Talous    |   HS-analyysi

Netflixille tulvii palkintoja ja tilaajia – Samalla yhtiön velkataakka on kasvanut hurjaa vauhtia

Amerikkalainen suoratoistopalvelu Netflix käytti viime vuonna jopa runsaat 11 miljardia euroa esittämäänsä sisältöön. Ongelmana on, että yhtiön velkataakka kasvoi rajusti.

Nyt ropisi yhteen osoitteeseen paljon palkintoja. Suoratoistopalvelu Netflix sai viime sunnuntaina Golden Globe -gaalassa viisi pystiä, ja heti maanantaina yhtiön pörssikurssi nousi kuusi prosenttia.

Tarkemmin katsoessa tosin huomaa, että Netflixin osake on kallistunut yhtä soittoa jo joulusta lähtien.

Surkean syksyn jälkeen jouluaattona yhtiön osake maksoi enää 234 dollaria. Keskiviikkona kaupankäynnin käynnistyessä osakkeen hinta oli kallistunut 317 dollariin eli kurssi on noussut noin 35 prosenttia muutamassa viikossa.

Myötätuuli ei poista sitä tosiseikkaa, että sijoittaja ottaa roimasti riskiä pannessaan rahojaan Netflixiin.


Otetaan ensin yhtiön hyvät puolet, sillä onhan Netflix menestynyt monessa kategoriassa.

Kuten Golden Globe osoitti, Netflix osaa tehdä ja ostaa tuotantoja, jotka sekä herättävät huomiota että kiinnostavat katsojia.

Viime aikoina maailmalla on puhuttanut esimerkiksi palkittu meksikolaisdraama Roma. Se piipahti näytillä Suomessa elokuvateatterilevityksessä runsaan viikon ajan, kunnes siirtyi nähtäväksi pelkästään Netflixissä.

Eli nyt elokuvan nähdäkseen on kirjauduttava ainakin kuukaudeksi Netflixin asiakkaaksi.

Yhdysvalloissa otsikoissa on puolestaan ollut Bird Box -elokuva, jonka pääesiintyjänä on Sandra Bullock.

Yleensä Netflix on nihkeä kertomaan yksittäisten sarjojen tai elokuvien saamista katsojaluvuista, mutta Bird Boxin kanssa se teki poikkeuksen. Netflixin mukaan viikossa elokuvan katsoi yli 45 miljoonaa tilaajaa.
Luvun paikkansapitävyydestä on tosin jo keskusteltu, ja esimerkiksi markkinatutkimusyhtiö Nielsen arvioi katsojia kertyneen viikossa vain 25 miljoonaa.

Netflix on kasvaessaan kansainvälistynyt hurjaa vauhtia. Media-alan tutkimusyritys Ampere Analysis arvioi, että Netflix on saanut pelkästään Euroopassa kahdeksan miljoonaa uutta tilaajaa vuodessa.

Samalla Netflixin tarjontakin on muuttunut. Tämän huomaa myös Suomessa, sillä katsottavissa on kotimaisia menestyssarjoja, kuten vaikkapa Sorjonen.

Amper Analysisin mukaan Netflixille tehdään parhaillaan ohjelmaa 25 maassa.

Tarjontaansa kansainvälistämällä Netflix voi myös varautua Euroopan unionin vaatimukseen, jonka mukaan lähivuosina verkon videopalveluissa ainakin 30 prosenttia sisällöstä on oltava eurooppalaista.

Viime perjantaina Netflixin kurssi pomppasi kymmenen prosenttia, kun Goldman Sachsin analyytikko arvioi, että nousuvaraa on seuraavan vuoden aikana vielä 50 prosenttia.

Analyytikko perusteli arviotaan sillä, että Netflix pystyy edelleen kasvattamaan tilaajiensa lukumäärää sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

The New York Timesin mukaan Netflixillä oli lokakuun lopussa noin 130 miljoonaa tilaajaa, ja luku kasvoi lähes 70 000 tilaajalla päivittäin.

”Uskomme, että Netflixin panostukset sisältöön, teknologiaan ja jakeluun lisäävät tilaajia selvästi enemmän kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa yleisesti odotetaan”, GS:n analyytikko ilmoitti.

Samalla Goldman Sachs nosti osakkeen tavoitehinnan 400 dollariin.


Sitten Netflixin uhkakuvat.

Yhtiö panee mielettömiä summia sarjoihin ja elokuviin – viime vuonna arviolta 11 miljardia euroa. Tulopuolella yhtiöllä on vielä tekemistä.

Uutistoimisto Bloomberg muistutti arviossaan, että esimerkiksi Disney saa miljoonia elokuviensa pääsylipputulojen lisäksi myymällä kaikkea mahdollista oheistuotetta pienoismalleista peleihin ja paitoihin. Tätä Netflix ei osaa samalla tavalla.

Netflix joutuu kuitenkin nyt panostamaan rajusti sisältöönsä, kun se kasvattaa markkinaosuuttaan. Samalla sen velkataakkaa on kasvanut hurjaa vauhtia.

Viime vuonna yhtiön kassavirta oli miinuksella kolme miljardia dollaria, noin 2,6 miljardia euroa, ja yhtiö joutuu jatkuvasti ottamaan uutta velkaa.

Goldman Sachs arvioi ennusteessaan, että Netflixin kassavirta on positiivinen vasta vuonna 2022.

Kilpailukin kiristyy jatkuvasti.

Yhdysvalloissa suoratoistopalvelussa on jo mukana jättiyhtiö Amazon, jonka Prime-videopalvelu toimii myös Suomessa. Yhdysvalloissa perässä tulee myös Hulu, josta Disney omistaa pian 60 prosenttia. Muita suuromistajia Hulussa ovat teleoperaattori AT&T ja mediayhtiö Comcast. Kilpailijoita ovat myös eri maiden paikalliset videopalvelut, joita pyörittävät esimerkiksi tv-kanavia omistavat yhtiöt.

Tiistaina Hulu julkisti, että sillä on Yhdysvalloissa jo 25 miljoonaa tilaajaa, joista kahdeksan miljoonaa tuli viime vuonna.

Toimitusjohtaja Randy Freer ilmoitti CNBC:n haastattelussa pitävänsä mahdollisena, että Hulu saa tilaajamäärissä vielä kiinni Netflixin.

Televisiokatsojilla – ja osakemarkkinoilla – riittää jännitettävää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  3. 3

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  6. 6

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  8. 8

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää