Talous

Tänään alkaa Slush – Tapahtuman voimahahmot valitsivat kymmenen kuuminta kasvuyritystä

Kasvuyritystapahtuman taustahahmot, sijoittajina menestyneet Timo Ahopelto ja Moaffak Ahmed suunnittelevat Slushin seuraavaa kasvuloikkaa. Slushin pitää kasvaa – ja paljon.

Luulitko, että kasvuyritys­tapahtuma Slushin kiihkein kasvu on jo nähty?

Helsingin Messukeskuksessa kohtaavat kahden päivän ajan yrittäjät, sijoittajat, opiskelijat ja muuten vaan uteliaat. Tuttua aikaisemmilta vuosilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta vieläkö Slush voi kasvaa?

Tähän asti Slushin järjestäjät ovat pitäneet kiinni 20 000 vierailijan rajasta. Samalla Slush on levinnyt ulkomaille, ja tänä vuonna samanlainen tapahtuma järjestetään Tokiossa, Shanghaissa ja Singaporessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Slushin taustavoimat suunnittelevat Helsinkiin isompia kuvioita. Tapahtuman koko halutaan jopa moninkertaistaa.

”Slushin pitää kasvaa, ja sitä pystytään kasvattamaan”, sanovat Timo Ahopelto ja Moaffak Ahmed.

Ahopelto on Slush-yhtiön hallituksen puheenjohtaja, Ahmed sen hallituksen jäsen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaksikon mielestä kyse on lähinnä siitä, miten isoista luvuista halutaan ääneen puhua.

”Se on ihan Slushin oma päätös. Ajatuksena on tehdä tästä oikeasti globaali magneetti.”

Slush perustettiin vuonna 2008 tavoitteena houkutella samaan tilaan rahoitusta tarvitsevia yrittäjiä sekä sijoittajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun Slush aloitti, Suomi oli valkoinen läntti ulkomaisten sijoittajien kartalla”, Ahopelto sanoo.

Nyt Slush on vakiinnuttanut asemansa ehkä Euroopan merkittävimpänä kasvuyrittäjien ja sijoittajien kohtaamispaikkana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Slush on osaltaan vaikuttanut asenteisiin niin, että yrittäjyydestä on tullut arvostettua. Kaikki korkeakoulusta valmistuneet eivät enää halua töihin suuryrityksiin.

Slushin seuraava askel on tarkoitus toteuttaa niin, että vapaaehtoisuuteen perustuva toimintapa säilyy, mutta samalla sijoittajille ja kasvuyrittäjille tärkeän tiedon osuutta kasvatetaan.

”Tämä ei ole turismia. Kukaan ei tule viikoksi yritystapahtumaan Helsinkiin, jos siitä ei ole hyötyä”, Ahopelto ilmoittaa.

Kunnianhimosta ei ole puutetta. Slushin rinnalla miehet näkisivät pääkaupunkiseudun yhtenä startup-maailman kasvukeskuksista. Alueen pitäisi kamppailla yrityksistä ja tekijöistä tasapäisesti Berliinin, Amsterdamin ja Barcelonan kanssa.

”Slushin ensimmäinen tavoite oli itsekäs. Halusimme nostaa Suomea ja Pohjoismaita kasvuyhtiöyhteisön keskiöön”, Ahopelto muistuttaa.

Maailma on kuitenkin muuttunut, ja miesten mielestä Helsingillä ja Slushilla on hyvä mahdollisuus hyödyntää sitä.

Ahmed muistuttaa isoista aalloista: Britannia on eroamassa Euroopan unionista, Yhdysvallat sulkee rajojaan ja Kiinan merkitys maailmantaloudessa kasvaa.

Kalifornian Piilaakso on ollut ylivoimaisesti merkittävin teknologiateollisuuden keskus, mutta tulevaisuudessa kaikki fiksut nuoret ihmiset eivät pääse tai edes halua Piilaaksoon töihin.

”Lontoo ei enää ole samanlainen startup-keskus kuin ennen, Tukholma on liian kallis, Barcelonassa riittää ongelmia, Tallinnassa tapahtuu paljon mutta se on liian pieni”, Ahmed luettelee.

Kaupungit kilpailevat yrittäjistä ja ihmistä. Euroopassa eniten panostavat Pariisi, Berliini ja Amsterdam.

Kaksikon mielestä Helsingin pitäisi kuulua eturiviin.

Mutta nyt Ahopelto ja Ahmed eivät enää puhukaan Slushista, vaan asioista jotka kuuluvat valtiolle ja pääkaupunkiseudun kaupungeille:

”Suomen pitäisi tehdä osaajien maahanmuutto helpoksi.”

”Kilpaillaan talenteista muuttamalla esimerkiksi työsuhdeoptioita.”

”Suomalaisten korkeakoulujen pitää markkinoida itseään ulkomailla. Ja kun ulkomaiset opiskelijat valmistuvat Suomessa, on sulaa hulluutta, jos emme saa heitä jäämään.”

Slushin voimahahmot valitsivat 10 kuuminta kasvuyritystä

HS pyysi Timo Ahopeltoa ja Moaffak Ahmedia valitsemaan kiinnostavimmat kasvuyritykset, jotka ovat mukana Slushissa. Vinkkien lopussa on mainittu, jos he omistavat suoraan tai johtamiensa rahastojen kautta kyseistä yhtiötä.


Timo Ahopellon viisi suosikkia:

Sulapac

”Muovisota on ajankohtainen, ja siksi muovia korvaavia yrityksiä ja projekteja on kolmetoista tusinassa. Sulapac on kuitenkin erilainen tavoilla, jotka tekevät siitä juuri niin mielenkiintoisen.

Materiaalia voidaan käsitellä samalla laitteistolla kuin muovia. Se siis voi oikeasti korvata muovin nykyisillä tuotanto­linjoilla. Materiaali on samanhintaista kuin muovi, kun yleensä uudet ratkaisut ovat kalliimpia. Materiaalista saa yhtä laadukasta jälkeä kuin muovista, esimerkiksi pakkauksiin. Tämä on brändeille olennainen asia, ja tähän asti jälki on hidastanut uusien materiaalien käyttöönottoa.”

Lifeline Venturesin, jota Ahopelto on ollut perustamassa, sijoitus  

Varjo

”Kun Facebook osti virtuaali­lasivalmistaja Oculus Riftin vuonna 2014 kahdella miljardilla taalalla, mietin, että miksi tämä startup ei syntynyt ­Suomeen. Täällä olisi kaikki osaaminen: kuluttajalaitteiden valmistus Nokian peruina, optiikan osaaminen, näyttöteknologiaa, grafiikkaa demo­skenestä lähtien ja sisältöpuoli peleistä. Kaiken järjen mukaan AR/VR-alueen teknologioiden pitäisi tulla Suomesta.

Asia korjaantui, kun Varjon perustajatiimi – silloin Microsoftilla – käveli toimistollemme etsimään töitä. Kysymys heille oli selvä: miksi ette perusta firmaa ja tee jotain kun­nianhimoista. Nyt pari vuotta myöhemmin he ovat nostaneet viimeksi 31 miljoonan dollarin rahoituskierroksen, ja heillä on Oculusta, Magic Leep -laseja ja muita kilpailijoita parempi tuote.

AR/VR-alue on isoille teknojäteille merkittävä, koska siellä voivat syntyä seuraavat Windowsin, iOS:n ja Androidin kaltaiset käyttöjärjestelmät ja ekosysteemit eli uudet applet. Varjoa ei voi suositteluissa sivuuttaa.”

Lifeline Ventures ja Moaffak Ahmed mukana sijoittajina  

KRY

”Ruotsalaiset! KRY on periaatteessa normaali etätohtori kännykässä. Suomessakin näitä on ollut lukuisia. Ruotsalaiset yritykset kuitenkin menestyvät maailmalla, vaikka olisi huonolaatuisia vaatteita myyvä ketju tai tavallinen huonekalukauppa.

KRY on vakuuttanut rahoittajat siitä, että heidän mallinsa ja teknologiansa on skaalautuvampi kuin kilpailijoiden. Se on onnistunut kasvattamaan konseptiaan nopeasti.

Etälääketiede on alue, joka varmasti kasvaa, mutta mikä on voittava yritys? KRY:llä on siihen yksinkertaisella tuotteellaan hyvät mahdollisuudet. Mukana on esimerkiksi Supercell-rahoittaja Accel Partners.”

Nanoform

”Spin-out, joka tulee keksijä­professori Edward Haeggströmin tallista Helsingin yli­opistosta. Paitsi yritys, niin myös professori on kiinnostava, sillä hän on professori Jyrki Saarisen ohessa ainoa Suomessa, joka systemaattisesti saa tutkimuksen tiimeiksi, jotka perustavat yrityksiä.

Nanoform on kerännyt rahoitusta jo yli seitsemän miljoonaa euroa. Yrityksen teknologia pienentää lääkemolekyylejä, jolloin ne ovat monikäyttöisempiä eri tautialueisiin ja potilaisiin.”

CTRL-Labs

”Neuroteknologia on yksi tulevaisuuden kovista aloista. Tiedämme vain vähän, miten ihmiset aivot ja keskushermosto toimivat. Jos olisin nuori tiedemies, keskittyisin tähän, sillä tutkimusmenetelmät ovat esimerkiksi kuvantamisessa kehittyneet tasolle, jolla tietoa nyt saadaan. Yhdysvaltalainen CTRL-Labs tekee liityntää koneen ja ihmisen hermoston välille eli teknologian avulla pystyt tekemään asioita ajatuksen voimalla.”


Moaffak Ahmedin viisi suosikkia:

Network Next

”Amerikkalainen Network Next kehittää huippunopeaa ’ohituskaistaa’ internetiin. Netissä datapaketit eivät normaalisti siirry nopeinta vaan kustannustehokkainta reittiä. Tällä ei ole merkitystä sähköpostia lähetettäessä tai chattaillessa. Sen sijaan reaaliaikaisissa sovelluksissa, joissa millisekunnitkin ovat merkityksellisiä, nopein mahdollinen reititys on tärkeää.

Ensimmäisiä kohteita markkinoilla ovat moninpelattavat pelit. Myöhemmin mahdollisuuksia on vaikkapa verkon yli tapahtuvan kirurgian parissa.”

Sisu Game Venturesin, jota Ahmed on ollut perustamassa, sijoitus  

Lifeclass

”Joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Lähes kaikki kohtaavat masennuksen läheisen tai ystävän roolissa. Lifeclass on luonut verkkokurssin, jonka videoilla esiintyvät Suomen johtavat mielenterveysalan asiantuntijat ja masennuksen kokeneet sekä heidän läheisensä.

Erityisesti läheisten tueksi ei useinkaan löydy apua – miten tunnistaa työtoverin tai läheisen masennus ja miten siitä puhua? Jasu Koponen tekee tiimeineen arvokasta työtä.”

Moaffak Ahmed mukana yksityissijoittajana  

Bon Games

”Electronic Arts, yksi maailman johtavista peliyrityksistä, on ollut jo vuosia tycoon-pelien ykkönen mobiilissa. Näissä suunnittelu- ja rakentelupeleissä pelaaja kehittää logistiikkaverkostoa – eli ne ovat tavallaan kehittyneempiä versioita pienoisrautateistä.

Alustavien käyttäjien aktiivisuutta mittaavien tietojen ja rahastusmittausten mukaan piskuisen tamperelaisen Bon Gamesin Transit King Tycoon olisi nousemassa vakavasti otettavaksi haastajaksi. Eikä ihme, sillä Bonin perustajat ovat kokeneita pelialan sarja­yrittäjiä ja intohimoisia tycoon-pelien faneja.”

Sisu Game Venturesin sijoitus  

Ioncell

”Yhden puuvillaisen t-paidan valmistaminen kuluttaa 2 700 litraa vettä. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet teknologian, jonka avulla tekstiilijätteistä tai vaikka vanhoista sanomalehtipapereista voidaan valmistaa tekstiilikuitua ympäristöystävällisellä menetelmällä. Ioncellin hankkeen kaupallistaminen on vielä alkuvaiheessa, mutta tulokset ovat lupaavia ja markkina­potentiaali valtava.”

Yousician

”Sveitsiläisen Chris Thürin ja Mikko Kaipaisen perustama Yousician on maailman suurin musiikinopettaja. Yousicianin mobiilisovelluksella kuka ta­hansa voi oppia soittamaan kitaraa, pianoa tai vaikkapa ukulelea. Yhtiö on jakanut markkinoinnissaan niin paljon ukuleleja, että yritys lienee maailman suurin ukuleleiden ostaja.”

Oikaisu 4.12. klo 8.17: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Britannia olisi eronnut EU:sta. Sen eroprosessi on kuitenkin vielä kesken.

Ketkä?

Slushin voimahahmot


Timo Ahopelto

 Slush oy:n hallituksen puheenjohtaja, Solidiumin hallituksen jäsen.

 Tuotantotalouden diplomi-insinööri, joka aloitti McKinseyn konsulttina, kun­nes perusti lääkeyhtiöitä auttavan mobiili­testausyh­tiön Jaakko

Ollilan kanssa.

 Luopui yhtiön omistuksesta arvon noustua 320 miljoonan dollariin.

 Perusti Petteri Koposen kanssa pääomasijoitus­rahasto Lifeline Venturesin 2012, joka oli peliyhtiö Supercellin ensimmäisiä sijoittajia.

 Sijoittaa varhaisen vaiheen yrityksiin.

Moaffak Ahmed

 Slush oy:n hallituksen jäsen ja sen omistajayhteisön Startup-säätiön hallituksen puheenjohtaja.

 Erikoistunut sijoittajana varhaisen vaiheen yrityksiin peli- ja ohjelmisto­alalla.

 Sarjayrittäjä. Perustaja­osakas finanssiohjelmisto­yritys Tremassa, joka myytiin vuonna 2004.

 Smartly.ion ja Next Gamesin ensimmäisiä sijoittajia. Pääomasijoitusyhtiö Sisu Game Venturesin ja Superhero Capitalin perustajajäsen. Voittoa tavoittelemattoman The Shortscutsin idean isä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvuyritykset
 • Slush
 • Helsinki
 • Juha-Pekka Raeste
 • Kari Räisänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  6. 6

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  7. 7

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  10. 10

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää