Talous

Afrikan Tähti -pelin perijätkin saivat postia epäuskoa kylväneestä EU-virastosta – suomalaiset yritykset joutuvat puolustamaan teollis­oikeuksiaan jatkuvasti

”Markkinointimateriaali, kuitit ja tuotekuvat talteen kaksi kertaa vuodessa”, ohjeistaa tavaramerkkiasiantuntija Irene Hallikainen. Oman tavaramerkin käytöstä on muistettava kerätä jatkuvasti todisteita EU-viraston yhteydenoton varalta.

Afrikan Tähti -pelin perijöiden postiluukkuihin kolahti muutama vuosi sitten postia Espanjan Alicantesta. Siellä sijaitsee Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto, lyhenteeltään EUIPO.

Neljä tytärtä sai kirjeen, koska he olivat perineet edesmenneeltä isältään Kari Mannerlalta oikeudet suomalaissukupolvia yhdistävään klassikkopeliin. Mannerla oli keksinyt lautapelin vuonna 1951, minkä jälkeen muuttumatonta pelipakkausta oli myyty maailmalla miljoonia kappaleita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjeessä EU-virastolla oli huonoja uutisia Afrikan Tähti -pelin tavaramerkistä. Tilanne oli kutkuttava, sillä kohta 70-vuotias lautapeli tuottaa jokaiselle Mannerlan sisaruksista yhä tuhansia euroja vuodessa.

Afrikan Tähti -perhe ei ole Suomessa ainut, jossa eurooppalainen virasto EUIPO on herättänyt ihmetystä. Viraston entinen tutkija Irene Hallikainen sanoo, että viraston lähettämät kirjeet herättävät hämmennystä suomalaisten pienyrittäjien ja keskisuurten yritysten keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisyritykset ovat kummissaan siitä, että heidän vuosikausia käyttämänsä tavaramerkki on yhtäkkiä kumoamisen kohteena jossakin EU-virastossa Alicantessa.

”Riitatilanteissa ajatellaan usein, että hyökkäys on paras puolustus. Suomen ulkopuolella toimiva yritys saattaa lähettää EUIPO:hon vaatimuksen yrityksen tavaramerkin peruuttamisesta, mihin aika moni suomalaisyritys on huonosti valmistautunut”, selittää Hallikainen suomalaisyritysten tuntemuksia.

Tavaramerkin kumoamista yrittävät yritykset koittavat usein saada kaapattua sen omaan käyttöönsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelmat ovat olleet monenlaisia. Euroopan unionin viraston tietokanta kertoo, että suomalaisyritykset joutuvat puolustamaan teollisoikeuksiaan jatkuvasti. Yleensä ongelmia ilmenee silloinkin, kun suomalaisyritys haluaa rekisteröidä jonkun tavaramerkin itselleen koko EU:n alueella.

Kesko on saanut todistaa oikeuttaan rautakauppansa Cello-tuotemerkkiin ja S-ryhmä Rainbow-brändiin. Yliopiston apteekki taas on saanut väitellä oikeudestaan Ego-terveystuotteisiin.

Makeisliiketoiminnassa Karl Fazerilla on ollut kiistaa Haribon kanssa Tutti Frutti -karkkimerkistä. Panda-makeisten valmistaja on väitellyt virastossa monta kertaa Panda-merkistä erilaisten valmistajien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jopa Postin jakama ilmaisjulkaisu Postinen joutui väittelemään nimestään Post-tuotemerkkiä vastaan ja Elisa kamppailemaan Lisa-merkkiä vastaan.

Paperitöihin ovat joutuneet myös pienemmät yrittäjät. Helsingin Sanomien toimitukseen yhteyttä ottanut kahvilaketjun omistaja kertoi, että joutuu parhaillaan todistamaan EU-virastolle ketjunsa olemassaoloa kuluneen viiden vuoden ajalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kilpailija oli vaatinut kohta 30 vuotta toimineen ketjun nimen mitätöintiä. Yrittäjä kertoo hankkineensa 40 000 eurolla todistusaineistoa siitä, että hänen kahvilaketjunsa on olemassa.

Rahat kuluvat asianajajien ja tavaramerkkiasiantuntijoiden palkkioihin.

”EU-virasto toimii käänteisesti niin, että me joudumme todistamaan olemassaolomme. Oikeudenmukaisempaa olisi, että mitätöintiä ajava todistaisi, että emme ole käyttäneet merkkiä”, sanoo yrittäjä, joka haluaa puhua nimettömänä kesken olevan riidan vuoksi.

Aineettoman omaisuuden suojaan Euroopassa perehtynyt Irene Hallikainen sanoo kuulleensa samankaltaista ihmettelyä usein.

”Syynä EU-viraston käänteiseen todistustaakkaan on se, että merkin käyttämättömyyttä ei voi todistaa. Siksi EUIPO ja tuomioistuimet vaativat näyttöä siitä, että merkkiä on nimenomaan käytetty”, Hallikainen selvittää.

Yrittäjien ja yritysten hämmennyksen tunteiden hän arvioi johtuvan siitä, että Suomessa ei ole totuttu pitämään huolta aineettomasta omaisuudesta.

”Aineetonta omaisuutta pitää huoltaa jatkuvasti kuten koneitakin rasvataan. Yksinkertaisinta on kerätä pari kertaa vuodessa talteen todisteet siitä, että tavaramerkki on ollut aktiivisessa käytössä”, sanoo Hallikainen, joka nykyisin työskentelee juristina laki- ja immateriaalioikeusyritys Berggrenillä.

Aineettoman omaisuuden huoltaminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että oman tavaramerkin käyttö dokumentoidaan ottamalla talteen päivättyjä myyntikuitteja, markkinointimateriaalia, laskuja sekä kuvia ja mainoksia näkyvistä merkeistä. Esimerkiksi mediassa näkyvät kuvat ovat hyviä todisteita.

Hallikainen sanoo ymmärtävänsä sen, että yrittäjän kiireen keskellä aineettomasta omaisuudesta huolehtiminen unohtuu. Huoli ei tosin ole pelkästään pienten yrittäjien, vaan muutama viikko sitten saman todellisuuden kohtasi hampurilaisjätti McDonald’s.

Tammikuussa ympäri maailmaa julkisuuteen nousi EUIPO:n päätös. Sen mukaan McDonald’s on vaarassa menettää Euroopassa tavaramerkkinsä yhtiön kenties tunnetuimman tuotteen Big Macin nimeen. Asiantuntijatkin pitävät päätöstä ”kaiken maalaisjärjen” vastaisena.

Päätöksen mukaan jopa McDonald’s oli jättänyt brändin huoltotyöt tekemättä, sillä hampurilaisjätti yritti todistaa oikeuttaan Big Mac -nimeen Wikipedian avulla. Wikipediaa taas ei EU-virastossa katsottu luotettavaksi lähteeksi, koska sitä voi muokata kuka tahansa.

Myös esimerkiksi päiväämättömän mainosmateriaalin arvo todistusaineistona on lähes nolla.

”EUIPO on hyvin tiukka tulkinnoissaan, ja dokumentaatio pitää esittää hyvin tarkasti. Tämä saattaa yllättää yritykset, jotka käyttävät merkkiään päivittäin, mutta eivät kerää todistusaineistoa tästä käytöstä”, Hallikainen sanoo.

Mikä sitten sai EU-viraston kiinnostumaan pelistä, joka on lähes kaikkien suomalaisten kodeissa?

Taustalla on Mannerlan suvun oma pyrkimys huolehtia Afrikan Tähden tavaramerkistä. Lautapelin oikeuksista tarkka suku pyrki rekisteröimään myös saksankielisen Stern von Afrika -tavaramerkin kaikkialla Euroopassa, sillä Afrikan Tähteä oli pelattu myös saksankielisenä painoksena.

Afrikan Tähden perijät saivat yllättäen vastaansa aikakauslehtien jätin Sternin kustantajan, jonka mielestä Stern von Afrika loukkasi sen oikeuksia. EU-virasto katsoikin, että saksalainen kohdeyleisö saattaisi sekoittaa merkit toisiinsa ja hylkäsi perijöiden hakemuksen koko EU:ssa.

”Tällaiset väitteet saattavat merkinhakijoille tulla yllätyksenä, jos tarvittavaa taustaselvitystä muista aikaisemmista tavaramerkeistä ei ole tehty. Monet yritykset tekevätkin yleensä ennakkotutkimuksen ja vasta sitten päättävät, millaista merkkiä ja missä maissa lähtevät hakemaan”, Hallikainen neuvoo.

Suvulle tai Afrikan Tähti -pelaajille päätöksellä tuskin on kovin suurta merkitystä. Peli lienee yhä Suomen suosituin ja maailmalla nopanheitto jatkuu ainakin kymmenellä kielellä.

Fakta

Laki tavaramerkeistä uusiksi keväällä


 Kohta 55-vuotias laki tavaramerkeistä Suomessa uusiutuu keväällä. Se on rinnakkainen EU-sääntöjen kanssa.

 Tavaramerkin kumoaminen tulee mahdolliseksi PRH:n virastossa, kun aiemmin kanne piti panna vireille markkinaoikeudessa.

 Lain mukaan tavaramerkin käyttäjän pitää pystyä todistamaan merkin käyttö, jos kilpailija tai muu tavaramerkin hakija tätä vaatii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  10. 10

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää