Talous

Sähköisistä tunnisteista syttyi riita – Yksi ministeriö haluaa avata alan kilpailulle, samaan aikaan toinen tutkii koko kuvion panemista uusiksi

Valtiovarainministeriön johdolla pohditaan, miten Suomeen saataisiin yksi yhteinen pankki- tai operaattoriasiakkuudesta riippumaton sähköinen tunniste. Samaan aikaan liikenne- ja viestintäministeriö yrittää luoda tunnisteille markkinaa, jossa eri ratkaisut kilpailevat keskenään.

Joka kerta, kun naputtelet pankkitunnukset verottajan tai vaikka vakuutusyhtiön sivulle, tunnukset luoneelle pankille napsahtaa palkkio. Tällä hetkellä se on usein jotain kolmen ja kymmenen sentin väliltä.

Nyt liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) haluaa painaa hinnat alemmas, vain kolmeen senttiin tunnistautumiskertaa kohden. Siitä on virinnyt riita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksittäisen tunnistautumiskerran hinnan lisäksi tärkeä on niin sanotusta ensitunnistamisesta perittävä hinta. Se tarkoittaa hintaa, jonka esimerkiksi teleoperaattori joutuu maksamaan pankille silloin, kun asiakas käyttää uuden mobiilivarmenteen luomiseen pankkitunnuksia.

Pankkeja edustavan Finanssialan mielestä pankkien tekemää työtä halutaan käyttää lähes ilmaiseksi kilpailevien tunnistamistapojen hyväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää, että ensitunnistamisesta perittävä erillinen maksu käytännössä poistetaan kokonaan. Ajatuksena on madaltaa uusien toimijoiden tuloa tunnistautumisen markkinalle.

LVM siis yrittää luoda tunnisteille markkinaa. Samaan aikaan valtiovarainministeriö vetää työtä, jossa pyritään yhteen kansalliseen ratkaisuun.

Nykyään kaikesta vahvasta sähköisestä tunnistautumisesta selvästi yli 90 prosenttia tehdään pankkitunnuksilla, koska melkein kaikilla aikuisilla on ne valmiiksi olemassa. Niiden käyttö ei maksa kuluttajalle ylimääräistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teleoperaattorit ovat yhdessä luoneet pankkitunnusten kanssa kilpailevan mobiilivarmenteen, jolla tehdään noin neljä prosenttia tunnistautumisista.

Mobiilivarmenteen luomiseen käytetään yleensä pankkitunnuksia. Tähän asti pankki on tästä ensitunnistamispalvelun ketjuttamisesta saanut 2,51 euron hinnan.

Jatkossa hinta saisi olla vain kolme senttiä eli sama kuin sähköisen tunnistautumistapahtuman hinta ylipäätään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finanssialan mielestä tämä on epäreilua, koska sähköisessä tunnistautumisessa juuri ensitunnistaminen on palvelun kallein osa. Pankin toimihenkilön pitää tarkistaa henkilöllisyys henkilökohtaisesti asiakirjoista ja täyttää kaavakkeita, kun ihmisille luodaan pankkitunnukset.

Ensitunnistamisen todelliset kustannukset ovat Finanssialan mukaan useita kymmeniä euroa. Esimerkiksi poliisi veloittaa ihmisen vahvasta tunnistamisesta 47 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministeriön mielestä tällä ei ole merkitystä, koska pankit joutuisivat tunnistamaan asiakkaan joka tapauksessa omaa liiketoimintaansa varten. Siihen liittyviä kuluja ei tämän ajattelun mukaan kuuluisi sälyttää esimerkiksi mobiilivarmenteen tarjoajille, vaikka ne hyödyntäisivät pankkien kertaalleen tekemää työtä.

LVM:n esitys on torstaina valtioneuvoston käsittelyssä.

Sähköisen tunnistautumisen hinnalla on merkitystä, vaikka kovin isosta liiketoiminnasta ei kyse olekaan.

Pelkästään julkisiin palveluihin kirjaudutaan tänä vuonna noin 90 miljoonaa kertaa sähköisillä tunnuksilla. Valtio maksaa tästä pankeille noin viisi miljoonaa euroa. Keskimäärin siihen käytetään siis vuodessa noin euro kansalaista kohden.

Väestörekisterikeskuksen palvelutuotannosta vastaavan johtajan Timo Salovaaran mukaan kirjautumisten määrän odotetaan kasvavan noin 150 miljoonaan kolmen vuoden kuluessa.

Toistaiseksi julkisen hallinnon tunnistautumispalveluista vastaava Väestörekisterikeskus on solminut erikseen sopimukset kaikkien pankkien ja mobiilivarmenteen tarjoajien kanssa hinnoista. Ensi vuodelle sovitut hinnat vaihtelevat 3,5–6 sentin välillä tunnistautumista kohden.

”Hinnat ovat käytännössä jatkuvasti laskeneet sitä mukaa kuin tunnistautumisten määrä on kasvanut. Jos kolmen sentin hinta tulisi voimaan, noin viisi miljoonaa euroa riittäisi vuosittaisiin kuluihin jatkossakin”, Salovaara sanoo.

Samaan aikaan kun liikenne- ja viestintäministeriö yrittää edistää tunnistamisen markkinaa ja toisaalta ajaa läpi tiukempaa hintasääntelyä, valtiovarainministeriön johdolla selvitetään koko sähköisen tunnistamisen uudistamista.

Väestörekisterikeskus tekee paraikaa kartoitusta vaihtoehdoista, joilla luotaisiin kansallinen edullinen ja helppokäyttöinen vahva tunniste, jonka myös yksityinen sektori voisi ottaa laajasti käyttöön. Se ei välttämättä ole pankkitunnus eikä mobiilivarmenne, vaan jokin muu.

Finanssialalla ihmetellään, miksi yksi ministeriö tekee hintasääntelyä ja yrittää kiivaasti luoda markkinoita alalle, jota toinen ministeriö on ehkä kokonaan uudistamassa.

Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtajan Petri Nikkilän mukaan pankit osallistuisivat mielellään yhteisen tunnistautumisjärjestelmän rakentamiseen.

”Me olemme mielellämme mukana tässä työssä, jossa pyritään luomaan yhteistä ratkaisua siihen, että tunnistautuminen olisi mahdollisimman helppoa ja edullista digitalisoituvassa yhteiskunnassa”, Nikkilä sanoo.

Hänen mielestään mallia voisi hyvin ottaa Ruotsista, jossa on luotu yhteinen pankkitunnuksiin perustuva tunnistautumisstandardi, joka toimii kaikissa palveluissa ja samalla nappulalla kaikkien pankkien asiakkaille. Tällä hetkellä jokaisella pankilla on oma tekninen ratkaisunsa.

Myös esimerkiksi Danske Bank kannattaa yhtä kansallista ratkaisua. Pankin mielestä parasta olisi, jos kaikkiin Pohjoismaihin saataisiin yhteinen sähköinen tunnistautumistapa.

Väestörekisterikeskuksen Salovaaran mukaan haussa on järjestelmä, joka voitaisiin antaa käyttöön myös ulkomaalaisille tai ulkomailla asuville suomalaisille. Se ei siis saisi olla sidoksissa suomalaisten pankkien tai operaattorien asiakkuuteen.

”Kolmas ryhmä, jolle ei ole tällä hetkellä tarjolla vahvoja sähköisiä tunnisteita, ovat lapset ja nuoret. He käyttävät esimerkiksi Wilma-järjestelmää tai terveystietojen Kanta-järjestelmää, johon tällä hetkellä eivät pääse lapset itse eivätkä yli 10-vuotiaiden lasten vanhemmatkaan”, Salovaara sanoo.

Järjestelmän pitäisi myös olla helppokäyttöinen ja käytettävissä mobiililaitteissa.

”Peruspuhelinten osalta sovelluspohjainen ratkaisu ei tosin toimisi, mutta ehkä voisi ajatella, että niitä käyttäjiä varten olisi olemassa joku toinen versio”, Salovaara sanoo.

Se on Salovaaran mukaan selvää, että nykyistä sähköistä henkilökorttia ei enää esitetä ratkaisuksi.

Tuloksia selvitystyöstä pitäisi tulla kevättalvella.

Oikaisu 29.11. klo 16.20: Artikkelin alusta poistettu tieto, että tunnistamiskerran hinta olisi aina enintään kymmenen senttiä. Hintaraja koskee vain niin sanottua tukkuhintaa, ei loppuhintaa.

Fakta

Kolme vahvaa sähköistä tunnistautumistapaa


 Vahva sähköinen tunnistaminen tarkoittaa käyttäjän henkilöllisyyden varmistamista sähköisesti. Vahvojen tunnusten luominen edellyttää, että käyttäjä tunnistetaan henkilökohtaisesti passista tai virallisesta henkilökortista tai tunnistamiseen käytetään jo aiemmin annettuja vahvoja tunnuksia.

 Ylivoimaisesti suosituin vahva tunnistautumistapa myös julkisissa palveluissa ovat pankkitunnukset. Ne ovat melkein kaikilla aikuisilla käytössä, ja niiden käyttö kuuluu yleensä muun pankkipalvelusopimuksen hintaan.

 Teleoperaattoreiden kehittämä mobiilivarmenne on liittymän tyypistä riippuen kuluttajalle joko maksullinen tai maksuton. Esimerkiksi Elisan ja Telian yritysliittymissä käyttö kuuluu liittymän hintaan. Joissain muissa liittymissä hinta voi olla maksuttoman tutustumiskauden jälkeen vajaat kaksi euroa kuukaudessa. Mobiilivarmenne on helppokäyttöinen. Käyttäjän tarvitsee muistaa vain oma puhelinnumero ja itse valitsemansa tunnusluku.

 Henkilökortilla toimivan kansalaisvarmenteen suosio on jäänyt lähes olemattomaksi. Sen käyttö vaatii erillisen lukulaitteen.

 Vahvojen sähköisten tunnisteiden lisäksi lukemattomia yksityisiä ja julkisia palveluja käytetään tätä nykyä palvelukohtaisilla tunnuksilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  2. 2

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  3. 3

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  4. 4

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  8. 8

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  9. 9

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  10. 10

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Saara Aallon manageri HS:lle Spice Girls -jäsenyydestä: ”The Sun -lehden videosta löytyy kaikki informaatio” – mutta videolla ”Sporty Spice” nauraa tarjouksensa olevan vain vitsi

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  10. 10

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää