Talous

Suomen Attendon toimitus­johtaja HS:lle: Suljetun hoiva­kodin ongelmat johtuvat liian kiireellisestä muutosta

Muutot ovat aina vaikeita, Pertti Karjalainen kommentoi Attendon hoivakodissa tapahtuneita kuolemantapauksia.

Attendo Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen sanoo ongelmien yhtiön Pelimanni-hoivakodissa Alavudella johtuneen liian kiireellisestä muutosta.

Viranomaiset sulkivat tammikuussa avatun hoivakodin perjantaina. Vajaan kuukauden aikana hoivakodissa on kuollut kuusi ihmistä. Vielä ei ole tietoa, ovatko kuolemantapaukset johtuneet hoitovirheestä tai laiminlyönnistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluehallintoviraston tarkastuksessa havaittujen puutteiden lista on pitkä: asukkaat muuttivat etuajassa, hoitohenkilökunnan määrä ei yltänyt kertaakaan sovittuun mitoitukseen, asiakkaiden kunto oli merkitty väärin ja työvuorolistoista oli niin paljon epäselvyyttä, ettei aluehallintovirasto (avi) pystynyt luottamaan Attendon omiin ilmoituksiin.

Karjalaisen mukaan henkilöstöä on ollut vaikea saada Alavudella niin kuin koko Suomessakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näyttää siltä, että paikallinen rekrytointi on ollut haaste”, Karjalainen sanoo.

Kuolemantapauksia hän kommentoi sanomalla, että muutot ovat aina vaikeita.

”Lääkärinä tiedän, että kun tehdään asukasmuuttoja hoitolaitoksesta toiseen, alkuvaiheessa tapahtuu tavallista useampia poismenoja. Muutto on heille lisärasite.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karjalaisen mukaan Attendo auttaa kuolemantapausten selvittämisessä viranomaisia kaikin tavoin. Aluehallintovirasto ei päätöksessään korostanut kuolemantapauksia toiminnan keskeyttämisen syynä.

Ongelmat tietojärjestelmissä ovat puolestaan selityksenä sekaannuksille työvuoroissa, Karjalainen sanoo. Avin mukaan Pelimanni-hoivakodissa ei ollut tietoa, kuka tulee ja moneltako mihinkin työvuoroon. Tähän pyritään Karjalaisen mukaan puuttumaan paremmalla perehdytyksellä ja tietojärjestelmäongelmien ratkaisemisella.

Aluehallintovirasto katsoi keskeyttämispäätöksessään, että Pelimannin vastuuhenkilö ei osannut vastata riittävästi kysymyksiin tai kyennyt vastaamaan yksikön johtamisesta asianmukaisesti. Karjalainen itse oli päätöksen mukaan ilmoittanut aville, että toimenpiteisiin on ryhdytty. Palvelupäällikkö oli kertonut perjantaiaamuna rekrytointien olevan käynnissä. Avi kertoo saaneensa useita kertoja ristiriitaisia tietoja ja listoja henkilöstöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virasto totesi, ettei se pysty luottamaan Attendon antamien tietojen totuudenmukaisuuteen, joten se ei pysty luottamaan myöskään asiakasturvallisuuden takaamiseen.

Avi myös katsoi, että hoivakodin asukkaiden kunto oli merkitty väärin. Tehostettuun palveluasumiseen oli asetettu enemmän ihmisiä kuin luvassa oli sallittu. Kevyemmän palveluasumisen puolella katsottiin olevan useita vanhuksia, joiden tulisi kuntonsa puolesta olla tehostetussa palveluasumisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Palvelupäätöksestä vastaa tilaaja, toivomme että katsotaan tilaajan kanssa yhdessä, että oikeat asukkaat ovat oikeassa ryhmässä”, Karjalainen vastaa.

Hänen mukaansa virhe on myös Attendon. Valvonnan suhteen yritys pyrkii parantamaan omavalvontasuunnitelmia ja tekemään niistä helppotajuisempia.

”Tarvetta on tiivistetylle ja hyvälle ohjeistukselle, jotta saamme siitä käyttökelpoisen työkalun.”

Tällä hetkellä Attendo Pelimannin toiminta on keskeytetty. Vanhusten hoivapalveluista vastaa nyt alueellinen kuntayhtymä, nimeltään Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä (Kuussote). Attendo vuokraa henkilöstön Kuussotelle Pelimannin tiloihin.

Epäselvyydet työvuorolistoista johtuivat Karjalaisen mukaan rekrytoinneista viikonlopun ja ensi viikon varalle. HS:n näkemässä, torstaina iltapäivällä lähetetyssä rekrytointipyynnössä Attendo haki yhtiön muista yksiköistä lähihoitajia ”HETI TÄNÄÄN” sekä kahdeksi viikoksi eteenpäin.

Heitä houkuteltiin työehtosopimuksen mukaisen palkan päälle maksettavilla päivärahoilla ja bonuksilla. Yhdestä vuorosta tarjottiin 50 euron bonusta ja kolmesta vuorosta 200 euron bonusta.

Muiden yksiköiden työvuorolistoihin ei lisätyövoiman pyynnöllä ole vaikutusta, Karjalainen sanoo. Henkilöstöä haalittiin varahenkilöstöpoolista muualta kuin Alavudelta.

Tällä hetkellä yksikössä on Karjalaisen mukaan päivä- ja iltavuorossa 26 työntekijää. Hänen mukaansa työvoiman tarve on taattu ensi viikolle asti.

”Aluehallintovirasto vaatii 18 työntekijää, joten meillä on siis kahdeksan ihmistä lisäkäsinä. Siellä on erittäin tukeva mitoitus, asiakkaat ovat olleet tänään saunomassa ja ulkoilemassa ja tilanne on hyvin rauhallinen”, Karjalainen sanoo.

Vaikka Pelimanni ehti toimia vain vajaan kuukauden, tuona aikana sieltä silti ehti irtisanoutua kymmenen ihmistä.

Karjalaisen mukaan yksikköön odotettiin kevyemmän tuen tarpeessa olevia asukkaita. Esimerkiksi yövuoroja tuli työntekijää kohden odotettua enemmän, mikä on voinut vaikuttaa irtisanoutumiseen.

”Meidän käsityksemme on, että työntekijöillä oli työhön tullessaan mielikuva kevyemmän hoivan yksiköstä, mutta talossa on varsin raskashoitoisia asukkaita ja muun muassa enemmän yövalvontaa”, Karjalainen kirjoittaa haastattelun jälkeen tiedottajan välityksellä.

Attendo on viime vuosina tehnyt Suomessa 10–12 prosentin liikevoittoa alati kasvavalla liikevaihdolla. Vuonna 2017 Attendo Oy:n liikevaihto oli 296 miljoonaa euroa ja liikevoitto 36 miljoonaa euroa.

Viime vuoden tammi-syyskuussa vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli sen sijaan vain 6,2. Toukokuussa Attendo ilmoitti myyvänsä terveydenhuollon liiketoimintansa Suomessa yli 200 miljoonalla eurolla Terveystalolle ja keskittyvänsä hoiva-alaan.

Alempi liikevoittoprosentti selittyy sillä, että terveyspalvelut ovat olleet selvästi hoivaa kannattavampaa, Attendosta sanotaan.

”Katson, että liikevoiton taso on kohtuullinen yrittämiseen nähden”, Karjalainen sanoo.

Koko Attendo AB -konsernin liikevaihtoviime vuoden tammi-syyskuulta oli noin 960 miljoonaa euroa. Attendon mukaan noin puolet liikevaihdosta koostuu Suomesta. Suomen kasvun selvästi suurin yksittäinen tekijä on se, että Attendo osti hoivayhtiö Mikevan, yhtiöstä kerrotaan.

Karjalainen on nähnyt terveydenhoitoalan kehityksen Suomessa koko kuluvan vuosituhannen ajan.

Hän oli perustamassa Suomen Attendon edeltäjää MedOnea, joka aloitti toimintansa keikkalääkäreitä välittävänä yrityksenä vuonna 2000. 45 prosenttia yhtiöstä myytiin marraskuussa 2004 pääomasijoitusyhtiö Sponsor Capitalille.

Karjalaiselle kertyivät tuona vuonna 8,3 miljoonan euron ansio- ja pääomatulot. Vuonna 2007, kun puolet MedOnesta myytiin Attendolle, Karjalainen oli neljänneksi eniten pääomatuloja kerännyt suomalainen 22 miljoonalla eurolla.

Lue lisää: Attendo jyrää Suomen kunnissa puskutraktorilla vääränlaisia hoivakoteja – Vanhusten hoivassa tehokkuuden ydin on toimiva tila, sanoo Suomen-toimitusjohtaja Pertti Karjalainen

Karjalaisen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden muutos lähivuosikymmeninä on valtava, erityisesti ikäihmisten hoivassa. Palveluasujista noin 50 000 on ympärivuorokautisen hoivan piirissä.

”Meillä on tähän asti ollut paljon terveyskeskusten vuodeosastoja, palvelutaloja ja vanhainkoteja. Näitä on lähdetty korvaamaan hoivakodeilla. Tässä on tapahtunut paljon kahden vuoden aikana.”

”Voi olla, että vauhti on ollut hieman liian kiivas, ja meidänkin täytyy rauhallisemmin menetellä.”

Hänen mukaansa ”kukaan ei kaipaa enää vuodeosastoille”. Parempi laatu koostuu hänen mukaansa hyvistä tiloista, hyvästä henkilöstöstä ja hyvistä käytännöistä.

”Viranomaiset ovat antaneet meille erityistä kiitosta tiloista ja tekniikasta sekä henkilöstön työolosuhteista.”

”Huoleni on henkilöstön saatavuus, ei niinkään asiakkaiden riittävyys.”

Karjalainen myöntää, että viime viikkoina ilmi tulleet laiminlyönnit ja puutteet ikäihmisten hoidossa ovat aiheuttaneet kolauksen koko hoiva-alan maineelle. Henkilöstön saaminen vaikeutuu entisestään, jos ala ei houkuttele opiskelijoita.

Hänen mukaansa ala tarvitsee kaikki opiskelijat, eikä noin kolmasosa opiskelijoista valmistu.

”Valitettavasti maine on kokenut kolauksen. Toivottavasti voimme kääntää vielä kelkan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  8. 8

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  9. 9

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää