Talous

Vanhusten hoiva-ala keskittyy vauhdilla, ja omistus valuu ulkomaille – 2,6 miljardin euron markkinoilla toimii silti yhä tuhatkunta yritystä

Maanantaina ruotsalainen Humana osti suomalaisuudella mainostaneen Coronaria hoivan. Hoiva on kasvuala, mutta ei ehkä aivan samassa määrin kuin joskus vielä kuviteltiin.

Vanhusten hoiva-ala on keskittynyt viime vuosina vauhdilla, ja kehitys näyttää jatkuvan. Maanantaina kerrottiin, että ruotsalainen Humana, joka toimii Suomessa nimellä Arjessa, ostaa suomalaisen Coronaria Hoivan. Kaupan jälkeen alalla toimii neljä suurta yli sadan miljoonan euron liikevaihdon yritystä.

Esperi Care, jonka joistain hoivakodeista on paljastunut ongelmia, on alan toiseksi suurin toimija 231 miljoonan euron liikevaihdolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylivoimaisesti suurimmalla Attendolla Suomen toiminnan liikevaihto oli viime vuonna syyskuun loppuun mennessä 460 miljoonaa euroa. Yhdistyneen Arjessa-Coronarian liikevaihto on noin 120 miljoonaa euroa.

Kaikista yrityksistä vanhusten hoivatoiminnan koosta tai kannattavuudesta ei ole saatavissa tarkkoja lukuja. Esimerkiksi Mehiläisen vuoden 2017 yli 750 miljoonan euron liikevaihdosta vanhusten hoiva toi vain runsaat 100 miljoonaa euroa. Tarkkoja lukuja yritys ei kerro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskittymisestä huolimatta alalla on yhä hyvin suuri joukko toimijoita. Tilastokeskuksen marraskuussa julkaiseman analyysin mukaan kunnat ostivat yksityisiltä yrityksiltä ja järjestöiltä vanhusten ja erityisryhmien palveluasumista noin 1,6 miljardilla eurolla.

Neljän suuren osuus tästä on siis noin puolet. Tilastokeskus löysi rekistereistä lähes 1 400 hoiva-alalla toimivaa yritystä tai järjestöä.

Kunnat ovat ulkoistaneet hoivapalveluja kiihtyvällä vauhdilla koko 2010-luvun. Kuntien oman tuotannon osuus oli vuonna 2017 enää 34 prosenttia, muilta julkisilta tuottajilta ostettiin 25 prosenttia ja yksityisiltä 41 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteensä vanhusten palveluasumiseen ja hoivapalveluihin käytettiin noin 2,6 miljardia euroa kuntien rahaa.

Vanhusten ja erityisryhmien palveluasunnoissa asuu noin 70 000 suomalaista. Suurin osa asiakkaista on vanhuksia, mutta paljon on myös mielenterveyskuntoutujia ja kehitysvammaisia.

Palveluasujista noin 50 000 on ympärivuorokautisen hoivan piirissä. Ennen se tarkoitti paikkaa vanhainkodissa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla. Nykyisin valtaosa asuu hoivakodeissa, joissa tarjotaan niin sanottua tehostettua palveluasumista.

a
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alan suuret toimijat ovat syntyneet useimmiten pääomasijoittajien vedolla. Erityisen voimakkaasti kasvaneet Esperi ja Anttendo ovat ostaneet kymmeniä pieniä tai keskisuuria yrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omistajina mukana on ollut kotimaisia pääomasijoittajia, kuten Capman, mutta viime vuosina hoiva-ala on ollut niin houkutteleva, että suomalaisiin hoivayhtiöihin on tullut omistajiksi myös kansainvälisiä tahoja.

Ruotsalaisen omistuksen osuus on suuri. Coronaria Hoivan ostanut Humana on ruotsalainen pörssiyhtiö.

Attendo on niin ikään ruotsalainen yhtiö, josta sijoitusyhtiö Nordstjernan omistaa 16 prosenttia. Toiseksi suurin omistaja on kuitenkin yhtiön hoivapalvelujen johtaja Pertti Karjalainen yli 14 prosentilla osakkeista.

Eläkevakuutusyhtiö Elo on mukana kolmen prosentin omistuksella.

Työeläkeyhtiöillä on muutenkin merkittävää hoivaomistusta. Mehiläinen myytiin viime vuonna pääomasijoittajalta toiselle, ja pääomistajaksi nousivat pääomasijoittaja CVC:n hallinnoimat rahastot.

Viidenneksen yhtiöstä omistaa kuitenkin Lähi-Tapiola-ryhmä. Eläkeyhtiöt Varma, Ilmarinen ja valtion eläkerahasto ovat mukana pienemmillä osuuksilla.

Esperistä 75 prosenttia omistavat brittiläisen pääomasijoittajan ICG:n rahastot. Ilmarinen omistaa yhtiöstä runsaat neljä prosenttia, toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni 10,5 prosenttia ja muu henkilöstö noin kymmenen prosenttia.

Niinä vuosina, kun Esperi on vaihtanut omistajaa, myös Aarnio-Isohannilla on ollut suuria pääomatuloja. Vuonna 2006 hän sai verotettavia pääomatuloja 840 000 euroa, vuonna 2010 2,2 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 5,2 miljoonaa euroa.

Yhteensä hän on ansainnut vuodesta 2005 lähtien verotettavaa tuloa noin 12 miljoonaa euroa. Summassa on Aarnio-Isohannin mukaan Esperistä tulleen tulon lisäksi palkkioita hallitustyöstä ja eri yhtiöiden osakkeiden myynnistä.


Mutta onko hoivabisnes niin kannattavaa kuin kovan hinnan hoivayhtiöistä maksaneet sijoittajat ovat uskoneet? Vaikka ikääntyneiden määrä kasvaa jatkuvasti, ympärivuorokautisessa hoivassa asuvien määrä ei ole kasvanut viime vuosina lainkaan.

Iso osa vanhuksista on myös entistä pidempään hyvässä kunnossa ja selviää ilman kalliita palveluja. Lisäksi vanhukset pyritään hoitamaan kotona mahdollisimman pitkään.

Esperin Aarnio-Isohanni kertoi HS:lle perjantaina, että hänen tullessaan alalle hoivakodissa asuttiin keskimäärin 5–7 vuotta. Nyt siellä asutaan ennen kuolemaa keskimäärin alle kaksi vuotta. Hoidettavat ovat siis entistä huonokuntoisempia.

Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään mielestä kuntien ympärivuorokautisesta hoivasta yrityksille keskimäärin maksama 120 euron vuorokausikorvaus hoivasta ja ruoasta on yksinkertaisesti liian pieni.

”Kuntien oma kustannus on 150 euroa vuorokaudessa, ja Ruotsissa maksetaan yli 200 euroa”, Järvenpää sanoo.

Hoivayritysten liikevoittoprosentit eivät päätä huimaa. Esimerkiksi Esperi teki liikevoittoa vain noin 3,7 prosenttia suhteessa liikevoittoon. Mehiläiseltä tai Attendolta Suomen hoivapuolen prosenttia ei kerrota, mutta koko Attendon liikevoittoprosentti on 3,7.

Pääomasijoittajat odottavat kalliille sijoituksilleen tuottoa, mikä luo painetta toiminnan tehostamiseen.

Tehostaminen ei kuitenkaan ole helppoa laadun kärsimättä. Vanhusten ja erityisesti muistisairaiden hoiva on väistämättä hyvin työvoimavaltaista, vaikka teknologiaa kuinka käytettäisiin hyväksi.

Ulkomainen omistus herättää kysymyksiä

Kun yrityksen omistajana on ulkomainen taho ja erityisesti pääomasijoittaja, herää aina kysymys verojen välttelystä. Pääomasijoittajat ovat pahamaineisia siitä, että tulosta pyritään siirtämään rahoitusjärjestelyillä tai tasekikkailulla pois toimintamaista.

Pääomasijoittajien hallinnoimat rahastot on yleensä rekisteröity maihin, joissa tuloksesta, osingoista tai korkotuloista ei tarvitse maksaa lainkaan tai ainakaan paljon veroa.

Takavuosina Mehiläisen verojärjestelyjä perattiin julkisuudessakin, mutta ne on sittemmin purettu, ja yritys on nykyisin hyvä veronmaksaja. Myös Arjessa-yhtiön toimitusjohtaja Pasi Kohtala vakuuttaa, että verot maksetaan kussakin toimintamaassa suhteessa liiketoiminnan kokoon.

Esperin tilinpäätöksestä voi nähdä, että yrityksellä on juuri sellaisia epäilyttäviltä vaikuttavia rahoitusjärjestelyjä, jotka viittaavat aggressiiviseen verosuunnitteluun.

Yhtiön yli 200 miljoonan euron luotoista 70 miljoonaa euroa on otettu yhtiön lähipiiriltä. Näiden lainojen korko on 12–15 prosenttia eli hyvin korkea normaaliin pankkilainaan verrattuna.

Tilinpäätöksestä kuitenkin selviää, ettei näitä korkoja ole vähennetty yhtiön tuloksesta edes siinä määrin kuin se olisi sallittua. Yhtiöllä olisi ollut mahdollisuus vähentää osa nyt ja osa myöhemmin. Miksi niin ei ole tehty?

Talousjohtaja Antti Eestilän mukaan yhtiössä on yksinkertaisesti päätetty, että näitä korkoja ei vähennetä.

Yrityskuvan kannalta päätös on järkevä. Kunnat eivät halua ulkoistaa palvelujaan yrityksille, jotka välttelevät Suomen verotusta.

Esperi maksoi vuonna 2017 tuloveroa 0,9 miljoonaa euroa, mikä oli liikevoittoon suhteutettuna 11 prosenttia.

Oikaisu klo 10.15: 70 miljoonaa on lähipiiriltä otettua lainaa, eikä summa käsitä osakaslainoja niin kuin artikkelissa aiemmin luki. Lisäksi muutettu sana veronkierto muotoon aggressiivinen verosuunnittelu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  7. 7

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää