Talous

Hyvästit perusautolle? GM:n tehtaiden joukkosulkeminen on viimeisin osoitus katumaastureiden voittokulusta

Autotehtaat panostavat sähköautoihin ja itseohjautuviin kulkuneuvoihin. ”Autonvalmistajat menevät nyt sumussa”, sanoo Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

Autoalalla ympäri maailmaa kuhistaan, mitä yhdysvaltalaisen autojätin General Motorsin (GM) maanantaina kertoma uutinen valtavista irtisanomisista lopulta merkitsee ja mihin se johtaa.

GM ilmoitti maanantaina, että se sulkee Pohjois-Amerikassa kolme kokoonpanotehdasta ja lopettaa useiden huonosti kaupaksi menneiden mallien valmistuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiö lopettaa monien perinteisten porrasperäisten henkilöautojen valmistuksen ja lisää panostuksia etenkin sähköautoihin. Lopetettavien mallien listalla ovat esimerkiksi Chevrolet Cruze, Cadillac CT6 ja Buick LaCrosse.

GM:n uutiseen kiteytyy useita maailmantalouden ja politiikan suuria suuntauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyPäätöksen takia mahdollisesti lähes 15 000 ihmistä saa potkut. Kustannuksissa yhtiö tavoittelee kuuden miljardin dollarin eli yli viiden miljardin euron vuosittaisia säästöjä.

”Autoalalla tapahtuu paljon, mutta ei ole varmaa, mihin tämä johtaa. Johtaako tämä pudotuspeliin? Nyt yhtiöt ajavat asemiin ja myöhemmin nähdään, kuka laittaa väärään ja kuka oikeaan paikkaan rahaa. Autonvalmistajat menevät nyt sumussa, joka johtuu teknologian murroksesta ja toisaalta uusien lakien kunnianhimoisuudesta”, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Yhdysvalloissa autoteollisuus on suuruuttaankin merkittävämpi talouden ja amerikkalaisen identiteetin symboli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

GM:n entinen hallituksen varapuheenjohtaja Bob Lutz ennusti viime vuoden lopulla Automotive Newsissa, että autoilun aikakausi on pian loppumassa nykyisessä muodossaan. On arveltu, että ihmiset alkavat liikkua itsenäisti liikkuvilla moduuleilla.

GM:n toimitusjohtaja Mary Barra selitti leikkauksia sillä, että yhtiö sopeutuu maailman muutokseen ja markkinoiden realiteetteihin. Barran molemmat vanhemmat ovat Yhdysvalloissa syntyneitä amerikansuomalaisia.

GM:n mukaan presidentti Donald Trumpin asettamat tuontitullit teräkselle ovat lisänneet GM:n kustannuksia miljardilla dollarilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiistaina Trump esitti Twitterissä uhkauksen viedä GM:ltä kaikki tuet, jos se sulkee tehtaita Yhdysvalloissa. Uhkaus sisälsi sen, että GM menettäisi sähköautoille annettavat tuet. Liittovaltion lainsäädännön nojalla GM:n sähköautosta saa 7 500 dollarin verohyvityksen.

Yhdysvaltojen valtio pelasti GM:n vuonna 2009 sijoittamalla yhtiön osakkeisiin 50 miljardia dollaria. Osakkeet on sittemmin myyty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useat Yhdysvaltalaiset senaattorit kauhistelivat GM:n päätöstä. Demokraattisenaattori Sherrod Brown Ohiosta kutsui päätöstä ”häpeälliseksi”.

Sen sijaan Wall Streetin sijoituspiirit iloitsivat. GM:n kurssi nousi. Sijoittajien mielestä on oikein etsiä rahat tuotekehittelyyn vanhentuneesta tuotannosta.

Uutinen nostaa entisestään sedan-automallien fanien pelkokertoimia siitä, loppuuko porrasperäisten perinteisten autojen valmistus maailmasta pian kokonaan.


Sedanien suosio on laskenut jo vuosia. Ford on ilmoittanut, ettei se enää investoi seuraavan sukupolven tavallisiin sedan-malleihin Pohjois-Amerikassa.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa ihmiset suosivat nykyään etenkin kaupunkimaastureita.

Suomessa vuonna 2010 kaupunkimaastureiden osuus autojen ensirekisteröinneistä oli noin 12 prosenttia, mutta tänä vuonna osuus on ollut jo yli 30 prosenttia. Samaan aikaan perinteisten henkilö- ja farmariautojen osuus on pudonnut 70 prosentista noin 58 prosenttiin.


Sedaneita valmistetaan edelleen valtavat määrät eikä niiden valmistus vielä ole loppumassa. Esimerkiksi Kiinassa perinteiset henkilöautot ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Alun perin maasto-olosuhteisiin tehtyjen maastureiden suosio on kasvanut etenkin kaupungeissa. Ihmiset ovat tykästyneet autojen korkeuteen, voimaan ja tiloihin. ”Kaupunkimaasturien suosio kasvaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, koska alueella on enemmän työsuhdeautoja ja myös uudempia autoja”, sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Näin on myös Yhdysvalloissa. Sen sijaan maaseudulla pitävät yhä pintansa avolava-autot, joiden suosio Euroopassa on hyvin pientä.

Keskeinen syy GM:n päätökseen on näkemys, että hyvin pian autot liikkuvat sähköllä, kaasulla tai vedyllä. GM aikoo siirtää varoja myös ilman kuljettajaa kulkevien autojen valmistukseen.

Tämän takia autoyhtiöt ovat sulkemassa vanhoja tuotantolinjoja samaan aikaan kun ne suunnittelevat uusia autoja. Yhdysvalloissa GM on Teslan jälkeen merkittävin sähköautojen valmistaja.

GM kertookin, että liikenne on siirtymässä aikaan, jolloin ei välttämättä ole nykyisenlaisia ruuhkia, päästöjä eikä onnettomuuksia. Autoyhtiöiden kannalta hankala kysymys on se, että tulevat autot saattavat olla yhteiskäytössä, mikä vähentäisi autojen ostamista.

Fakta

General Motors


 Yhdysvaltojen suurin autonvalmistaja. Yhtiö oli 1930-luvulta viime vuosikymmen loppupuolelle saakka myös maailman suurin autonvalmistaja.

 Tunnetaan muun muassa Buick, Cadillac ja Chervolet -merkeistä.

 Alkuperäinen General Motors ajautui konkurssi, jonka jälkeen vuonna 2009 perustettiin nykyinen yhtiö.

 Buickin omistaja William C. Durant perusti General Motorin 1908 Flintin kaupungissa Michiganissa.

 Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 145 miljardia dollaria eli noin 128 miljardia euroa ja se työllisti noin 180  000 työntekijää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle

  9. 9

   Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa

  10. 10

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää