Talous

Portugali ei hyväksynyt uutta vero­sopimusta Suomen kanssa – Suomi panee maahan muuttaneet eläkeläiset verolle heti vuoden­vaihteessa

Portugalin pää­ministeri sanoo HS:lle, että ”Suomi on nyt ratkaissut ongelmansa”

Lissabon

Suomi ryhtyy verottamaan Portugaliin muuttaneiden henkilöiden eläkkeitä välittömästi ensi vuoden alusta, sillä maiden neuvottelema uusi verosopimus ei astukaan voimaan.

Portugalin hallitus ei hyväksynyt sopimusta eikä se edennyt myöskään parlamentin käsittelyyn ennen määräajan umpeutumista, pääministeri António Costa sanoi HS:lle torstai-iltana Lissabonissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Parlamentti ei ratifioinut sitä, eikä hallitus hyväksynyt sitä. Meidän ei ole aikomus muuttaa meidän verotusjärjestelmäämme”, Costa sanoi.

Portugalin kansanedustajilla olisi teoriassa ollut mahdollisuus vielä perjantaina, marraskuun viimeisenä päivänä sinetöidä uusi sopimus. Näin sitä olisi ruvettu noudattamaan tammikuussa. Sopimus olisi sallinut kolmen vuoden siirtymäajan verojen maksussa Portugalissa asuville suomalaiseläkeläisille.

Nollaverosta nousi kohu vuonna 2015, kun Helsingin Sanomat paljasti muun muassa rikkaiden vuorineuvosten lähteneen Euroopan lounaisimpaan maahan mitä ilmeisimmin Suomen verotusta pakoon.

Portugali myöntää maahan muuttaville eläkeläisille pyydettäessä kymmenen vuoden verovapauden, jos nämä eivät ole asuneet maassa viiden edeltävän vuoden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällaisia suomalaisia on käsittääkseni kolmisensataa”, pääministeri Costa sanoi torstaina. Kolme vuotta vasemmistolaista vähemmistöhallitusta johtanut pääministeri tapasi Portugalissa työskenteleviä ulkomaisia toimittajia ja vastasi heidän kysymyksiinsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri sanoi HS:lle, että hallitus haluaa taata ”rauhan ja turvan” niille, jotka valitsevat elämän Portugalissa. Valtion vastuu vakauden luojana on suuri eikä veroja koskevaa lainsäädäntöä tältä osin heikennetä, hän tähdensi.

”Suomi sitä vastoin kumosi yksipuolisesti kaksoisverotukselta suojaavan sopimuksen, ja siksi Suomi on nyt ratkaissut ongelmansa”, hän sanoo.

Suomi painosti Portugalia rukkaamaan uusiksi vanhan, vuodesta 1970 noudatetun verosopimuksen, jotta yksityistä eläkettä saavat suomalaiset eivät voisi nauttia siitä verotta Euroopan lounaisimmassa maassa. Portugali on Suomen harmiksi vitkutellut sopimuksen vahvistamista kahden vuoden ajan.

Suomi irtisanoi viime kesäkuussa vanhan sopimuksen hoputtaakseen Portugalia vahvistamiseen ennen marraskuun loppua. Muutokset sopimuksessa koskivat vain Suomen oikeutta verottaa yksityisiä eläkkeitä.

Myös Ruotsi on arvostellut voimakkaasti eläkeläisten verovapautta. Ainakin yli kaksituhatta ruotsalaiseläkeläistä on talvehtinut Portugaliin asumaan muutaman viime vuoden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsi käynnisti Portugalin kanssa eläkkeiden verottamisesta omat neuvottelut syyskuussa. Costan torstaisesta linjauksesta voi päätellä, että nämäkään eivät tuota Ruotsin toivomaa tulosta. Lisäksi ainakin Hollanti on vaatinut nollaveron lakkauttamista.

Pääministeri António Costa tähdensi, ettei Portugali ole lajissaan ainoa, vaan moni muukin maa tarjoaa verohuojennuksia.

”Ei ole uskoakseni yhtäkään EU-maata, jolla ei olisi mekanismeja houkuttaa veroilla – olkoonpa ne yrityksille, rahoitusyhtiöille tai henkilöille suunnattuja. Kuten [Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude] Junckerilla on tapana sanoa: Ei ole yhtä EU:n verovapausjärjestelmää, vaan 28”, Costa hymähti jäsenmaiden lukumäärään viitaten.

Hän kehui oman maansa vuonna 2009 sorvattujen veroalennusten toimineen hyvin ja houkuttaneen ihmisiä elämään Portugaliin. Hän muistutti, että eläkeläisten lisäksi huojennuksia voivat saada monien eri alojen työikäiset ulkomaalaiset. Heille voidaan myöntää 20 prosentin tasavero työnkuvasta riippuen.

Pääministeri ei kuitenkaan tarkentanut, millaisia taloudellisia hyötyjä valtio arvioi saavansa verovapauksia myöntämällä. Sosiaalidemokraatteja vastaavan sosialistipuolueen (PS) vähemmistöhallitusta parlamentissa tukeva vasemmistoblokki (BE) on vaatinut etujen pikaista kumoamista, mutta torstaina hyväksytyssä ensi vuoden budjetissa tämä ei toteutunut.

Vasemmistoblokin hampaissa ovat myös kultaviisumiksi kutsutut oleskeluluvat. EU:n ulkopuolelta tulevat voivat saada oleskeluluvan ja viisumin Portugaliin vähintään puolen miljoonan euron sijoitusta vastaan. Samalla heille aukeaa liikkumislupa kaikkialla Schengen-alueella. Vastaavanlaisia järjestelyjä on muissakin EU-maissa.

Portugalissa on paljastunut kultaviisumiin liittyviä korruptioepäilyjä eikä sijoitetun rahan alkuperästä ole kansalaisjärjestö Transparencyn mukaan aina luotettavia takeita.

Vasemmistoblokki arvostelee, että eläkeläisten verovapaus ja kultaviisumit ovat kuumentaneet asuntomarkkinoita varsinkin Lissabonissa ja maan toiseksi tärkeimmässä talouskeskuksessa Portossa.

Järjestelyjä verhoaa myös läpinäkymättömyys, sillä avointa tietoa on vaikea saada etuuksista nauttivista, vasemmistoblokin johtajiin lukeutuva parlamentaarikko Mariana Mortágua sanoo.

”Elämme keskellä kiinteistökuplaa. Siitä on tulossa todella vakava. Lissabonista tai Portosta ei enää pysty löytämään asuntoa edes keskipalkalla”, valtiovarainvaliokunnassa istuva Mariana Mortágua sanoi HS:lle parlamentissa aiemmin syksyllä, kun budjettiväittely oli alkanut.

Molemmissa kaupungeissa asuntojen keskihinta kohosi vuodessa viidenneksellä, tilastokeskus INE kertoi kesällä. Kiinteistöalan edustajat ovat puolestaan kiittäneet, miten ulkomaalaisten ostajien into on elvyttänyt markkinoita.

Mariana Mortáguan puolueen mielestä kaikkien Portugalissa asuvien pitäisi maksaa samojen sääntöjen mukaan veroa, mutta nyt ulkomaalaisia suositaan.

”Emme ole tietenkään ulkomaalaisia vastaan, mutta käytäntö vie pohjaa tasa-arvoiselta kohtelulta”, Mortágua totesi.

Suomen ja Ruotsin jyräys nollaveron poistamiseksi on kerännyt kiitosta vasemmistoblokista.

”Ainoastaan ulkomainen painostus voisi muuttaa hallituksen kantaa. Mutta samalla EU:ssa pitäisi painostaa myös muita vastaavia tai vielä räikeämpiä verohelpotuksia suovia jäsenmaita luopumaan käytännöstä.”

Mortágua ennakoi oikein, ettei hallitus toisi Suomen uutta verosopimusta parlamentin sinetöitäväksi lainkaan.

Vaikutusvaltainen Expresso-lehti selvitti, että liki 24 000 ulkomaalaista oli saanut epätavanomaisen asukkaan statuksen 2009 alkaen tämän vuoden syyskuuhun asti. Status suo eläkeläisille verovapauden. Valtiovarainministeriö luovutti tilastoja lehdelle vasta tiedonvapauden pykälään liittyvän kovistelun jälkeen.

Kysyntä oli kiihtymään päin, lehti kertoi syyskuussa. ”Statuksia myönnettiin 28 joka arkipäivä viime vuonna”, lehti kertoi.

Ranskalaiset olivat suurin ryhmä. Suomen kansalaisia oli listalla 564. Mukana tilastoissa voi olla myös työelämän tasaveron nauttijoita vähemmistönä.

Pääministeri António Costa saapui Fozin palatsissa järjestettyyn ulkomaisen lehdistön tapaamiseen torstaina pian sen jälkeen, kun parlamentti oli hyväksynyt budjetin ensi vuodelle. Hallitus tarjoaa tässäkin budjetissa jälleen uutta verotäkyä maahanmuuton kannustamiseksi.

Nyt yritetään houkuttaa takaisin portugalilaisia työikäisiä paluumuuttajia. Alennuksen piiriin pääsevät myös ulkomaalaiset, jos ehdot täyttyvät.

Paluumuuttajat voivat maksaa veroa vain ansiotulojensa puolikkaasta viiden vuoden ajan.

Alennus suodaan entisille asukkaille, jotka palaavat kotimaahan 2019–2020. Erityisehtona kuitenkin on, että henkilö ei ole asunut Portugalissa paluuta edeltävän kolmen vuoden aikana.

Hallitus toivoo näin takaisin edes osaa sadoista tuhansista kaikonneista kansalaisista. Heitä alkoi paeta muualle työnhakuun, kun Portugali ajautui syvään velkakriisin. Portugali joutui ottamaan EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukiluottoja yhteensä 78 miljardia euroa. Samalla taloutta elvytettiin ankarassa sopeutusohjelmassa 2011–2014.

Pääministeri Costa kertoi iloisena torstaina, että viimeinen erä IMF:n tukilainaa maksetaan pois vuoden loppuun mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verotus
 • Portugali
 • Verosuunnittelu
 • Politiikka
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  2. 2

   Aktivisti­sijoittajan huhutaan astuvan Björn Wahlroosin varpaille – Onko Nordeassa edessä titaanien taisto?

  3. 3

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – ruumiissa väkivallan merkkejä

  4. 4

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  5. 5

   Helsinki-Vantaalla sekavasti lauantaina käyttäytynyt mies uhkasi rajavartijoiden perheitä ”poloniumin 210-isotoopilla”

  6. 6

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  7. 7

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  8. 8

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  9. 9

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  10. 10

   Otava ei ota vastuuta Antti Heikkilän uutuuskirjan vaarallisina pidetyistä virheistä: ”Kirjan tekijä vastaa aina kirjan sisällöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  2. 2

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  3. 3

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  4. 4

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  8. 8

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  9. 9

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  10. 10

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää