Talous

Suomen Attendon toimitus­johtaja HS:lle: Suljetun hoiva­kodin ongelmat johtuvat liian kiireellisestä muutosta

Muutot ovat aina vaikeita, Pertti Karjalainen kommentoi Attendon hoivakodissa tapahtuneita kuolemantapauksia.

Attendo Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen sanoo ongelmien yhtiön Pelimanni-hoivakodissa Alavudella johtuneen liian kiireellisestä muutosta.

Viranomaiset sulkivat tammikuussa avatun hoivakodin perjantaina. Vajaan kuukauden aikana hoivakodissa on kuollut kuusi ihmistä. Vielä ei ole tietoa, ovatko kuolemantapaukset johtuneet hoitovirheestä tai laiminlyönnistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluehallintoviraston tarkastuksessa havaittujen puutteiden lista on pitkä: asukkaat muuttivat etuajassa, hoitohenkilökunnan määrä ei yltänyt kertaakaan sovittuun mitoitukseen, asiakkaiden kunto oli merkitty väärin ja työvuorolistoista oli niin paljon epäselvyyttä, ettei aluehallintovirasto (avi) pystynyt luottamaan Attendon omiin ilmoituksiin.

Karjalaisen mukaan henkilöstöä on ollut vaikea saada Alavudella niin kuin koko Suomessakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näyttää siltä, että paikallinen rekrytointi on ollut haaste”, Karjalainen sanoo.

Kuolemantapauksia hän kommentoi sanomalla, että muutot ovat aina vaikeita.

”Lääkärinä tiedän, että kun tehdään asukasmuuttoja hoitolaitoksesta toiseen, alkuvaiheessa tapahtuu tavallista useampia poismenoja. Muutto on heille lisärasite.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karjalaisen mukaan Attendo auttaa kuolemantapausten selvittämisessä viranomaisia kaikin tavoin. Aluehallintovirasto ei päätöksessään korostanut kuolemantapauksia toiminnan keskeyttämisen syynä.

Ongelmat tietojärjestelmissä ovat puolestaan selityksenä sekaannuksille työvuoroissa, Karjalainen sanoo. Avin mukaan Pelimanni-hoivakodissa ei ollut tietoa, kuka tulee ja moneltako mihinkin työvuoroon. Tähän pyritään Karjalaisen mukaan puuttumaan paremmalla perehdytyksellä ja tietojärjestelmäongelmien ratkaisemisella.

Aluehallintovirasto katsoi keskeyttämispäätöksessään, että Pelimannin vastuuhenkilö ei osannut vastata riittävästi kysymyksiin tai kyennyt vastaamaan yksikön johtamisesta asianmukaisesti. Karjalainen itse oli päätöksen mukaan ilmoittanut aville, että toimenpiteisiin on ryhdytty. Palvelupäällikkö oli kertonut perjantaiaamuna rekrytointien olevan käynnissä. Avi kertoo saaneensa useita kertoja ristiriitaisia tietoja ja listoja henkilöstöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virasto totesi, ettei se pysty luottamaan Attendon antamien tietojen totuudenmukaisuuteen, joten se ei pysty luottamaan myöskään asiakasturvallisuuden takaamiseen.

Avi myös katsoi, että hoivakodin asukkaiden kunto oli merkitty väärin. Tehostettuun palveluasumiseen oli asetettu enemmän ihmisiä kuin luvassa oli sallittu. Kevyemmän palveluasumisen puolella katsottiin olevan useita vanhuksia, joiden tulisi kuntonsa puolesta olla tehostetussa palveluasumisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Palvelupäätöksestä vastaa tilaaja, toivomme että katsotaan tilaajan kanssa yhdessä, että oikeat asukkaat ovat oikeassa ryhmässä”, Karjalainen vastaa.

Hänen mukaansa virhe on myös Attendon. Valvonnan suhteen yritys pyrkii parantamaan omavalvontasuunnitelmia ja tekemään niistä helppotajuisempia.

”Tarvetta on tiivistetylle ja hyvälle ohjeistukselle, jotta saamme siitä käyttökelpoisen työkalun.”

Tällä hetkellä Attendo Pelimannin toiminta on keskeytetty. Vanhusten hoivapalveluista vastaa nyt alueellinen kuntayhtymä, nimeltään Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä (Kuussote). Attendo vuokraa henkilöstön Kuussotelle Pelimannin tiloihin.

Epäselvyydet työvuorolistoista johtuivat Karjalaisen mukaan rekrytoinneista viikonlopun ja ensi viikon varalle. HS:n näkemässä, torstaina iltapäivällä lähetetyssä rekrytointipyynnössä Attendo haki yhtiön muista yksiköistä lähihoitajia ”HETI TÄNÄÄN” sekä kahdeksi viikoksi eteenpäin.

Heitä houkuteltiin työehtosopimuksen mukaisen palkan päälle maksettavilla päivärahoilla ja bonuksilla. Yhdestä vuorosta tarjottiin 50 euron bonusta ja kolmesta vuorosta 200 euron bonusta.

Muiden yksiköiden työvuorolistoihin ei lisätyövoiman pyynnöllä ole vaikutusta, Karjalainen sanoo. Henkilöstöä haalittiin varahenkilöstöpoolista muualta kuin Alavudelta.

Tällä hetkellä yksikössä on Karjalaisen mukaan päivä- ja iltavuorossa 26 työntekijää. Hänen mukaansa työvoiman tarve on taattu ensi viikolle asti.

”Aluehallintovirasto vaatii 18 työntekijää, joten meillä on siis kahdeksan ihmistä lisäkäsinä. Siellä on erittäin tukeva mitoitus, asiakkaat ovat olleet tänään saunomassa ja ulkoilemassa ja tilanne on hyvin rauhallinen”, Karjalainen sanoo.

Vaikka Pelimanni ehti toimia vain vajaan kuukauden, tuona aikana sieltä silti ehti irtisanoutua kymmenen ihmistä.

Karjalaisen mukaan yksikköön odotettiin kevyemmän tuen tarpeessa olevia asukkaita. Esimerkiksi yövuoroja tuli työntekijää kohden odotettua enemmän, mikä on voinut vaikuttaa irtisanoutumiseen.

”Meidän käsityksemme on, että työntekijöillä oli työhön tullessaan mielikuva kevyemmän hoivan yksiköstä, mutta talossa on varsin raskashoitoisia asukkaita ja muun muassa enemmän yövalvontaa”, Karjalainen kirjoittaa haastattelun jälkeen tiedottajan välityksellä.

Attendo on viime vuosina tehnyt Suomessa 10–12 prosentin liikevoittoa alati kasvavalla liikevaihdolla. Vuonna 2017 Attendo Oy:n liikevaihto oli 296 miljoonaa euroa ja liikevoitto 36 miljoonaa euroa.

Viime vuoden tammi-syyskuussa vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli sen sijaan vain 6,2. Toukokuussa Attendo ilmoitti myyvänsä terveydenhuollon liiketoimintansa Suomessa yli 200 miljoonalla eurolla Terveystalolle ja keskittyvänsä hoiva-alaan.

Alempi liikevoittoprosentti selittyy sillä, että terveyspalvelut ovat olleet selvästi hoivaa kannattavampaa, Attendosta sanotaan.

”Katson, että liikevoiton taso on kohtuullinen yrittämiseen nähden”, Karjalainen sanoo.

Koko Attendo AB -konsernin liikevaihtoviime vuoden tammi-syyskuulta oli noin 960 miljoonaa euroa. Attendon mukaan noin puolet liikevaihdosta koostuu Suomesta. Suomen kasvun selvästi suurin yksittäinen tekijä on se, että Attendo osti hoivayhtiö Mikevan, yhtiöstä kerrotaan.

Karjalainen on nähnyt terveydenhoitoalan kehityksen Suomessa koko kuluvan vuosituhannen ajan.

Hän oli perustamassa Suomen Attendon edeltäjää MedOnea, joka aloitti toimintansa keikkalääkäreitä välittävänä yrityksenä vuonna 2000. 45 prosenttia yhtiöstä myytiin marraskuussa 2004 pääomasijoitusyhtiö Sponsor Capitalille.

Karjalaiselle kertyivät tuona vuonna 8,3 miljoonan euron ansio- ja pääomatulot. Vuonna 2007, kun puolet MedOnesta myytiin Attendolle, Karjalainen oli neljänneksi eniten pääomatuloja kerännyt suomalainen 22 miljoonalla eurolla.

Lue lisää: Attendo jyrää Suomen kunnissa puskutraktorilla vääränlaisia hoivakoteja – Vanhusten hoivassa tehokkuuden ydin on toimiva tila, sanoo Suomen-toimitusjohtaja Pertti Karjalainen

Karjalaisen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden muutos lähivuosikymmeninä on valtava, erityisesti ikäihmisten hoivassa. Palveluasujista noin 50 000 on ympärivuorokautisen hoivan piirissä.

”Meillä on tähän asti ollut paljon terveyskeskusten vuodeosastoja, palvelutaloja ja vanhainkoteja. Näitä on lähdetty korvaamaan hoivakodeilla. Tässä on tapahtunut paljon kahden vuoden aikana.”

”Voi olla, että vauhti on ollut hieman liian kiivas, ja meidänkin täytyy rauhallisemmin menetellä.”

Hänen mukaansa ”kukaan ei kaipaa enää vuodeosastoille”. Parempi laatu koostuu hänen mukaansa hyvistä tiloista, hyvästä henkilöstöstä ja hyvistä käytännöistä.

”Viranomaiset ovat antaneet meille erityistä kiitosta tiloista ja tekniikasta sekä henkilöstön työolosuhteista.”

”Huoleni on henkilöstön saatavuus, ei niinkään asiakkaiden riittävyys.”

Karjalainen myöntää, että viime viikkoina ilmi tulleet laiminlyönnit ja puutteet ikäihmisten hoidossa ovat aiheuttaneet kolauksen koko hoiva-alan maineelle. Henkilöstön saaminen vaikeutuu entisestään, jos ala ei houkuttele opiskelijoita.

Hänen mukaansa ala tarvitsee kaikki opiskelijat, eikä noin kolmasosa opiskelijoista valmistu.

”Valitettavasti maine on kokenut kolauksen. Toivottavasti voimme kääntää vielä kelkan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  6. 6

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  7. 7

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  8. 8

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  9. 9

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ajokeli on parantunut aamuisesta liukkaudesta
  3. Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua
  4. Jaakko Yli-Juonikas järjesti palkintoraadeille mietittävää: liitti tulevan romaaninsa ensimmäisen luvun novellikokoelmaansa
  5. Jaakko Yli-Juonikkaan sysimustan huumorin täyttämä novellikokoelma täytyy lopussa kääntää toisin päin, sillä sieltä löytyy tulevan romaanisarjan ensimmäinen luku
  6. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  7. Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre
  8. Krista Pärmäkosken taistelu ei riittänyt mitalisijaan: kahdeksas – Therese Johaug oli ylivoimainen yhdistelmäkilpailussa: ”Sukset suorastaan lensivät”
  9. ”Vaimo on joskus saattanut sanoa, ettei kotiimme enää mahdu soittimia” – toisen polven lyömäsoittaja Keijo Puumalainen tahtoo rummuttaa joka päivä
  10. Yli 90 kuollut ja satoja joutunut sairaalaan Intiassa myrkkyviinan takia
  11. HS tuo erimieliset suomalaiset yhteen, jotta ymmärtäisimme toisiamme paremmin: Tule mukaan Suomi puhuu -tapahtumaan ja tapaa vastakohtasi
  12. Näytä lisää