Talous

”Pahimmillaan äänestäjät eivät edes tajua, että jutut ovat mainoksia” – F-Securen Hyppönen pitää poliittisen mainonnan kohdentamista somessa vaarallisena, eurovaali­ehdokas on eri mieltä

Kokoomuksen eurovaaliehdokkaan Aura Sallan mielestä sosiaalisessa mediassa on käytännössä pakko käyttää maksettua ja kohdennettua mainontaa. ”Muuten vaikkapa blogipostaus näkyy vain 150:lle ihmiselle.”

Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan ja Britannian brexit-kansanäänestyksen jälkeen on käyty keskustelua sosiaalisessa mediassa kohdennetun mainonnan vaikutuksesta vaalituloksiin.

Some-alustat kuten Facebook, Instagram ja Twitter käyttävät käyttäjien itsestään antamia tietoja ja tulkitsevat heidän tykkäyksiään, kaverilistojaan ja muuta toimintaansa luodakseen profiilin, jota mainostajat voivat käyttää mainosten kohdentamiseen hyvinkin yksityiskohtaisella tasolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoja tietoja käytetään myös poliittisten viestien kohdentamiseen ja se on osoittautunut hyvin tehokkaaksi. Mutta, onko se ongelma?

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mielestä on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyppönen mainitsi asian Ylen A-talk-ohjelmassa torstaina ja jatkoi keskustelua perjantaina Twitterissä. Vaara piilee Hyppösen mukaan siinä, että viestien kohdentaminen voidaan somessa viedä aivan eri tasolle kuin mihin aiemmin on ollut mahdollisuutta.

Automaattiset algoritmit voivat koneälyn avulla räätälöidä viestejä jopa yksilötasolla juuri sellaisiksi, että ne löytävät kaikupohjaa vastaanottajan ajatusmaailmasta.

”Pahimmillaan äänestäjät eivät edes tajua, että heidän virrassaan näkyvät jutut ovat mainoksia. Äänestäjä ei myöskään välttämättä ymmärrä, että massaräätälöinti on luonut viestit vain hänelle, eikä kukaan muu näe samoja viestejä. Eri äänestäjille voidaan näyttää jopa aivan päinvastaisia viestejä”, Hyppönen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin voi jo olla melko epäselvää, mistä äänestäjät edes äänestävät.

Hyppösen mielestä on ok, että ehdokkaat ja puolueet viestivät normaalisti some-seuraajilleen, mutta maksettu profiloitu mainonta voi olla demokratialle haitallista ja sen rajoittamista pitäisi pohtia.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Aura Salla on eri mieltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sallan mielestä sosiaalinen media on erityisesti nuorille ehdokkaille käytännössä ainut mahdollisuus tavoittaa äänestäjänsä. Salla otti kantaa Hyppösen ajatuksiin Twitterissä.

Poliittisen some-mainonnan kohdentaminen on hänen mukaansa myös Suomessa ihan arkipäiväistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salla kertoo HS:lle harrastavansa kohdentamista itsekin, koska esimerkiksi Facebookin nykyiset käyttäjäehdot käytännössä pakottavat maksulliseen mainontaan ja siinä samalla viestit voi myös kohdentaa esimerkiksi tiettyyn kaupunkiin, tietyn ikäisille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita tietyistä asioista.

”Minulla on Facebookissa melkein 8 000 tykkääjää, mutta silti Facebook näyttää postaukseni vain 150:lle ihmiselle, ellen maksa mainoksesta. Näillä kanavilla et saa viestiäsi mihinkään, ellet laita siihen rahaa”, Salla sanoo.

Maksetuissa viesteissä lukee aina sana ”sponsoroitu”, joka tarkoittaa että viestistä on maksettu.

”Siitä ihminen tietää, että se on mainos ja että ehdokas on suunnannut sen juuri hänelle, koska ajattelee että hän on kiinnostunut tästä asiasta.”

Hän ei pidä profilointia tai kohdentamista ongelmallisena tai edes uutena asiana.

”Kyllähän puolueet ja ehdokkaat ovat aina määritelleet kohderyhmän, jolle viestintä kannattaa kohdentaa. Tällaista määrittelyä ja markkinatutkimusta on tehty aina siitä, mihin kannattaa ohjata suoramainontaa, kenen oviin kannattaa koputtaa tai mistä lehdistä ostaa mainostilaa.”

Hyppösen mielestä somessa viestien kohdentaminen on kuitenkin täysin eri asia kuin perinteiset keinot, koska kerätty profiilitieto on niin syvälle käyttäjien mieltymyksiin menevää.

Sosiaalisessa mediassakin kohdentamista on tosin eri asteista. Sallan harrastama kohdentaminen on vähän erilaista kuin automaattinen viestien massaräätälöintiä yksilötasolla, josta Hyppönen erityisesti varoittaa.

Salla valitsee, minkä tyyppisille ihmisille hän lähettää tiedon esimerkiksi uudesta blogikirjoituksestaan. Siitä ei kuitenkaan lähde eri tyyppisille ihmisille erilaista versiota.

”Pystyn valitsemaan esimerkiksi kohdennettavien iän, alueen, minkälaisista sivuista ihminen on tykännyt ja mitkä ovat hänen kiinnostuksen kohteensa”, Salla sanoo.

Hänen mukaansa suomalaiset antavat itsestään tosin nykyään tietoja aika varovasti ja varovat mitä klikkaavat. Käytännössä profilointitietoa ei siis ole hirveän paljon saatavissa ja kohdentaminen on siksi aika karkeaa.

Sallan mielestä sosiaalisen median käyttöä politiikassa ei pitäisi demonisoida, vaikka siinä vikoja onkin.

”Some on mahdollistanut todella paljon. Suljetuista yhteiskunnista on pystytty kommunikoimaan ulospäin, ja ne joilla ei ole perinteisiä alustoja käytössään ovat voineet tulla kuulluiksi”, hän sanoo.

Hyppönenkään ei lopulta ole varma, kannattaako hän poliittisen some-mainonnan kieltämistä tai edes rajoittamista.

”Ongelma on se, että meillä puolueet ja ehdokkaat tietysti lainkuuliaisesti noudattaisivat kieltoa, mutta se ei estäisi esimerkiksi venäläisten vaikuttamista Suomen vaaleihin some-kanavien kautta. Se voisi olla silloin vain entistä tehokkaampaa”, hän sanoo.

”Mutta tästä asiasta pitäisi ainakin käydä keskustelua, ja sitähän tässä nyt tehdään.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää