Talous

Raskaan sarjan johtajat matkustavat eri lentokoneissa ja asuvat eri hotelleissa – Yhtiöt eivät kuitenkaan rajoita harrastuksia tai vapaa-aikaa

Lain mukaan yrityksen pitää antaa lyhyellekin matkalle lähtevälle työntekijälle turvakoulutus. Osa yrityksistä ei halua kertoa, miten ne huolehtivat johtajien matkustusturvallisuudesta.

Suurimmat yritykset pyrkivät turvaamaan johtajien ja yrityksen toimintakyvyn muun muassa lentämistä ja hotelliasumista koskevilla rajoituksilla.

Vapaa-ajalla tilanne on toinen. Harrastuksia, ruokailua, hotelliasumista tai vapaa-aikaa ylipäänsä yritykset harvemmin säätelevät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yritysten korkeimman johdon matkustamisturvallisuus nousi esiin viime viikolla, kun kahden pörssiyhtiön korkeaa johtoa kuoli lento-onnettomuudessa Zimbabwessa. Aikaisemmin yritysjohtajia on kuollut muun muassa purjelento-onnettomuudessa Espanjassa, vuoristokiipeilyssä ja sukellusonnettomuuksissa.

Rissalassa vuonna 1978 sattuneessa lento-onnettomuudessa kuolivat muiden muassa Lohja-yhtiön toimitusjohtaja, Vientitakuulaitoksen johtaja, Kemiran johtaja ja Suomen IBM:n toimitusjohtaja. He olivat osallistumassa maanpuolustuskurssin jatkotapahtumaan, johon myös sittemmin presidentiksi nousseen Tarja Halosen piti mennä.


Turvallisuus on noussut entistä enemmän esille myös terrorismin takia ja siksi, että matkustaminen on lisääntynyt 2000-luvulla valtavasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useissa yhtiöissä on sääntö, että liian suuri joukko yhtiön huippujohtoa tai jonkin liiketoiminnan avainhenkilöitä ei saa mennä samaan lentokoneeseen. Turvallisuusohjeet eivät kuitenkaan koske työntekijöiden vapaa-aikaa.

HS kysyi suurimmilta pörssiyhtiöiltä, miten ne hallitsevat johtajien henkilöturvallisuutta. HS lähetti tiedustelun kahdelletoista suurimmalle pörssiyhtiölle, joista yhdeksän vastasi. Näistäkin osa kertoi vain, ettei yhtiö paljasta turvallisuusohjeidensa yksityiskohtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nordeassa korkeintaan puolet samasta johtoryhmästä saa lentää samalla koneella. Tämä koskee myös matkustamista muilla kulkuneuvoilla. Sama sääntö on muun muassa Wärtsilässä.

Nordean koko johtoryhmä ei myöskään saa majoittua samassa hotellissa.

Nordea nimittää johtokunnan jäsenille varahenkilöt esimerkiksi lomien ajaksi, jotta käytännön asiat saadaan hoidettua. Toisin sanoen kaikki eivät käytännössä voi olla yhtä aikaa lomalla.

Tosin nykytekniikan takia varahenkilöitä ei tarvitse enää nimetä samassa mittakaavassa kuin ennen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Metsossa samassa kulkuvälineessä matkustavien määrä ei saa olla yli 60 prosenttia yhden toiminnon työntekijöistä. Hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja eivät saa lentää samalla lennolla, eivät myöskään toimitusjohtaja ja toimitusjohtajan sijainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suurimman riskin muodostaa yleensä tavallinen maantieliikenne kehittyvissä maissa. Keskeisin tekijä matkustusturvallisuuden osalta on maaturvaluokitus, joka säätelee eniten johdon sekä työntekijöidemme matkustusta ja jopa kieltää vaarallisiin maihin tai vaarallisille alueille matkustamisen”, Metsosta kerrotaan.

Metsossakaan ei harrastuksiin tai ruokailuun puututa erikseen. Kaikki matkustajat saavat kuitenkin automaattisesti varoitukset alueen ruoka- ja vesiriskeistä sekä rokotusohjeet.

Myös Finnairin, Fortumin ja Metsä Groupin ohjeistusten mukaisesti koko johtajisto ei matkusta samalla kulkuneuvolla yhtä aikaa.

”Majoittuminen katsotaan tilannekohtaisesti, ruokailusta tai harrastuksista ei ole erityisiä ohjeistuksia”, Finnairista kerrotaan. Finnairissa on kattava varamiesjärjestely osin jo ilmailumääräyksien takia.

Metsä Groupissa ei ole ehdotonta ohjeistusta majoittautua eri hotelleihin eikä myöskään rajoituksia ruuasta.

Mitään harrastuksia yhtiö ei ole rajannut pois.

UPM:ssäkin jaetaan johtoryhmien jäseniä eri lennoille, mutta yhtiö ei kerro yksityiskohtia.

Yhtiöllä on matkustamiseen liittyvät ohjeet ja turvaamiskäytännöt, jotka koskevat koko henkilöstöä, mutta yhtiö ei kerro niitä julkisuuteen. Yhtiöllä on myös varamies- ja seuraajasuunnitelmat. Nekin ovat luottamuksellista tietoa.

”Työntekijöiden yksityiselämää tai harrastustoimintaa emme ole ohjeistaneet”, UPM:stä kerrotaan.

Nokia ei vastannut Helsingin Sanomien kyselyyn, joten tuoretta tietoa tietoliikennejätin matkajärjestelyistä ei ole.

Nokian palveluksessa vuodet 1993–2005 työskennellyt Yrjö Neuvo muistaa, että matkustajana hän ei juurikaan kiinnittänyt huomiota ohjeistukseen. Yrjö Neuvo työskenteli Nokiassa yhtiön parhaiden vuosien ajan, ja johtajat olivat jatkuvasti liikkeellä.

Neuvo kertoo, että matkan järjestäjä oli ennalta leiponut mahdollisen ohjeistuksen matkaohjelmaan.

”Matkustin usein yksin, joten ohjeistusta ei tarvittu. Jos matkaan lähti isompi joukko johtajia, niin matkanjärjestäjä huolehti heidät eri lentokoneisiin”, muun muassa teknologiajohtajan tehtävissä työskennellyt Neuvo kertoo.

Matkakohteina olivat useimmiten Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Kiina ja Japani.

”Matkustamista oli paljon ja ohjelma niin tiivis, että ei siellä muuta ehtinyt tekemään kuin töitä”, Neuvo sanoo.

Vapaa-aikaan turvallisuussääntöjä on vaikea ulottaa.

Viime perjantaina Zimbabwessa kuoli lento-onnettomuudessa neljä suomalaista. Heistä yksi oli metsäyhtiö UPM:n eniten tulosta tekevän liiketoimintayksikön ykkösjohtaja Heikki Vappula ja toinen Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää.

UPM mainitsi tiedotteessaan, että kyseessä oli Vappulan yksityismatka.


Työoikeuteen ja työturvallisuuskysymyksiin erikoistunut asianajaja Eveliina Tammela Castrén & Snellmanilta sanoo, että työturvallisuuslaki edellyttää huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta varsin laajasti ulkomaillakin, mutta työntekijän vapaa-aikaan se ei juurikaan ulotu.

Hänen mukaansa mahdollisten turvallisuussopimusten kohdalla on muistettava, että työturvallisuuslainsäännösten pakottavuus rajoittaa sopimista monin tavoin.

”Rajatapauksia tietysti voi tulla etenkin työsuhteisen johdon osalta siitä, onko tapahtuma-aika luokiteltavissa työ- vai vapaa-ajaksi”, Tammela sanoo. Hän sanoo, että työturvallisuuslaki koskee jokseenkin kaikkia paitsi omistajia ja yhtiön toimitusjohtajaa.

Yrityksen esimerkiksi pitää ottaa selvää työntekijän kohdemaan säännöksistä ja uhkista.

Työturvallisuuslaki vaatii, että yrityksien olisi huolehdittava lyhyillekin työmatkoille lähtevien työturvallisuutta koskevien riskien arvioinnista, pidettävä ohjeistus ajan tasalla sekä koulutettava ja perehdytettävä työntekijä.

Tammela sanoo, että usein perehdyttäminen jää tekemättä.

”Perehdytysvaatimus on varsin laaja ja koskee myös koko yrityksen työsuhteista johtoa. Koska ulkomaantyö on yleistynyt, tulee perehdytykseen ja muihin työturvallisuusvelvoitteisiin ulkomaantyössä kiinnittää entistä enemmän huomiota”, Tammela sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kuuluisassa kokeessa seksi tuntemattoman kanssa kiinnosti miehiä enemmän kuin naisia – mutta mistä tulos oikeastaan kertoo?

  10. 10

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää