Talous

Uruguayn maaseudulla intoillaan jo UPM:n jättitehtaasta, josta ei vielä ole edes päätetty – edessä voi olla pettymys, jos yhtiö vetäytyisi miljardihankkeesta

UPM selvittää maailman suurimman sellutehtaan rakentamista Uruguayhin. Uruguay investoi jo nyt satoja miljoonia euroja infrastruktuuriin.

PASO DE LOS TOROS / CENTENARIO. Keskiuruguaylaista soratietä reunustavat koiranputket, ja aidan takana tallustelee lehmiä. Linnut visertävät, taustalla kiemurtelee Río Negro -joki.

Jos metsäyhtiö UPM:n suunnitelma toteutuu, uinuva maalaismaisema muuttuu muutamassa vuodessa maailman suurimmaksi sellutehtaaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin kahden miljardin euron tehdas olisi kallein suomalaisyhtiön ulkomaille tekemä investointi. Myös noin 3,5 miljoonan asukkaan Uruguayssa se olisi suurin yksityinen investointi.

Kohdekaupungissa Paso de los Torosissa hanke vaikuttaa herättävän pääosin innostusta.

Vaikka UPM vasta selvittää tehtaan rakentamista, moni paikallinen pitää sitä jo varmana. Tehtaasta puhutaan preesensissä konditionaalin sijaan. Kaupunkilaisten mukaan myös asuntojen vuokrat ja maan hinta ovat nousseet.

”Ihmiset valmistautuvat tehtaaseen, ja heillä on paljon odotuksia. Tehdas on tervetullut”, kertoo it-tarvike­kauppias Williams Viana, 33.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alueella ei ole muuta teollisuutta. Tiedän, että tehtaan rakennus­vaiheen tuoma kukoistus on väliaikaista. Mutta se tekee hyvää liikkeelleni ja kaupungille.”

Paso de los Torosissa on noin 13 000 asukasta. Kadut ovat hiljaisia, siellä täällä huristelee yksittäisiä skoottereita.


Kahden miljoonan sellutonnin tehdas rakennettaisiin muutaman kilometrin päähän Centenarion kylään. UPM:n mukaan se toisi koko tuotantoketjuun 8 000 pysyvää työpaikkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Taloudellisesti tehdas on edistys. Uruguay kasvaa maana. Edistyksellä on kuitenkin hintansa”, sanoo centenariolainen taksiyrittäjä Jorge Britos, 63.

Hän uskoo esimerkiksi huumeidenkäytön lisääntyvän, kun alueelle muuttaisi rakennusvaiheessa tuhansia ihmisiä.


Uruguayssa on ennestään kaksi suomalaistaustaista sellutehdasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

UPM:n nykyinen tehdas on toiminut läntisessä Fray Bentosissa vuodesta 2007. Lisäksi suomalais-ruotsalaisella Stora Ensolla ja chileläisellä Araucolla on tehdas lounaisessa Conchillasissa.

UPM:n uutta tehdasta varten Uruguayn täytyy esimerkiksi kunnostaa ratayhteys sellukuljetuksille, ruopata Montevideon satamaa ja kunnostaa tieverkostoa. Junaradan kunnostus maksaa satoja miljoonia euroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junaradan kunnostus alkaa lähiviikkoina, kerrotaan Uruguayn suunnittelu- ja budjettivirastosta.

UPM:n mukaan käynnissä on hankkeen toinen valmisteluvaihe, mutta Uruguayn presidentti Tabaré Vázquez puhui joulukuussa jo kolmannesta. Vázquez on paikoin muutenkin viitannut tehtaaseen ikään kuin päätös siitä olisi jo varma.

Suunnittelu- ja budjettiviraston johtaja Álvaro García uskoo presidentin tarkoittaneen, että kyse on toisen vaiheen kolmannesta osasta. Siinä esimerkiksi tarkastellaan infrahankkeiden etenemistä ja haetaan tehtaalle lupia.

”Hallitukselle on hyvin selvää, että hanke ei ole varma. Olemme asettaneet yhtiön päätöksen määräajan helmikuuhun 2020 ja olleet siitä läpinäkyviä”, García sanoo HS:lle Skypen välityksellä.

Uruguayn infrakustannuksiksi on arvioitu noin miljardi dollaria eli 880 miljoonaa euroa.

Niiden määrä ja tehtaan saamat veroedut harmittavat tuhansia uruguaylaisia. Hanketta vastaan on noussut UPM2 No –kansanliike, joka pitää solmittua investointisopimusta epäreiluna Uruguaylle. HS kertoi kansanliikkeestä joulukuussa.

Sellutehtaiden laajempi kritiikki on Uruguayssa uutta. UPM:n Fray Bentosin tehdasta vastustettiin aikoinaan rajusti, mutta lähinnä naapurimaassa Argentiinassa.

UPM:n teettämien mielipidemittausten mukaan tehtaan kohdealueella sitä kannattaa yli kolme neljäsosaa asukkaista.

UPM:n Uruguayn-kehitysprojektin johtaja Petri Hakanen arvioi, että paikallisten asukkaiden varmuus voi johtua yhtiön tiedotuskäytännöistä.

”Hankkeen vaiheet on kommunikoitu hyvin avoimesti. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä siitä, että tapahtuu paljon ja valmistelu etenee”, Hakanen sanoi puhelimitse Montevideosta joulukuussa.

Hankkeesta liikkuu silti paljon epäilyksiä, huhuja ja tulkintoja. Pääkaupunki Montevideossa vastustajat arvostelevat Uruguayn hallitusta esimerkiksi ”salailusta”.

Moni uskoo, että Uruguay menettää investointeineen enemmän rahaa kuin lopulta saa. Jotkut ovat syyttäneet suomalaisyhtiötä jopa kolonialismista.

Hanketta hallituksessa koordinoiva Álvaro García kiistää salailu- ja kolonialismiväitteet. Hänen mukaansa liikkeellä on paljon virheellistä tietoa.

”Hallituksemme politiikka on vahvan läpinäkyvää. Tiedotustilaisuuksia on ollut paljon. Emme kuitenkaan voi lähteä vastaamaan joka ikiseen tietoon, mitä puhutaan.”


Uruguay kiinnostui tehtaasta, koska se vauras­tuttaisi maan vähiten kehittyneitä keski- ja koillisosia, García perustelee. Junarata puolestaan hyödyttäisi myös maa- ja karjataloutta.

”Vaikka tehdas toimisi matalimmalla kapasiteetillaan, se olisi silloinkin Uruguaylle kannattava”, García sanoo.

”Missään tapauksessa kyse ei ole kolonialismista. Uruguay on maailman johtavia demokratioita. Hallituksen suvereeni päätös koskee yritystä, joka on toiminut maassamme lähes 30 vuotta ja tuntee sen hyvin.”

UPM:n tytäryhtiö Forestal Oriental on viljellyt Uruguayssa eukalyptusta vuodesta 1990.

Uusi tehdas ottaisi vetensä Negro-joesta. Virtaama on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Uruguay-joessa Fray Bentosin tehtaan kupeessa.

Jotkut uruguaylaiset pelkäävät, että joki rasittuu. Toiset epäilevät tehtaan saastuttavan, koska UPM maksaisi valtiolle ympäristöhaittamaksua.

UPM:n Hakasen mukaan maksu ei viittaa konkreettisiin haittoihin vaan on Uruguayssa yleinen käytäntö. Joen virtaushistoria puolestaan on analysoitu tarkkaan, hän kertoo.

”Río Negron virtaus on normaalien vaihtelujen sisällä ja riittää hyvin. Suomessa on sellutehtaita paljon pienempien virtausten äärellä”, Hakanen sanoo.

”Sellutehtaiden ympäristövaikutukset tunnetaan tarkasti Suomessa ja Uruguayssa. Tehdas rakennetaan parhaiden ympäristönormien mukaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  10. 10

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää