Talous

Huippumodernista broileritehtaasta piti tulla HKScanin ylpeys, mutta sitten sinne tuotiin ensimmäiset linnut – Nyt tehdas on tuonut yhtiölle miljoonatappiot ja johdolle potkut

Rauman broileritehdas oli elintarvikejätti HKScanin historian suurimpia investointeja. Tehtaan ongelmat ovat kuitenkin ajaneet yhtiön kriisiin. Mikä meni pieleen?

Toukokuussa 2016 Rauman Lakarin teollisuusalueella oli tunnelma katossa.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) oli paikalla. Niin olivat myös elintarvikejätti HKScanin hallituksen puheenjohtaja Mikko Nikula, tuotantojohtaja Aki Laiho, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd) sekä joukko muita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilaisuudessa muurattiin HKScanin uuden Rauman-tehtaan peruskivi. ”Siellä oli innostunut ja positiivinen tunnelma”, muistaa Salonen.

HKScan oli rakentamassa kaupunkiin huippumodernia broileritehdasta, joka työllistäisi suoraan kolmisensataa ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Massiivinen 25 000 neliömetrin kokoinen laitos maksaisi 80 miljoonaa euroa. Se oli yhtiön historian merkittävimpiä investointeja.

Myös Raumalle merkitys oli iso, sanoo Salonen. Muutamaa vuotta aikaisemmin kaupungin telakka oli lakkautettu ja satoja ihmisiä irtisanottu.

”Oli kuin musta verho olisi hetkeksi vedetty kaupungin ylle. Tuntui, että eihän täällä ole enää elinmahdollisuuksia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunki alkoi houkutella yrityksiä rakentamalleen Lakarin teollisuusalueelle entistä ahkerammin. Kun HKScan ilmoitti tulostaan 2015, se oli jättipotti.

”Se toi kaupunkiin tulevaisuudenuskoa. Lisäksi kyse olisi valtavan isosta työllistäjästä.”

Kaksi ja puoli vuotta peruskiven muurauksen jälkeen Rauman tehdas on osoittautunut murheenkryyniksi. Se on aiheuttanut yhtiölle kymmenien miljoonien eurojen tappiot ja johtanut sekä toimitusjohtajan että hallituksen puheenjohtajan potkuihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä oikein tapahtui?

Tehtaan oli määrä olla valmis vuoden 2017 lopulla. Vuoden 2016 tilinpäätöksessään HKScan raportoi, että Rauman investointihanke ”eteni hyvin”. Vuoden 2017 puolivuotiskatsauksessa yhtiö kertoi, että ”Rauman siipikarjainvestointi eteni suunnitelmien mukaisesti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tärkeä virstanpylväs saavutettiin raportointijakson jälkeen heinäkuussa, kun tuotannon testaukset käynnistyivät aikataulun mukaisesti ja onnistunein tuloksin”, yhtiö kirjoitti.

Vuoden 2017 kesällä tehtaalle toimitettiin ensimmäiset linnut. Silloin ongelmat alkoivat näkyä.

”Rauman siipikarjayksikön käynnistysvaihe on ollut ennakoitua haasteellisempi”, HKScan kertoi heinä–syyskuun osavuosikatsauksessa.

Lisäksi yhtiö ilmoitti, että hanke oli pahasti alibudjetoitu. Investoinnin kustannus oli hypännyt aiemmasta 80 miljoonasta eurosta noin 100 miljoonaan euroon.

Kaksi hanketta tuntevaa henkilöä arvioi, että merkittävä alibudjetointi oli yksi investoinnin ongelmista.

Toinen heistä sanoo, että yhtiö halusi huippumodernin tehtaan, mutta yritti tehdä sen mahdollisimman halvalla, mistä aiheutui ongelmia.

HKScanin tuotantojohtaja Sami Sivuranta kiistää tämän. Sivuranta tuli yhtiöön töihin tänä vuonna.

”En allekirjoita ollenkaan sitä, että olisimme säästämällä aiheuttaneet nämä haasteet itsellemme. Olemme kuitenkin ostaneet ne laitteet, jotka olemme halunneet. Se on erinomainen tehdas sinällään.”

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tehdas tulee maksamaan noin 120 miljoonaa euroa, siis 40 miljoonaa euroa enemmän kuin yhtiö alun perin arvioi.

Mihin lisäkustannukset menevät?

”Sanoisin, että se on vähän napsu joka paikkaan. Kokonaisuus on vaatinut vain enemmän. Emme ole kuitenkaan tehneet liian halvalla, vaan arvioineet kustannukset liian mataliksi. Se on ollut turhaa optimismia.”

Mistä turha optimismi oli peräisin?

”Paha sanoa. Onko se sitten sitä, että ei ole ollut kokemusta asioista. On haluttu olla optimistisia, luoda itselle illuusio. En suoraan sanottuna tiedä.”

Suomen Broileriyhdistyksen puheenjohtaja Mika Puotunen sanoo, että Rauman tehdashanke on vaikeuksistaan huolimatta tarpeellinen.

Sianlihan ja naudan markkinoiden kasvu on ollut heikkoa, mutta broilerin kysyntä kasvaa noin viisi prosenttia vuodessa. HKScanin broileritehdas Eurassa oli vanhanaikainen ja elinkaarensa lopussa.

”Hanke oli ihan perusteltu. Mutta en tiedä, onko tässä ollut liian suuri digiloikka, onko tajuttu mitä kaikkea tehtaan ylösajo vaatii”, Puotunen sanoo.

Sivurannan vastausten perusteella HKScanissa ja sen alihankkijoissa ei ollut riittävästi osaamista huippumodernin tehtaan pyörittämiseen.

Sivuranta muistuttaa, että elintarvikealalla tehtaiden käyttöajat ovat kymmeniä vuosia ja Rauman suuruusluokassa olevia täysin uusia investointeja tehdään vain harvoin.

”On erittäin poikkeuksellista, että Suomen elintarviketeollisuuden mittakaavassa tehdään tämän kokoisia green­fieldejä”, hän sanoo, viitaten niin sanotusti tyhjästä perustettaviin tehtaisiin.

Sivurannan mukaan yhtiö ja sen alihankkijat eivät yksinkertaisesti olleet valmiita, kun tuotanto piti aloittaa.

Tilannetta pahensi se, että HKScan oli päättänyt kustannussyistä lopettaa teurastuksen Euran tehtaalla. Vaihtoehtona olisi ollut pyörittää kahta tehdasta rinnakkain jonkin aikaa.

HKScan otti riskin, minkä seurauksena yhtiö ei alkuvuonna 2018 saanut myytyä kaupoille lupaamiaan tuotteita. Tuotteiden pakkaamista Eurassa jouduttiin jatkamaan tämän vuoden kesäkuun loppuun asti.

Sivuranta sanoo, että HKScan suhtautui liian toiveikkaasti siihen, miten nopeasti työntekijät oppivat uusien kehittyneiden koneiden käytön.

”Kun ollaan totuttu tekemään jollain tavalla, niin oppimiskäyrässä oltiin optimistisia, että se lähtisi niin sanotusti napista käyntiin.”

Myös tehtaan koneistossa oli ongelmia. HKScan on maininnut aiemmin julkisuudessa haasteet etenkin pakkauksen kanssa. Lisäksi tehtaalle toimitettiin laitteet teurastamoon, leikkaamoon ja lähettämöön.

Sivuranta ei halua tarkemmin mainita, mitkä koneet olivat heikoin lenkki, mutta sanoo, että myös laitetoimittajat olivat ”ylioptimistisia”.

”Ehkä kuviteltiin, että toimittajan vastuu loppuu siihen, että laite on lattialla ja testit on ajettu. Eihän se näin voi olla”, hän sanoo.

”Tämä on ollut hyvä oppitunti myös laitetoimittajillemme. Jos yhdeksän laitetta kymmenestä toimii, niin prosessi on silloin epäkunnossa.”

Euran tehdas ajettiin lopulta alas tämän vuoden kesällä. HKScan aloitti yt-neuvottelut, joiden päätteeksi se vähensi 165 työntekijää.

Viime viikolla yhtiö antoi potkut sekä toimitusjohtaja Jari Latvaselle että hallituksen puheenjohtajalle Mikko Nikulalle.

”Tämä on tietysti ollut takkuinen vuosi, ei sitä käy kieltäminen”, Sivuranta sanoo.


Rauman tehtaan ongelmat eivät ole ainoa HKScanin haaste.

Yhtiöllä on ollut vuosikausia kannattavuusongelma. Elintarvikealaa tuntevat henkilöt kertovat HS:lle, että HKScanin tuotanto on hajautetumpi ja tehottomampi kuin kilpailija Atrian.

Rauman vaikutus on silti ollut iso. Tammi–syyskuussa HKScanin liiketulos oli 45 miljoonaa euroa tappiollinen. Rauman osuus tästä oli lähes 31 miljoonaa euroa.

Tehtaan tuotannossa on yhä ongelmia, vaikka sen toimituskyky on parantunut. Milloin Rauma alkaa pyöriä täydellä kapasiteetilla?

Sitä Sivuranta ei halua arvioida julkisuudessa.

”Menemme oikeaan suuntaan ja voimme koko ajan lisätä kapasiteettia”, hän sanoo.

”Rauma kehittyy myönteisesti ja henkilöstö on ollut siellä äärimmäisen sitoutunutta. Haluan heitä kiittää.”

Fakta

Rauman tehdas


 HKScan päätti investoinnista vuonna 2015. Rakentaminen käynnistyi seuraavana vuonna ja tehdas valmistui käyttökuntoon vuoden 2017 lopussa.

 Rauman tehdas korvasi HKScanin Eurassa sijainneen tehtaan.

 Uuden tehtaan hinnaksi kaavailtiin alunperin 80 miljoonaa euroa, mutta kustannusarvio on noussut 120 miljoonaan euroon.

 Tehtaan kapasiteetti päivässä on 150 000 lintua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Investoinnit
 • HKScan
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – ruumiissa väkivallan merkkejä

  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Aktivisti­sijoittajan huhutaan astuvan Björn Wahlroosin varpaille – Onko Nordeassa edessä titaanien taisto?

  4. 4

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  5. 5

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  6. 6

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaalla sekavasti lauantaina käyttäytynyt mies uhkasi rajavartijoiden perheitä ”poloniumin 210-isotoopilla”

  9. 9

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  10. 10

   NBA-seuran omistajan väitetään uhanneen siirtää joukkueensa toiseen kaupunkiin, jos halliremonttiin ei löydy rahaa – sitten 90-vuotias mummo sanoi suorat sanat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  2. 2

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  3. 3

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  4. 4

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  7. 7

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  8. 8

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää