Talous

Nyt eläinkin voidaan hoitaa etänä – Omaeläin­klinikan toimitus­johtajan mukaan 60 prosenttia tapauksista voitaneen hoitaa ilman lääkärissä­käyntiä

Eläinvakuutusten suosio ja hoitojen hinnat ovat nopeassa kasvussa. Koirille vaihdetaan jo lonkkia ja tehdään syöpäleikkauksia.

Pinseri Saara on nukutuksen jäljiltä vielä vähän pökerryksissä, mutta kun se näkee aulassa perheensä Sirpa ja Pasi Karvosen, kaikki epävarmuus jaloista katoaa. Saara on ollut Pitäjänmäen Mevet-eläinsairaalassa steriloitavana. Omistajille siitä tulee 460 euron lasku.

”Saaralla ei ole vakuutusta. Meillä on neljä koiraa ja hevonen. Vakuutusmaksut olisivat niin kalliit, että olemme ilman”, Sirpa Karvonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monella muulla lemmikkivakuutus kuitenkin on. Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan kehitysjohtajan Harri Ahon mukaan noin neljänneksellä Suomen 700 000:sta koirasta on eläinlääkärikuluvakuutus. Vakuutus maksaa rodusta, iästä ja paikkakunnasta riippuen 130–600 euroa vuodessa, kun hoitokustannusten ylärajaksi on määritetty 1 700 euroa vuodessa.

Maanantaista lähtien Lähi-Tapiolan lemmikkivakuutusasiakkaat voivat ottaa yhteyden eläinlääkäriin uudella mobiilisovelluksella. Palvelun tuottaa Omaeläinklinikka, johon Mevet Pitäjänmäellä ja 12 muuta eläinlääkäriasemaa kuuluvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tavoitteena on, että 60 prosenttia asiakkaista saataisiin hoidettua etäyhteyden kautta”, Omaeläinklinikan toimitusjohtaja Kustaa Piha sanoo.

Moni eläinten niin kuin ihmistenkin vaivoista on sellaisia, että lääkäri pystyy ne diagnosoimaan ja antamaan hoito-ohjeet koskematta potilasta. Lähi-Tapiolan Lemmikkihelppi-sovelluksella voi ottaa videoyhteyden eli eläinlääkäri voi arvioida tilannetta myös videokuvan perusteella.

”On paljon sellaisia tilanteita, missä omistaja kaipaa enemmänkin neuvoa, ja monien sairauksienkin hoidossa kotihoidolla päästään pitkälle. Yleisiä vaivoja ovat esimerkiksi oksentelu ja ripuli tai erilaiset korva- ja iho-oireet, allergiat tai myrkytystilat. Tarvittaessa lemmikki ohjataan lähimmälle eläinlääkärille jatkotutkimuksiin ja hoitoon”, Omaeläinklinikan johtava eläinlääkäri Sanna Ormio sanoo.

Mevetissä perjantaina käymässä oleville potilaille annettiin muun muassa rokotuksia ja hoidettiin hampaita. Yksi isompi leikkauskin oli käynnissä. Niitä ei tietenkään etänä pystytä hoitamaan.


Lähi-Tapiola on vuoden verran pyörittänyt Mehiläisen kanssa ihmisten etähoitoa eli Terveyshelppi-palvelua. Harri Ahon mukaan tavoitteet ovat eläimillä periaatteessa samat. Kaikki säästävät sekä vaivaa että rahaa, kun lääkäriin ei tarvitse lähteä turhaan paikan päälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terveyshelpillä saadut säästöt ovat olleet merkittäviä. Yhteydenotoista 60–80 prosenttia on voitu hoitaa etänä. Tavallisten infektioiden ja selkävaivojen hoidossa kustannukset ovat jääneet Lähi-Tapiolan mukaan noin puoleen entisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eläinten hoidossa on sama trendi kuin ihmisillä, että yhä herkemmin mennään lääkärin vastaanotolle hakemaan näkemys erilaisista vaivoista. Se kasvattaa kustannuksia. Jos yhä suurempi osa näistä tilanteista voidaan hoitaa etänä, kustannustehokkuus paranee, mikä näkyy vakuutusten hinnoissakin”, Aho sanoo.

Asiakkaita houkutellaan käyttämään lemmikkien etähoitopalvelua sillä, että vakuutuksen omavastuuta ei peritä etähoidetuista tapauksista.

Toisin kuin ihmisille, eläimille ei tosin saa määrätä pääsääntöisesti lääkkeitä tutkimatta potilasta. Niissä tapauksissa vastaanotolle pitää siis mennä joka tapauksessa.

Eläinten sairaanhoito ja vakuutukset ovat kasvualoja. Lemmikkieläimillä hoidetaan Ormion mukaan yhä enemmän myös kroonisia sairauksia kuten diabetestä, syöpiä tai kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Hoito voi olla kallista. Esimerkiksi leikkausten hinta voi olla jopa joitain tuhansia euroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koko ajan tulee uusia hoitomahdollisuuksia ja sitä kautta hoidon kustannuksetkin kasvavat. Ala kasvaa 5–10 prosentin vuosivauhtia. Siksi vakuutustenkin suosio kasvaa koko ajan”, Ormio sanoo.

Vaivat ja hoidot ovat usein samoja kuin ihmisillä. Koirille saatetaan laittaa lonkkaproteesikin. Mutta esimerkiksi syövän hoidossa sytostaatteja käytetään maltillisemmilla annoksilla kuin ihmisillä.

Ihan kaikkea vakuutuksetkaan eivät korvaa. Esimerkiksi sterilisaatiot tai rokotukset eivät ole sairauksia eikä niitä korvata.

Ensi vaiheessa etäyhteydellä hoidetaan koiria ja kissoja. Hevoset, joilla hyvin usein on vakuutus, on tarkoitus saada mukaan myöhemmin. Lemmikkihelppi-sovellus toimii nyt iPhonella mutta vuoden vaihteesta alkaen myös Android-puhelimissa.

Palvelu on käytössä ensi viikosta alkaen pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Lahden alueella.

Myös esimerkiksi Ifillä on videoyhteyden kautta toimiva hoitopalvelu lemmikeille FirstVetin kanssa.

Fakta

Eläinlääkäriala keskittyy


 Eläinlääkäritoiminta on Suomessa hyvin kirjavaa ja pirstaleista. Suurin osa yrityksistä on yhden tai muutaman lääkärin vastaanottoja.

 Viime vuosina kasvava ala on houkutellut pääomasijoittajat järjestelemään yrityksiä suuremmiksi ketjuiksi.

 Alan suurin on 50 eläinlääkäriaseman Evidensia, joka on ostanut kuuden viime vuoden aikana paljon alan pienempiä toimijoita Suomessa. Se on tätä nykyä osa brittiläistä IVC-konsernia, josta suurimman osan omistavat pääomasijoittaja EQT:n rahastot. Evidensian Suomen-liikevaihto on tänä vuonna noin 50 miljoonaa euroa ja markkinaosuus on noin 25 prosenttia.

   Suomalaisen pääomasijoittaja Korona Investin omistama Omaeläinklinikka on myös kasvanut nopeasti yritysostoilla. Liikevaihto on kuluvalla tilikaudella noin 17 miljoonaa euroa ja markkinaosuus noin 10 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläinlääkärit
 • Lemmikit
 • Vakuutusyhtiöt
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   EU-maiden johtajat kokoontuvat huippu­kokoukseen – brexitin lisäksi käsiteltävänä on kolme tärkeää asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää