Talous

Valkoinen talo laati sosialismista varoittavan raportin, mutta pankkiiritkin haistavat jo mätää markkina­talouden toiminnassa – Näin kilpailu jähmettyi ja palkat lakkasivat nousemasta

Markkinatalouden mekanismiin vaikuttaa tulleen häiriöitä. Osa yrityksistä uhkaa kasvaa voimakkaammaksi kuin olisi terveen kilpailun kannalta hyväksi. ”Markkinatalous on jähmettynyt”, sanoo eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Lokakuun lopussa Yhdysvalloissa Valkoinen talo havahtui sosialismin uhkaan.

Presidentin talousneuvonantajien neuvosto laati raportin, jonka otsikkona oli ”Sosialismin vaihtoehtoiskustannukset”. Koska Yhdysvalloissa monien sosialismin kannattajien mielessä väikkyy Ruotsin tai Suomen kaltainen hyvinvointivaltio pikemmin kuin Neuvostoliitto, raportissa nostettiin myös pohjoismaisen yhteiskuntamallin ongelmat esiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi niistä esitettiin tilasto, jonka mukaan Suomessa pienen lava-auton osto ja bensojen hankkiminen siihen vaatii muun muassa korkeampien verojen vuoksi huomattavasti enemmän työtunteja kuin Yhdysvalloissa.

Valkoisen talon raporttia pilkattiin absurdiksi kokoelmaksi sitä sun tätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avolava-autojen kalleus ei ehkä riitä todisteeksi Pohjoismaiden sekatalouden turmiollisuudesta ja paluuta Neuvostoliiton järjestelmään harva kaipaa. Osaltaan raportti on kuitenkin reaktio siihen, että vaikka kylmän sodan päätyttyä markkinatalous näytti saaneen lopullisen voiton, sen erinomaisuutta haastetaan nyt eri puolilta.

Yhdysvalloissa nuoret ovat kääntyneet selkeästi vasemmalle.

Gallupin kyselyssä elokuussa enää 45 prosenttia 18–29-vuotiaista amerikkalaisista sanoi, että kapitalismi on myönteinen asia. Sosialismista näin ajatteli 51 prosenttia.Suomessakin amerikkalaisten nuorten sosialistien keskustelutilaisuus veti aiemmin syksyllä Helsingin yliopiston Tiedekulman ääriään myöten täyteen väkeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman vaati elokuussa HS:n kolumnissa ”kapitalismia kuriin”. Toinen vastikään eläköitynyt professori, historiantutkija Markku Kuisma syytti markkinatalouden nousseen itsetarkoitukseksi, sosialismin kaltaisen uskonnon asemaan.

Yhdysvalloissa nuorten tyytymättömyyden juuret voivat olla vuoden 2008 finanssikriisissä ja siinä, että tulonjako on muuttunut entistä epätasa-arvoisemmaksi. Lisäksi yhteiskunnallinen nousu on vaikeutunut koulutuksen kallistumisen myötä.

Vaikka Suomen tilanne poikkeaa monin tavoin Yhdysvalloista, myös täällä varallisuuserot ovat kasvaneet. Tilastokeskuksen tänä vuonna julkaiseman kotitalouksien varallisuustutkimuksen mukaan varakkaimman kymmenesosan osuus Suomen nettovarallisuudesta kasvoi vuonna 2016 vuoteen 1994 verrattuna selvästi.Tämä on osittain poliittisten valintojen tulosta.

Kuitenkin myös itse markkinatalouden mekanismiin vaikuttaa tulleen häiriöitä. Tilanteessa haistavat nyt jotain mätää myös he, jotka markkinataloutta kannattavat.

”Markkina­talous on jähmettynyt”, sanoo eläkeyhtiö Varman toimitus­johtaja Risto Murto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on erityisen kärjistynyt Yhdysvalloissa.

”Yhdys­valloissa kapitalismi uhkaa voittaa markkina­talouden”, kuvaa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju. Kapitalismi tarkoittaa taloudellista järjestelmää, jossa omaisuus ja tuotantovälineet ovat yksityisessä omistuksessa. Markkinataloudessa voi olla myös julkisia toimijoita, mutta hintojen määräytymistä säätelee kysynnän ja tarjonnan laki.

Rahaa ja muuta hyvää vaikuttaa kinostuvan nyt kiihtyvään tahtiin niille, joilla sitä on jo ennestään.

Asia nousi laajaan julkisuuteen jo 2013 ranskalaisen taloustieteilijän Thomas Pikettyn Pääoma 2000-luvulla -teoksen myötä. Pikettyn mukaan maailma on menossa kohti 1800-luvun yhteiskuntaa, jota hallitsi pieni perinnöillä ja koroilla elävä eliitti. Työllä ei rikastu.

Viime aikoina esiin on noussut uusi huoli: Osa yrityksistä uhkaa kasvaa jo liian voimakkaiksi. The Economist -lehden siteeraama teollisuusmaiden järjestön OECD:n tuore, vielä julkaisematon tutkimus paljastaa, että neljän alallaan kärjessä olevan yrityksen markkinaosuudet ovat kasvaneet keskimäärin kolme prosenttiyksikköä vuoden 2000 jälkeen.

Huoli koskee erityisesti teknologia-alan jättejä kuten Facebookia, Amazonia, Applea, Netflixiä ja Alphabetin omistamaa Googlea. Ne imuroivat ylivertaiset markkinaosuudet ja parhaan teknologian. Ne myös haukkaavat tehokkaasti sisäänsä kilpailijoitaan, kuten Facebook teki 2014 ostaessaan viestipalvelu Whatsappin.

Jättien nousu täysin ylivoimaisiksi oli yksi keskeisistä teemoista keskuspankkiirien tämänvuotisessa kokouksessa Jackson Holessa elokuussa.

Samoihin aikoihin sekä verkkokauppajätti Amazonin että muun muassa puhelimia ja tietokoneita valmistavan teknologiayritys Applen markkina-arvo ylitti tuhat miljardia dollaria. Apple oli historian ensimmäinen yksityinen yhtiö, joka rikkoi tämän rajan.

Teknologiajättien pörssikurssit ovat viime viikkoina tulleet rymisten alas, mutta yhä esimerkiksi Applen markkina-arvo on lähes 23 kertaa niin suuri kuin Helsingin pörssin markkina-arvoltaan suurimman yrityksen Nordean.

Miksi jättien vahvistuminen on ongelma?

Koska se iskee markkinatalouden perustuksiin: se vaikuttaa haittaavan tervettä kilpailua.

”Kilpailumekanismit eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Teknologinen kehitys ja tuottavuuskehitys eivät välity enää kansantalouteen ja muihin yrityksiin sillä tavalla kuin ne ovat välittyneet aiemmin”, Varman Risto Murto sanoo.

Tämä todettiin esimerkiksi OECD:n vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa. Kun tutkijat selvittivät tuottavuuskehitystä kullakin alalla eniten tuottavuuttaan parantaneissa yrityksissä verrattuna muihin, ero osoittautui huimaksi.

Suomessa tilanne ei ole yhtä kärjistynyt, kävi ilmi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan viime vuonna tekemästä raportista. Tuottavuuden eturintaman yritykset eivät karkaa muilta yrityksiltä yhtä selkeästi.

Risto Murron mukaan uusien yritysten perustaminen Yhdysvalloissa on vähentynyt samaan aikaan kun suurimpien yritysten markkinaosuudet ovat kasvaneet yhä suuremmiksi. Digitaalisen talouden logiikka edistää kierrettä: mitä isompi olet, sitä helpompi on kasvaa. Pitkälti verkossa toimivat yritykset eivät tunne fyysisen maailman tai valtioiden rajoja, jotka aiemmin rajoittivat yritysten kasvua.

Uhkana on jättien nousu monopolin kaltaiseen asemaan, johon hakukoneiden saralla Google on käytännössä jo päässyt.

”Monopoli on aina pahasta, mutta yksityinen monopoli on vielä haitallisempi kuin julkinen”, Nordean Aki Kangasharju sanoo.

Tuottavuuden kasvun eriytyminen kärkiyritysten ja muiden välillä vaikuttaa myös palkkoihin.

Murron mukaan parhaan tuottavuuskasvun yrityksissä palkat ovat nousseet, mutta ne työllistävät varsin vähän. Runsaammin ihmisiä työllistävissä yrityksissä, kuten monilla palvelualoilla, tuottavuuden kasvu matelee ja palkat pysyvät alhaisina.

Yhdysvalloissa yksi heijastuma tästä on, että pitkään varsin vakaana pysynyt palkkojen osuus bruttokansantuotteesta lähti selkeään laskuun vuosituhannen vaihteen tienoilla. 2010-luvulla se on ollut alimmalla tasollaan siitä asti kun tilastoa on tehty, vuodesta 1947.Talouskasvu siis välittyy heikommin kotitalouksien käytettävissä keskimäärin oleviin tuloihin.

”Jos tämä menee kovin äärimmäiseksi, eriarvoisuus pahenee. Siitä taas varmaan tulee vastaiskuja ja voi tulla levottomuuttakin”, Nordean Kangasharju kuvaa.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Taloustieteilijät ovat havainneet jättien vahvistumisesta syntyvät ongelmat, mutta enimmäkseen he ovat ymmällään niiden edessä.

Yksi vaihtoehto olisi se, että valtio ryhtyisi pilkkomaan liian suuriksi paisuvia yrityksiä. Näin Yhdysvalloissa toimittiin esimerkiksi vuonna 1911, jolloin valtio jakoi Rockefellerien suvun omistaman Standard Oil -öljy-yhtiön 34 osaan. Yhdysvaltain korkein oikeus oli todennut sen olevan monopoliasemassa öljymarkkinoilla sen hallitessa 64 prosenttia öljynjalostuksesta Yhdysvalloissa.

Nyt vastaavaa intoa ei ole näköpiirissä.

Euroopan unionissa kilpailukomissaari Margarethe Vestager on johtanut taistelua teknologiajättien kuten Applen ja Googlen aiheuttamia kilpailuvääristymiä vastaan. Silti komissio osoittautui melko hampaattomaksi esimerkiksi viime vuonna, kun paljastui, että Facebook oli antanut väärää tietoa ennen Whatsapp-kauppaa. Vastoin vakuutustaan Facebook oli yhdistänyt kahden palvelun käyttäjätietoja. Komissio rokotti Facebookia 110 miljoonan euron sakoilla – ”kohtuullistetulla” summalla, joka oli alle puoli prosenttia Facebookin edellisen vuoden liikevaihdosta.

Yhdysvalloissa poliitikoilla vaikuttaa olevan vielä EU:takin vähemmän kiinnostusta lähteä kahlitsemaan jättejä, arvioi Risto Murto.

”Yhdysvalloissa vedotaan enimmäkseen EU:n päätöksiin, eikä lähdetä itse tekemään sääntelyä.”

Nordean Kangasharju toivoo, että hallitukset tarttuisivat markkinataloudelle elintärkeää kilpailua haittaaviin ongelmiin mahdollisimman nopeasti. Muuten on vaarana, että kapitalismi voittaa hänen sanojensa mukaan markkinatalouden – tai jopa politiikan.

”Jos muutama yritys vahvistuu ylivoimaisiksi, niillä on valta vaikuttaa markkinoiden toimivuuteen”, Kangasharju tiivistää.

”Jos tämä menee liian pitkälle, ne pystyvät vaikuttamaan politiikan tekoon. Silloin on vaarana, että sääntelyä muutetaan niiden eduksi.”

Oikaisu 26. 11. klo 9.30: Kirjoituksessa oli alun perin historioitsija Markku Kuisman etunimi väärin. Hänen etunimekseen oli virheellisesti mainittu Risto.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  9. 9

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta

  10. 10

   Pelastakaa Lapset ry:n feissari tivasi asukkailta ovikoodia, jotta pääsisi rappuihin Vallilan Konepajalla – Seurauksena potkut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin
  3. Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”
  4. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  5. Seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia
  6. Migri: Suomessa viime vuonna ennätysmäärä ihmiskaupan uhreja
  7. Tunti sitten
  8. Facebook lukee käyttäjien yksityisviestejä, jos se epäilee lasten saalistusta – Krp: ”Olemme erittäin tyytyväisiä Facebookin toimintaan Suomessa”
  9. Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut Tilaajille
  10. Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin
  11. Tämän on oltava kaikkien aikojen erikoisin taikausko – NHL-maalikuningas Aleksander Ovetškin puree joukkuetovereitaan ennen ottelua
  12. Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta
  13. Näytä lisää