Talous

Afrikan Tähti -pelin perijätkin saivat postia epäuskoa kylväneestä EU-virastosta – suomalaiset yritykset joutuvat puolustamaan teollis­oikeuksiaan jatkuvasti

”Markkinointimateriaali, kuitit ja tuotekuvat talteen kaksi kertaa vuodessa”, ohjeistaa tavaramerkkiasiantuntija Irene Hallikainen. Oman tavaramerkin käytöstä on muistettava kerätä jatkuvasti todisteita EU-viraston yhteydenoton varalta.

Afrikan Tähti -pelin perijöiden postiluukkuihin kolahti muutama vuosi sitten postia Espanjan Alicantesta. Siellä sijaitsee Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto, lyhenteeltään EUIPO.

Neljä tytärtä sai kirjeen, koska he olivat perineet edesmenneeltä isältään Kari Mannerlalta oikeudet suomalaissukupolvia yhdistävään klassikkopeliin. Mannerla oli keksinyt lautapelin vuonna 1951, minkä jälkeen muuttumatonta pelipakkausta oli myyty maailmalla miljoonia kappaleita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjeessä EU-virastolla oli huonoja uutisia Afrikan Tähti -pelin tavaramerkistä. Tilanne oli kutkuttava, sillä kohta 70-vuotias lautapeli tuottaa jokaiselle Mannerlan sisaruksista yhä tuhansia euroja vuodessa.

Afrikan Tähti -perhe ei ole Suomessa ainut, jossa eurooppalainen virasto EUIPO on herättänyt ihmetystä. Viraston entinen tutkija Irene Hallikainen sanoo, että viraston lähettämät kirjeet herättävät hämmennystä suomalaisten pienyrittäjien ja keskisuurten yritysten keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisyritykset ovat kummissaan siitä, että heidän vuosikausia käyttämänsä tavaramerkki on yhtäkkiä kumoamisen kohteena jossakin EU-virastossa Alicantessa.

”Riitatilanteissa ajatellaan usein, että hyökkäys on paras puolustus. Suomen ulkopuolella toimiva yritys saattaa lähettää EUIPO:hon vaatimuksen yrityksen tavaramerkin peruuttamisesta, mihin aika moni suomalaisyritys on huonosti valmistautunut”, selittää Hallikainen suomalaisyritysten tuntemuksia.

Tavaramerkin kumoamista yrittävät yritykset koittavat usein saada kaapattua sen omaan käyttöönsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelmat ovat olleet monenlaisia. Euroopan unionin viraston tietokanta kertoo, että suomalaisyritykset joutuvat puolustamaan teollisoikeuksiaan jatkuvasti. Yleensä ongelmia ilmenee silloinkin, kun suomalaisyritys haluaa rekisteröidä jonkun tavaramerkin itselleen koko EU:n alueella.

Kesko on saanut todistaa oikeuttaan rautakauppansa Cello-tuotemerkkiin ja S-ryhmä Rainbow-brändiin. Yliopiston apteekki taas on saanut väitellä oikeudestaan Ego-terveystuotteisiin.

Makeisliiketoiminnassa Karl Fazerilla on ollut kiistaa Haribon kanssa Tutti Frutti -karkkimerkistä. Panda-makeisten valmistaja on väitellyt virastossa monta kertaa Panda-merkistä erilaisten valmistajien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jopa Postin jakama ilmaisjulkaisu Postinen joutui väittelemään nimestään Post-tuotemerkkiä vastaan ja Elisa kamppailemaan Lisa-merkkiä vastaan.

Paperitöihin ovat joutuneet myös pienemmät yrittäjät. Helsingin Sanomien toimitukseen yhteyttä ottanut kahvilaketjun omistaja kertoi, että joutuu parhaillaan todistamaan EU-virastolle ketjunsa olemassaoloa kuluneen viiden vuoden ajalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kilpailija oli vaatinut kohta 30 vuotta toimineen ketjun nimen mitätöintiä. Yrittäjä kertoo hankkineensa 40 000 eurolla todistusaineistoa siitä, että hänen kahvilaketjunsa on olemassa.

Rahat kuluvat asianajajien ja tavaramerkkiasiantuntijoiden palkkioihin.

”EU-virasto toimii käänteisesti niin, että me joudumme todistamaan olemassaolomme. Oikeudenmukaisempaa olisi, että mitätöintiä ajava todistaisi, että emme ole käyttäneet merkkiä”, sanoo yrittäjä, joka haluaa puhua nimettömänä kesken olevan riidan vuoksi.

Aineettoman omaisuuden suojaan Euroopassa perehtynyt Irene Hallikainen sanoo kuulleensa samankaltaista ihmettelyä usein.

”Syynä EU-viraston käänteiseen todistustaakkaan on se, että merkin käyttämättömyyttä ei voi todistaa. Siksi EUIPO ja tuomioistuimet vaativat näyttöä siitä, että merkkiä on nimenomaan käytetty”, Hallikainen selvittää.

Yrittäjien ja yritysten hämmennyksen tunteiden hän arvioi johtuvan siitä, että Suomessa ei ole totuttu pitämään huolta aineettomasta omaisuudesta.

”Aineetonta omaisuutta pitää huoltaa jatkuvasti kuten koneitakin rasvataan. Yksinkertaisinta on kerätä pari kertaa vuodessa talteen todisteet siitä, että tavaramerkki on ollut aktiivisessa käytössä”, sanoo Hallikainen, joka nykyisin työskentelee juristina laki- ja immateriaalioikeusyritys Berggrenillä.

Aineettoman omaisuuden huoltaminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että oman tavaramerkin käyttö dokumentoidaan ottamalla talteen päivättyjä myyntikuitteja, markkinointimateriaalia, laskuja sekä kuvia ja mainoksia näkyvistä merkeistä. Esimerkiksi mediassa näkyvät kuvat ovat hyviä todisteita.

Hallikainen sanoo ymmärtävänsä sen, että yrittäjän kiireen keskellä aineettomasta omaisuudesta huolehtiminen unohtuu. Huoli ei tosin ole pelkästään pienten yrittäjien, vaan muutama viikko sitten saman todellisuuden kohtasi hampurilaisjätti McDonald’s.

Tammikuussa ympäri maailmaa julkisuuteen nousi EUIPO:n päätös. Sen mukaan McDonald’s on vaarassa menettää Euroopassa tavaramerkkinsä yhtiön kenties tunnetuimman tuotteen Big Macin nimeen. Asiantuntijatkin pitävät päätöstä ”kaiken maalaisjärjen” vastaisena.

Päätöksen mukaan jopa McDonald’s oli jättänyt brändin huoltotyöt tekemättä, sillä hampurilaisjätti yritti todistaa oikeuttaan Big Mac -nimeen Wikipedian avulla. Wikipediaa taas ei EU-virastossa katsottu luotettavaksi lähteeksi, koska sitä voi muokata kuka tahansa.

Myös esimerkiksi päiväämättömän mainosmateriaalin arvo todistusaineistona on lähes nolla.

”EUIPO on hyvin tiukka tulkinnoissaan, ja dokumentaatio pitää esittää hyvin tarkasti. Tämä saattaa yllättää yritykset, jotka käyttävät merkkiään päivittäin, mutta eivät kerää todistusaineistoa tästä käytöstä”, Hallikainen sanoo.

Mikä sitten sai EU-viraston kiinnostumaan pelistä, joka on lähes kaikkien suomalaisten kodeissa?

Taustalla on Mannerlan suvun oma pyrkimys huolehtia Afrikan Tähden tavaramerkistä. Lautapelin oikeuksista tarkka suku pyrki rekisteröimään myös saksankielisen Stern von Afrika -tavaramerkin kaikkialla Euroopassa, sillä Afrikan Tähteä oli pelattu myös saksankielisenä painoksena.

Afrikan Tähden perijät saivat yllättäen vastaansa aikakauslehtien jätin Sternin kustantajan, jonka mielestä Stern von Afrika loukkasi sen oikeuksia. EU-virasto katsoikin, että saksalainen kohdeyleisö saattaisi sekoittaa merkit toisiinsa ja hylkäsi perijöiden hakemuksen koko EU:ssa.

”Tällaiset väitteet saattavat merkinhakijoille tulla yllätyksenä, jos tarvittavaa taustaselvitystä muista aikaisemmista tavaramerkeistä ei ole tehty. Monet yritykset tekevätkin yleensä ennakkotutkimuksen ja vasta sitten päättävät, millaista merkkiä ja missä maissa lähtevät hakemaan”, Hallikainen neuvoo.

Suvulle tai Afrikan Tähti -pelaajille päätöksellä tuskin on kovin suurta merkitystä. Peli lienee yhä Suomen suosituin ja maailmalla nopanheitto jatkuu ainakin kymmenellä kielellä.

Fakta

Laki tavaramerkeistä uusiksi keväällä


 Kohta 55-vuotias laki tavaramerkeistä Suomessa uusiutuu keväällä. Se on rinnakkainen EU-sääntöjen kanssa.

 Tavaramerkin kumoaminen tulee mahdolliseksi PRH:n virastossa, kun aiemmin kanne piti panna vireille markkinaoikeudessa.

 Lain mukaan tavaramerkin käyttäjän pitää pystyä todistamaan merkin käyttö, jos kilpailija tai muu tavaramerkin hakija tätä vaatii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  6. 6

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  7. 7

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  8. 8

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  9. 9

   Iivo Niskanen kaatui mutta nousi jälleen kärkiryhmän vetäjäksi – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat