
41 miljoonaa euroa.
Niin paljon tappiota Redin rakentamisesta kertyi viime vuonna, kun helsinkiläisen kauppakeskuksen rakentamisen kustannukset karkasivat käsistä.
Redin aiheuttamat tappiot painoivat SRV:n tuloksen 20 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi oli yhtiön historian ensimmäinen tappiollinen. Yhtiön arvo pörssissä puolittui vuodessa.
Keskiviikkona SRV joutui myös kertomaan kaksi huonoa uutista tulevaisuuden näkymistä: Kauppakeskusten vuokratuotot eivät nouse toiveiden mukaisesti. Odotettu rakennuskustannusten halpeneminen näyttää viivästyvän.
Surkea vuosi nostaa esiin ainakin kolme kysymystä SRV:n tulevaisuudesta.
1. Onnistuuko Redi lopulta?
”Yli 40 miljoonaa [euroa] tappiota yhdestä rakennusurakasta on iso summa”, toteaa OP:n analyytikko Matias Rautionmaa https://www.hs.fi/haku/?query=matias+rautionmaaRedin aiheuttamista tappioista.Nyt rakentamisen tappiot on nielty, ja esiin nousee seuraava kysymys. Minkä arvoinen Redi on, kun SRV sen myy?
Mediassa on kerrottu runsaasti siitä, että usea yrittäjä on pettynyt Redin – tai ainakin oman liikkeensä – kävijämääriin. SRV:n mukaan kauppakeskuksen alkutaival sujuu melkein suunnitelmien mukaisesti, vaikka tavoitteisiin ei ole aivan päästy. Redin pysäköintihallin käytön ja tuottojen osalta pettymys on ollut kovempi.
OP:n analyytikko Rautionmaa sanoo, etteivät pienyrittäjien ongelmat Redissä ole yllättäviä. Uusien kauppakeskusten osalta ne ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.
”Uusissa kauppakeskuksissa ensimmäiset paikalliset yrittäjät menevät usein nurin. Siksi siellä on kansainvälisiä ketjuja, jotka pystyvät tekemään miinusmerkkistä tulosta pidempään. Voisi sanoa, että paikalliset yrittäjät ovat olleet aika rohkeita lähtiessään mukaan.”
Rautionmaa korostaa, että Redillä on SRV:lle iso merkitys nimenomaan sijoituskohteena. Kauppakeskuksessa on paljon rahaa kiinni. Jos ensimmäisten vuosien vuokratuotot jäävät pettymykseksi, yhtiö selviää siitä kyllä. Todellinen ongelma SRV:llä on, jos keskus ei ole houkuttelevaa kauppatavaraa, kun SRV aikoo myydä sen. Tämä tapahtuu suunnitelmien mukaan vuoden 2021 tienoilla. Siihen mennessä Kalasataman alue ehtii kasvaa ja kehittyä melkoisesti.
Toinen iso kysymys on Redin päälle suunniteltujen kahdeksan tornitalon onnistuminen.
”Ne sitovat pääomaa 100 miljoonaa euroa per torni. Jokainen niistä on riskimielessä keskittymä”, Rautionmaa sanoo.
Ensimmäinen talo valmistuu tänä vuonna hieman myöhässä aikataulusta. Se on eräänlainen harjoituskappale, mutta seuraavista SRV odottaa varmasti parempaa tuottoa.
2. Kestääkö yhtiö velkataakan?
Jo vuosi sitten oli tiedossa, että Kalasataman kauppakeskuksen ja tornitalojen rakentaminen panee SRV:n taloustilanteen väliaikaisesti tiukoille. Nyt isot tappiot pahensivat tilannetta.SRV:n kohdalla katse kääntyy sen taseeseen, joka listaa yrityksen varat ja velat. Tase kertoo, mikä on yhtiön taloudellinen kestävyys siinä tapauksessa, että tappiot jatkuisivat.
”Tase on edelleen heikko, vaikka se paranikin kesästä. Ei siitä mihinkään pääse”, toteaa Rautionmaa.
SRV:n omavaraisuusaste ja nettovelkaantumisaste näyttävät heikonlaisilta, vaikka yhtiö on jo käyttänyt kikkoja niiden parantamiseksi. SRV on muun muassa hankkinut hybridilainaa, joka näyttää taseessa omalta pääomalta, vaikka se todellisuudessa on enemmänkin velkaa.
SRV on jo aloittanut omaisuuden myynnit varmistaakseen rahojen riittävyyden. Yhtiö myi joulukuussa kalustoyhtiönsä Ramirentille ja sai kaupasta 21 miljoonaa euroa käteistä.
Seuraavaksi pitäisi saada kaupaksi Pietarissa sijaitseva kauppakeskus Pearl Plaza. Yhtiön johto vihjasi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa siihen suuntaan, että muutakin myytävää voi mahdollisesti olla valmisteilla.
”Meillä on aika tiukka ohjelma edelleen vapauttaa tasetta ja hyviä suunnitelmia siltä osalta”, toimitusjohtaja Jukka Pekka Ojalahttps://www.hs.fi/haku/?query=jukka+pekka+ojala sanoi.
Yhtiö ennustaa, että tänä vuonna sen velkatilanne helpottuu vähitellen. Mutta suunnitelmat liiketoiminnan kääntämisestä voitolliseksi ja omaisuuden myymisestä pitäisi saada toteutettua.
3. Menevätkö asunnot kaupaksi?
Asuntomarkkinoiden käännettä huonompaan on Suomessa odotettu, ja siitä on näkynyt jo merkkejä. SRV:ltä on tänä vuonna valmistumassa selvästi enemmän asuntoja kuin viime vuonna. Se on hyvä asia, jos asunnot käyvät kaupaksi.Jokin odottamaton talouden šokki voisi osua SRV:hen kipeällä tavalla.
Inderesin analyytikko Olli Koponenhttps://www.hs.fi/haku/?query=olli+koponen sanoo, että SRV on herkkä suhdanteille, koska yhtiön tase on melko heikko ja se rakentaa paljon asuntoja.
”SRV on riippuvainen kuluttajista ja myös yksityisistä ja kansainvälisistä sijoittajista. Asuntojen lisäksi yhtiöllä on toimisto- ja kauppakeskushankkeita, jotka ovat hyvinkin suhdanneherkkiä rakennushankkeita.”
SRV:n riskiä pienentävä tekijä on se, että yhtiö on asuntotuotannossa panostanut pääkaupunkiseutuun ja erityisesti radanvarsiin. Näillä alueilla asunnoille näyttää riittävän ostajia jatkossakin, vaikka pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntojen kovin kysyntä näyttää jo hiljenevän.

Fakta
Kokkilan perheen yhtiö
SRV on pörssiyhtiö, mutta se on vahvasti Kokkilan perheen hallinnassa. Yhteensä Kokkiloilla on hallussaan SRV:stä yli puolet. Tammikuun lopussa heidän yhteenlasketun osakepottinsa arvo oli 60,5 miljoonaa euroa.
SRV on rakentanut muun muassa äskettäin valmistuneen Lastensairaalan, Helsingin Musiikkitalon ja Tampereen Hotelli Tornin.
Meneillään olevia SRV:n urakoita ovat muun muassa Kalasataman tornitalot, Helsinki-Vantaan kakkosterminaalin laajennus, Tampereen Kansi ja Meilahden Siltasairaala.
- Rakentaminen Seuraa
- Kalasatama Seuraa
- Osavuosikatsaukset Seuraa
- Talous Seuraa
- Tuomas Niskakangas Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24