Talous

Miksi Applen osakkeen hinta on alamäessä? Jo viisi vuotta maailman arvokkaimman yhtiön paikkaa pitänyt Apple putosi perjantaina arkkivihollisensa Microsoftin taakse

Microsoft on saanut hyvän otteen yritysten pilvipalveluista. Applen kultasuonen iPhonen taas pelätään pikku hiljaa ehtyvän, vaikka yhtiön tulos on yhä erinomainen.

Kun teknologiayhtiö Applen perustaja Steve Jobs vielä eli, hän ja Piilaakson toinen ihmelapsi, ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustaja Bill Gates tunnettiin ankarasta keskinäisestä kilpailustaan.

Täydellisyyttä ja kauneutta arvostava Jobs haukkui Microsoftin tuotteita usein heikkolaatuisiksi ja kopioiduiksi. Insinöörimäinen Gates taas arvioi tuoreeltaan, ettei Applen vuonna 2010 markkinoille tuomassa iPadissa ollut mitään kadehdittavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erilaisista näkökulmistaan huolimatta tai juuri niiden ansiosta molemmat yhtiöt ovat kuitenkin menestyneet loistavasti.

Jobs ja Gates perustivat yhtiönsä 1970-luvun puolivälissä. Microsoft nousi hallitsevaan asemaan henkilökohtaisten tietokoneiden eli pc:iden ohjelmistoissa jo 1990-luvulla ja kiisi nopeasti maailman arvokkaimpien yhtiöiden kymmenen kärkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edistyksellisistä ja kauniisti muotoilluista tietokoneistaan jo varhain kuuluisan Applen taloudellinen riemukulku alkoi vasta vuonna 2008, kun Jobs esitteli ensimmäisen iPhonen.

Se mullisti koko matkapuhelinliiketoiminnan. Täysin uudenlaisen kosketusnäyttöpuhelimen lisäksi Apple loi puhelimen ympärille sovellusten ja palvelujen ekosysteemin, josta se myös sai tuloja.

Kaikki viime vuosina menestyneet puhelimet ovat enemmän tai vähemmän iPhonen kopioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2009 lopulla iPhonen siivittämänä Applekin ampaisi maailman arvokkaimpien yhtiöiden listalle. Vuodesta 2012 lähtien se on pitänyt maailman arvokkaimman yhtiön kärkipaikkaa lähes tauotta itsellään. Yhtiön osakkeen hinta on noussut 10 vuodessa lähes 1 400 prosenttia.

Microsoftin meno on ollut tasaisempaa. Osakkeen arvo on kymmenessä vuodessa noussut ”vain” noin 470 prosenttia.

Vielä viime vuoden alussa arvostusero yhtiöiden välillä oli suuri. Applen markkina-arvo oli vuoden 2017 ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa 754 miljardia dollaria (664 miljardia euroa), Microsoftin 509 mijardia dollaria (448 miljardia euroa).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän vuoden kuluessa asetelmat ovat muuttuneet. Kuluneella viikolla Microsoft kiri markkina-arvolla mitattuna Applen edelle. Applen osake on halventunut syyskuun jälkeen noin 20 prosenttia.

Microsoftin osake sen sijaan on jatkanut kallistumistaan viimeisen kuukauden pientä notkahdusta lukuunottamatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Applen markkina-arvo laski perjantaina 847 miljardiin dollariin (746 miljardiin euroon) eli suurin piirtein samalle tasolla kuin tämän vuoden alussa. Microsoftin hinta oli noin 851 miljardia dollaria (749 miljardia euroa).

Microsoftin taakse ovat jääneet myös viime vuosien pörssitähdet, Amazon, Facebook ja Googlen emoyhtiö Alphabet.

Mikä selittää Applen alamäen ja Microsoftin menestyksen? Sitä teknologiatoimittajat ja analyytikot ovat kilvan pyrkineet viikonlopun aikana selvittämään.

Wall Street Journalin mukaan tärkein syy on se, että Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella on onnistunut strategiassaan haastaa Amazon yrityksille myytävien niin sanottujen pilvipalveluiden markkinalla. Pilvipalvelut tarkoittavat verkon yli käytettäviä tietotekniikkapalveluja.

Yhtiön Azure-pilvipalvelu on ottanut lehden mukaan 13 prosentin markkinaosuuden nopeasti kasvavasta markkinasta. Yhtiö saa siitä jo noin kolmasosan liikevaihdostaan.

Nadellan johdolla yhtiö on myös luopunut harharetkistään, kuten Nokialta ostetusta matkapuhelinyksiköstä.

Microsoftin liikevaihto kasvoi syyskuussa päättyneellä vuosineljänneksellä 19 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta 29 miljardiin dollariin (26 miljardia euroa). Liikevoitto kasvoi peräti 20 prosenttia 10 miljardiin dollariin (yhdeksän miljardia euroa) eli yritys tekee liikevoittoa yli kolmanneksen liikevaihdostaan.

Microsoftin perinteinen liiketoiminta perustuu yritysten omilla palvelimilla ja pc:illä pyöritettävien ohjelmistojen myymiseen. Yhtiön Windows-käyttöjärjestelmä ja Office-toimisto-ohjelmistot ovat hallinneet markkinoita niin kauan kuin tietokone on ollut jokaisen toimistotyöntekijän tärkein työväline.

Microsoftin asema oli niin hallitseva, että se ajautui kymmenisen vuotta sitten kahnauksiin kilpailuviranomaisten kanssa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä samaan tapaan kuin nyt keskustellaan some-jättien toiminnasta.

Viranomaiset määräsivät yhtiölle suuria sakkoja ja pakottivat sen muuttamaan toimintaansa.

Kilpailuviranomaisten toimet hidastivat Microsoftin kasvua pitkäksi aikaa. Nyt se näyttää löytäneen pilvipalveluista uuden kultasuonen.

Sen sijaan Applen tulevaisuuden kultasuoni on kysymysmerkki. Yhtiö on pystynet kymmenen viime vuotta ratsastamaan yhä kalliimpien iPhone-mallien ja iPad-tablettien tuotoilla, mutta tuon virran epäillään alkavan ehtyä.

Yhtiön liikevaihdossa ja tuloksessa huolet eivät tosin vielä näy lainkaan. Syyskuussa päättyneellä vuosineljänneksellä yhtiö teki 63 miljardin dollarin (55 miljardia euroa) liikevaihdolla noin 16 miljardia dollaria (14 miljardia euroa) liikevoittoa, mikä oli 23 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän.

Osakkeen arvo perustuu kuitenkin odotuksiin tulevasta. Niinpä pienikin epäilys iPhonen menekin hyytymisestä riittää sysäämään osakkeen arvon laskuun.

Yhtiötä seuraavat sijoittajat odottavat paljon palveluliiketoiminnasta, kuten kuukausimaksullisista sisältöpalveluista tai maksusovellus Apple Paysta, joka on käytössä jo Suomessakin. Jokaisesta sovelluksella tehdystä maksusta kilahtaa Applella pieni osuus.

Yhtiön liikevaihdosta 10 miljardia (noin yhdeksän miljardia euroa) tuli heinä–syyskuussa palveluista ja jotkut analyytikot uskovat liiketoiminnan voimakkaaseen kasvuun. Varma ei kuitenkaan voi olla. Kilpailu on kiristynyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  7. 7

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  8. 8

   Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”

  9. 9

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Tunti sitten
  4. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. 4 tuntia sitten
  11. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  12. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää