Talous

Suomalaisyrityksiä on siirtymässä kovaa vauhtia ulkomaiseen omistukseen – Muutaman viikon aikana neljä pörssiyhtiöitä on saanut tarjoukset, joiden hintalappu on yli kuusi miljardia euroa

Uusin tarjous julkaistiin maanantaina, kun ruotsalainen konsulttiyhtiö ÅF ilmoitti tehneensä 611 miljoonan euron ostotarjouksen suomalaisesta konsulttiyhtiö Pöyrystä.

Suomalaisiin yrityksiin kohdistuu nyt poikkeuksellisen kova kiinnostus. Muutaman viikon aikana jopa neljästä merkittävästä suomalaisesta pörssiyhtiöstä on tehty tai on tekeillä ostotarjous.

Jos kaupat toteutuvat, niiden arvo on arviolta yli kuusi miljardia euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uusin tarjous julkaistiin maanantaina, kun ruotsalainen konsulttiyhtiö ÅF ilmoitti tehneensä 611 miljoonan euron ostotarjouksen suomalaisesta konsulttiyhtiö Pöyrystä.

Viime perjantaina kiinalainen Anta Sportin yhteenliittymä ilmoitti tehneensä 4,6 miljardin euron ostotarjouksen suomalaisesta Amer Sportsista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoin viime perjantaina varmistui, että amerikkalainen Tradeshift suunnittelee tekevänsä Baswaresta ostotarjouksen. Alustavien tietojen mukaan hinta saattaisi olla 700 miljoonaa euroa.

Marraskuun lopulla norjalainen monialajätti Orkla teki 146 miljoonan euron arvoisen ostotarjouksen Kotipizzan kaikista osakkeista.

Yhteistä kaikille kaupoille on se, että ostajat ovat valmiita maksamaan jopa 40–60 prosenttia yli pörssikurssin. Usein yrityskaupoissa tämä niin sanottu preemio on 30–40 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi kaupat juuri nyt?

EQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo sanoo, että kaikki ostettavat yritykset ovat pörssin paremman pään yhtiötä eli ulkomaisiin yhtiöihin on menossa paljon suomalaista osaamista.

Hän sanoo, näiden yhtiöiden mahdollisuudet kasvaa ulkomailla olisivat olleet rajalliset pääomien ja resurssien puutteen takia.

”Suomessa myös uskallus ja henkiset resurssit rajoittavat usein kasvua. Nyt kun maailmalla ennustetaan talouskasvun hiipumista ja pörssikurssien laskua, omistajien kiinnostus myydä yhtiönsä kasvaa, etenkin jos myyjä tarjoaa 40–60 prosentin preemiota”, Angervuo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osuuspankin seniorianalyytikko Jari Räisänen sanoo, ettei näe ostotarjouksilla varsinaisesti yhteistä tekijää. ”Onhan tietysti taloustilanne ollut pitkään hyvä. Pörssissä on ollut listautumisia ja muutenkin aktiviteettia. Raha hakee nyt eri vaihtoehtoja”, Räisänen sanoo.

Myöskään Inderesin analyytikko Petri Aho ei näe ostotarjouksien ajankohdalla välttämättä yhteistä selittäjää. ”Kurssit tosin ovat olleet nyt laskussa, joten pitempään näitä yhtiöitä tarkkailleet ostajat ovat nyt saattaneet innostua tekemään tarjouksen etenkin, jos tarjouksen taustalla on vahva teollinen logiikka sekä rahoitusresurssit, Aho sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ameria seuraava Räisänen sanoo, että on harmillista, kun laatuyhtiöt siirtyvät ulkomaille. ”Toisaalta Amerilla on jo nyt yli puolet kansainvälisiä omistajia ja yhtiöllä on vain yksi tehdas Suomessa, Suunto.”

Suomeen yrityskaupat tuovat kosolti rahaa. Työntekijöille yritysostokset ovat aina sekä mahdollisuus että uhka. Yritys saa mahdollisesti lisää resursseja ja kansainväliset työpaikat lisääntyvät, mutta toisaalta yrityskauppaa seuraa myös se, että päällekkäisiä toimintoja karsitaan.

Jos yritys ei kaupan jälkeen kasva ja pääkonttori siirtyy ulkomaille, yrityksen Suomeen maksamat verot todennäköisesti pienenevät. Toisaalta kaupoista tulleilla rahoilla voidaan perustaa uusia kasvavia yrityksiä.

Pöyry menossa Ruotsiin

Pöyry-kaupasta saavat eniten rahaa Henrik, Georg ja Carl-Gustav Ehrnroothin määräysvallassa oleva Corbis, joka omistaa noin 33 prosenttia osakekannasta. Ilmeisesti Corbis jää edelleen myös osakkaaksi Pöyryyn.

Pöyry on Jaakko Pöyryn vuonna 1958 perustaman yhtiö, joka on kasvanut kotimaisesta metsäteollisuusalan konsulttifirmasta noin 40 maassa toimivaksi monen alan konsulttiyhtiöksi. Asiantuntijoita sillä on 5 500.

Pöyryn viime vuodet ovat olleet surullisia, joten ei ole ihme, että omistajat ovat olleet valmiita myymään yhtiön. Vasta tänä vuonna yhtiö on alkanut kunnolla toipua vuoden 2008 finanssikriisistä. Se ei maksanut edes osinkoa vuosiin. Vielä keväällä 2017 yhtiön kurssi mateli kolmen euron pinnassa, mutta tänä syksynä kauppaa on käyty yli seitsemän euron hintaan.

Amer ja Suunto ovat pian kiinalaisia

Amerin pääkonttori on jäämässä näillä näkymin Suomeen eikä ostotarjouksen mukaan myöskään työntekijöiden asemaan ole tulossa muutoksia. Amer on hyvässä kunnossa oleva yhtiö, mikä suojaa sen työntekijöitä paremmin kuin se, että yhtiö olisi jäänyt suomalaisomistukseen.

Amer teki vuonna 2005 rohkean tempun ostamalla amerikkalaisen Salomon. Tupakkayhtiönä aloittaneen ja välillä muun muassa Marimekon omistaneen Amerin amerikanvalloitus alkoi jo 1989, kun yhtiö osti amerikkalaisen tennismailoja tekevän Wilsonin. Sittemmin se on hankkinut omistukseensa muun muassa Peakin.

Amerin omistama Suunto tekee edelleen tuotteensa pääosin Suomessa. Yksi keskeinen uhka onkin, että suunnittelu siirtyy Kiinaan ja samalla suomalaisilta suunnittelijoilta voi hävitä työ.

Kiinan valloitus on kuitenkin jäänyt tekemättä. Antan avulla Amer pääsee Kiinan markkinoille, mikä voisi olla vaikeaa ilman kiinalaista omistajaa. Jos kauppa toteutuu, se on yksi suurimpia kiinalaisostoksia Euroopassa tänä vuonna.

Baswaren kotimaa on kohta ehkä USA

Basware on erikoistunut sähköiseen taloushallintoon eli alueeseen, joka varmasti kasvaa. Ostotarjousta suunnittelee amerikkalainen teknologiayhtiö Tradeshift Holdings, joka toimii samalla alueella, mutta on pienempi ja nuorempi kuin Basware.

Taustalla lienee ajatus, että yhtiöt ovat yhdessä vahvempia kuin erikseen. Tradeshiftin etu on nuoruus, sillä sen ei tarvitse samalla tavalla uusia vanhempia ohjelmistoja kuin Baswaren.

Inderesin analyytikko Petri Aho muistuttaa, ettei Baswaresta vielä ole tehty virallista ostotarjousta. ”Basware on hyvä yhtiö, mutta se on jäänyt kasvutavoitteistaan. Nyt omistajat varmasti miettivät, pystyvätkö he toteuttamaan kasvun vai olisiko järkevämpää yhtiön kannalta lyöttäytyä yhteen”, Aho sanoo.

Kotipizza matkaa Norjaan

Kotipizza on Pohjoismaiden suurin pizzaketju. Sen perusti vuonna 1987 Rabbe Grönholm, joka kuoli vuonna 2015.

Yhtiö on kasvanut viime vuosina nopeasti. Nykyään yhtiö hallitsee myös Chalupa- ja Social Burgerjoint -ketjuja. Tarkoitus on laajentua ulkomaille.

Kotipizzan hallitus on jo suositellut tarjouksen hyväksymistä. Toimitusjohtajana jatkaa Tommi Tervanen. Yhtiö listautui pörssiin 2015. Silloin osakkeen hinta oli viisi euroa. Ostotarjous on 23 euroa osakkeelta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  6. 6

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  7. 7

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  8. 8

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Vladimir Putin heitteli judon olympiavoittajaa ja loukkasi sormensa – naisjudokan kanssa selvästi tiukempaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää