Talous

Kiinalaiset aikovat ostaa Amer Sportsin 4,6 miljardilla eurolla – Ilkka Brotherukselle kertyisi kaupasta yli 100 miljoonaa euroa

Tarjous on 39 prosenttia yli Amerin syyskuisen osakekurssin. Tuolloin kiinalaisten ostotarjousta ei vielä ollut julkistettu.

Suomalaisesta urheilutarvike­yhtiöstä Amer Sportsista on tehty julkinen ostotarjous. Kiina­laisen Anta Sportsin johtama ­yhteenliittymä tarjoaa Amerista 40 euroa osakkeelta, kiinalais­yhtiö kertoi perjantaina.

Tämä tarkoittaisi, että kaupan kokonaishinnaksi tulisi 4,6 miljardia euroa. Se olisi yksi viime aikojen kalleimmista suomalaisen yhtiön myynneistä ulko­maille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Antan brändijohtaja James Zheng perusteli ostotarjousta sillä, että Anta haluaa laajentua maailmanlaajuiseksi yhtiöksi.

”Amer tarjoaa meille mahdollisuuden laajentua. Useimmat Amerin brändeistä ovat maailmanlaajuisia”, Zheng kertoi uutistoimisto STT:lle tiedotustilaisuuden yhteydessä Helsingissä perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amer Sportsille kuuluu useita tunnettuja urheiluvaatteiden ja -tarvikkeiden tuotemerkkejä, kuten Suunto, Atomic, Salomon, Peak Performance ja Wilson.

Anta Sports on Kiinan suurin urheiluvaatevalmistaja. Yhteenliittymään kuuluu myös muun muassa kiinalainen teknologiajätti Tencent.

Amerin hallitus suosittelee ­osakkeenomistajille ostotarjouksen hyväksymistä. Tarjous on 39 prosenttia yli Amerin syyskuisen osakekurssin. Tuolloin kiinalaisten ostotarjousta ei vielä ollut julkistettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amerin osakkeenomistajat ovat siis saaneet kolmessa kuukaudessa sijoitukselleen noin 40 prosentin tuoton.

Amer tiedotti perjantaina, että kiinalaisten sijoittajakonsortio aikoo panostaa merkittävästi aikaa, resursseja ja työtä auttaakseen Amer Sportsia kiihdyttämään yksityisenä yhtiönä useita tärkeitä meneillään olevia ja uusia strategisia aloitteita. Tähän kuuluu myös Amer Sportsin liiketoimintojen laajentaminen Kiinan markkinoilla.

Kiinassa Anta Sports lupaa Amerin tuotteille pääsyn kat­tavaan jakeluverkostoon, tuotekehitysresursseihin sekä tuotannon ja hankinnan mahdollisuuksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Antan liikevaihto oli viime vuonna noin kaksi miljardia euroa, Amerilla 2,8 miljardia.

Anta Sports lupaa, että Amer Sportsia johtaisivat tulevaisuudessa oma hallitus ja johtajisto. Anta Sports kertoo pyytäneensä Amer Sportsin toimitusjohtajaa Heikki Takalaa ja muuta johtajistoa jatkamaan liiketoiminnan johtamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uudessa omistuksessa Amer Sportsin johtoryhmällä tulisi olemaan vapaus toteuttaa sen liiketoimintasuunnitelmaa hallituksen strategisen ohjauksen alaisuudessa”, kiinalainen sijoittajaryhmä lupailee Amerin pörssitiedotteessa.

Amerin mukaan kaupalla ei ”odoteta olevan välittömiä olennaisia vaikutuksia Amer Sportsin operatiiviseen toimintaan, varoihin, johdon tai työntekijöiden asemaan tai Amer Sportsin liiketoiminnan sijaintipaikkoihin”. Myös pääkonttori säilyisi Helsingissä.

Amerin omistus on hajaantunut maantieteellisesti laajalle. Koska yhtiön tuotteet ovat kansainvälisesti tunnettuja, omistuksesta yli puolet on ulkomaisten instituutioiden hallussa.

Suomalaista omistajista suurin on julkisen sektorin työeläkevakuuttaja Keva 4,68 prosentin osuudella. Isoista työeläkeyhtiöistä myös Ilmarinen ja Varma ovat suuria omistajia.

Toiseksi suurin omistaja on Maa- ja vesitekniikan tuki ry. Yhdistys on omistanut yhtiötä vuodesta 1950, jolloin se tunnettiin nimellä Amer Tupakka.

Isoin henkilöomistaja on Ilkka Brotherus. Jos kiinalaiset ostavat Amerin 40 euron osakekohtaiseen hintaan, Brotherus saa kaupassa lähes 110 miljoonaa euroa.

Kevan osuus kauppahinnasta olisi noin 220 miljoonaa ja Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n osuus noin 197 miljoonaa euroa.

Suurimmista osakkeenomistajista ostotarjouksen ovat hyväksyneet muun muassa Sampo-ryhmään kuuluvat Kaleva ja Mandatum sekä työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Lisäksi Maa- ja vesitekniikan tuki, joka omistaa noin 4,29 prosenttia Amer Sportsin osakkeista, on ilmaissut suhtautuvansa ostotarjoukseen myönteisesti, Amer kertoo pörssitiedotteessaan.
Fakta

Viime vuosien suurimpia yrityskauppoja Suomessa


  2015: Verkkolaitteita valmistava Nokia osti kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

  2013: Japanilainen Softbank osti osake-enemmistön peliyhtiö Supercellistä 1,1 miljardilla eurolla. Vuonna 2016 kiinalainen Tencent osti Softbankin osakkeet noin 6,5 miljardilla eurolla.

  2013: Nokia myi matkapuhelinliiketoimintansa ohjelmistoyhtiö Microsoftille 5,4 miljardilla eurolla.

  2007: Nokia osti navigointiohjelmistoja valmistavan Navteqin 5,7 miljardilla eurolla.

  2006: Danske Bank osti Sampo-pankin 4,1 miljardilla eurolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Amer Sports
 • Urheiluvälineet
 • Kiina
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää