Talous    |   HS-analyysi

Applen tulosvaroitus voi olla yhden aikakauden loppu – Analyytikko varoittaa Nokia-ilmiöstä

Kiinalainen Huawei kiilasi jo kesällä Applen ohitse maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelimien valmistajaksi.

Matka­puhelimia ja tieto­koneita valmis­tavan Applen tulosvaroitus kertoo siitä, että mikään ei ole etenkään kuluttaja­liike­toiminnassa pysyvää.

Apple ei ole antanut tulosvaroitusta liki 20 vuoteen. Sen sijaan yhtiö on arvioinut tuloskehitystään aina hyvin varovaisesti ja onnistunut useimmiten yllättämään sijoittajat myönteisesti. Jokin on siis muuttunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Apple on ollut vuosikausia matkapuhelinmarkkinoiden kirkkaasti kannattavin yhtiö. Tulosvaroituksen perusteella yhtiön satumaisen taloudellisen menestyksen parhaat vuodet saattavat olla menneisyyttä.

Menestyksen hiipuminen ei ole varsinaisesti uusi asia.

Kiinalaiset valmistajat ovat viime vuosina kasvattaneet markkinaosuuttaan tuntuvasti. Applen vaikeuksista kertoo sekin, että yhtiön osake on halventunut viime aikoina voimakkaasti.Applen taloudellinen menestys on perustunut siihen, että yhtiön puhelimet ovat erittäin kalliita. Siitä huolimatta kymmenet miljoonat kuluttajat ovat halunneet ostaa niitä vuosineljänneksittäin. Heinä–syyskuussa Apple myi liki 47 miljoonaa puhelinta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinalaiset valmistajat puolestaan tarjoavat puhelimia eri hintaluokkiin, ja ne ovat yleensä Applen puhelimia edullisempia. Suurimmat kiinalaiset valmistajat ovat Huawei, Xiaomi ja Oppo. Maailman suurin älypuhelimien valmistaja on ollut jo vuosikausia eteläkorealainen Samsung.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki Applen kilpailijat hyödyntävät älypuhelimissaan ohjelmistoyhtiö Googlen Android-käyttöjärjestelmää, jonka asema markkinoilla on ylivoimainen.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Tulosvaroituksessaan Apple arvioi, että sen liikevaihto oli loka–joulukuussa 84 miljardia dollaria eli 74 miljardia euroa. Edellisessä osavuosi­katsauksessaan yhtiö arvioi loka–joulukuun liikevaihdon olevan 89–93 miljardia dollaria.

Yhtiön mukaan sen liiketoiminta on kärsinyt myös dollarin vahvistumisesta. Liikevaihdon supistuminen tarkoittaa karkeasti sitä, että puhelimien myyntimäärä olisi supistunut yhdeksällä miljoonalla.

Tosin liikevaihdon supistuminen tuskin johtuu pelkästään puhelimien myynnin vähenemisestä, vaan todennäköisesti myös tietokoneiden myynti on kutistunut.

Applen mukaan liikevaihdon ennakoitua heikompi kehitys johtuu Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Toinen merkittävä syy on yhtiön mukaan Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppapoliittiset jännitteet, jotka taas ovat osaltaan synkistäneet maailmantalouden näkymiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelmien keskittyminen Kiinaan pitää todennäköisesti paikkansa, mutta pulmat saattavat olla paljon laaja-alaisempia.

On hyvinkin mahdollista, että Applen puhelimet ovat monille kuluttajille yksinkertaisesti liian kalliita. Apple ei ole hinnoistaan juuri tinkinyt, mihin sen erinomainen kannattavuus perustuu.

Toimitusjohtaja Tim Cook arvioi tulosvaroituksessa, että puhelimien ja tietokoneiden myynnin vähenemistä tasoittaa palveluiden myynnin kasvu.

 

”Muistuttaa sitä, missä Nokia oli vuonna 2003–2004.”

Tietoliikennealaa pitkään seuranneen analyytikon Richard Windsorin mielestä Applen ongelmat ovat verraten suuria.

”Varoitus liikevaihdon supistumisesta muistuttaa sitä, missä Nokia oli vuonna 2003–2004, jolloin peruspuhelimien markkinoiden kasvu alkoi tasaantua. Apple tulee kohtaamaan suuria ongelmia, koska älypuhelimien kysynnän kasvu tasoittuu.”

Windsor kuitenkin korostaa, että Applen puhelinliiketoiminta ei ole vaarassa romahtaa samalla tavoin kuin Nokian puhelimet. Kyse on pikemminkin siitä, että Applen asema markkinoilla ei ole enää yhtä vahva kuin aikaisemmin.

”Uskoisin, että myös Samsungilla tulee olemaan vaikeuksia, koska etenkin Huawei on lisännyt markkinaosuuttaan.”

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analytics ennustaa, että tänä vuonna myydään 1,44 miljardia älypuhelinta. Se olisi viisi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Kymmenen vuoden kuluessa suurin muutos matkapuhelinmarkkinoilla onkin ollut se, että vanhat valmistajat Samsungia lukuun ottamatta ovat hiljalleen kuihtuneet.


Nokian puhelinliiketoiminta romahti, koska se ei onnistunut kehittämään varteenotettavaa kilpailijaa Applen iPhonelle eikä Android-puhelimille. Romahdus johtui useista eri syistä, jotka kytivät yhtiössä jo pitkään.

Nokian puhelimien romahdus alkoi toden teolla vuoden 2008 loppupuolella ja kärjistyi tappiollisen puhelin­liiketoiminnan myyntiin ohjelmistoyhtiö Microsoftille vuonna 2014.

Applen toimitusjohtaja Steve Jobs ilmoitti Nokian toimitus­johtajalle Olli-Pekka Kallasvuolle jo vuonna 2008, ettei pidä Nokiaa kilpailijana, koska yhtiöllä ei ollut ohjelmistoalustaa.

Applella taas on ohjelmistoalusta eli käyttöjärjestelmä, jota se ei lisensoi käyttäjilleen. Tämä tarjoaa yhtiölle merkittävää kilpailuetua, koska se voi erottautua paremmin kilpailijoistaan. Monia kuluttajia viehättävät myös Applen laitteiden ulkomuoto ja helppo käyttö.

Kaikki Applen kilpailijat hyödyntävät puhelimissaan Android-käyttöjärjestelmää. Kalleimmissa älypuhelimissa Applen asema on todennäköisesti lähitulevaisuudessakin vahva.

Historiallinen tulosvaroitus kertoo kaikesta huolimatta siitä, että yksi aikakausi Applen historiassa voi olla päättymässä.

Kiinalainen Huawei kiilasi Strategy Analyticsin mukaan viime kesänä Applen ohitse maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelimien valmistajaksi.

Toisaalta yksikään valmistaja ei ole ainakaan toistaiseksi onnistunut kehittämään yhtä mullistavaa puhelinta kuin iPhone oli kymmenen vuotta sitten – ja vielä pitkään sen jälkeenkin.

Marraskuun alussa Apple ilmoitti, että se ei vastaisuudessa kerro osavuosi­katsauksissaan puhelimiensa ja tietokoneidensa myyntimääriä. Sijoittajille ei välttämättä kannata tarjota tietoja, jotka eivät ole enää yhtä suosiollisia kuin ennen.

Applen osake on halventunut lokakuun alusta liki kolmanneksen. Tämä kertoo siitä, että ainakin osa sijoittajista pitää yhtiön tulevaisuutta aiempaa synkempänä.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien taloustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   McDonald’s yritti todistaa oikeuttaan Big Mac -nimeen Wikipedian avulla – EU-viraston entinen tutkija kertoo nyt, miksi pikaruokajätti uhkaa menettää yksinoikeuden hampurilaisensa nimeen

  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta

  7. 7

   Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

  8. 8

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   Kysely: Britit päättäisivät pysyä EU:ssa selvällä erolla uudessa kansanäänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  7. 7

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  8. 8

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kekkalointia roomalaisessa suihkulähteessä mutta myös pakkosterilisaatiota – Ristikko josta et voi kieltäytyä
  3. McDonald’s yritti todistaa oikeuttaan Big Mac -nimeen Wikipedian avulla – EU-viraston entinen tutkija kertoo nyt, miksi pikaruokajätti uhkaa menettää yksinoikeuden hampurilaisensa nimeen
  4. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
  5. Jokerit vahva voittolaukauskisassa Habarovskissa – ”Tiedossa oli, että tämä on haastavin reissu joukkueelle tällä kaudella”
  6. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa
  7. Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta
  8. Tunti sitten
  9. Puoluejohtajat Ilta-Sanomien tentattavana Sanomatalossa – HS näyttää suorana lähetyksenä kello 17 alkaen
  10. Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa
  11. Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle
  12. Ilmavoimien uudeksi komentajaksi esitetään prikaatikenraali Pasi Jokista
  13. Näytä lisää