Talous

Vuonna 1890 Brooklynissa tehtiin nerokas keksintö, jota ilman maailmantalous ei pyörisi: Pahvilaatikko

Aaltopahvi on nerokas keksintö, jota ilman maailmankauppa olisi vaikeuksissa.

Lahden rautatieasemalta muutaman kilometrin ajomatkan päässä Hennalassa tehtaan piipusta tupruttaa savukaasua, kuten on pöllyttänyt jo vuodesta 1887.

Ensiksi Hennalassa valmistettiin lankarullia ja sitten muun muassa pahvikoteloita kännyköille, mutta nyt tuote on pahvilaatikko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkemmin sanottuna täällä valmistuu aivan julmetun paljon pahvilaatikoita, kaikkiaan noin 250 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Tehtaan omistajan Stora Enson mukaan Hennalan tehdas on Pohjoismaiden suurin laatikkotehdas sen jälkeen, kun läheinen Heinolan tehdas suljettiin ja Lahden Hennalan tuotantoa laajennettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joulu on laatikoiden sesonkiaikaa, mutta yleensä niihin ei tule oikein kiinnitettyä huomiota. Ehkä kuitenkin pitäisi, koska sen verran maailmantaloudelle tärkeä ja myös uudistuva tuote pahvilaatikko on.

Sitä paitsi pahvilaatikko tai pikemmin sen valmistusmateriaali eli aaltopahvi on nerokas tuote. Kansainvälinen verkkokauppa ja esimerkiksi elintarviketeollisuus olisi isoissa vaikeuksissa ilman pahvia, jossa useimmiten on kaksi kartonkia, joiden välissä on poimutettu pahvi, fluting. Se tekee tuotteesta yhä edelleen ylivertaisen kuljetusmateriaalin, lujan, mutta kevyen ja hengittävän.

Aaltoilevaa vahvaa paperia käytettiin aluksi silinterihatuissa, mutta vuonna 1890 brooklynilainen Robert Gair keksi, miten leikata kartonkia kätevästi laatikoiksi.

Pian maailma oli täynnä pahvilaatikoita, jotka vauhdittivat kätevyydellään sekä vähittäis- että maailmankauppaa. Enää banaanit eivät lennelleet matkan aikana pitkin pientareita, kun ne olivat siistissä ilmavassa laatikossa.


Stora Enson Lahden pakkaustehtaan Design Studio on erinomainen paikka tutustua, mihin pahvilaatikko on menossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin sadan neliön studion nurkassa kököttää parimetrinen ja 8-kulmainen oktabiinikontiksi kutsuttu hurjimus, jossa voi kuljettaa vaikkapa teollisuuden tarvitsemia muoviryynejä, jauheita tai halkoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viereisiltä hyllyiltä löytyy näytekappaleita tutuista elintarvikelaatikoista, mutta myös uuden ajan värikkäitä myynninhoukutusboxeja.

Hyllyillä pakkauksella on usein yksinäinen tehtävä huolehtia, että tavara löytää ostajansa. Näin asian ilmaisee Lahden tehtaan myynnin kehittämisestä vastaava Vesa Penttinen.

Studion yhdessä laatikossa näyttää olevan Tähtien sota -elokuvaan tarkoitettu kypärä, mutta se onkin hitsauskypärä. Laatikko on päällystetty teräväpiirtotason valokuvalla, jota on korostettu lakalla. ”Tässä pakkauksessa on nykyisin usein vaadittava hyvä touch and feel [tuntuma]”, sanoo Stora Enson designer Outi Honkavaara. Hän on suunnitellut palkintoja saaneen laatikon.

Kyse on uuden ajan aaltopahvilaatikosta, jollaisia täällä Lahden Design Studiossa Stora Enson työntekijät ja yhtiön asiakkaat suunnittelevat yhdessä. Pahvilaatikkokaan kun ei ole enää ihan entisensä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pahvilaatikon tekeminen on muuttunut paljon. Ennen brändinomistajat ja muut pakkauksen arvoketjuun kuuluvat suunnittelivat pakkaukseen liittyviä asioita omissa siiloissaan ja viestittelivät toisilleen. Nyt täällä voidaan kokoontua ja kehittää aikaa säästäen sopiva pakkaus”, sanoo Penttinen.

Tehtaalta valmistuu vuodessa noin 10 000 erilaista pakkausta, joista joka kolmas vaihtuu vuosittain.


Hennalassa on tiedetty jo alkuvuodesta, millainen on tämän joulun pahvilaatikkomuoti.

Designer Outi Honka­vaara sanoo, että uutuuk­sia ovat joulu­kalenterit muissa­kin tuot­teissa kuin suklaassa. Ja tonttu­luukut. Hän esittelee olut­koria, jonka jokaisen 24:n luukun takaa löytyy erityyppinen olut.

Joulun trendeissä näkyvät ihan samat ilmiöt kuin pakettirintamalla muutenkin.

Kuten se, että perinteiset pahvilaatikot alkavat muistuttaa hienommilta taivekartongista valmisteluilta tyylipakkauksilta, joista tunnetuimmat ovat hajuvesipakkaukset. Pahvilaatikoissa on yhä useammin väriä ja kuvia.

”Toisaalta myös yksinkertaisuus on muodissa. Laatikoissa voi olla vaikkapa vain yhtiön nimi isoilla kirjaimilla”, sanoo Honkavaara.


Aaltopahvituotteita muuttavat samat maailman megatrendit kuin muutakin maailmaa, kuten digitaalisuus, kasvava maailmankauppa, ympäristötietoisuus ja kaupungistuminen. Onpa aaltopahvista tehty jopa huonekaluja.

Vesa Penttinen sanoo, että suurin mullistus pakkausmarkkinoilla on ehdottomasti ympäristötietoisuuden kasvu.

Muovista on tullut monien silmissä syntinen, mikä on saanut monet yritykset etsimään tuotteilleen kierrätettäviä pakkauksia niin myyntiin kuin kuljetukseenkin.

”Me lähdemme siitä, että kaikki muovipohjaiset tuotteet voidaan ajan myötä korvata kierrätettävillä puupohjaisille tuotteilla”, sanoo tehtaanjohtaja Juha Alhonoja.

Tehtaan designer näyttää tehtaan palkittua kalapakkausta. Pahvipakkauksen pohjalla on ohut muovikerros, mutta sen voi laittaa myös pahvinkeräykseen. Pakkaus on vedenkestävä ja vuototiivis, joten sillä voi korvata perinteisen styroksisen EPS-pakkauksen.

Kyse ei ole pienistä muutoksista, sillä tyhjien EPS-kalapakkauksien kuljettaminen kalatehtaalle vie Stora Enson laskelmien mukaan seitsemänkertaisen tilan ja kuljetuskapasiteetin aaltopahvipakkauksiin nähden.

Design Studion näyttelytilasta löytyy myös useita elintarvikepakkauksia, jotka ennen valmistettiin muovista, kuten marjarasioita. Muovi pitää kuitenkin pintansa, esimerkiksi oluita kääritään nykyään yhä useammin muoviin. Lahden tehtaan tuotteista noin joka toinen menee elintarviketeollisuuteen muun muassa juomien, makeisten ja vihannesten pakkaamiseen.


Toinen kasvava trendi on se, että pahvilaatikossa ei enää vain kuljeteta tavaraa vaan niiden pitää olla niin sanotusti hyllyvalmiita. Kaupan työntekijöiden ei tarvitse enää erikseen pinota myytävää hyllylle, vaan riittää kun asettaa värikkään kuljetuspakkauksen näkyviin ja repäisee siitä yhden kulman auki.

Vesa Penttinen sanoo, että kaupan kuljetus- ja muista logistiikkakustannuksista 60 prosenttia syntyy kaupan sisällä.

”Hyllytysnopeudella on suuri merkitys kaupan kannattavuudelle. Kauppiaan mielestä sen pitäisi tapahtua kahdella kädenliikkeellä”, Penttinen sanoo.

Kolmas suuri trendi on pakkaamiseen lisääntyminen. Verkkokauppa lisää pakkauksien määrää, mutta myös elintarvikkeita pakataan koko ajan enemmän.

Osin syynä se, että pakkaus lisää myyntiä, mutta pakkaus myös pidentää tavaroiden ja etenkin ruuan säilyvyyttä. Maailman ruuasta päätyy roskakoriin arviolta noin kolmasosa. Jos pakkauksia ei olisi, nykyisillä hygieniamääräyksillä kauppaketjujen pitäisi heittää ruokaa vielä nopeammin ja mahdollisesti myös enemmän roskiin.

Fakta

Suuri pahvivalmistaja


 Stora Enso hallitsee noin puolta Suomen aaltopahvibisneksestä. Kaksi muuta suurta ovat Adara ja DS Smith.

 Lahden tehtaalta lähtee päivittäin 28 rekallista kokoamista vaille valmiita laatikoita, joiden valmistamiseen on tarvittu aaltopahvia määrä, jolla voisi päällystää lähes 250 kilometriä pitkän ja 2,8 metriä leveän tien.

 Pahvilaatikot tehdään useimmiten 1–4 millimetriä paksusta aaltopahvista. Aaltopahvissa on yksi tai kaksi suoraa kartonkia sekä aaltomainen vahviste.

 Hienompia kotelopakkauksia kuten hajuvesipakkauksia tehdään taivekartongista. Se on vahvaa kolmiosaista paperia, jonka päällimmäinen osa on useimmiten pinnoitettu kiiltäväksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehmät tappoivat naisen Itävallan Alpeilla – maanviljelijä tuomittiin maksamaan leskelle lähes puolen miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   Miten tästä risteyksestä oikein kuuluisi ajaa? Hämähäkin seittiä muistuttavassa rakennelmassa rytisee pelti harva se päivä

  8. 8

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  9. 9

   Ankkalammesta alkanut vyyhti laajenee: Helsingistä on löytynyt taas lisää luvattomia päiväkoteja – Jan Vapaavuori on huolissaan valvonnan pettämisestä

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  3. 3

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  4. 4

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  5. 5

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  6. 6

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  7. 7

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  8. 8

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

  9. 9

   ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

  10. 10

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää