Talous

Danske Bank on räpiköinyt skandaalista ja ongelmasta toiseen – tänään pankki vaihtaa hallituksen puheenjohtajaa

Uutta pääjohtajaa ei ole vieläkään löytynyt syyskuussa erotetun Thomas Borgenin tilalle. Tanskassa on käynnissä rikostutkinta, ja useiden maiden viranomaiset tutkivat pankin toimintaa.

Danske Bankin skandaalivuosi on tänään perjantaina jonkinlaisessa käännekohdassa, kun pankin ylimääräinen yhtiökokous valitsee hallitukselle uuden puheenjohtajan. On harvinaista, että hallituksen kokoonpanoa vaihdetaan kesken vuoden.

Danske Bankin Viron-yksiköstä paljastui maaliskuussa 2017 vakava rahanpesuepäily tanskalaisen Berlingske-sanomalehden tutkivan journalismin tuloksena. Laajuus ja vakavuus alkoivat selvitä toden teolla viime talvena Berlingsken ja joidenkin ulkomaisten lehtien kirjoitusten seurauksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankki käynnisti vihdoin viime helmikuussa perinpohjaisen selvityksen Viron-yksikön tapahtumista. Syyskuun puolivälissä julkaistun raportin mukaan yksikön kautta siirtyi vuosina 2007–2015 noin 200 miljardia euroa rahaa, josta suurin osa oli alkuperältään epäilyttävää.

Raportti myös teki selväksi, että pääjohtaja Thomas Borgen ja eräät muut pankin johtokunnan jäsenet olivat olleet tietoisia rahanpesuepäilyistä jo vuosia sitten. Ylin johto jarrutteli asioiden selvittämistä ja epäilyttävien asiakkuuksien lopettamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Borgen joutui raportin julkistamisen jälkeen eroamaan. Nyt pankkia uhkaavat rikossyytteet ja mahdollisesti jopa miljardien eurojen sakot.

Ylimääräisen yhtiökokouksen vaati koolle Danske Bankista 20 prosenttia omistava Møllerin varustamosuvun sijoitusyhtiö A.P. Møller Holding. Suuromistaja oli ilmeisesti saanut tarpeekseen nykyisen hallituksen puheenjohtajan Ole Andersenin kyvyistä skandaalin selvittämisessä.

Vaihtoon menee myös pankin tarkastuskomitean puheenjohtaja Jørn P. Jensen. Tilalle valittaneen Tanskan teollisuuden etujärjestön puheenjohtaja Karsten Dybvad ja A.P. Møller Holdingin sijoitusjohtaja Jan Thorsgaard Nielsen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudella hallituksella alkaa olla kiire valita pankille uusi pääjohtaja, jonka tehtävä on yrittää palauttaa pankin uskottavuus alati paisuvan skandaalin keskellä.

Danske Bankin skandaalinkäryiset paljastukset eivät päättyneet edes raportin julkistamiseen syyskuussa, vaan julkisuuteen on tullut syksyn mittaan lähes viikoittain pankin kannalta vähintäänkin kiusallisia ja huolestuttavia tietoja. HS käy tässä läpi niistä tärkeimmät.

4. lokakuuta

Danske Bank kertoo, että Yhdysvaltain oikeusministeriö on aloittanut rikostutkinnan Viron-yksikön tapahtumista. Yhdysvaltain viranomaiset ovat tulleet viime vuosina tunnetuiksi pankkien kanssa neuvottelemistaan suurista korvauksista, jotka ovat liittyneet erilaisiin rikkeisiin, kuten rahanpesuun. Yhdysvaltain viranomaiset eivät yleensä vie juttuja oikeuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Danske Bankin tekemisiä tutkivat myös useiden muiden maiden viranomaiset.

Lisäksi pankki kertoo, että Tanskan rahoitusvalvoja oli määrännyt pankin varaamaan likviditeettipuskuriinsa 10 miljardia kruunua eli noin 1,3 miljardia euroa mahdollisia seuraamuksia varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

5. lokakuuta

Talouslehti Financial Times kertoo, miten noin 8,5 miljardia euroa siirrettiin pelkästään vuonna 2013 niin sanotuilla peilikaupoilla Danske Bankin Viron-yksikön kautta pois Venäjältä. Kaupoilla pystyttiin kiertämään Venäjän tuolloin voimassa olevia valuutan vientirajoituksia.

Artikkeli perustuu lehden käsiinsä saamaan pankin sisäiseen selvitykseen. Peilikaupat eivät sinänsä ole laittomia, ellei niitä käytetä lakien kiertämiseen.

17. lokakuuta

Tanskan finanssivalvonta nöyryyttää Danske Bankin hallitusta hylkäämällä hallituksen valitseman ehdokkaan uudeksi pääjohtajaksi. Pankin varainhoidosta vastaava johtaja Jacob Aarup-Andersen, 40, oli valvojan mielestä liian kokematon johtamaan jättipankkia erittäin vaativassa tilanteessa.

12. marraskuuta

Tiedotusvälineet kertovat, että yhdysvaltalainen asianajotoimisto tutkii, onko Danske Bank rikkonut Yhdysvaltain arvopaperimarkkinalainsäädäntöä. Pankkia saattaa siis uhata myös joukkokanne Yhdysvalloissa.

16. marraskuuta

Käy ilmi, että useita Danske Bankin Viron-konttorin entisiä työntekijöitä epäillään lahjusten vastaanottamisesta. Jo syyskuussa tutkimusraportin julkistamisen yhteydessä pankki oli kertonut tehneensä rikosilmoituksen useista entisistä työntekijöistä.

19. marraskuuta

Vuosina 2013 ja 2014 pankin johdolle epäilyttävistä asiakkuuksista kannellut Howard Wilkinson kertoo Tanskan parlamentin kuulemisessa muun muassa sen, että Danske Bankin johto oli yrittänyt maksaa hänet hiljaiseksi.

Wilkinsonin mukaan noin 150 miljardia euroa siirretyistä rahoista kulki suuren eurooppalaisen pankin kautta. Kyse on Deutsche Bankista, joka on Saksassa suuren rahanpesututkinnan kohteena.

Viron-yksikössä työskennellyt Wilkinson kertoo pankin sisäiselle tarkastukselle useaan otteeseen, että pankilla on ollut asiakkaita, joiden antamat tiedot itsestään eivät pitäneet paikkaansa. Wilkinsonin raportit johtivat pankin sisällä selvityksiin, mutta lopputulokset lakaistiin pankin johdon päätöksellä maton alle.

Myös Euroopan parlamentti järjestää marraskuussa rahanpesutilanteesta kuulemisen, johon osallistuvat muun muassa Wilkinson ja Danske Bankin väliaikainen pääjohtaja Jesper Nielsen.

28. marraskuuta

Danske kertoo, että Tanskan valtion talousrikossyyttäjä on nostanut alustavat syytteet pankkia vastaan rahanpesun vastaisten lakien rikkomisesta. Tähän mennessä pankki on saanut Tanskan finanssivalvonnalta vain huomautuksen rahanpesun vastaisten toimien laiminlyönnistä. Huomautus tuli viime keväänä.

Syyskuussa julkaistun raportin jälkeen poliittinen paine Danske Bankin rankaisemiseksi kasvoi. Myös Finanssivalvonnan toimintaa on arvioitu hyvin kriittisesti.

3. joulukuuta

Pankin väliaikainen pääjohtaja Jesper Nielsen kertoo Bloombergin haastattelussa, että Danske on varannut mahdollisiin korvauksiin kaikkiaan 2,7 miljardia dollaria eli noin 2,4 miljardia euroa.

Kun Nielsen nimitettiin väliaikaiseksi pääjohtajaksi lokakuun alussa, tiedotteessa kerrottiin, ettei hän ole ehdolla pysyvään pääjohtajan tehtävään. Bloombergille Nielsen kuitenkin sanoo, että hän saattaa harkita tehtävää, jos hallitus päättäisi kysyä sitä häneltä. Hän haluaisi kuitenkin keskustella asiasta ensin perheensä kanssa.

Pankin markkina-arvo on pienentynyt tänä vuonna 45 prosenttia eli noin 14 miljardia euroa. Markkina-arvo tarkoittaa yhtiön kaikkien osakkeiden yhteenlaskettua arvoa.

Tästä on kyse

Sammolta peritty yksikkö


 Viron-yksikkö tuli osaksi Danske Bankia, kun pankki osti suomalaisen Sampo-pankin vuonna 2007.

 Viron-yksikön kautta kulki vuosina 2007–2015 noin 200 miljardia euroa rahaa, mikä on yksikön muuhun toimintaan nähden valtava summa.

 Danske Bank oli vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen vakavissa vaikeuksissa.

 Vaikka Viron-yksikön tuottamat joidenkin kymmenien miljoonien eurojen tuotot ovat pankin nykytuloksen valossa mitättömiä, heikkoina vuosina niillä oli pankille suuri merkitys.

 Vuonna 2013 pääjohtajaksi noussut Thomas Borgen vastasi ennen nimitystään muun muassa Viron-yksikön toiminnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  2. 2

   Aktivisti­sijoittajan huhutaan astuvan Björn Wahlroosin varpaille – Onko Nordeassa edessä titaanien taisto?

  3. 3

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – ruumiissa väkivallan merkkejä

  4. 4

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  5. 5

   Helsinki-Vantaalla sekavasti lauantaina käyttäytynyt mies uhkasi rajavartijoiden perheitä ”poloniumin 210-isotoopilla”

  6. 6

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  7. 7

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  8. 8

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  9. 9

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  10. 10

   Otava ei ota vastuuta Antti Heikkilän uutuuskirjan vaarallisina pidetyistä virheistä: ”Kirjan tekijä vastaa aina kirjan sisällöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  2. 2

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  3. 3

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  4. 4

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  8. 8

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  9. 9

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  10. 10

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää