Talous

Kun Bradley Birkenfeld paljasti, mitä pankeissa oikeasti tapahtuu, hän sai kaksi asiaa: sadan miljoonan dollarin palkkion ja kaksi ja puoli vuotta vankeutta – Nyt hänellä on viesti Suomelle

Pankkiiri Bradley Birkenfeld paljasti vuonna 2006 tuhansien yhdysvaltalaisten veropetokset sveitsiläisessä UBS-pankissa. Hän sai vankeustuomion ja sata miljoonaa dollaria. Birkenfeld kävi Helsingissä kertomassa, miksi rikollisen toiminnan paljastamista kannattaisi tukea.

Miksi pankkien ja niiden asiakkaiden rikosten paljastaja voi päätyä ainoana ihmisenä vankilaan?

Tätä yhdysvaltalainen entinen pankkiiri Bradley Birkenfeld on pohtinut paljon – muun muassa istuessaan kaksi ja puoli vuotta rangaistussiirtolassa Pennsylvaniassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Birkenfeldin paljastukset johtivat maailman tähän mennessä suurimpaan ja laajimpaan veropetosvyyhdin paljastumiseen, mutta samalla hän itse joutui vankilaan. Tuomiota pehmensi se, että samalla hän sai 75 816 958,40 dollarin eli noin 66 miljoonan euron ilmiantopalkkion.

”Verojen jälkeen. Ilman veroja palkkio oli 104 miljoonaa dollaria”, Birkenfeld sanoo ja naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Birkenfeld oli tällä viikolla Helsingissä kertomassa hämmästyttävää tarinaansa. Hänen yleisönään Kämpissä järjestetyssä lounasseminaarissa oli parikymmentä suomalaista pankkiiria.

Seminaarin jokaisen osallistujan lautasen viereen oli jaettu muoviin laminoitu kopio Yhdysvaltain valtiovarainministeriön Birkenfeldille osoittamasta sekistä.


Birkenfeld toimi vuosina 2001–2006 sveitsiläisen UBS-pankin pankkiirina. Hänen tehtävänsä oli houkutella yhdysvaltalaisia miljonäärejä UBS:n asiakkaiksi. Houkuttimena oli Sveitsin tiukka pankkisalaisuus, jonka turvin asiakkaat saattoivat ohjata Yhdysvaltain ulkopuolelta saamiaan tuloja verottajan tietämättä tileilleen Sveitsiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Birkenfeld arvioi, että hänet värvättiin vuonna 2000 UBS-pankkiin houkuttelemaan yhdysvaltalaisia rikkaita pankin asiakkaaksi, koska hänellä oli tehtävään sopiva tausta: takana oli opintoja Yhdysvaltain puolustusvoimissa, kaupallinen tutkinto sveitsiläisestä yliopistosta ja työkokemusta useasta varainhoitoyhtiöstä.

Birkenfeldin piti saada uutta rahaa tileille 25 miljoonaa dollaria vuodessa lähinnä pankkisalaisuuden tuomiin etuihin vetoamalla.

Käytännössä se vaati uusien asiakkaiden kalastelua sekä heidän kutsumistaan F1-kisoihin ja erilaisiin viininmaistelutilaisuuksiin, Birkenfeld selittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kerran Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI pidätti Birkenfeldin Miamissa epäiltynä siitä, että hän oli salakuljettanut Amerikkaan asiakkaansa timantteja – kätkettynä hammastahnatuubiin.

”Äh, timanttejahan oli vain kaksi”, Birkenfeld vastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Kerran ostin asiakkaalle käteisellä Ferrarin Genevessä.”

Hänen mukaansa UBS-pankissa oli tavallista tehdä asiakkaille tämänkaltaisia pieniä palveluksia.

”Kerran ostin asiakkaalle käteisellä Ferrarin Genevessä.”

Uran kohtalonhetki oli, kun Birkenfeld luki UBS:n intranetistä kolmisivuisen tiivistelmän pankin laajemmasta eettisestä ohjeistuksesta. Ohjeet olivat täysin ristiriidassa sen kanssa, miten Birkenfeldiä ja hänen kollegoitaan oli neuvottu toimimaan päivittäisessä työssään.

Birkenfeld tulosti ohjeet itselleen ja lähetti kyselyn ristiriitaisuuksista UBS:n lakiosastolle ja pankin hyvää hallintotapaa valvovalle osastolle. Vaikka hän lähetti kyselynsä kolmen kuukauden aikana useaan otteeseen, hänelle ei vastattu.

”Kun kysyin asiaa pomoltani, tilanne päätyi miltei nyrkkitappeluun.”

Sveitsin lain mukaan UBS:n toiminta ei ollut Sveitsissä laitonta.

Vuonna 2006 Birkenfeld irtisanoutui tehtävästään ja paljasti tietonsa Yhdysvaltain viranomaisille.

UBS-pankilla oli Birkenfieldin mukaan 19 000 tiliä, joilla oli yhteensä 20 miljardia dollaria kyseenalaisia varoja.

Kun hänen paljastuksensa johtivat uusiin lainsäädäntötoimiin ja joukkoarmahduksiin, vastaavia käytäntöjä paljastui monista muistakin sveitsiläispankeista. Niiden ansiosta Yhdysvaltain verohallinto sai kymmenien miljardien potin erilaisina verotuloina ja pankkien maksamina korvauksina.

Vain yksi ihminen tuomittiin vankeuteen: Bradley Birkenfeld. Tuomio tuli asiakkaan veropetokseen osallistumisesta.

Birkenfeld arvioi, että yhdysvaltalaisena poikamiehenä hänen oli helpompi ryhtyä tietovuotajaksi kuin monen sveitsiläisen kollegansa. Kaikilla työyhteisön jäsenillä oli asunto- ja autolainat UBS:ssä, eikä lavertelijoita katsoa hyvällä missään työyhteisöissä, varsinkaan pankkialalla, hän pohtii.

Sittemmin Sveitsi on sitoutunut kansainväliseen tietojenvaihtosopimukseen, joten vastaava menettely ei ole enää mahdollinen sveitsiläisissä pankeissa.

 

”Oikeuslaitoksemme on laiska.”

Birkenfeld ei ollut omassa toiminnassaan mikään pyhimys, mutta nyt hän vannoo moraalisten velvollisuuksien nimeen rikosten paljastamiseksi.

”Jos opetat lapsille, että kaupasta ei saa varastaa, miksi sallisit sen aikuisille?”

UBS-pankki joutui lopulta maksamaan toiminnastaan mittavat korvaukset Yhdysvaltain hallinnolle. Pankin tuhannet asiakkaat Yhdysvalloissa taas joutuivat maksamaan pimittämistään tuloista veroja ja veronkorotuksia.

Muita rangaistuksia he eivät saaneet, koska kaikki asiakkaat armahdettiin lailla.

”Oikeuslaitoksemme on laiska. Ja olisihan niin suuren joukon syyttäminen ollut hankalaa”, Birkenfeld arvelee.

Tapaus johti siihen, että Yhdysvalloissa säädettiin lopulta kolme aktiiviseen katumiseen perustuvaa armahduslakia. Niiden ideana oli se, että varoja laittomasti ulkomaille haalineet eivät joutuneet tilille rötöksistään, kunhan he suostuivat ilmoittamaan varansa ja maksamaan laissa määrätyt verot.

Rangaistussiirtola, jossa Birkenfeld vietti kaksi ja puoli vuotta vankeustuomiostaan, oli hänen mukaansa hyvämaineinen paikka. Siirtolassa oli vain alle kymmenen vuoden tuomioita saaneita rikollisia.

Nyt kokemus näyttää osin jopa huvittavan.

”Ensimmäisen viikonlopun vietin eristyksissä toisen vangin kanssa. Hän kysyi, mistä olin saanut tuomion. Sanoin, että valkokaulusrikollisuudesta. Entäpä hän? Kokaiinikaupasta. Musta kaveri New Yorkin yläkaupungista. Sanoin, etten tiedä huumekaupasta mitään mutta nyt olisi kaksi päivää aikaa kuunnella ja oppia alaa.”

Vaikka Birkenfeld vitsailee, tapaus on selvästi jättänyt häneen jälkensä. Pitkä oikeustaistelu on tehnyt hänestä jonkinlaisen yksinäisen suden.


Kun Birkenfeld vapautui vankilasta, hän meni veljensä luokse Bostoniin. Jonkin ajan kuluttua hän katsoi parhaaksi siirtyä asumaan Maltalle.

Tuhansien ihmisen käräyttäminen veropetoksista voi tuoda joukon vihamiehiä, joita kannattaa varoa.

Birkenfeldin mukaan häntä jäyti sekin, miten osa tuttavista suhtautui häneen.

”Moni ihminen otti minuun etäisyyttä. Se on stigma”, Birkenfeld arvioi vankeusrangaistustaan.

Birkenfeld on kirjoittanut kokemuksistaan sveitsiläisen pankkisalaisuuden murtajana kirjan nimeltä Lucifers’s Banker. Hän kiertää ympäri maailmaa puhumassa tietovuotajien aseman parantamisesta ja on keskustellut myös suomalaisen kustantajan kanssa kirjan julkaisemisesta suomeksi.

Suomessa pitämässään esitelmässä Birkenfeld moitti Yhdysvaltoja yhdeksi pahimmista veroparatiiseista ja muistutti, että kansainvälisestä tietojenvaihtosopimuksesta on kieltäytynyt kaksi maata: Panama ja Yhdysvallat.

”Amerikkalaiset eivät kerro Suomelle asiakkaistaan, mutta Yhdysvallat velvoittaa Suomen kertomaan sille niistä.”

Sisäpiiriin kuulunutta vilpin paljastavaa tietovuotajaa kutsutaan englannin kielessä whistlebloweriksi eli ihmiseksi, joka puhaltaa pillillä laittoman pelin poikki.

Birkenfeldin mielestä tietovuotajien asemaa kannattaisi parantaa merkittävästi Euroopassakin.

”Pilliinpuhaltajat ovat itse asiassa hyvin hyödyllisiä, tavallisille kansalaisille ja hallinnolle.”

 

”Tulen minä päivänä tahansa puhumaan asiasta kansan­edustajillenne.”

Yhteiskunta voi saada rikosten paljastamisesta miljardien hyötyjä. Jo sen takia tietovuotajien asemaa olisi hyvä suojata, Birkenfeld perustelee.

”Tulen minä päivänä tahansa puhumaan asiasta eduskuntaan kansanedustajillenne.”

Birkenfeld pitää pankkien kanssa sovittavia korvauksia ongelmallisina, koska pankkien tekemissä rikoksissa kukaan vastuuhenkilöistä ei joudu vankilaan. Silloin toimintaa voi jatkaa.

”Ryöstetään pankki, maksetaan sakot ja jatketaan”, Birkenfeld vertaa.

Oikaisu 12.1. kello 10:20: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti Yhdysvaltain valtiokonttorista vaikka kyseessä oli valtiovarainministeriö.

Fakta

Sveitsin pankkisalaisuus murtui


 Bradley Birkenfeld sai Yhdysvaltain verovirastolta 104 miljoonaa dollaria eli noin 90 miljoonaa euroa korvauksena siitä hyödystä, jonka hänen tietovuotonsa toivat verottajalle sveitsiläisen UBS-pankin ja sen asiakkaiden toiminnasta.

 Birkenfeld tuomittiin vankeuteen veropetoksessa avustamisesta. Hän kärsi rangaistuksestaan kaksi ja puoli vuotta rangaistussiirtolassa. Osan rangaistuksesta hän suoritti kotioloissa jalkapantavankina.

 UBS-pankki sopi asian maksamalla Yhdysvaltain hallinnolle mittavat korvaukset.

 Paljastusten johdosta Sveitsi joutui raottamaan pankkisalaisuuttaan ja paljastamaan tuhansien yhdysvaltalaisten asiakkaidensa nimet Yhdysvaltain viranomaisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  2. 2

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  5. 5

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, tällainen on hänen tuomionsa

  7. 7

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – asian­tuntijat näkevät ilmiön taustalla useita syitä

  8. 8

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  9. 9

   Tätä on rakenne­muutos yhdessä Suomen vilkkaimmista kesä­kunnista: Puumalassa ei riitä nuoria kesä­työn­tekijöiksi edes oman kylän kaupalle

  10. 10

   Lasten urheilu­harrastukset tulevat perheille liian kalliiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää