Talous

Viisi kysymystä ja vastausta: Miten Huawein väitetyt tietovuodot vaikuttavat suomalaisiin

Huolia on esiintynyt lukuisissa muissakin maissa.

Kiinalaista verkkolaitteiden valmistajaa Huaweita on jo pitkään epäilty siitä, että sen laitteet ja ohjelmistot saattavat soveltuvat vakoiluun.

Suomessa Huawein laitteita ja ohjelmistoja on teleoperaattori Elisan verkossa ja Suomen yhteisverkossa, joka on Pohjois- ja Itä-Suomessa toimiva Telian ja Dna:n yhteisyritys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime päivinä epäilyt Huawein tietoturvapuutteista ja väitteet suoranaisesta vakoilusta ovat kasvaneet. Yhtiön talous- ja rahoitusjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin viikonvaihteessa Kanadassa epäiltynä Irania vastaan määrättyjen pakotteiden rikkomisesta.

Lue lisää: Kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta, komissio varoittaa

Pidätysvaatimuksen esitti Yhdysvallat. Perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi, että Japanin hallitus aikoo kieltää viranomaisia ostamasta Huawein laitteita parantaakseen tietoturvaa ja ehkäistäkseen verkkohyökkäyksiä.


Euroopan komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip on sitä mieltä, että kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta ja teollisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitääkö meidän olla huolissamme Huaweista ja muista kiinalaista yhtiöistä? Kyllä, mielestäni meidän täytyy olla huolissamme noista yhtiöistä”, komissaari Ansip sanoi perjantaina Brysselissä uutistoimisto Reutersin mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän perusteli huolestumistaan sillä, että kiinalaisia yhtiöitä vaaditaan tekemään yhteistyötä turvallisuusviranomaisten kanssa. Se tarkoittaa, että laitteissa ja ohjelmistoissa olisi ”takaportteja”, joilla viranomaiset pääsisivät käsiksi suojattuihin tietoihin.

Vastaavia väitteitä on esitetty myös yhdysvaltalaisista yhtiöistä, joilla on merkittävä asema tietotekniikassa ja -liikenteessä. Edward Snowdenin paljastamat tiedot osoittivat karulla tavalla, kuinka laajaa Yhdysvaltojen piittaamattomuus yksityisyyden suojasta on ollut.

Aikaisemmin Australia ja Uusi-Seelanti ovat jo ilmoittaneet, että ne kieltävät teleoperaattoreita ostamasta viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkoon laitteita ja ohjelmistoja Huaweilta.


Yhdysvallat on ollut Huawein torjumisessa aktiivisin valtio. Yhdysvaltalaiset teleoperaattorit eivät ole enää pitkään aikaan ostaneet Huaweilta juuri mitään laitteita tai ohjelmistoja.

Huawei on ilmeisesti Kiinan keskushallinnon ohjauksessa. Se ei toimi markkinatalouden yleisten pelisääntöjen mukaan, vaan keskushallinto todennäköisesti rahoittaa yhtiötä ja vastineeksi niiden on avustettava viranomaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi yhtiö voi myydä laitteitaan ja ohjelmistojaan teleoperaattoreille pääkilpailijoitaan Nokiaa ja Ericssonia halvemmalla.

Onko Suomessa syytä huoleen?

Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa korostaa, että vastuu huolehtia tietoturvasta on teleoperaattoreilla.

”Suomalaisilla teleoperaattoreilla on käytössään Huawein tekniikkaa. Heillä on velvollisuus ilmoittaa meille, jos verkossa tapahtuu jotakin epäilyttävää. Emme ole tällaista ilmoitusta saaneet, joten meillä ei ole näyttöä tietovuodoista.”

Karlamaa korostaa, että Viestintävirasto ryhtyy toimiin, jos se saa teleoperaattorilta ilmoituksen verkossa tapahtuvasta epäilyttävästä toiminnasta.

”Jokaisella teleoperaattorilla on oikeus ostaa verkkolaitteet miltä tahansa verkkolaitetoimittajalta. Siksi emme voi puuttua asiaan millään tavoin, jos meillä ei ole näyttöä epäilyistä. Emme ole saaneet myöskään kuluttajilta ilmoituksia, että heidän päätelaitteissaan [puhelimissa ja taulutietokoneissa] tapahtuisi jotain epäilyttävää.”

Ovatko kuluttajien yksityiset tiedot vaarassa?

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner korostaa, että eurooppalaiset viranomaiset eivät ole ainakaan toistaiseksi kertoneet täsmällisiä tietoja kuluttajien yksityisten tietojen väärinkäytöstä Huawein tuotteilla.

”On hyvin vaikea sanoa, miltä osin on kysymys tosiasioista tai poliittisesta pelistä. On myös syytä huomata, että monien muiden kiinalaisten valmistajien kuin Huawein puhelimia myydään Suomessakin. Yksi esimerkki on Oneplus. Siksi suhtautuisin hieman epäillen ainakin sellaisiin yleistyksiin, että kaikki kiinalaiset laitteet vuotaisivat tietoja ulkomaille.”

Manner huomauttaa kuitenkin, että viranomaisilla saattaa olla yksityiskohtaisia tietoja Huawein laitteiden tietovuodoista mutta niistä ei vain ole kerrottu julkisesti.

Kiinalaisten valmistajien älypuhelimissa on yhdysvaltalaisen ohjelmistoyhtiön Googlen Android-käyttöjärjestelmä. Yhdysvaltalaiset viranomaiset voivatkin periaatteessa saada käyttöönsä yhdysvaltalaisille palvelimille tallennettuja yksityisiä käyttäjätietoja.

”Monet kuluttajien eniten käyttämistä verkkopalveluista, kuten Facebook, pankkipalvelut ja sähköpostit, ovat lähtökohtaisesti suojattuja. Se tarkoittaa, että laitevalmistajan ei pitäisi voida vuotaa palveluista yksityisiä tietoja.”


Manner painottaa myös, että kiinalaisilla yrityksillä saattaa olla hieman erilainen käsitys lainsäädännön noudattamisesta. Etenkin Yhdysvallat on pitkään väittänyt, että monet kiinalaiset yhtiöt rikkovat patentteja ja kopioivat tuotteita.

”Jos mietitään sitä, miten kiinalaiset yhtiöt suhtautuvat patenttien kunnioittamiseen tai tuotteiden kopioimiseen, eurooppalaisten yhtiöiden kulttuuri on ehkä hieman eri tasolla. Sinänsä on teknisesti mahdollista, että verkkolaitteissa ja puhelimissa on ulkomaille tietoja vuotavia ominaisuuksia, mutta varmaa tietoa ei käsittääkseni ole.”

Mitä Huawei tekee Suomessa?

Suomessa Huaweilla on puhelimien ja niiden ohjelmistojen tutkimusyksikkö, jossa työskentelee 300 ihmistä.

Lisäksi yhtiöllä on Suomessa työntekijöitä myynnissä ja markkinoinnissa.

Mitä väitteet Huawein mahdollisista tietoturvapuutteista tarkoittavat Nokialle?

Verkkolaiteyhtiöiden välinen kilpailuasetelma Yhdysvalloissa on viime vuosina muuttunut.

Viranomaiset ovat kehottaneet teleoperaattoreita välttämään Huawein tekniikkaa kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Siksi Yhdysvaltojen markkinoita hallitsevat nykyisin pääasiassa Nokia ja sen ruotsalainen kilpailija Ericsson.

Perjantaina Nokian osake kallistui Helsingin pörssissä runsaat kolme prosenttia 4,90 euroon, koska väitteet Huawein laitteiden tietovuodoista lisääntyivät.

Miten suomalaisten ja muiden eurooppalaisten tietosuojaa voidaan parantaa?

”Tietosuojaviranomaiset Euroopan unionissa ovat pitkään odottaneet uutta asetusta sähköisen viestinnän luottamuksellisuudesta”, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Jos asetus tulee voimaan sellaisena kuin on suunniteltu, pystymme puuttumaan entistä paremmin laitteisiin, joissa on vakoiluun soveltuvia ominaisuuksia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   ”Suoraan omaan nilkkaan ampumista” – Autoala teilaa raportin, jonka mukaan autoilusta pitäisi tehdä niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

  8. 8

   Enemmistö puolueista antoi uuden koulutuslupauksen leikkausten lopettamisesta – Suora lähetys vaalitentistä käynnissä

  9. 9

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää