Talous

Yhdysvaltojen velka on Trumpin johdolla paisumassa ennätykselliseksi – Mitä siitä seuraa?

Kauppapolitiikka ja ympäristöpolitiikka voivat aiheuttaa velkaantuneelle valtiolle suurta vahinkoa.

Yhdysvaltojen velkaantuminen kasvaa lähivuosina ennätyksellisen suureksi.

Merkittävänä syynä velkaantumisen kiihtymiseen ovat presidentti Donald Trumpin veronkevennykset ja julkisen talouden menolisäykset, jotka ovat voimistaneet talouskasvua ainakin lyhyellä aikavälillä.Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennusteen mukaan Yhdysvaltojen julkisen talouden velka on tänä vuonna 108 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen ja vuonna 2023 velkasuhde kasvaa 117 prosenttiin.

Se on merkittävästi enemmän kuin euroalueen velkasuhde ja liki kaksinkertainen verrattuna Suomen velkasuhteeseen.


Finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju muistuttaa, että Yhdysvallat on poikkeustapaus maailmantaloudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dollari on kansainvälinen reservivaluutta: yli puolet osakekaupoista tehdään dollareissa, raaka-aineiden kauppa käydään lähes kokonaan dollareissa ja valtaosa keskuspankkien valuuttavarannoista on dollareissa.

Toisin sanoen lähes kaikki haluavat ja tarvitsevat dollareita, vaikka Yhdysvaltojen talouskasvu hidastuisi merkittävästi. Liittovaltion joukkolainojen suuren kysynnän takia niiden markkinakorot pysyvät pieninä ja dollari verraten vahvana.

Suuren kysynnän takia Yhdysvallat voi laskea liikkeeseen dollarimääräisiä lainoja, eikä valuutan devalvoituminen aiheuta ongelmia.

”Valtiot, joilla on oma valuutta ja keskuspankki, voivat velkaantua enemmän. Jos velkaantuminen alkaisi vaikuttaa ongelmalta, valuutta heikkenee ja vähentää sen seurauksena velkataakan aiheuttamaa rasitusta, koska vienti lisääntyy ja yhtiöiden ulkomailta hankkimat voitot kasvavat dollareissa”, Kangasharju sanoo.

Yhdysvaltojen keskuspankin joulukuussa julkaiseman ennusteen mukaan talouskasvu hidastuu tänä vuonna 2,3 prosenttiin ja ensi vuonna 2,0 prosenttiin. Viime vuonna Yhdysvaltojen talous kasvoi keskuspankin arvion mukaan 3,0 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat on myös maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus maailmantalouteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riskitön korko määritellään markkinoilla pitkälti sen perusteella, mikä on Yhdysvaltojen liittovaltioiden joukkolainojen markkinakorko.

”Jos kaikki alkaisivat myydä liittovaltion joukkolainoja, Yhdysvaltojen keskuspankki ostaisi ne. Keskuspankki pystyy siis toimillaan estämään sen, että Yhdysvaltojen varainhankinta markkinoilla kallistuisi sietämättömästi”, Kangasharju sanoo.

Kangasharju korostaa, että Euroopan keskuspankki ei voi alkaa ostaa yksittäisen eurovaltion joukkolainoja estääkseen varainhankinnan kallistumista. Siksi velkaantuminen on esimerkiksi Suomelle suurempi ongelma kuin Yhdysvalloille.

”Kaikesta huolimatta on selvää, että jossain vaiheessa Yhdysvaltojen uskottavuus kärsii, jos velkaantuminen jatkuu hurjana. Seurauksena olisi inflaatiopaineiden kasvu, koska markkinat alkaisivat ajatella, että velkaa lyhennettäisiin rahaa painamalla, joka taas olisi omiaan kiihdyttämään inflaatiota”, Kangasharju sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto-yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Pertti Haaparanta painottaa, että Yhdysvaltojen velkaantumista voi tarkastella eri näkökulmista.

”Liittovaltion joukkolainojen markkinakorko on ollut jo vuosikymmeniä 1980-lukua lukuun ottamatta pienempi kuin talouden kasvuvauhti, jolloin Yhdysvaltojen julkisen talouden velka voi periaatteessa kasvaa määrättömästi. Samoin on monissa muissakin valtioissa, joten velkaantumien ei ole välttämättä aina niin suuri ongelma kuin yleensä väitetään.”

Kysymys on siis etenkin siitä, miten valtio pystyy velkaantumiseen perustuvilla investoinneillaan ylläpitämään talouskasvua.

Haaparanta toteaa myös, että velkaantuminen on ongelma, jos valtio menettää markkinoiden luottamuksen. Silloin rahoituskustannukset voivat kasvaa sietämättömän suuriksi, jolloin julkisen talouden menoja täytyy karsia velkaantumisen hillitsemiseksi. Se taas hidastaa talouskasvua, jolloin työttömyys ja ahdinko kasvavat.

Toisaalta Yhdysvalloissa työttömyys oli syksyllä vähäisintä liki 50 vuoteen. Työministeriön tilastojen perusteella työttömyysaste on ollut heinäkuusta lähtien alle neljä prosenttia.

Presidentti Trumpin talouspolitiikkaa Haaparanta pitää virheellisenä. Samaa mieltä ovat monetkin muutkin taloustieteilijät eri puolilla maailmaa.

Yleensä ajatuksena on, että verotusta kevennetään ja julkisen talouden menoja lisätään taantumassa tai taantuman kynnyksellä, millä pyritään lieventämään taantuman kielteisiä vaikutuksia.

Presidentti Trumpin veronkevennykset ja julkisen talouden menolisäykset tehtiin pitkään jatkuneen noususuhdanteen huipulla.

Lisäksi presidentti on protektionistisella kauppapolitiikallaan aiheuttanut epävakautta maailmantalouteen. Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Yhdysvallat on myös irtautunut Pariisin ilmastosopimuksesta, vaikka monien yhdysvaltalaisten suuryhtiöiden johtajat vetosivat presidenttiin sopimuksessa pysymisen puolesta.

”Kauppapolitiikalla ja ympäristöpolitiikalla Trump voi aiheuttaa suurta vahinkoa yhdysvaltalaisille yrityksille. Yhdessä sovitusta ympäristöpolitiikasta poikkeaminen voi aiheuttaa sen, että ulkomaiset yritykset alkavat jossain vaiheessa välttää yhdysvaltalaisen yhtiöiden tuotteita.”

Haaparanta arvioi myös, että yritysten verotuksen keventäminen voi tosiasiassa olla tulonsiirto ulkomaisille osakkeenomistajille. Monissa suurissa yhdysvaltalaisissa yhtiöissä on nimittäin paljon ulkomaalaisia osakkeenomistajia.

Kysymykseen siitä, milloin velkaantuminen on liian suurta suurta, taloustiede ei Haaparannan mukaan tarjoa yksiselitteistä vastausta.

”Velkaantumiselle ei voi asettaa mitään ennalta määrättyä rajaa, joka pätisi kaikkiin valtioihin. Se, milloin velkaantuminen on liian suurta, riippuu hyvin monista tekijöistä, jotka vaihtelevat valtioittain.”

Yhdysvalloissa etenkin republikaanit ovat yleensä olleet eniten huolissaan velkaantumisen lisääntymisestä. Tässäkin asiassa presidentti on siis poikennut puolueensa linjasta, mutta toisaalta sitä hän myös vaaleissa äänestäjilleen lupasi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  2. 2

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  5. 5

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  6. 6

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

  8. 8

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

  9. 9

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  10. 10

   Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  5. 5

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää