen eläkejärjestelmän turvaamiseksi asiaan on puututtava lailla, valvova viranomainen vaatii.

Finanssivalvonta vaatii, että yksityisten työeläkeyhtiöiden asiakashankinta on pantava kuriin lakimuutoksilla. Yksityisiä työeläkeyhtiöitä ovat Ilmarinen, Varma, Elo sekä vuodenvaihteessa fuusioituvat Veritas ja Pensions-Alandia.

Tuoreessa, poikkeuksellisen jyrkässä lausunnossaan valvova viranomainen katsoo, että eläkeyhtiöt käyttävät yhä suomalaisten lakisääteisesti kerättyjä eläkevaroja tarkoituksiin, joihin ne eivät kuulu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on niin sanotusta työhyvinvointitoiminnasta, jota Helsingin Sanomat on seurannut pitkään. Eläkeyhtiöt ovat kalastelleet yrityksiä asiakkaikseen jakamalla vuosien aikana yhteensä satoja miljoonia euroja niiden työhyvinvoinnin kehittämiseen, kertoo HS:n selvitys kolmen vuoden takaa.

Finanssivalvonta yritti rajoittaa ylilyöntejä toissa vuonna yhtiöille antamallaan ohjeistuksella. Se on lieventänyt ongelmaa muttei poistanut sitä, valvoja katsoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia on merkittävä, sillä yhteisillä eläkevaroilla kustannetaan suomalaisten työeläkkeet. Jos rahoja käytetään turhaan muihin tarkoituksiin, se on pois kaikilta suomalaisilta palkansaajilta.

Finanssivalvonnan mukaan yhtiöiden toiminta voi uhata jopa koko nykyisenlaisen eläkejärjestelmän EU-oikeudellista asemaa ja olemassaoloa, jos sitä ei saada loppumaan.

Ylilyönnit johtuvat siitä, että etenkin Ilmarinen, Varma ja Elo haluavat kilpailla keskenään asiakasyrityksistä. Keinot kilpailuun ovat vähäiset, koska eläkeyhtiöiden ainoa tehtävä on tarjota samaa laissa määriteltyä eläkevakuutusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiöt ovat kuitenkin saaneet luvan auttaa asiakasyrityksiään niiden työhyvinvoinnin kohentamisessa ja työkyvyttömyysriskin pienentämisessä. Tarkoitus on hyvä: jos työntekijät voivat paremmin, työkyvyttömyystapaukset vähenevät ja julkiset eläkemenot pienenevät.

Finanssivalvonta katsoo, että työhyvinvointitoiminnaksi on vuosien ajan naamioitu myös asiakashankinnan keinoja, joilla ei ole juurikaan tekemistä varsinaisen työhyvinvoinnin kanssa.

”Työhyvinvointitoiminta tulee joko lopettaa, tai termille ’työkyvyttömyysriskin hallinta’ on annettava määräykseen tai lakiin perustuva tarkka sisältö, jonka tulee rajoittua työkyvyttömyysmenon hillitsemiseen”, valvoja vaatii lausunnossaan. Se myös haluaa oikeuden määrätä sääntöjä rikkoville eläkeyhtiöille sanktioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finanssivalvonnan lausunnon ovat allekirjoittaneen johtoryhmän jäsen Erkki Rajaniemi ja osastopäällikkö Kaisa Forsström, ja lausunnon mukaan asiasta on informoitu Finanssivalvonnan johtokuntaa.

Johtokuntaan kuuluvat esimerkiksi valtiosihteeri Martti Hetemäki, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja Suomen Pankin Marja Nykänen.


Mitä eläkeyhtiöiden kyseenalainen työhyvinvointitoiminta sitten on?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finanssivalvonnan mukaan ennen vuotta 2016 esiintyi työhyvinvointirahojen ”summittaista jakamista” yrityksille, eli eläkeyhtiöt ”saattoivat luvata asiakkailleen vaihtelevia määriä rahaa vaihteleviin tarkoituksiin”.

Esimerkiksi helmikuussa 2016 HS kertoi valtion pelimonopolin RAY:n siirtäneen eläkevakuutuksensa Ilmarisesta Varmaan, kun Varma oli luvannut RAY:lle 755 000 euroa työhyvinvointitoimintaan. RAY halusi päättää rahojen käyttötavasta itse, eli Varma ei osallistunut työntekijöiden työkyvyttömyysriskin kartoittamiseen.

Tapauksen jälkeen Finanssivalvonta antoi yhtiöille ohjeen, jossa sallittava työhyvinvointitoiminta määritellään esimerkiksi työkyvyttömyysriskin kartoittamiseen tähtääväksi työntekijöiden kouluttamiseksi.

Sen sijaan hyväksyttäviä rahoituskohteita eivät ole ”asiakkaiden tietojärjestelmät tai laitehankinnat, kuten kuntosalilaitteet ja työpöydät, palkitsemisluonteinen toiminta tai työsuhde-edut, kuten liikunta- ja kulttuurisetelit”.

Suositusluonteinen ohje on hillinnyt työhyvinvointirahojen asiaankuulumatonta jakamista, muttei Finanssivalvonnan mukaan ”ole estänyt laitoksia kehittämästä mitä erilaisimpia toimintamuotoja työkyvyttömyysriskin hallintana nimetyn toiminnan alle”.

Eläkeyhtiöt ovat käytännössä ryhtyneet tuottamaan asiakkailleen työhyvinvointipalveluita itse, mikä on johtanut siihen, että lakisääteisesti kerättyjä eläkevaroja sekoittuu yksityisiin markkinoihin ja kilpailu saattaa vääristyä.

Valvoja ei yksilöi tapauksia, mutta HS:n tietojen mukaan huomion on kiinnittänyt ainakin Ilmarisen ja sen asiakkaille työhyvinvointipalveluita tuottavan Hintsa Performancen läheinen yhteistyö.

Lue lisää: Ilmarinen kiistää Fivan moitteet – ”Palvelumme ovat toimiluvan mukaisia”

Toinen kyseenalainen ilmiö on se, että eläkeyhtiöt mainostavat esimerkiksi omilla sivuillaan myös asiakasyrityksiään.

Suomessa on ainutlaatuinen niin sanottu hajautettu työeläkejärjestelmä, jossa yksityiset työeläkeyhtiöt hoitavat lakisääteistä eläketurvaa käytännössä suljetuilla markkinoilla. Järjestelmälle saatiin EU-liittymissopimuksessa poikkeuslupa, jonka ehtona on, että eläkeyhtiöt saavat hoitaa vain ja ainoastaan eläkevakuuttamista eivätkä harjoittaa muuta toimintaan.

Finanssivalvonta pitääkin yhteisten eläkevarojen sekoittumista muiden alojen markkinoihin erittäin huolestuttavana ja vihjaa sen uhkaavan koko eläkejärjestelmän perustaa.

”Menettely saattaa olla tulkittavissa ristiriidaksi laitosten toimilupien ja Suomen EU-liittymäsopimuksen kanssa. Tällä saattaa puolestaan olla arvaamaton merkitys koko yksityisen työeläkejärjestelmän hajautuksen tulevaisuuteen”, lausunnossa sanotaan.

Finanssivalvonta haluaa, että sosiaali- ja terveysministeriö panisi pisteen eläkevarojen kyseenalaiselle käytölle aloittamalla lainsäädäntöhankkeen.

Valvovan viranomaisen huolta lisää kuitenkin se, että lainsäädäntöä ollaan paraikaa hilaamassa aivan toiseen suuntaan. Valtiovarainministeriö on nimittäin tehnyt lakiesityksen, jossa kuntien eläkevakuuttajan Kevan valtuuksia työhyvinvointitoimintaan lisättäisiin.

Finanssivalvonta pelkää, että läpi mennessään hallituksen esitys johtaisi lopulta siihen, että myös yksityisten työeläkeyhtiöiden toimialaa laajennettaisiin lailla ja ongelmat pahenisivat entisestään.


Paljon on nyt kiinni siitä, millaisen kannan sosiaali- ja terveys­ministeriön vakuutus­osasto ja sen päällikkö Outi Antila asiakas­hankinnan rajoittamiseen ottavat.

Antila tuntee tilanteen hyvin – hän nimittäin istuu myös Finanssi­valvonnan johtokunnassa.

Ainakaan toistai­seksi Finanssi­valvonta ei ole saanut tuli­tukea Antilalta, sillä sosiaali- ja terveys­ministeriö asettui Antilan alle­kirjoittamassa lausunnossa tukemaan Finanssi­valvonnan vastustamaa Keva-lain muutosta.

”Tässä vaiheessa en voi ottaa kantaa siihen, aiheuttaako Finanssivalvonnan ulostulo sosiaali- ja terveysministeriössä toimenpiteitä yksityisen työeläkejärjestelmän osalta”, Antila viestittää HS:lle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  6. 6

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  9. 9

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää