Talous

Sellubisnes on jo kannattavampaa kuin Applen toiminta – Nyt sitä uhkaa Donald Trumpin uhittelu

Metsäyhtiöiden arvosta on hävinnyt noin 35–40 prosenttia samaan aikaan kun sellun hinta on pudonnut parisenkymmentä prosenttia.

Minkä suomalaisen tuotteen valmistaminen on kannattavampaa kuin iPhone-puhelimia tekevän Applen toiminta?

Oikea vastaus: sellun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Superkannattavana pidetyn puhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen operatiivinen liiketulosprosentti oli heinä–syyskuussa noin 26.

Kun Stora Enso myi heinä–syyskuussa sellua, sille jäi jokaisesta eurosta 30,3 senttiä kulujen ja poistojen jälkeen. UPM:n sellutoiminnan vastaava operatiivinen liiketulos oli 33,9 prosenttia ja Metsä Groupin 27 prosenttia liikevaihdossa, vaikka näissä tuloksissa on mukana muun muassa vähemmän kannattavaa sahatoimintaa.

Sellun keittäminen ei ole ollut ainoastaan kannattavaa. Se on ollut niin valtavan kannattavaa, ettei Suomessa olisi periaatteessa kannattanut viime vuonna tehdä muuta kuin sellua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka sellua viedään Suomesta maailmalle vain parilla miljardilla eurolla, Suomen kansantaloudelle se on erityisen merkittävä tuote, koska lähes koko tuotantoketju raaka-aineineen on kotimainen. Sellusta jää Suomeen rahaa aivan toisella tavalla kuin esimerkiksi viedyistä autoista tai öljytuotteista.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimuksen mukaan kuudesta eniten arvonlisää Suomeen tuottaneesta yrityksestä kolme oli metsäyhtiöitä jo vuonna 2015. Puu näyttäisi siis jälleen elättävän Suomea.


Nyt sellun hinta on kuitenkin kääntynyt laskuun – ja samalla myös metsäyhtiöiden pörssikurssit. Niiden arvosta on sulanut yli kolmannes kolmessa kuukaudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

UPM:n osake on romahtanut 35 prosenttia, Stora Enson R-osake noin 39 prosenttia ja Metsä Boardin B-osake noin 41 prosenttia.

Suomessa sellua keitetään paljolti havupuusta, jonka pitkä kuitu tuo paperiin ja kartonkiin ylivertaisen lujuuden ja sitkeyden. Havusellun hinta on laskenut Kiinan markkinoilla viime kevään huippuhinnoista 20 prosenttia nykyiseen noin 700 dollariin tonnilta.Onko metsäteollisuus sittenkin muuttumassa auringonlaskun alaksi, jolta se näytti kymmenen vuotta sitten?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin metsäteollisuus näytti erikoistuneen irtisanomisiin ja tehtaiden alasajoon. Pitääkö suomalaisten alkaa taas odottaa irtisanomisia ja metsäteollisuuden pimeää huomista?

Tulevaisuuden ennustaminen on vaarallista, mutta vastaus on ei. Toki heikoimpia tehtaita voidaan sulkea ja tulokset saattavat heikentyä, mutta metsäteollisuuden tulevaisuus kokonaisuutena näyttää hyvältä.

Sellun hinnanlasku on keskeinen syy metsäyhtiöiden pörssikurssien luisuun. Samalla sellu on kuitenkin yhä keskeinen syy siihen, miksi niillä menee edelleen pörssin ulkopuolisessa reaalimaailmassa todella hyvin.Metsäyhtiöt alkoivat kymmenisen vuotta sitten tehostaa ja uudistaa toimintaansa. Ne vähensivät painopaperin tuotantoa ja lisäsivät kartongin ja sellun tuotantoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Metsäyhtiöiden avuksi tulivat ennen kaikkea Kiina ja muu Aasia, missä keskiluokka kasvaa. Keskiluokkaistuminen merkitsee, että maailmassa tarvitaan valtavia määriä lisää vessa- ja talouspaperia sekä kartonkia, jota ilman verkkokauppa ei toimisi.

Samaan aikaan muovi korvataan yhä useammin puupohjaisella kierrätettävällä materiaalilla. Kaikkien näiden tekemiseen tarvitaan sellua.


Danske Bankin analyytikko Antti Koskivuori arvioi, että sellun hinnanlasku on väliaikaista. Hänen joulukuisen analyysinsa mukaan suomalaisyhtiöille myönteinen sellun hintakehitys jatkuu näillä näkymin vuoteen 2021 saakka.

Koskivuori sanoo hintojen laskeneen osin siksi, että sellusta oli noin vuosi sitten pulaa ja Kiinassa valmistauduttiin tulevaan ostamalla sellua runsaasti varastoon.

”Nyt kysyntä on ollut vähäisempää, koska Kiinassa on purettu varastoja. Ja onhan sellun hinta ollutkin aika korkealla tasolla.”

Koskivuori uskoo, että hinta jatkaa todennäköisesti laskuaan kevään mittaan mutta elpyminen alkaa taas loppuvuodesta. Hän sanoo, ettei sellun tarve ole kadonnut mihinkään eikä uusia tehtaita ole tiedossa ennen vuotta 2021.

Sama näkemys on analyysipalvelu Inderesin analyytikolla Antti Viljakaisella.

”En näe vielä syytä puhua metsäteollisuuden kohdalla vakavammasta ongelmasta. Yhtiöiden markkinatilanteet ovat normalisoitumassa poikkeuksellisen vahvan alkuvuoden 2018 tasolta.”

Molemmat analyytikot pitävät yhtenä syynä metsäyhtiöiden kurssilaskuun pelkoa siitä, että maailman talouskasvu on hidastumassa. Tätä ruokkivat puolestaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vapaan maailmankaupan vastaiset protektionistiset toimet sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppajännitteet.

Metsäyhtiöiden tuotteiden kysyntä on perinteisesti seurannut maailman talouskasvua. Jos eritoten Kiinassa kasvu tyrehtyy, myös keskiluokan kasvu hidastuu.

”Mutta eivät pitkän aikavälin ajurit ole mihinkään kadonneet. Aasiassa elintaso kasvaa, mikä lisää pehmopaperin ja kartonkien kysyntää”, Viljakainen sanoo.

Hänen mukaansa metsäyhtiöiden pörssikurssit ovat osin laskeneet siinä samassa kuin pörssikurssit yleensä, vaikkakin vähän jyrkemmin.

”Vielä kesällä odotukset metsäyhtiöiden tuloskehitystä kohtaan olivat todella kovia. Ei silloin odotettu, että maailmantalouden kasvu hidastuu selvästi ja sellun hinta kääntyy laskuun.”

Esimerkiksi UPM:n kurssi oli noussut viidessä vuodessa 76 prosenttia ennen kuin se lähti viime lokakuussa laskuun. UPM on siis sijoittajien silmissä edelleen huomattavasti arvokkaampi yhtiö kuin vaikkapa viisi vuotta sitten.

Metsäyhtiöitä pidetään syklisinä sijoituskohteina, eli niiden uskotaan reagoivan maailmantalouden heilahduksiin vahvasti. Metsäyhtiöillä on myös sellainen maine, että ne osaavat pilata itse omat bisneksensä.

Aiemmin metsäyhtiöillä oli tapana rakentaa uusia tehtaita heti kun kassassa oli rahaa. Lopputulos oli, että markkinoille tuli liikaa paperia, kartonkia ja sellua. Sitten näiden tuotteiden hinnat laskivat, ja pian yhtiöt olivat ongelmissa.

”Vaikuttaa, että metsäyhtiöt ovat oppineet entisistä virheistä. Yhtiöillä on ollut malttia, vaikka investointeja taatusti on suunnittelupöydillä. Sellusta ei ole ylikapasiteettia”, Viljakainen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  7. 7

   Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa

  8. 8

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  9. 9

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  10. 10

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää