Talous

Viisi kysymystä ja vastausta: Miten Huawein väitetyt tietovuodot vaikuttavat suomalaisiin

Huolia on esiintynyt lukuisissa muissakin maissa.

Kiinalaista verkkolaitteiden valmistajaa Huaweita on jo pitkään epäilty siitä, että sen laitteet ja ohjelmistot saattavat soveltuvat vakoiluun.

Suomessa Huawein laitteita ja ohjelmistoja on teleoperaattori Elisan verkossa ja Suomen yhteisverkossa, joka on Pohjois- ja Itä-Suomessa toimiva Telian ja Dna:n yhteisyritys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime päivinä epäilyt Huawein tietoturvapuutteista ja väitteet suoranaisesta vakoilusta ovat kasvaneet. Yhtiön talous- ja rahoitusjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin viikonvaihteessa Kanadassa epäiltynä Irania vastaan määrättyjen pakotteiden rikkomisesta.

Lue lisää: Kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta, komissio varoittaa

Pidätysvaatimuksen esitti Yhdysvallat. Perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi, että Japanin hallitus aikoo kieltää viranomaisia ostamasta Huawein laitteita parantaakseen tietoturvaa ja ehkäistäkseen verkkohyökkäyksiä.


Euroopan komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip on sitä mieltä, että kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta ja teollisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitääkö meidän olla huolissamme Huaweista ja muista kiinalaista yhtiöistä? Kyllä, mielestäni meidän täytyy olla huolissamme noista yhtiöistä”, komissaari Ansip sanoi perjantaina Brysselissä uutistoimisto Reutersin mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän perusteli huolestumistaan sillä, että kiinalaisia yhtiöitä vaaditaan tekemään yhteistyötä turvallisuusviranomaisten kanssa. Se tarkoittaa, että laitteissa ja ohjelmistoissa olisi ”takaportteja”, joilla viranomaiset pääsisivät käsiksi suojattuihin tietoihin.

Vastaavia väitteitä on esitetty myös yhdysvaltalaisista yhtiöistä, joilla on merkittävä asema tietotekniikassa ja -liikenteessä. Edward Snowdenin paljastamat tiedot osoittivat karulla tavalla, kuinka laajaa Yhdysvaltojen piittaamattomuus yksityisyyden suojasta on ollut.

Aikaisemmin Australia ja Uusi-Seelanti ovat jo ilmoittaneet, että ne kieltävät teleoperaattoreita ostamasta viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkoon laitteita ja ohjelmistoja Huaweilta.


Yhdysvallat on ollut Huawein torjumisessa aktiivisin valtio. Yhdysvaltalaiset teleoperaattorit eivät ole enää pitkään aikaan ostaneet Huaweilta juuri mitään laitteita tai ohjelmistoja.

Huawei on ilmeisesti Kiinan keskushallinnon ohjauksessa. Se ei toimi markkinatalouden yleisten pelisääntöjen mukaan, vaan keskushallinto todennäköisesti rahoittaa yhtiötä ja vastineeksi niiden on avustettava viranomaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi yhtiö voi myydä laitteitaan ja ohjelmistojaan teleoperaattoreille pääkilpailijoitaan Nokiaa ja Ericssonia halvemmalla.

Onko Suomessa syytä huoleen?

Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa korostaa, että vastuu huolehtia tietoturvasta on teleoperaattoreilla.

”Suomalaisilla teleoperaattoreilla on käytössään Huawein tekniikkaa. Heillä on velvollisuus ilmoittaa meille, jos verkossa tapahtuu jotakin epäilyttävää. Emme ole tällaista ilmoitusta saaneet, joten meillä ei ole näyttöä tietovuodoista.”

Karlamaa korostaa, että Viestintävirasto ryhtyy toimiin, jos se saa teleoperaattorilta ilmoituksen verkossa tapahtuvasta epäilyttävästä toiminnasta.

”Jokaisella teleoperaattorilla on oikeus ostaa verkkolaitteet miltä tahansa verkkolaitetoimittajalta. Siksi emme voi puuttua asiaan millään tavoin, jos meillä ei ole näyttöä epäilyistä. Emme ole saaneet myöskään kuluttajilta ilmoituksia, että heidän päätelaitteissaan [puhelimissa ja taulutietokoneissa] tapahtuisi jotain epäilyttävää.”

Ovatko kuluttajien yksityiset tiedot vaarassa?

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner korostaa, että eurooppalaiset viranomaiset eivät ole ainakaan toistaiseksi kertoneet täsmällisiä tietoja kuluttajien yksityisten tietojen väärinkäytöstä Huawein tuotteilla.

”On hyvin vaikea sanoa, miltä osin on kysymys tosiasioista tai poliittisesta pelistä. On myös syytä huomata, että monien muiden kiinalaisten valmistajien kuin Huawein puhelimia myydään Suomessakin. Yksi esimerkki on Oneplus. Siksi suhtautuisin hieman epäillen ainakin sellaisiin yleistyksiin, että kaikki kiinalaiset laitteet vuotaisivat tietoja ulkomaille.”

Manner huomauttaa kuitenkin, että viranomaisilla saattaa olla yksityiskohtaisia tietoja Huawein laitteiden tietovuodoista mutta niistä ei vain ole kerrottu julkisesti.

Kiinalaisten valmistajien älypuhelimissa on yhdysvaltalaisen ohjelmistoyhtiön Googlen Android-käyttöjärjestelmä. Yhdysvaltalaiset viranomaiset voivatkin periaatteessa saada käyttöönsä yhdysvaltalaisille palvelimille tallennettuja yksityisiä käyttäjätietoja.

”Monet kuluttajien eniten käyttämistä verkkopalveluista, kuten Facebook, pankkipalvelut ja sähköpostit, ovat lähtökohtaisesti suojattuja. Se tarkoittaa, että laitevalmistajan ei pitäisi voida vuotaa palveluista yksityisiä tietoja.”


Manner painottaa myös, että kiinalaisilla yrityksillä saattaa olla hieman erilainen käsitys lainsäädännön noudattamisesta. Etenkin Yhdysvallat on pitkään väittänyt, että monet kiinalaiset yhtiöt rikkovat patentteja ja kopioivat tuotteita.

”Jos mietitään sitä, miten kiinalaiset yhtiöt suhtautuvat patenttien kunnioittamiseen tai tuotteiden kopioimiseen, eurooppalaisten yhtiöiden kulttuuri on ehkä hieman eri tasolla. Sinänsä on teknisesti mahdollista, että verkkolaitteissa ja puhelimissa on ulkomaille tietoja vuotavia ominaisuuksia, mutta varmaa tietoa ei käsittääkseni ole.”

Mitä Huawei tekee Suomessa?

Suomessa Huaweilla on puhelimien ja niiden ohjelmistojen tutkimusyksikkö, jossa työskentelee 300 ihmistä.

Lisäksi yhtiöllä on Suomessa työntekijöitä myynnissä ja markkinoinnissa.

Mitä väitteet Huawein mahdollisista tietoturvapuutteista tarkoittavat Nokialle?

Verkkolaiteyhtiöiden välinen kilpailuasetelma Yhdysvalloissa on viime vuosina muuttunut.

Viranomaiset ovat kehottaneet teleoperaattoreita välttämään Huawein tekniikkaa kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Siksi Yhdysvaltojen markkinoita hallitsevat nykyisin pääasiassa Nokia ja sen ruotsalainen kilpailija Ericsson.

Perjantaina Nokian osake kallistui Helsingin pörssissä runsaat kolme prosenttia 4,90 euroon, koska väitteet Huawein laitteiden tietovuodoista lisääntyivät.

Miten suomalaisten ja muiden eurooppalaisten tietosuojaa voidaan parantaa?

”Tietosuojaviranomaiset Euroopan unionissa ovat pitkään odottaneet uutta asetusta sähköisen viestinnän luottamuksellisuudesta”, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Jos asetus tulee voimaan sellaisena kuin on suunniteltu, pystymme puuttumaan entistä paremmin laitteisiin, joissa on vakoiluun soveltuvia ominaisuuksia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin kaksi kuollut ja 11 loukkaantunut vakavasti, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  10. 10

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin kaksi kuollut ja 11 loukkaantunut vakavasti, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  4. Tunti sitten
  5. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  8. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  9. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  10. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  11. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  12. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  13. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  14. Näytä lisää