Talous

Kiinalaiset aikovat ostaa Amer Sportsin 4,6 miljardilla eurolla – Ilkka Brotherukselle kertyisi kaupasta yli 100 miljoonaa euroa

Tarjous on 39 prosenttia yli Amerin syyskuisen osakekurssin. Tuolloin kiinalaisten ostotarjousta ei vielä ollut julkistettu.

Suomalaisesta urheilutarvike­yhtiöstä Amer Sportsista on tehty julkinen ostotarjous. Kiina­laisen Anta Sportsin johtama ­yhteenliittymä tarjoaa Amerista 40 euroa osakkeelta, kiinalais­yhtiö kertoi perjantaina.

Tämä tarkoittaisi, että kaupan kokonaishinnaksi tulisi 4,6 miljardia euroa. Se olisi yksi viime aikojen kalleimmista suomalaisen yhtiön myynneistä ulko­maille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Antan brändijohtaja James Zheng perusteli ostotarjousta sillä, että Anta haluaa laajentua maailmanlaajuiseksi yhtiöksi.

”Amer tarjoaa meille mahdollisuuden laajentua. Useimmat Amerin brändeistä ovat maailmanlaajuisia”, Zheng kertoi uutistoimisto STT:lle tiedotustilaisuuden yhteydessä Helsingissä perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amer Sportsille kuuluu useita tunnettuja urheiluvaatteiden ja -tarvikkeiden tuotemerkkejä, kuten Suunto, Atomic, Salomon, Peak Performance ja Wilson.

Anta Sports on Kiinan suurin urheiluvaatevalmistaja. Yhteenliittymään kuuluu myös muun muassa kiinalainen teknologiajätti Tencent.

Amerin hallitus suosittelee ­osakkeenomistajille ostotarjouksen hyväksymistä. Tarjous on 39 prosenttia yli Amerin syyskuisen osakekurssin. Tuolloin kiinalaisten ostotarjousta ei vielä ollut julkistettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amerin osakkeenomistajat ovat siis saaneet kolmessa kuukaudessa sijoitukselleen noin 40 prosentin tuoton.

Amer tiedotti perjantaina, että kiinalaisten sijoittajakonsortio aikoo panostaa merkittävästi aikaa, resursseja ja työtä auttaakseen Amer Sportsia kiihdyttämään yksityisenä yhtiönä useita tärkeitä meneillään olevia ja uusia strategisia aloitteita. Tähän kuuluu myös Amer Sportsin liiketoimintojen laajentaminen Kiinan markkinoilla.

Kiinassa Anta Sports lupaa Amerin tuotteille pääsyn kat­tavaan jakeluverkostoon, tuotekehitysresursseihin sekä tuotannon ja hankinnan mahdollisuuksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Antan liikevaihto oli viime vuonna noin kaksi miljardia euroa, Amerilla 2,8 miljardia.

Anta Sports lupaa, että Amer Sportsia johtaisivat tulevaisuudessa oma hallitus ja johtajisto. Anta Sports kertoo pyytäneensä Amer Sportsin toimitusjohtajaa Heikki Takalaa ja muuta johtajistoa jatkamaan liiketoiminnan johtamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uudessa omistuksessa Amer Sportsin johtoryhmällä tulisi olemaan vapaus toteuttaa sen liiketoimintasuunnitelmaa hallituksen strategisen ohjauksen alaisuudessa”, kiinalainen sijoittajaryhmä lupailee Amerin pörssitiedotteessa.

Amerin mukaan kaupalla ei ”odoteta olevan välittömiä olennaisia vaikutuksia Amer Sportsin operatiiviseen toimintaan, varoihin, johdon tai työntekijöiden asemaan tai Amer Sportsin liiketoiminnan sijaintipaikkoihin”. Myös pääkonttori säilyisi Helsingissä.

Amerin omistus on hajaantunut maantieteellisesti laajalle. Koska yhtiön tuotteet ovat kansainvälisesti tunnettuja, omistuksesta yli puolet on ulkomaisten instituutioiden hallussa.

Suomalaista omistajista suurin on julkisen sektorin työeläkevakuuttaja Keva 4,68 prosentin osuudella. Isoista työeläkeyhtiöistä myös Ilmarinen ja Varma ovat suuria omistajia.

Toiseksi suurin omistaja on Maa- ja vesitekniikan tuki ry. Yhdistys on omistanut yhtiötä vuodesta 1950, jolloin se tunnettiin nimellä Amer Tupakka.

Isoin henkilöomistaja on Ilkka Brotherus. Jos kiinalaiset ostavat Amerin 40 euron osakekohtaiseen hintaan, Brotherus saa kaupassa lähes 110 miljoonaa euroa.

Kevan osuus kauppahinnasta olisi noin 220 miljoonaa ja Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n osuus noin 197 miljoonaa euroa.

Suurimmista osakkeenomistajista ostotarjouksen ovat hyväksyneet muun muassa Sampo-ryhmään kuuluvat Kaleva ja Mandatum sekä työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Lisäksi Maa- ja vesitekniikan tuki, joka omistaa noin 4,29 prosenttia Amer Sportsin osakkeista, on ilmaissut suhtautuvansa ostotarjoukseen myönteisesti, Amer kertoo pörssitiedotteessaan.
Fakta

Viime vuosien suurimpia yrityskauppoja Suomessa


  2015: Verkkolaitteita valmistava Nokia osti kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

  2013: Japanilainen Softbank osti osake-enemmistön peliyhtiö Supercellistä 1,1 miljardilla eurolla. Vuonna 2016 kiinalainen Tencent osti Softbankin osakkeet noin 6,5 miljardilla eurolla.

  2013: Nokia myi matkapuhelinliiketoimintansa ohjelmistoyhtiö Microsoftille 5,4 miljardilla eurolla.

  2007: Nokia osti navigointiohjelmistoja valmistavan Navteqin 5,7 miljardilla eurolla.

  2006: Danske Bank osti Sampo-pankin 4,1 miljardilla eurolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Amer Sports
 • Urheiluvälineet
 • Kiina
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  10. 10

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää