Talous

Viinimarkkinoilla on myyjän markkinat – miljonäärit ovat nostaneet arvoviinien hinnat satoihintuhansiin euroihin

Yhä useammat ihan tavalliset palkansaajat sijoittavat viiniin, mutta he harvoin myyvät sijoituksiaan.

Sikarintuoksuinen suljettu klubi. Aatelisia lojumassa nahkasohvilla edessään kymmeniätuhansia euroja maksavaa ranskalaista punaviiniä.

Siinä ensimmäinen mielikuva ihmisistä, jotka käyttävät rahaansa viiniin myös sijoitusmielessä, eikä siis vain rakkaudesta viinin antaviin, rodukkaisiin tai viipyileviin makuvivahteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuva on vääristynyt, mutta hitunen tottakin siinä on.

Myös yhä useammat tavalliset palkansaajat sijoittavat viineihin. Viiniharrastajia Suomessa on jo tuhansia, ja heistä moni on vähintäänkin miettinyt ostoksia myös sijoitusmielessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkostakin saa parilla sadalla eurolla sijoittajien arvostamia viinejä, joiden hinnat voivat hyvinkin nousta tulevaisuudessa.

Viinejä ei kuitenkaan useinkaan myydä, vaikka ostaja olisikin perustellut perheelleen tuhannen euron viiniostostaan satumaisilla voitoilla, joita viineillä on tehty erityisesti viime vuosien aikana.

Viinimarkkinat on nimittäin vallannut hulluus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi viime lokakuussa New Yorkin Sotheby’sin huutokaupassa myyntiin pullo Ranskan Burgundin alueen vuoden 1945 Romanée-Contia. Pullo meni lopulta kaupaksi 482 000 eurolla. Alun perin sen myyntihinnaksi arvioitiin 32 000 euroa.

Nousussa ovatkin juuri Burgundin ja Champagnen alueen viinit, mutta arvostusta ovat nostaneet myös esimerkiksi Espanjan ja Yhdysvaltojen viinit.

Brittiläisen Economist-lehden mukaan Lontoon arvostetussa Berry Bros Rudd -kauppa myi vuonna 1909 vuoden 1891 Domainen de la Romanée-Contia 12 pulloa. Hinta oli nykyrahassa noin 1 100 euroa, kun nyt kaupassa on ollut myynnissä yksi pullo samaa viiniä 28 600 eurolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehden haastattelema myyntisivusto Liv-ex:n perustaja Justin Gibbs sanoo, että viinin jälkimarkkinat ovat nelinkertaistuneet vuodesta 2000 noin 4,6 miljardin euron arvoiseksi.

”Nyt on meneillään täysin myyjien hallitsemat markkinat”, viinisijoittamisen asiantuntija Pekka Nuikki sanoo. ”Viinisijoittaminen oli vielä 30 vuotta sitten todella pienen piirin juttu. He ovat tehneet valtavia voittoja viime vuosina.”

Erityisesti haluttujen vuosikertaviinien hinnat ovat karanneet käsistä. Nuikki sanoo, että esimerkiksi Ranskan arvostetuimpien Bordeaux’n alueen tilojen tuotanto on nyt jokseenkin sama kuin 1800-luvulla, mutta kysyntä on valtavan paljon suurempaa.


Markkinoille on tullut paljon uusia sijoittajia muun muassa Kiinasta, Intiasta ja Brasiliasta. Pelkästään uudet sijoittajat eivät kuitenkaan ole hintoja nostaneet, vaan ennen kaikkea se, että superrikkaita on koko ajan enemmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Viini on katoava luonnonvara. Jokainen avattu pullo nostaa muiden viinien arvoa. Rikkaita on koko ajan enemmän, ja kun rahaa on miljardeja, on ihan sama mitä joku pullo maksaa, jos sen haluaa”, Nuikki sanoo.

Nuikki on yksi Suomen, ellei koko Euroopan, keskeisimmistä viinisijoittamisen asiantuntijoista. Yli kymmenen vuotta sitten hän perusti viinialan huippunimien Essi Avellanin ja Juha Lihtosen kanssa kansainvälisen lehtiperheen nimeltään Fine Magazines ja viinisivusto Tastingbookin.

Lehdet ovat keskittyneet huippuviineihin ja samppanjoihin. Nuikki on tehnyt myös kolme useissa maissa julkaistua kirjaa viinisijoittamisesta.

Hän ei itse ole myynyt viinejä enää 2000-luvun alun jälkeen.

”Minulla on ollut nämä lehdet ja kirjat. Olisi eettisesti ja moraalisesti väärin, jos arvioisin jotain viiniä, jota olen itse myymässä.”

Nuikki arvioi, että maailmalla noin 800 000 aktiivista viinisijoittajaa. Suomessa on ehkä alle sata sellaista, jotka ovat sijoittaneet viineihin yli 100 000 euroa, hän sanoo.

Ennen Nokian ja muiden yhtiöiden 1990-luvulla aloittamia palkitsemisjärjestelmiä Suomessa oli hyvin vähän miljonäärejä. Rikkaiden puutteen lisäksi viinisijoittamisen esteenä on ollut alkoholilaki, joka kieltää ihmisten välisen viinikaupan Suomessa. Viinejä toki voi ostaa ja myydä ulkomailla.

Sitä paitsi suomalaisilla, kuten myös muiden maiden sijoittajilla, on tapana enemmänkin hankkia arvokkaita sijoitusviinejä ja lopulta joko juoda ne tai jättää odottamaan oikeaa hetkeä. Nuikki arvio, että lopulta vain joka kymmenes sijoitusmielessä ostettu pullo lopulta päätyy myyntiin.

”Suomalaisille sijoittajille viini on usein lopulta sosiaalinen sijoitus. Viini jaetaan hyvänä hetkenä ystävien kesken mieluummin kuin myydään silloin, kun hinta on noussut”, Nuikki sanoo.

Tämä tosin ei koske kaikkein arvokkaimpia sijoituskohteita, jotka siirtyvät ostajalta toiselle eikä kukaan koskaan edes halua tarkistaa, onko viini vaikkapa pilaantunut. Liv-ex:n Gibbs arvioi Economist-lehdessä, että heidän sivustoiltaan ostetuista pulloista vain 15 prosenttia on lopulta hankittu juotavaksi.

Myös valokuvaajana tunnettu Nuikki itse innostui viineistä 1980-luvun lopulla opiskellessaan Lontoossa. Hän muistelee, kuinka silloin brittiläisistä kaupoista saattoi löytää vuoden 1982 ranskalaista Bordeaux’n alueen Petrus-viiniä 30 punnan eli noin 34 euron hintaan. Nykyään näistä pulloista saatetaan maksaa 8 000 euroa.

Nuikki arvioi, että 1700-luvun lopulta lähtien ei ole ollut yhtään vuotta, jolloin arvokkaimpien viinien arvo ei olisi ollut loppuvuodesta korkeampi kuin alkuvuodesta.

Suurten viinikauppojen hintoja kuvaavat Fix-av-viini-indeksin mukaan viini on pitkällä aikavälillä noussut mutta välillä myös laskenut. Nuikin mukaan kauppojen hintoja kuvaava Liv-ex-indeksi ei ole oikea mittari kertomaan sijoitusviinien hinnoista, sillä sijoittajat käyvät kauppaa huutokaupoissa. Huutokaupoissa hinnat ovat alhaisemmat, eikä mukana ole kaupan ottamaa katetta.

Nuikki sanoo, että Alko on itse asiassa varsin hyvä paikka ostaa arvoviinejä, jos sijoitusviinin ylipäätään ostaa kaupasta. Tämä sen takia, että Suomessa vero maksetaan alkoholiprosentin mukaan eli 10 euron pullossa on saman verran veroa kuin tuhannen euron pullossa.

”Alko on jännä paikka ostaa viinejä. Siellä 10 euron viinissä viinin osuus hinnasta voi olla vaikkapa 50 senttiä, mutta 15 euron pullossa jo 5 euroa eli maksamalla viisi euroa lisää, voi saada viiniä, jossa itse viini on kymmenen kertaa laadukkaampaa.”

Arvoviinien kova hinnannousu ei tarkoita, että viinit olisivat automaattinen tie rikkauksiin. Viini on vaikea sijoituskohde monestakin syystä.

Ensinnäkin viinit pitää tuntea ihan itse ja huteja on helppo tehdä. Ei ole olemassa luotettavia sijoituspalveluja, joiden puoleen voi kääntyä ostaakseen korillisia huippuviinejä myytäväksi kymmenen vuoden kuluttua voitolla.

Toisekseen sijoituksensa voi menettää hetkessä, kun pullo vaikkapa putoaa kivilattialle. Viini voi olla myös pilaantunut, jos sitä ei säilytä vaaka-asennossa, tasaisessa lämpötilassa ja pimeässä. Nuikki on nähnyt kellareita, joissa on arvokkaat viinit ovat muuttuneet arvottomiksi, koska niitä on säilytetty väärin.

Kolmas ja kasvava ongelma on väärentäminen.

”Sain jokunen aika korvilleni, kun sanoin, että joka kolmas huutokaupoissa myytävä arvoviini on väärennös, mutta olen edelleen samaa mieltä”, Nuikki sanoo.

Hän sanoo tietämättään ostaneensa satoja väärennettyjä pulloja, koska väärentäjät ovat usein todella taitavia. Hän suositteleekin, että viinit ostetaan vain arvostetuimmista huutokaupoista.

”Niissä osataan erottaa väärennökset niin hyvin kuin nyt ylipäätään kukaan pystyy.”

Eli kannattaa olla varovainen, jos vaikkapa kiinalaisilla nettisivuilla myydään halpoja Petruksia, Romanée-Conteja, Château Latoureja, Cheval Blanceja tai Mouton Rothschildejä.

”Joskus väärennykset ovat hyvin taidokkaasti tehtyjä ja maistuvat jopa paremmalta kuin oikeat. Väärennöksen saattaa huomata vasta, kun on maistanut ja siihenkin usein tarvitaan asiantuntija, joka on maistanut kyseistä juomaa aikaisemmin”, Nuikki sanoo.

Oikaisu 13.2. klo 9.31: Pekka Nuikin nimi oli fakta-osiossa kirjoitettu virheellisesti Petri Nuikiksi. Kirjoituksesta on korjattu myös epätarkkuuksia, jotka johtuvat siitä, että kirjoituksesta julkaistiin aluksi epähuomiossa viimeistelemätön versio.

Fakta

Pekka Nuikin kolme vinkkiä viinisijoittamisesta


1. Hanki erittäin paljon tietoa viineistä ja kaupanteosta.

2. Osta vain sellaisia viinejä, joista vähintään kuvittelet itse pitäväsi. Kauppahintoja (ei siis huutokauppahintoja) löytyy muun muassa wine-searcher.com-sivustolta.

3. Osta vain luotettavista viinihuutokaupoista, kuten Sothebystä, Christiestä ja Acker, Merrill & Conditista. Myös Ruotsissa ja Tanskassa järjestetään huutokauppoja. Pitää myös muistaa, että huutokauppahinta ei ole lopullinen. Päälle tulevat huutokaupan maksut sekä arvonlisävero ja tulli, jos viini on ostettu EU:n ulkopuolelta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Berner ärsytti keskustalaiset – ja Sipilä riensi jälleen tueksi

  5. 5

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  6. 6

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  9. 9

   Alaistensa kiusaamisesta epäilty Helsingin korkea johtaja sai syytteen työturvallisuusrikoksesta

  10. 10

   Hoivakoteja koskevan kohun käynnistänyt lähihoitaja avautuu ensi kertaa Superin verkkolehdessä: Tilanne Ulrikassa oli lohduton, miltei kaoottinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  6. 6

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää