Talous

Ihmiskunta astui askelen lähemmäs aavelaivojen maailmaa – Turun saaristossa seilasi lautta-alus, joka väisteli saaria ja karikoita automaattisesti

Paluumatkalla laivaa ohjattiin etänä Turusta. Nykyisinkin laivat kulkevat usein automaattiohjauksella, mutta miehistön avustuksella.

Ihmiskunta astui askelen lähemmäksi aavelaivojen maailmaa, kun Rolls-Roycen ja Suomen valtion omistaman Finferriesin lautta-alus kulki täysin ilman ihmisen avustusta Turun saaristossa maanantaina. Lauta matkasi 14 kilometriä Paraisilta Nauvoon.

Yhtiöiden mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun lautta-alus kulki täysin itsenäisesti ja automaattisesti. Paluumatkalla laivaa ohjattiin Turusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laivat kulkevat nykyään usein automaattiohjauksella, mutta miehistön avustuksella.

Ero on se, että normaalisti laivoille ohjelmoidaan reitti, mutta ne eivät ainakaan kovin tarkasti osaa itsenäisesti ohjata määränpäähän, jos matkan varrella tulee ongelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eivät ne osaa kansainvälisiä merenkulun väistämissääntöjä, kuten meidän laivamme. Laiva kykenee ohjaamaan itse itseään aktiivisesti”, sanoo Rolls-Roycen kehitysjohtaja Sauli Eloranta.

Itseohjautuvia aavelaivoja kehitetään muuallakin. Esimerkiksi etelänorjalaisen Porsgrunnin rannoilla liikennöi lähivuosina todennäköisesti itseohjautuva rahtilaiva, Yara Birkeland.

Maanantaina itseohjautuvan matkan teki alus nimeltään Falco. Se on 53,8 metriä pitkä maantielautta, joka aloitti liikennöinnin vuonna 1993.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matka kulki Paraisten ja Nauvon välillä. Falcoon oli asennettu useita sensoreita ja kameroita, joiden avulla alus loi yksityiskohtaisen kuvan ympäristöstä ja antoi käskyjä automaattiohjaukseen.

Aluksen sensorit ja tekoäly pitivät huolen, ettei alus törmännyt saariin tai karikoihin. Lopuksi Falco rantautui satamaan täysin ilman ihmisen apua. Kyydissä oli noin 80 ihmistä.

Laivaa seurattiin koko matkan ajan 50 kilometrin päässä Finferriesin etäoperointikeskuksessa Turun keskustassa. Ihminen siis olisi pystynyt tarvittaessa puuttumaan aluksen kulkuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rolls-Royce on testannut laivojen kuljettamista merillä automaattisesti 400 tunnin ajan. Muun muassa rantautumista ja törmäyksenestojärjestelmää on testattu erilaisissa olosuhteissa.

Aiemmin tänä vuonna Rolls-Royce ja Finferries ilmoittivat jatkavansa merenkulun yhteistyötä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rolls-Royce ilmoitti viime kesänä myyvänsä tappiollisen meriliiketoimintansa norjalaiselle Kongsbergille. Kauppa vaatii muun muassa viranomaisten hyväksynnän, joten toiminta jatkuu todennäköisesti ensi kevääseen saakka Rolls-Roycen nimellä.

Yhtiöllä on toimipisteet Raumalla, Kokkolassa ja Turussa, jonne se perusti viime vuonna ison etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen. Työntekijöitä Rolls-Royce Finlandilla on yli 400.

”Tämä päivä merkitsee suurta askelta kohti autonomista merenkulkua ja vahvistaa täysin, mistä olemme puhuneet jo usean vuoden ajan, että autonominen meriliikenne tulee tapahtumaan”, Rolls-Royce Marinen toimitusjohtaja Mikael Mäkinen sanoi matkaa koskeneessa tiedotteessa maanantaina.

”Olemme hyvin ylpeitä siitä, että merenkulun historiaa on jälleen tehty Parainen–Nauvo-reitillä. Ensimmäisenä oli maailmankuulu hybridilauttamme Elektra, ja nyt Falco on maailman ensimmäinen täysin autonominen lautta”, sanoo Finferriesin toimitusjohtaja Mats Rosin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laivaliikenne
 • Merenkulku
 • Talous
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  7. 7

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  10. 10

   Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  10. 10

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Tunti sitten
  4. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  11. 4 tuntia sitten
  12. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää