Talous    |   Kommentti

Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila ei anna valvojille tulitukea Finanssivalvonnan johtokunnassa, vaikka aloittaessaan Antila vakuutti ottavansa päätösvallan ministeriöön. Myös eläkeyhtiöiden hallituksilla olisi mahdollisuus puuttua toimiluvan vastaiseen työhyvinvointitoimintaan.

Palkansaajien 200 miljardin euron eläkevarallisuutta valvova Finanssivalvonta (Fiva) on ajautunut kummalliseen tilanteeseen. Fivalla ei ole tehokkaita keinoja estää yhteisten työeläkevarojemme käyttöä vääriin tarkoituksiin, kuten HS tiistaina kertoi.

Hätähuutona Fiva joutuu vaatimaan lakimuutosta, jolla työeläkerahojen käyttö asiakaskilpailuun saataisiin loppumaan.

Lue lisää: Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

Samaan aikaan, kun aseet isojen työeläke­yhtiöiden kurin­palautukseen puuttuvat, Finanssi­valvonta voi asettaa pienten pörssi­yhtiöiden listalla olevan Afarak Groupin johtajalle kymmenien miljoonien eurojen uhkasakon. Piskuisen pörssiyhtiön omistajien vapaaehtoisesti sijoittamat rahat ovat siis paremmassa kontrollissa kuin lakisääteisellä pakolla työeläkemaksuina kerätyt 200 miljardia. Afarak Groupin pörssiarvo on noin 0,2 miljardia euroa.

Miten työeläkeyhtiöt sitten saavat jatkaa toimintaansa, jossa eläkevaroja menee valvojankin mukaan väärään tarkoitukseen eli asiakashankintaan?

Miksi Fiva ei ole saanut lainsäädäntötukea sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajalta Outi Antilalta, joka aloittaessaan 2010 vakuutti ottavansa päätösvallan ministeriöön? Helsingin Sanomien tiedon mukaan Antila on Finanssivalvonnan johtokunnassa ollut vaisu ja tyytynyt vaatimaan asian tutkimista.

Perimmäinen ongelma on se, että lait ja -säädökset on Suomessa sovittu perinteisesti erilaisissa epävirallisissa keskusteluryhmissä. Työeläkeneuvotteluryhmässä päätöksiä ovat tehneet työmarkkinajärjestöjen edustajat ja isojen työeläkeyhtiöiden johtajat.

Ministeriön rooliksi on jäänyt toteuttaa jo sovitut ratkaisut.

Työeläkeyhtiöiden johtajat eivät luonnollisesti ole halukkaita tiukentamaan omaa valvontaansa. Myös työmarkkinajohtajat ovat sidoksissa työeläkeyhtiöihin, joiden hallituksissa he istuvat ja saavat työstä kokouspalkkioita.

Finanssivalvonnan erityisen huomion kohteeksi joutunut Ilmarinen korotti vuoden alussa hallituksensa työmarkkinajäsenten SAK:n Jarkko Elorannan ja EK:n Jyri Häkämiehen perusvuosipalkkiota 1 500 eurolla 28 500 euroon vuosi. Palkkioiden ja kokouspalkkioiden päälle hallituksen jäsenet saavat erittäin harvinaista vapaaehtoista työeläkemaksua. Käytännössä se on hallituksen jäsenille myönnetty lisäeläke-etu.

Ilmarisen hallitus ei näytä huolestuneen eläkeyhtiön rajat ylittäneistä työhyvinvointihankkeista, vaikka sillä olisi täysi valta palauttaa yhtiö toimiluvan mukaisille linjoille.

Vikaa on myös Finanssivalvonnassa, joka on tehnyt kaikkensa salatakseen julkisuudesta tarkat tiedot työhyvinvointimiljoonien käytöstä. Kun hallinto-oikeus määräsi 2016 julkistamaan työhyvinvointimiljoonia saaneet yhtiöt, Fiva valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Aluksi Fivan piti julkistaa nimet, mutta valvojan kanta muuttui Ilmarisen, Varman ja Elon toimitusjohtajien yhteydenoton jälkeen. Fivan johtaja Anneli Tuominen ei suoraan kiistänyt ajatuskulkua, että hänen kantansa työhyvinvointirahojen julkistamiseen muuttui isojen eläkeyhtiöiden toimitusjohtajien yhteydenottojen jälkeen.

Korkein hallinto-oikeus määräsi lopulta Finanssivalvonnan kertomaan, mille yrityksille työeläkeyhtiöt jakavat työhyvinvointirahoja. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koski kuitenkin vain aikaa ennen maaliskuuta 2016, sillä Fivan uusi linjaus 2016 piilotti työhyvinvointirahat lopulta kokonaan julkisuudesta eivätkä toimittajat pääse tutkimaan niitä.

Samaan aikaan Fiva myönsi, että se ei ole tutkinut eläkeyhtiöiden raportoimia työhyvinvointirahoituksia eikä muitakaan merkittäviä ja poikkeuksellisia liiketoimia. Nyt niitä eivät pääse katsomaan edes asiasta kiinnostuneet työeläkemaksujen maksajat.

Fivan tiistain jyrähdys eläkeyhtiöiden työhyvinvointitoiminnasta antoi toivoa siitä, että valvova viranomainen olisi vihdoin tiukentamassa otettaan.

Fivan olisi kuitenkin syytä palauttaa työhyvinvointirahojen täysi julkisuus ja määrätä kaikki niin sanottuun työhyvinvointiin eli asiakaskilpailuun sijoitetut miljoonat julkisiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  4. 4

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  5. 5

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Lato tuhoutui Vantaalla – videot näyttävät todennäköisesti tahallaan sytytetyn tulipalon rajuuden
  4. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  5. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  6. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  7. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  8. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  9. Tunti sitten
  10. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  11. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  12. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  13. Näytä lisää