Talous

Jeff Bezos käyttää kiristys­skandaalissa ajatusleikkiä, joka on tehnyt hänestä maailman rikkaimman miehen

Amerikkalaismiljardööri Jeff Bezos julkisti koko kirjeenvaihdon, jossa tabloidilehti yritti Bezosin mukaan kiristää häntä intiimien kuvien julkaisulla. Bezosin mukaan kyse oli poliittisesta hankkeesta, jota johti Donald Trumpin tukija ja ystävä.

Maailman rikkain mies, verkkokauppa Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos nousi perjantaina jälleen otsikoihin, ja syy oli yllätys.

Bezos julkaisi blogissaan seikkaperäisen kuvauksen siitä, kuinka yhdysvaltalaisen National Enquirer -tabloidilehti oli yrittänyt kiristää häntä intiimien kuvien julkaisemisella lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bezos ja hänen vaimonsa, kirjailija MacKenzie Bezos, ilmoittivat viime kuussa eroavansa yli 25 vuotta kestäneestä avioliitostaan. Molemmat vakuuttivat pysyvänsä hyvinä ystävinä. Pian ilmoituksen jälkeen tuli julki, että Bezosilla oli suhde entisen uutisankkurin ja helikopterilentäjän Lauren Sanchezin kanssa.

Neuvottelujen kohteena olleet valokuvat olivat koskeneet juuri kuvia, joita Bezosin väitettiin lähettäneen Sanchezille. Sähköpostien mukaan joukossa oli kuvia molemmista puolialastomina ja myös kuvia intiimialueista.


Bezosin mukaan kuvat oli luvattu jättää julkaisematta, jos Bezos olisi julkisesti todennut, että lehden häntä koskeva aiempi uutisointi ei ole ollut poliittisesti motivoitunutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bezos ei kuitenkaan tähän vaatimukseen suostunut, vaan päinvastoin julkisti koko luottamuksellisen sähköpostikirjeenvaihdon, jota hän oli edustajiensa välityksellä saanut National Enquirerin omistavalta American Media Inc -yhtiöltä.

Teko oli todellinen pommi: miksi ihmeessä maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon kuuluva Bezos sen teki?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestien julkistaminen arkaluontoisesta asiasta on yritysjohtajille poikkeavaa, mutta monella tapaa tyypillistä Bezosille.

Hän on kertonut tekevänsä elämässään isojakin ratkaisuja intuitiolla.

”Tietenkään en halua, että henkilökohtaisia kuviani julkaistaan, mutta en myöskään osallistu heidän peliinsä, johon kuuluvat kiristäminen, poliittiset palvelukset, poliittiset hyökkäykset ja korruptio. Mieluummin nousen ylös, käännän tämän tukin ympäri ja katson, mitä ryömii esiin”, Bezos kirjoitti blogissaan.

Kun pariskunta Bezos ilmoitti viime kuussa avioeroaikeistaan, National Enquirer kertoi samoihin aikoihin olevansa julkaisemassa intiimejä viestejä, joita Jeff Bezosin ja Sanchezin kerrottiin lähettäneen toisilleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapauksen jälkeen Bezos käynnisti tutkinnan viestien vuotamisesta. Tutkintaa johtava Bezosin luottohenkilö, turvallisuusasiantuntija Gavin de Becker kertoi myöhemmin medialle, että vuodolla oli poliittinen motiivi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

AMI-yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on David Pecker, joka on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ystävä.

Yhtiötä ja Peckeriä on syytetty siitä, että se on kahdesti ostanut yksinoikeudella Trumpin kannalta kiusallisia juttuja naisseikkailuista mutta jättänyt jutut julkaisematta Trumpia suojellakseen.

Trump on puolestaan hyökännyt twiiteissään toistuvasti niin Bezosia, Amazonia kuin Bezosin omistamaa sanomalehteä The Washington Postia vastaan.

Amazonia Trump syyttää muun muassa siitä, että se käyttää Yhdysvaltain postilaitosta hyväkseen liiketoiminnassaan, Washington Postia taas valheellisesta journalismista.

Joidenkin tulkintojen mukaan Bezos on Trumpille paitsi ehkä aito vihan kohde, myös äänestäjien kannalta tarpeellinen vihan kohde – liberaaleista arvoistaan tunnettu eliitin jäsen, johon monilla äänestäjällä on jonkinlainen asiakassuhde.

Sellainen on hyvä viholliskuva.

Bezos kirjoitti blogissaan, että Trump on tiettyjen muiden vaikutusvaltaisten henkilöiden tapaan tehnyt The Washington Postin toimituksellisten juttujen ansiosta väärän tulkinnan siitä, että Bezos olisi heidän vihollisensa, vaikka näin ei tosiasiassa ole.

Tunnetuin esimerkki Bezosin tavasta tehdä päätöksiä intuitiolla koskee tämän yrittäjän uran alkua. Bezos päätti astua syrjään menestyvästä Wall Streetin finanssiohjelmistoyrityksestä vuonna 1994 perustaakseen kirjoja verkossa myyvän Amazon.com-kaupan.

Bezos oli mennyt pomonsa kanssa kävelylle ja kertonut, miksi hän näkee verkkokaupan tulevaisuuden niin kiinnostavana, että lupaava ura finanssialalla oli syytä hylätä. Bezos kertoi tästä ratkaisustaan tarkemmin marraskuussa 2017 veljensä Markin haastatellessa häntä eräässä Los Angelesissa järjestetyssä ideaseminaarissa, Business Insider -lehti kertoo.

Bezos kertoi ottaneensa pari päivää lomaa kypsytelleensä ratkaisuaan oman yrityksen perustamisesta. Tuo ratkaisu ei syntynyt miettimällä sitä, millainen yhtiö olisi parin vuoden päässä, Bezos selitti. Ennemminkin päinvastoin.

”Paras tapa oli kuvitella elämääni siihen saakka kunnes täytän 80, ja sitten valita se elämänpolku, jonka avulla voin minimoida omat harmitukseni siitä, että jokin jäi tekemättä tai että jokin tuli tehtyä”, Bezos sanoi.

Toisin sanoen: jos Amazon olisi epäonnistunut, hän olisi silti ollut 80-vuotiaana hyvin ylpeä siitä, että hän yritti perustaa yrityksen, Jeff Bezos selitti veljelleen.

Bezosin mukaan juuri tämä ajatuskoe teki Amazonin perustamisesta ”välittömästi ilmiselvän” ratkaisun.

Käyttäytymistapa voi selittää Bezosin toimintaa muissakin tilanteissa.


Jeff Bezos on tehnyt yrittäjän urallaankin useamman muodonmuutoksen. Alun perin pelkäksi kirjakaupaksi tarkoitettu Amazon muuttui kaikkea mahdollista myyväksi verkkokaupaksi ja myös verkkokauppa-alustaksi, joka myy samalla kilpailijoiden tuotteita.

Se tekee suuret tuotot myös pilvipalveluilla ja on laajentanut toimintaansa niin viihdeteollisuuteen kuin elintarvikekauppaankin.

Myös henkilö­kohtaisessa olemuk­sessa on nähty muutoksia. Heinä­kuussa 2017 aiemmin hintelänä pidetty, usein mielellään kaulus­paitoihin ja villa­paitaan sonnus­tautunut Bezos saapui Piilaaksossa pidettyyn seminaariin kaikkien yllätyk­seksi tummat lasit päässä, lihaksik­kaana ja pää kaljuksi ajettuna.

Ulkonäkö oli muuttunut yhtäkkiä huomattavasti. Kirjatoukka Jezz Bezos oli muuttunut machoksi.

Internet suorastaan villiintyi, ja Bezosista julkaistiin kuvapareja seuraavilla teksteillä:

1997: ”Myyn kirjoja.”

2017: ”Myyn mitä tahansa v---u haluan.”

Johtamistyyliltään Bezosia pidetään vaativana ja armottomana. Siitä huolimatta tai sen ansiosta Amazon on maailman suurimpia yhtiöitä ja yksi Yhdysvaltain suurimpia työllistäjiä.

Yhtiötä pidetään myös hyvin pitkälti Bezosin oman strategisen ajattelun luomuksena.

Aika näyttää, toimiiko Bezosin sumeilematon julkisuustaktiikka, jota ei tarvitse vanhana hävetä. Taloussivusto Bloomberg ennusti perjantaina, että Bezosin väitteet kiristyksestä ja siitä seuraava keskustelu voivat kasvaa lumipallon lailla.

Nyt Bezosin on vakuutettava sijoittajat, että tapaus ei häiritse Amazonin liiketoimintaa, Bloomberg arvioi. Amazon heitti jo öljyä laineille ilmoittaen, että yhtiön perustaja Bezos pysyy ”fokusoitunena ja sitoutuneena” liiketoiminnassa.

Haastateltujen viestintätoimistojen ensireaktiot olivat luottavaisia. Maailman rikkaimmalla miehellä on varaa olla suora, he arvioivat.

Kuka?

Jeff Bezos


 55-vuotias yhdysvaltalaisen verkkokauppa Amazonin perustaja, toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

 Omistaa yhä 16 prosenttia autotallissaan vuonna 1994 perustamastaan Amazonista.

 Perustanut avaruuslentoyhtiö Blue Originin. Osti The Washington Post -lehden 250 miljoonalla dollarilla vuonna 2013.

 Valmistui Princetonin yliopistosta vuonna 1986 ja meni Wall Streetille töihin pankkialan yrityksiin.

 Forbesin arvion mukaan Bezosin omaisuuden arvo on 133,5 miljardia dollaria eli noin 118 miljardia euroa.

 Avioon vaimonsa MacKenzien kanssa 1993. Heillä on neljä lasta. Pari ilmoitti eroaikeistaan tammikuussa 2019.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää