Talous

Jani Moliis toimi Ruandan presidentin talousneuvonantajana ja perusti Kigaliin pakopelihuoneyrityksen – Nyt hän ryhtyy Helsingin kansainvälisten asioiden päälliköksi

Pääkaupungin kansainvälisten asioiden uusi päällikkö Jani Moliis oppi, miten maailman köyhimpiin kuuluva kehitysmaa ponnistelee jaloilleen surkeista lähtökohdista.

Kigali

Salametsästäjien takit riippuvat naulakossa ravintolan takahuoneessa Ruandan pääkaupungissa Kigalissa.

”Täältä pitää etsiä tunnissa pakoreitti. Roistot saattavat ilmaantua minä hetkenä hyvänsä”, suomalainen Jani Moliis, 38, lietsoo jännitystä hämärän huoneen oviaukolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todellinen vaara ei uhkaa.

Salakuljettajien luola on pakopelihuone, jonka Moliis ideoi perustamansa ruandalaisyrityksen nimissä. Seikkailuhenkinen ryhmä voi ratkoa ulospääsystrategioita noin 50 euron maksusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiakkaat ovat pääasiassa Kigalissa asuvia ulkomaalaisia ja vauraita ruandalaisia, Moliis kertoo. Ruandan 12 miljoonasta asukkaasta yli puolet elää noin eurolla päivää kohden.

”Perustin paikallisen yrityksen ystävän kanssa, koska Ruanda markkinoi itseään kauhean helppona paikkana tehdä bisnestä. Halusin kokeilla, kuinka helppoa se käytännössä oikeasti on”, Moliis sanoo.

Pakopeliyrittäjyys Ruandassa on vain pieni osa Moliisin värikästä uraa, joka on jälleen saamassa uuden käänteen: hän aloittaa maanantaina Helsingin kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkönä. Hän kuuluu vihreisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itä-Afrikassa sijaitsevassa Ruandassa Moliis työskenteli yhteensä kolme vuotta, ensin talousneuvonantajana valtiovarainministeriössä ja sitten presidentti Paul Kagamen kansliassa. Hän johti kymmenen hengen talousneuvonantajatiimiä.

Britannian entisen pääministerin Tony Blairin instituutti värväsi Moliisin, koska tällä oli kokemusta muun muassa liikkeenjohdon konsultoinnista. Blairin instituutti kampanjoi hyvän hallintotavan ja tasa-arvoisen globalisaation puolesta useissa Afrikan maissa.

”Keskiössä on ollut Ruandan talouden kehittäminen ja monipuolistaminen. Kansantalous on kasvanut nopeasti, mutta se on ymmärrettävistä syistä ollut erittäin valtiojohtoista. Vallanpitäjät haluavat siirtää kasvua enemmän yksityisen sektorin vedettäväksi”, Moliis kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ymmärrettävät syyt” viittaavat Ruandan kansanmurhaan neljännesvuosisata sitten. Väestön enemmistöön kuuluvien hutujen järjestäytyneet ääriryhmät tappoivat silmittömällä vimmalla jopa miljoona ihmistä sadan päivän verilöylyssä.

Murhatut kuuluivat valtaosin tutsivähemmistöön, eikä poliittisesti maltillisten tai tutsien kanssa perheitä perustaneiden hutujenkaan henkiä säästetty. Joukkotuho päättyi, kun Kagamen johtama tutsien oppositioarmeija eteni kukistamaan hutujohtoiset joukot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliittisesti vakaa, kansakunnan yhtenäisyyttä propagoiva ja yhden valtapuolueen luotsaama valtio luotiin lähes uudestaan surkeista lähtökohdista, Moliis sanoo.

”Kansanmurhan jälkeen ei ollut ulkomaista pääomaa ja yksityisyrityksiä, joita olisi voinut houkutella maahan. Siksi valtio ja valtapuolue ovat rakentaneet taloutta. Kehitysorganisaatiot ja kansainväliset rahoituslaitokset eivät kuitenkaan pidä valtiojohtoista teollistumista kovin suotavana, vaan vapaiden markkinoiden avaamista”, hän kertoo.

”Ruandalla on kova tahto seisoa omilla jaloilla ja päästä yhtenä harvoista kehitysmaista kehitysavusta eroon.”


Ennen pestiä Ruandassa Moliis työskenteli muun muassa kuntien tietojärjestelmiä kehittävän Kuntien Tieran kehitysjohtajana. Kun Moliisien nelihenkinen perhe muutti Kigaliin, hämmästys oli melkoinen.

”Yllätykset löivät kadulla vastaan”, Moliis sanoo. Ne olivat myönteisiä.

Kigalia kehutaan Afrikan mantereen siisteimmäksi ja turvallisimmaksi pääkaupungiksi. Katuja asvaltoidaan rivakasti. Kielletyt muovipussit takavarikoidaan heti lentokentällä.

Kehityksen tulokset ovat valtteja, kun hallinto panostaa ympäristöystävälliseen luontoturismiin ja huipputason konferenssimatkailuun. Harvinaisia vuoristogorilloja suojellaan matkailijoilta kerätyn korkean vierailumaksun ansiosta, mikä painottaa turismia luksuksen suuntaan.

Ruanda pärjää myös yllättävän hyvin Maailmanpankin Doing business -listalla, jolla arvioidaan yrittämisen vaivattomuutta 190 maassa. Yleisessä luokittelussa Suomi on sijalla 17 ja Ruanda yltää muun muassa Espanjan ohi 29:ksi.

Pakopeliyrityksensä Jani Moliis sai rekisteröityä tunnissa.

Levottomien naapurien ympäröimä Ruanda kuuluu edelleen maailman 20 köyhimmän valtion joukkoon. Moliis on mielestään todistanut muutosta parempaan kolmessa vuodessa.

”Kun tulin, bruttokansantuote oli kahdeksan miljardia. Supercellin liikevaihto ylsi kahteen miljardiin. Nyt bkt on yli yhdeksän miljardia”, hän rinnastaa.

Esimerkiksi ruandalaisten eliniänodote on harpannut jo valtaisan loikan, kun perusterveydenhuoltoon on keskitetty voimavaroja.

Ruandan tärkein vientituote ovat mineraalit tina, volframi ja harvinainen tantaali, mutta kaivosteollisuus on Moliisin mukaan vielä ”alkeellista pintaraapaisua”. Jatkojalostus puuttuu.

Sekasortoisessa länsinaapurissa Kongon demokraattisessa tasavallassa on valtaisat luonnonrikkaudet kuten kultaa ja matkapuhelinteollisuuden havittelemaa kobolttia. Idässä Tansaniassa kaivetaan timantteja ja hyödynnetään kaasukenttiä.

”Ruandan hallinto luottaa, että rikkauksia löytyy myös täältä. Etsintään halutaan ulkomaista asiantuntemusta”, Moliis kertoo. Ruandan vuoriteollisuusneuvoston johto kävi Suomen Geologisessa tutkimuskeskuksessa ja isännöi vastavuoroisesti suomalaisia loppuvuonna mahdollisen yhteistyön hionnassa.

Ruanda uskoo vankasti myös maataloustuotannon ammattimaistamiseen.

Se ei ihmetytä lounaalla Moliisin kanssa. Lautaselle ilmaantuu kukkurainen pino paahdettuja bataatteja. Kigalilaisravintolan avokado- ja vihannessalaatissa tuntuu chilin puraisu.

”Korkealaatuisten kukkien, vihannesten ja hedelmien viljelyä ja vientiä edistetään uutena ilmiönä”, Moliis kertoo.

Esimerkiksi chilipippurien menekki on yllättänyt ja viljelyala laajenemassa. Tuliperäisten vuorten rinteillä kasvavat hieno tee ja kahvi ovat olleet perinteisiä ulkomaanvaluutan tuojia. Arviolta 70 prosenttia väestöstä nojautuu viljelyyn omiksi tarpeikseen ja hengen pitimiksi.

Miten Moliis hyödyntää Ruandan-kokemuksiaan Helsingin kaupungin leivissä?

”Täytän ainakin Afrikan tuntemuksen aukkoja. Sain vahvaa oppia, miten suuria eroja valtioiden ja kulttuurien välillä on.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  2. 2

   Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  3. 3

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  4. 4

   HS vieraili Vienan Kemijoen viimeisessä karjalaiskylässä: Se on henkitoreissaan, vaikka pian valmistuva vesivoimala ei sitä hukutakaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin kattojen ylle, vain 16-vuotias Tauno Hammar päätti toimia – ”En osannut pelätä”

  6. 6

   Mukava mies on joskus tasa-arvon tulppana, vahingossa tosin

  7. 7

   Puolisoni työ sekoittaa perhe-elämän ja lomat – Lapsetkin ovat oppineet, että aina kun puhelin soi, isän pitää tehdä töitä

  8. 8

   Ulkopuolisilla ei ollut 120 vuoteen mitään asiaa Suomen kulta­kauden taideaarteeseen – Tältä Järnefeltin ainutlaatuisessa jugendhuvilassa näyttää nyt

  9. 9

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  10. 10

   Autistinen lapsi on aikamme sankari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  6. 6

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  10. 10

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää