Talous

Jeff Bezos käyttää kiristys­skandaalissa ajatusleikkiä, joka on tehnyt hänestä maailman rikkaimman miehen

Amerikkalaismiljardööri Jeff Bezos julkisti koko kirjeenvaihdon, jossa tabloidilehti yritti Bezosin mukaan kiristää häntä intiimien kuvien julkaisulla. Bezosin mukaan kyse oli poliittisesta hankkeesta, jota johti Donald Trumpin tukija ja ystävä.

Maailman rikkain mies, verkkokauppa Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos nousi perjantaina jälleen otsikoihin, ja syy oli yllätys.

Bezos julkaisi blogissaan seikkaperäisen kuvauksen siitä, kuinka yhdysvaltalaisen National Enquirer -tabloidilehti oli yrittänyt kiristää häntä intiimien kuvien julkaisemisella lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bezos ja hänen vaimonsa, kirjailija MacKenzie Bezos, ilmoittivat viime kuussa eroavansa yli 25 vuotta kestäneestä avioliitostaan. Molemmat vakuuttivat pysyvänsä hyvinä ystävinä. Pian ilmoituksen jälkeen tuli julki, että Bezosilla oli suhde entisen uutisankkurin ja helikopterilentäjän Lauren Sanchezin kanssa.

Neuvottelujen kohteena olleet valokuvat olivat koskeneet juuri kuvia, joita Bezosin väitettiin lähettäneen Sanchezille. Sähköpostien mukaan joukossa oli kuvia molemmista puolialastomina ja myös kuvia intiimialueista.


Bezosin mukaan kuvat oli luvattu jättää julkaisematta, jos Bezos olisi julkisesti todennut, että lehden häntä koskeva aiempi uutisointi ei ole ollut poliittisesti motivoitunutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bezos ei kuitenkaan tähän vaatimukseen suostunut, vaan päinvastoin julkisti koko luottamuksellisen sähköpostikirjeenvaihdon, jota hän oli edustajiensa välityksellä saanut National Enquirerin omistavalta American Media Inc -yhtiöltä.

Teko oli todellinen pommi: miksi ihmeessä maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon kuuluva Bezos sen teki?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestien julkistaminen arkaluontoisesta asiasta on yritysjohtajille poikkeavaa, mutta monella tapaa tyypillistä Bezosille.

Hän on kertonut tekevänsä elämässään isojakin ratkaisuja intuitiolla.

”Tietenkään en halua, että henkilökohtaisia kuviani julkaistaan, mutta en myöskään osallistu heidän peliinsä, johon kuuluvat kiristäminen, poliittiset palvelukset, poliittiset hyökkäykset ja korruptio. Mieluummin nousen ylös, käännän tämän tukin ympäri ja katson, mitä ryömii esiin”, Bezos kirjoitti blogissaan.

Kun pariskunta Bezos ilmoitti viime kuussa avioeroaikeistaan, National Enquirer kertoi samoihin aikoihin olevansa julkaisemassa intiimejä viestejä, joita Jeff Bezosin ja Sanchezin kerrottiin lähettäneen toisilleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapauksen jälkeen Bezos käynnisti tutkinnan viestien vuotamisesta. Tutkintaa johtava Bezosin luottohenkilö, turvallisuusasiantuntija Gavin de Becker kertoi myöhemmin medialle, että vuodolla oli poliittinen motiivi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

AMI-yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on David Pecker, joka on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ystävä.

Yhtiötä ja Peckeriä on syytetty siitä, että se on kahdesti ostanut yksinoikeudella Trumpin kannalta kiusallisia juttuja naisseikkailuista mutta jättänyt jutut julkaisematta Trumpia suojellakseen.

Trump on puolestaan hyökännyt twiiteissään toistuvasti niin Bezosia, Amazonia kuin Bezosin omistamaa sanomalehteä The Washington Postia vastaan.

Amazonia Trump syyttää muun muassa siitä, että se käyttää Yhdysvaltain postilaitosta hyväkseen liiketoiminnassaan, Washington Postia taas valheellisesta journalismista.

Joidenkin tulkintojen mukaan Bezos on Trumpille paitsi ehkä aito vihan kohde, myös äänestäjien kannalta tarpeellinen vihan kohde – liberaaleista arvoistaan tunnettu eliitin jäsen, johon monilla äänestäjällä on jonkinlainen asiakassuhde.

Sellainen on hyvä viholliskuva.

Bezos kirjoitti blogissaan, että Trump on tiettyjen muiden vaikutusvaltaisten henkilöiden tapaan tehnyt The Washington Postin toimituksellisten juttujen ansiosta väärän tulkinnan siitä, että Bezos olisi heidän vihollisensa, vaikka näin ei tosiasiassa ole.

Tunnetuin esimerkki Bezosin tavasta tehdä päätöksiä intuitiolla koskee tämän yrittäjän uran alkua. Bezos päätti astua syrjään menestyvästä Wall Streetin finanssiohjelmistoyrityksestä vuonna 1994 perustaakseen kirjoja verkossa myyvän Amazon.com-kaupan.

Bezos oli mennyt pomonsa kanssa kävelylle ja kertonut, miksi hän näkee verkkokaupan tulevaisuuden niin kiinnostavana, että lupaava ura finanssialalla oli syytä hylätä. Bezos kertoi tästä ratkaisustaan tarkemmin marraskuussa 2017 veljensä Markin haastatellessa häntä eräässä Los Angelesissa järjestetyssä ideaseminaarissa, Business Insider -lehti kertoo.

Bezos kertoi ottaneensa pari päivää lomaa kypsytelleensä ratkaisuaan oman yrityksen perustamisesta. Tuo ratkaisu ei syntynyt miettimällä sitä, millainen yhtiö olisi parin vuoden päässä, Bezos selitti. Ennemminkin päinvastoin.

”Paras tapa oli kuvitella elämääni siihen saakka kunnes täytän 80, ja sitten valita se elämänpolku, jonka avulla voin minimoida omat harmitukseni siitä, että jokin jäi tekemättä tai että jokin tuli tehtyä”, Bezos sanoi.

Toisin sanoen: jos Amazon olisi epäonnistunut, hän olisi silti ollut 80-vuotiaana hyvin ylpeä siitä, että hän yritti perustaa yrityksen, Jeff Bezos selitti veljelleen.

Bezosin mukaan juuri tämä ajatuskoe teki Amazonin perustamisesta ”välittömästi ilmiselvän” ratkaisun.

Käyttäytymistapa voi selittää Bezosin toimintaa muissakin tilanteissa.


Jeff Bezos on tehnyt yrittäjän urallaankin useamman muodonmuutoksen. Alun perin pelkäksi kirjakaupaksi tarkoitettu Amazon muuttui kaikkea mahdollista myyväksi verkkokaupaksi ja myös verkkokauppa-alustaksi, joka myy samalla kilpailijoiden tuotteita.

Se tekee suuret tuotot myös pilvipalveluilla ja on laajentanut toimintaansa niin viihdeteollisuuteen kuin elintarvikekauppaankin.

Myös henkilö­kohtaisessa olemuk­sessa on nähty muutoksia. Heinä­kuussa 2017 aiemmin hintelänä pidetty, usein mielellään kaulus­paitoihin ja villa­paitaan sonnus­tautunut Bezos saapui Piilaaksossa pidettyyn seminaariin kaikkien yllätyk­seksi tummat lasit päässä, lihaksik­kaana ja pää kaljuksi ajettuna.

Ulkonäkö oli muuttunut yhtäkkiä huomattavasti. Kirjatoukka Jezz Bezos oli muuttunut machoksi.

Internet suorastaan villiintyi, ja Bezosista julkaistiin kuvapareja seuraavilla teksteillä:

1997: ”Myyn kirjoja.”

2017: ”Myyn mitä tahansa v---u haluan.”

Johtamistyyliltään Bezosia pidetään vaativana ja armottomana. Siitä huolimatta tai sen ansiosta Amazon on maailman suurimpia yhtiöitä ja yksi Yhdysvaltain suurimpia työllistäjiä.

Yhtiötä pidetään myös hyvin pitkälti Bezosin oman strategisen ajattelun luomuksena.

Aika näyttää, toimiiko Bezosin sumeilematon julkisuustaktiikka, jota ei tarvitse vanhana hävetä. Taloussivusto Bloomberg ennusti perjantaina, että Bezosin väitteet kiristyksestä ja siitä seuraava keskustelu voivat kasvaa lumipallon lailla.

Nyt Bezosin on vakuutettava sijoittajat, että tapaus ei häiritse Amazonin liiketoimintaa, Bloomberg arvioi. Amazon heitti jo öljyä laineille ilmoittaen, että yhtiön perustaja Bezos pysyy ”fokusoitunena ja sitoutuneena” liiketoiminnassa.

Haastateltujen viestintätoimistojen ensireaktiot olivat luottavaisia. Maailman rikkaimmalla miehellä on varaa olla suora, he arvioivat.

Kuka?

Jeff Bezos


 55-vuotias yhdysvaltalaisen verkkokauppa Amazonin perustaja, toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

 Omistaa yhä 16 prosenttia autotallissaan vuonna 1994 perustamastaan Amazonista.

 Perustanut avaruuslentoyhtiö Blue Originin. Osti The Washington Post -lehden 250 miljoonalla dollarilla vuonna 2013.

 Valmistui Princetonin yliopistosta vuonna 1986 ja meni Wall Streetille töihin pankkialan yrityksiin.

 Forbesin arvion mukaan Bezosin omaisuuden arvo on 133,5 miljardia dollaria eli noin 118 miljardia euroa.

 Avioon vaimonsa MacKenzien kanssa 1993. Heillä on neljä lasta. Pari ilmoitti eroaikeistaan tammikuussa 2019.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  6. 6

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  7. 7

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  8. 8

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  9. 9

   Iivo Niskanen kaatui mutta nousi jälleen kärkiryhmän vetäjäksi – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat