
Edelleen Kiinan talous kasvaa vauhtia, josta Suomessa oltaisiin enemmän kuin onnellisia. Ongelma on, että maailma on tuudittautunut talousveturinsa puskevan maailmantaloutta vielä kovempaa eteenpäin.
Kiina on maailman toiseksi suurin talous Yhdysvaltojen jälkeen, joten sen talouden tilanne vaikuttaa kaikkialle maailmassa. Kiina on vastannut noin kolmasosaa maailman talouskasvusta viime vuosina.
Jokseenkin jokaisella maailman maalla on jonkinlaista kauppaa Kiinan kanssa. Kiinan talouden hidastuminen https://www.hs.fi/talous/art-2000005955583.htmlon näkynyt niin vahvojen amerikkalaisten tietotekniikkayritysten tuloksista https://www.hs.fi/talous/art-2000005953142.htmlkuin autokaupassakin. Suurten autoyhtiöiden myynti on laskenut ensimmäistä kertaa sitten 1990-luvun.
Suomalaisiin metsäyhtiöihin on vaikuttanut muun muassa se, että talouskasvun hidastuminen on osittain laskenut kiinalaisten suomalaisesta sellusta maksamaa hintaahttps://www.hs.fi/talous/art-2000005959540.html.
Kiinan maanantaina julkaisemat tilastot kertovat, että viime vuonna kasvu oli 6,6 prosenttia, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Yllätyksenä lasku ei tullut, sillä muun muassa Kiinan hallitus oli arvioinut, että vuoden 2018 kasvu olisi noin 6,5 prosenttia. Vuonna 2017 odotettiin, että kasvu olisi 6,8 prosenttia.
Monet ekonomistit suhtautuvat Kiinan julkaisemiin lukuihin epäluuloisesti ja arvelevat, että Kiinan talouden tila on heikompi kuin viralliset tilastot antavat ymmärtää.
Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on meneillään kauppasota, jota maailman päättäjät ja yritykset seuraavat huolestuneina.
Maat ovat nostaneet vuoronperään tulleja, mikä on nostanut amerikkalaisten tuotteiden hintoja Kiinassa ja kiinalaisten tuotteiden hintoja Yhdysvalloissa. Maaliskuun alussa Yhdysvallat jälleen nostaa tulleja, jollei kauppaneuvotteluissa löydy sopua.
Tosin Yhdysvaltojen on arveltu suunnittelevan myös tuontitullien osittaista keventämistä. Ele saattaisi helpottaa kauppaneuvotteluja.
Toistaiseksi tullit eivät ole ainakaan kovin merkittävästi vaikuttaneet Kiinan talouteen, mutta ihmisten käyttäytyminen on muuttunut varovaisemmaksi.
Vuoden viimeisen neljänneksen aikana tullien vaikutus näkyi jo alentuneissa kasvuluvuissa. Kasvu oli 6,4 prosenttia, kun Kiinan valtio ennusti noin 6,5 prosenttia.
Kiinalaiset ostivat hiukan vähemmän kuin vuonna 2017. Vähittäismyynti kasvoi viime vuonna yhdeksän prosenttia, kun vuonna 2017 kasvu oli yli kymmenen prosenttia.
Vaikka kasvu on edelleen suurta, Kiina on jo elvyttänyt taloutta muun muassa alentamalla pieni- ja keskituloisten verotusta sekä helpottamalla pankkien lainanantoa. Toimien toivotaan kääntävän talouskasvun nousuun, mutta näin ei ole käynyt.
- Talous Seuraa
- Aasia Seuraa
- Kiina Seuraa
- Maailmantalous Seuraa
- Teemu Luukka Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24