Talous

Redistä syntynyt yli 40 miljoonan euron tappio painoi SRV:n historialliseen ahdinkoon – HS kysyi kolme kysymystä rakennus­yhtiön tulevaisuudesta

Onnistuuko Redi lopulta? Entä miten SRV selviää velkataakastaan ja asuntomarkkinoiden hidastumisesta?

Kauppakeskus Redin rakentamisen kanssa tuskaillut rakennusyhtiö SRV julkisti keskiviikkona synkän luvun:

41 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin paljon tappiota Redin rakentamisesta kertyi viime vuonna, kun helsinkiläisen kauppakeskuksen rakentamisen kustannukset karkasivat käsistä.

Redin aiheuttamat tappiot painoivat SRV:n tuloksen 20 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi oli yhtiön historian ensimmäinen tappiollinen. Yhtiön arvo pörssissä puolittui vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkona SRV joutui myös kertomaan kaksi huonoa uutista tulevaisuuden näkymistä: Kauppakeskusten vuokratuotot eivät nouse toiveiden mukaisesti. Odotettu rakennuskustannusten halpeneminen näyttää viivästyvän.

Surkea vuosi nostaa esiin ainakin kolme kysymystä SRV:n tulevaisuudesta.

1. Onnistuuko Redi lopulta?

”Yli 40 miljoonaa [euroa] tappiota yhdestä rakennusurakasta on iso summa”, toteaa OP:n analyytikko Matias Rautionmaa Redin aiheuttamista tappioista.

Nyt rakentamisen tappiot on nielty, ja esiin nousee seuraava kysymys. Minkä arvoinen Redi on, kun SRV sen myy?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mediassa on kerrottu runsaasti siitä, että usea yrittäjä on pettynyt Redin – tai ainakin oman liikkeensä – kävijämääriin. SRV:n mukaan kauppakeskuksen alkutaival sujuu melkein suunnitelmien mukaisesti, vaikka tavoitteisiin ei ole aivan päästy. Redin pysäköintihallin käytön ja tuottojen osalta pettymys on ollut kovempi.

OP:n analyytikko Rautionmaa sanoo, etteivät pienyrittäjien ongelmat Redissä ole yllättäviä. Uusien kauppakeskusten osalta ne ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

”Uusissa kauppakeskuksissa ensimmäiset paikalliset yrittäjät menevät usein nurin. Siksi siellä on kansainvälisiä ketjuja, jotka pystyvät tekemään miinusmerkkistä tulosta pidempään. Voisi sanoa, että paikalliset yrittäjät ovat olleet aika rohkeita lähtiessään mukaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rautionmaa korostaa, että Redillä on SRV:lle iso merkitys nimenomaan sijoituskohteena. Kauppakeskuksessa on paljon rahaa kiinni. Jos ensimmäisten vuosien vuokratuotot jäävät pettymykseksi, yhtiö selviää siitä kyllä. Todellinen ongelma SRV:llä on, jos keskus ei ole houkuttelevaa kauppatavaraa, kun SRV aikoo myydä sen. Tämä tapahtuu suunnitelmien mukaan vuoden 2021 tienoilla. Siihen mennessä Kalasataman alue ehtii kasvaa ja kehittyä melkoisesti.

Toinen iso kysymys on Redin päälle suunniteltujen kahdeksan tornitalon onnistuminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ne sitovat pääomaa 100 miljoonaa euroa per torni. Jokainen niistä on riskimielessä keskittymä”, Rautionmaa sanoo.

Ensimmäinen talo valmistuu tänä vuonna hieman myöhässä aikataulusta. Se on eräänlainen harjoituskappale, mutta seuraavista SRV odottaa varmasti parempaa tuottoa.

2. Kestääkö yhtiö velkataakan?

Jo vuosi sitten oli tiedossa, että Kalasataman kauppakeskuksen ja tornitalojen rakentaminen panee SRV:n taloustilanteen väliaikaisesti tiukoille. Nyt isot tappiot pahensivat tilannetta.

SRV:n kohdalla katse kääntyy sen taseeseen, joka listaa yrityksen varat ja velat. Tase kertoo, mikä on yhtiön taloudellinen kestävyys siinä tapauksessa, että tappiot jatkuisivat.

”Tase on edelleen heikko, vaikka se paranikin kesästä. Ei siitä mihinkään pääse”, toteaa Rautionmaa.

SRV:n omavaraisuusaste ja nettovelkaantumisaste näyttävät heikonlaisilta, vaikka yhtiö on jo käyttänyt kikkoja niiden parantamiseksi. SRV on muun muassa hankkinut hybridilainaa, joka näyttää taseessa omalta pääomalta, vaikka se todellisuudessa on enemmänkin velkaa.

SRV on jo aloittanut omaisuuden myynnit varmistaakseen rahojen riittävyyden. Yhtiö myi joulukuussa kalustoyhtiönsä Ramirentille ja sai kaupasta 21 miljoonaa euroa käteistä.

Seuraavaksi pitäisi saada kaupaksi Pietarissa sijaitseva kauppakeskus Pearl Plaza. Yhtiön johto vihjasi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa siihen suuntaan, että muutakin myytävää voi mahdollisesti olla valmisteilla.

”Meillä on aika tiukka ohjelma edelleen vapauttaa tasetta ja hyviä suunnitelmia siltä osalta”, toimitusjohtaja Jukka Pekka Ojala sanoi.

Yhtiö ennustaa, että tänä vuonna sen velkatilanne helpottuu vähitellen. Mutta suunnitelmat liiketoiminnan kääntämisestä voitolliseksi ja omaisuuden myymisestä pitäisi saada toteutettua.

3. Menevätkö asunnot kaupaksi?

Asuntomarkkinoiden käännettä huonompaan on Suomessa odotettu, ja siitä on näkynyt jo merkkejä. SRV:ltä on tänä vuonna valmistumassa selvästi enemmän asuntoja kuin viime vuonna. Se on hyvä asia, jos asunnot käyvät kaupaksi.

Jokin odottamaton talouden šokki voisi osua SRV:hen kipeällä tavalla.

Inderesin analyytikko Olli Koponen sanoo, että SRV on herkkä suhdanteille, koska yhtiön tase on melko heikko ja se rakentaa paljon asuntoja.

”SRV on riippuvainen kuluttajista ja myös yksityisistä ja kansainvälisistä sijoittajista. Asuntojen lisäksi yhtiöllä on toimisto- ja kauppakeskushankkeita, jotka ovat hyvinkin suhdanneherkkiä rakennushankkeita.”

SRV:n riskiä pienentävä tekijä on se, että yhtiö on asuntotuotannossa panostanut pääkaupunkiseutuun ja erityisesti radanvarsiin. Näillä alueilla asunnoille näyttää riittävän ostajia jatkossakin, vaikka pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntojen kovin kysyntä näyttää jo hiljenevän.

Fakta

Kokkilan perheen yhtiö


 SRV on pörssiyhtiö, mutta se on vahvasti Kokkilan perheen hallinnassa. Yhteensä Kokkiloilla on hallussaan SRV:stä yli puolet. Tammikuun lopussa heidän yhteenlasketun osakepottinsa arvo oli 60,5 miljoonaa euroa.

 SRV on rakentanut muun muassa äskettäin valmistuneen Lastensairaalan, Helsingin Musiikkitalon ja Tampereen Hotelli Tornin.

 Meneillään olevia SRV:n urakoita ovat muun muassa Kalasataman tornitalot, Helsinki-Vantaan kakkosterminaalin laajennus, Tampereen Kansi ja Meilahden Siltasairaala.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  7. 7

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää