Talous

Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

”Alan puolelta on tehty kaikki se, mitä me voimme nykyjärjestelmän mukaan tehdä”, Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo Aalto-pankkiiriliikkeen tapauksesta.

Sijoitusalan itsesääntelyä luoneet Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Finanssivalvonta ja Finanssiala ry uskovat yhä järjestelmän toimivuuteen, vaikka siihen syntyi ensimmäinen merkittävä ruumis tänä vuonna.

Monimutkaisia ja riskialttiita sijoitustuotteita ikäihmisille kaupannut Aalto-pankkiiriliike ei ole vieläkään maksanut 14 400 euron korvauksia helsinkiläiselle eläkeläiselle, vaikka vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine suositteli kesällä tekemään niin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto-pankkiiriliikkeellä ei ole enää toimilupaa ja monet yritykset mukaan lukien yksi eläkevakuutusyhtiö perivät siltä saatavia. Helsingin Sanomat kertoi Aalto-pankkiiriliikkeen tilanteesta viimeksi torstaina.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun sijoituspalveluyritys jättää noudattamatta Finen suositusta rahapulaan vedoten. Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Finanssivalvonta ja Finanssiala ry ovat perustaneet Finen pitämään yllä luottamusta sijoitusmarkkinoihin ja alan toimijoihin Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finen perustajajäsen Finanssivalvonta katsoo itsesääntelyjärjestelmän toimivan edelleen hyvin, vaikka Aalto-pankkiiriliikkeen tapauksessa iäkäs sijoittaja on jäänyt ilman korvauksia. Itsesääntely tarkoittaa sitä, että ala pyrkii vapaaehtoisesti sopimaan asioista ilman virallista menettelyä kuten oikeudenkäyntejä.

”Pidän tätä valitettavana yksittäistapauksena. Fine on toiminut tähän asti hyvin ja sen suosituksia on noudatettu”, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan Finen suosituksia on noudatettu ”lähemmäs sataprosenttisesti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä itsesääntelyjärjestelmä eli Finen neuvonta ja ratkaisujärjestelmä on toiminut hyvin”, arvioi Tuominen, joka muuten sanoo suhtautuvansa varauksellisesti itsesääntelyyn.

Tuomisen arvion mukaan Aalto-pankkiiriliikkeestä ei voi tehdä yleistyksiä, vaikka pääomistajalla Totti Linnulla on pitkä kokemus alalta.

”Pelkkä kokemus ei kuitenkaan riitä, kun tarjoaa sijoituspalveluja”, Tuominen muotoilee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuominen ei näe myöskään tarvetta itsesääntelyn muuttamiseksi tulevaisuudessa ”ainakaan toistaiseksi”.

Tuomisella on mahdollisuus vaikuttaa asiaan, sillä Pankkivaltuusto valitsi hänet Finanssivalvonnan johtajan virkaan uudeksi viisivuotiskaudeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankkien, vakuutusyhtiöiden ja sijoituspalvelualan etujärjestön Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi pitää hänkin itsesääntelyjärjestelmää hyvin toimivana. Kauppi katsoo Finen toimivan hyvin kokonaisuutena.

”Kun katsomme pitkää aikaväliä, niin Finen lautakuntaratkaisujen yleinen noudattamisprosentti on 98. Tämä on kansainvälisestikin huippuluokkaa”, Kauppi sanoo.

Hänen mukaansa pankit noudattavat Finen suosituksia aina.

”Ne vähät tapaukset, jotka laskevat luvun 98 prosenttiin, tulevat vakuutusalalta ja sijoituspalveluyrityksistä”, Kauppi sanoo.

Kaupin mukaan kolmen perustajan eli Kilpailu- ja kuluttajaviraston, Finanssivalvonnan ja Finanssialan lisäksi Fineen ovat tulleet sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosasto ja valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto.

”Tämä on nyt erittäin laajapohjainen itsesääntely, että se ei ole pelkästään Finanssialaa. Mukana on myös viranomaistahoja varmistamassa toiminnan laadukkuuden”, Kauppi perustelee.

Hän vakuuttaa, että Finanssiala ry pyrkii siihen, että kaikkia Finen päätöksiä noudatetaan.

”Vuosittain tulee tuhat ratkaisua ja pyrimme siihen sataan prosenttiin. Mutta varmasti on mahdotonta välttää tilannetta, että yksittäistapauksia löytyy”, Kauppi sanoo.

Hän pitää Aalto-pankkiiriliikkeen kieltäytymistä korvauksista ”todella poikkeuksellisena”.

”Tässä ei ole enää mahdollisuutta Finen järjestelmän kautta tehdä muuta. Eli Fine on antanut suosituksen, jota toimija on ilmoittanut, että ei kykene noudattamaan”, hän sanoo.

Kauppi nostaa esiin myös Sijoittajien korvausrahaston. Aalto-pankkiiriliike mainosti aikoinaan kotisivuillaan olevansa Fivan valvonnassa ja korvausrahaston jäsen.

”Korvausrahasto ei voi myöskään tehdä mitään, sillä lain mukaan tarvitaan Finanssivalvonnan päätös ennen asian käsittelyä. Alan puolelta on tehty kaikki se, mitä me voimme nykyjärjestelmän mukaan tehdä”, Kauppi sanoo.

Aalto-pankkiiriliike mainosti pitkään kuuluvansa Sijoittajien korvausrahastoon ja olevansa Finanssivalvonnan valvonnan alainen.


Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula muistuttaa, että ”vapaaehtoiseen riidanratkaisuun kuuluu se, että ratkaisut ovat suosituksia”.

”Finen lautakunnat perustavat kuitenkin ratkaisunsa lainsäädäntöön. Tämä ei itse asiassa ole itsesääntelykysymys”, Hannula tulkitsee.

Hänen mukaansa ajatus on, että Finessä kuluttaja-asioihin saadaan oikeudenkäyntiä nopeampi ja edullisempi riidanratkaisu.

Hannulan mukaan sijoittaja voi pyytää kuluttaja-asiamiestä avustamaan mahdollisessa oikeudenkäynnissä, jos yritys ei noudata sijoituslautakunnan ratkaisusuositusta. Arvioon vaikuttaa se, onko yrityksellä ylipäätään varaa maksaa maksaa korvauksia.

”Jos asiassa on ennakkotapausluonnetta, niin kuluttaja-asiamies voi lähteä avustamaan. Tällaista pyyntöä ei ole tässä tapauksessa Kilpailu- ja kuluttajavirastoon kuitenkaan tullut”, Hannula sanoo.

Aalto-pankkiiriliikkeen hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Totti Lintu ei ole vastannut hänelle viime viikolla jätettyihin soittopyyntöihin.

Tausta

Sijoittajien korvausrahasto ei ole maksanut yhtään korvausta


 Sijoittajien korvausrahasto perustettiin 1998 parantamaan piensijoittajien oikeussuojaa erityisesti tilanteissa, joissa yritys on sotkenut omat ja asiakkaan varat ja mennyt konkurssiin.

 Lain esitöiden mukaan oikeussuoja paranee myös tilanteissa, joissa sijoituspalveluyritys on muuten oikeudettomasti sekoittanut tai hävittänyt asiakkaan varoja.

 Sijoittajien korvausrahastossa on 6,5 miljoonaa euroa ja seitsemän miljoonan euron luottolupaus Svenska Handelsbankenilta.

 Rahasto ei ole maksanut yhtään korvausta. Rahaston mukaan tämä johtuu siitä, että sijoituspalveluyritykset ovat pitäneet omat ja asiakkaiden varat erillään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  8. 8

   MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

  9. 9

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  10. 10

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  3. 3

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  4. 4

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  5. 5

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää