Talous    |   HS-analyysi

Lähes 20 vuoden jakso suomalaista taloushistoriaa on päättymässä – Onnistuuko Sammon uusi ruotsalainen konsernijohtaja täyttämään Wahlroosin ja Stadighin suuret saappaat?

Björn Wahlroos vakuutti uskoa Nordean konsernijohtajan Casper von Koskullin kykyyn saada Nordean kannattavuus kasvuun.

Tämä voi kuulostaa mahtipontiselta, mutta totta se on. Yksi merkittävä jakso suomalaista taloushistoriaa on tulossa päätökseen. Sampo ja Nordea tiedottivat torstaina, että konsernijohtaja Kari Stadigh jää eläkkeelle Sammosta tämän vuoden lopussa ja Björn Wahlroos jää pois Nordean hallituksesta, jossa hän on johtanut puhetta.

Molempiin suuriin saappaisiin astuu Sammon kokonaan omistaman If-vakuutusyhtiön toimitusjohtaja, ruotsalainen Torbjörn Magnusson, 55. Valinta oli odotettu. HS arvioi viime huhtikuussa hänen nousevan hyvin todennäköisesti Stadighin paikalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Björn Wahlroosin valtakausi lähenee loppuaan – Sammon pääjohtajaksi Torbjörn Magnusson, Wahlroos jää pois Nordean hallituksesta

Oli Wahlroosista henkilönä mitä mieltä tahansa, siitä ei pääse mihinkään, että hän on muovannut 19 viime vuoden aikana Suomen ja myös pohjoismaiden finanssimaailmaa merkittävällä tavalla.

Toistaiseksi viimeinen suuri operaatio on Pohjoismaiden suurimman pankin Nordean pääkonttorin muuttaminen Suomeen viime lokakuun alussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla Sampo on tuottanut suurimmalle omistajalleen Suomen valtiolle ja muille osakkeenomistajille ison tukun rahaa.

Wahlroosin mukaan Sampoon 19 vuotta sitten sijoitettu euro on tuottanut keskimäärin 14 prosenttia vuodessa ja kymmenen viime vuoden aikana peräti 19 prosenttia vuodessa.

Nykymuotoinen Sampo on poikkeuksellisen vahvasti kahden ihmisen, Wahlroosin ja Stadighin luomus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin fuusioitiin vakuutusyhtiö Sampo ja valtion Postipankista muodostettu Leonia-pankki 20 vuotta sitten.

Wahlroos pyydettiin uuden finanssiyhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 2000, ja samalla hänen oma investointipankkinsa Mandatum liitettiin yhtiöön.

Wahlroos sai maksuksi Sampo-Leonian osakkeita, mikä on tehnyt hänestä sittemmin upporikkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wahlroos toimi konsernijohtajana ensimmäiset yhdeksän vuotta ja Stadigh hänen varamiehenään. Sitten Stadighista tuli konsernijohtaja ja Wahlroos siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi.

Wahlroos ja Stadigh alkoivat etsiä hyviä diilejä. Wahlroos muisteli torstain tiedotustilaisuudessa, että ensin he aikoivat tehdä Sammosta henkivakuutusjätin ja ostivat ruotsalaisen Skandian osakkeita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Siihen aikaan kaikki inhosivat vahinkovakuutusta, mutta Kari taisi sanoa, että katsotaan nyt kuitenkin sitäkin.”

Sammon vahinkovakuutustoiminta fuusioitiin Ifiin, mutta suunnitteilla oli jo omistuksesta luopuminen, kun Wahlroos käänsi kelkkansa vuonna 2004. Luopumisen sijaan Sampo päättikin ostaa koko Ifin itselleen. Se näytti yhtiöltä, jossa voisi saada paljon aikaan.

Torbjörn Magnusson oli jo Ifissä töissä. Hänelle annettiin tehtäväksi trimmata yhtiö kuntoon. Hän onnistui siinä yli odotusten.

Nordeasta parin prosentin osuuden viime vuonna ostanut ruotsalainen aktivistisijoittaja Christer Gardell ylisti Ifiä ja Magnussonia HS:lle joulukuussa.

”Se on täydellisesti johdettu yhtiö ja todennäköisesti yksi maailman parhaista vakuutusyhtiöistä. Siellä ei ole enää mitään jäljellä tehtäväksi”, hän sanoi.Toinen Stadighin ja Wahlroosin huippudiili oli Sampo-pankin myyminen Danske Bankille ennen finanssikriisiä 4,1 miljardin euron hinnalla. Rahoilla Sampo saattoi ostaa Nordeasta viidenneksen osuuden, jolla se sai käytännössä määräysvallan pankissa.

Sekin on ollut tuottava diili, vaikka viime aikoina Nordeaa on moukaroitu joka suunnalta ja erityisesti sen tuloksentekokykyä on kritisoitu ankarasti.

Kaikki on suhteellista. Pankki teki viime vuonnakin liikevoittoa neljä miljardia euroa.

Sammon vallanvaihdos on herättänyt poikkeuksellisen paljon kiinnostusta ja huolta jo etukäteen. J. P. Morganin kokenut analyytikko Michael Huttner kysyi Wahlroosilta eräässä sijoittajatilaisuudessa vuonna 2017, miten tulevaan vallanvaihdokseen voisi suhtautua rauhallisesti.

Huttnerin mukaan Sammon omistaja-arvon kasvu on perustunut pitkälti juuri ylimmän johdon jatkuvuuteen.

Wahlroos vastasi tuolloin, että siirtymästä on olemassa suunnitelma.

Torstaina hän sanoi, että tuosta suunnitelmasta on toteutettu kaksi ensimmäistä vaihetta. Ensin Stadigh jäi vuosi sitten pois Nordean hallituksesta, ja nyt Magnusson nimitettiin merkittäviin tehtäviin.

Kolmas vaihe on se, kun Wahlroos jättää myös Sammon hallituksen. Toistaiseksi hän jatkaa sen puheenjohtajana.

”En ole mitenkään lähtökuopissa”, hän sanoi torstaina ja arvioi, että kyse on joistakin vuosista.

Oletettavasti nyt 66-vuotias Wahlroos kuitenkin väistyy viimeistään 70-vuotiaana. Ja jos sopiva seuraaja löytyy, asiat voivat muuttua nopeamminkin.

Miten Magnusson pystyy suuret saappaansa täyttämään? Torstain tiedotustilaisuudessa hän esiintyi pidättyväisesti ja selvästi ennalta sovittujen nuottien mukaan.

Wahlroos ja Stadigh vastailivat enimmäkseen kysymyksiin, Wahlroos tyylilleen ominaisesti vuoroin ruotsiksi ja englanniksi eikä varmasti minkään nuottien mukaan.

Magnusson tunnetaan erinomaisena operatiivisena johtajana Ifissä. Hän pani hallituksen puheenjohtajan paikalta myös nopeasti kuntoon tanskalaisen Topdanmarkin, josta Sampo omistaa vajaan puolet.

Mutta onko hänessä diilintekijää edeltäjiensä tavoin? Magnussonin mukaan kuva etenkin Stadighista diilien tekijänä ei tosin ole täysin oikea tai ainakaan täydellinen.

”Työ Stadighin kanssa on opettanut, että pitää aina katsoa sekä liiketoimintaa että avautuvia mahdollisuuksia. Jos liiketoiminnoissa on asioita, joita pitää tehdä, pitää olla hyvin vahva niiden toimeenpanossa, mutta pitää olla myös avoin uusille mahdollisuuksille. Ja pitää varmistaa, että on aina hyvin informoitu”, Magnusson sanoo.

Magnussonilla on loppuvuosi aikaa keskittyä vain tulevaan hallituksen puheenjohtajan tehtäväänsä Nordeassa ja Ifissä.

Nordea on kolme viime vuotta käyttänyt paljon rahaa ja energiaa sisäisiin hankkeisiin, kuten rahanpesun valvonnan ja muun sääntöjen mukaisuuden varmistamiseen sekä suureen it-hankkeeseen.

Magnusson aikoo nyt keskittyä siihen, että pankki panostaa jatkossa kaiken mahdollisen asiakassuhteisiin.

”Minulla on nyt loistava mahdollisuus tehdä työtä yhdessä pankin johdon ja henkilöstön kanssa. He haluavat näyttää maailmalle, että yhtiö ei ole vain sääntöjen noudattamista ja it:tä, vaan se on fantastisen pankkipalvelun yhtiö. Haluan tehdä saman, minkä olen tehnyt Ifissä ja Topdanmarkissa: saada ihmiset tekemään työtä yhteisen päämäärän eteen”, Magnusson sanoo.Topdanmarkissa muutokset vaativat johdon vaihtamisen. Myös Nordean johdolla, erityisesti konsernijohtaja Casper von Koskullilla, on kova paine osoittaa, että hän on oikea henkilö kääntämään tuloksen ja kannattavuuden.

Wahlroos vakuuttaa uskoaan 3,5 vuotta sitten pankin johtoon tulleeseen von Koskulliin.

”Tämä iso sääntelyyn ja sääntöjen noudattamiseen liittyvä mylly on dominoinut viime vuodet kaikkea. Se on tarkoittanut, että Casper ei ole voinut tehdä sitä, missä hän on paras. Hän on aina ollut nimenomaan myynti- ja asiakassuhdehenkilö”, Wahlroos sanoo.

Mielenkiintoista on myös nähdä, mitä tapahtuu Sammon johdossa. Yhtiö on täysin poikkeuksellinen siinä, että Magnussonin lisäksi monet muutkin johtajat ovat toimineet samoissa tehtävissä parikymmentä vuotta, enemmänkin.

Esimerkiksi alle viisikymppinen Petri Niemisvirta on johtanut Mandatum Lifea jo 18 vuotta. Sijoitusjohtaja Patrick Lapveteläinen on kulkenut Wahlroosin matkassa Mandatumin alusta asti.

Kuka?

Torbjörn Magnusson


 Syntynyt 1963.

 Ifin toimitusjohtaja vuodesta 2002.

 Sammon johtoryhmän jäsen vuodesta 2004.

 Sitä ennen töissä muun muassa vakuutusyhtiö Skandiassa.

 Nordean hallituksen jäsen vuodesta 2018.

 Tekniikan lisensiaatti Ruotsin kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  5. 5

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  8. 8

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää