Talous

FBI alkoi ladata suomalaistenkin suosimaan geeni­testipalveluun ”murha­mysteeri­dataa” – Tavoitteena selvittää vakavia rikoksia

Yksityisille ihmisille suunnatusta geenitutkimusbisneksestä on tulossa lähes 20 miljardin euron markkina vuoteen 2024 mennessä.

Suomalaistenkin sukututkijoiden suosima amerikkalainen Family Tree DNA -geenitestiyhtiö on aloittanut kaikessa hiljaisuudessa yhteistyön Yhdysvaltojen liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n kanssa.

Family Tree DNA on osa Gene By Gene -geeniyhtiötä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiön perustaja Bennett Greenspan myönsi tammikuussa kirjeessään, että yhtiön asiakkaisiin kuuluu myös FBI, joka selvittää yhtiön geenipankin avulla vakavia rikoksia.

Kirjeen Greenspan lähetti sen jälkeen, kun media oli alkanut kirjoittaa uutisia yhteistyöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Family Tree DNA:n kirje jäi todennäköisesti suurimmalta osalta asiakkaista huomaamatta, sillä yhtiöltä tulee paljon viestejä. Huomioitta saattoi jäädä myös se kirje, jossa yhtiö ensi kerran kertoi poliisiyhteistyöstä viime toukokuussa.

Uutiset ja kirje ovat herättäneet jälleen kansainvälistä huolta siitä, kuinka hyvä geenitestejä tekevien yhtiöiden tietoturva on ja mihin kaikkeen ihmisestä erittäin paljon kertovia dna-tietoja lopulta käytetään.

Usein yritykset voivat muuttaa sopimuksen ehtoja vain ilmoittamalla niistä asiakkaalle. Ihmiset voivat kieltää tietojensa käytön tämän jälkeen. Voi kuitenkin olla vaikeaa varmistaa, että tietojen käyttö todella on lopetettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arviolta noin 20 000 suomalaista on lähettänyt ulkomaisiin kaupallisiin tietokantoihin omia dna-näytteitään. Geenipankeista on tulossa iso bisnes ei ainoastaan sukututkimuksen takia vaan myös kasvavien terveyshuolien takia.

Ihmiset haluavat tietää, mitä terveysuhkia heillä on. Global Market Insights arveli viime kesänä, että yksityisille ihmisille suunnatusta geenitutkimusbisneksestä on tulossa lähes 20 miljardin euron markkina vuoteen 2024 mennessä.

Geenitestit voivat olla todella tehokkaita. Suomessa on tiettävästi ainakin yksi tapaus, jossa nimetön spermanluovuttaja ja hänen luovutuksestaan kasvanut lapsi löysivät toisensa verkon dna-testien avulla.


Family Tree ei ole aiemmin toiminut poliisin kanssa, vaikka jotkut muut vastaavat yhtiöt ovat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuuluisin tapaus on niin sanottu Golden State Killer. Se koskee entistä poliisia Joseph James DeAngeloa, jonka epäillään tehneen 1970-luvulta lähtien ainakin 13 murhaa ja 50 raiskausta. Poliisi sai hänet lopulta oikeuteen Gedmatch-sukututkimusjärjestön avulla viime vuonna 40 vuoden etsinnän jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisiyhteistyö tuli yllätyksenä jopa Gedmatchin perustajille.

Family Tree on mainosteksteissään ja sopimuksissaan korostanut, että sille on erityisen tärkeää pitää huolta asiakkaidensa yksityisyyden suojasta. Se on painottanut, ettei se koskaan myy asiakkaidensa tietoja lääkeyhtiöille tai muille kolmansille osapuolille.

Tiettävästi näin ei ole myöskään käynyt, vaikka monet geeniyhtiöt myyvätkin ihmisiltä saamiensa näytteiden tuloksia lääkeyhtiöille.

Family Treellä on oma dna-projektinsa myös suomalaisille ja suomalaisjuurisille. Sitä hallinnoi vapaaehtoisena filosofian tohtori Marja Pirttivaara. Hänkin sanoo huomanneensa FBI-yhteistyöstä kertovan Greenspanin kirjeen vasta sen jälkeen, kun hänen ystävänsä ulkomailla huomauttivat siitä.

Pirttivaaran hallinnoimassa projektissa on mukana noin yli 15 000 suomalaisjuurista ihmistä selvittämässä sukuyhteyk­siään.

”Olihan tämä vähän yllättävää, sillä Family Tree oli sitoutunut, ettei se myy ulkopuolisille tietoja. Toisaalta ei tämä ole ulkopuolisille myymistä, vaan se on vain päästänyt poliisin samanlaiseksi asiakkaaksi kuin omaa dna-raakadataansa siirtävät asiakkaat ovat”, Pirttivaara sanoo.

Pirttivaara sanoo, että FBI ei pääse näkemään ihmisten lähettämää raakadataa tai vaikkapa suomalaisten kotiosoitteita tai muita tietoja vaan ainoastaan samoja tietoja kuin muut asiakkaat. ”Toisaalta tämä avaa aivan uuden mahdollisuuden selvittää rikoksia ja tunnistaa uhreja. En usko, että Gedmatchin jälkeen on enää mahdollista kääntyä takaisin.”

Hän kutsuu poliisin geenipankkiin lataamia tiedostoja ”murhamysteeridataksi”. Periaatteessa joukossa voi olla sekä tunnistamattomien uhrien että mahdollisten syyllisten dataa.

Poliisin lähettämästä näytteestä erotetut biologiset tiedot käännetään digitaaliseksi dataksi. Näin voidaan vertailemalla muiden testattujen tietojen kanssa määritellä muun muassa, mihin sukupuuhaaraan ihminen kuuluu. Geenifirmojen algoritmit vertailevat ihmisten dna-tietoja etsien samanlaisuuksia ja sukulaisuuksia.

Dna voi paljastaa esimerkiksi, mikä on uhrin tai epäillyn etninen tausta ja sen, mihin sukuhaaraan henkilö kuuluu. Poliisit poikkeavat muista siinä, että he saattavat lähettää näytteitä ihmisistä, joiden henkilöllisyyttä ei tiedetä. Poliisi voi lähettää näytteitä myös ilman näiden ihmisten hyväksyntää. Yleensä vain omat tiedot lähettänyt pääsee näkemään tulokset.

Mahdollisuudesta tehdä poliisiyhteistyötä Family Tree viestitti viime toukokuussa vähin äänin samassa yhteydessä, kun se päivitti käyttöehtonsa ja yksityisyysasetuksensa Euroopan unionin gdpr-tietoturva-asetuksen mukaisiksi.

Asetuksella määritellään kansalaisen oikeudet henkilötietojen käsittelyyn. Jokainen internetissä vähänkään käynyt on hyväksynyt eri yhtiöiden kymmeniä ellei satoja verkkosivustoille ponnahtavia pyyntöjä hyväksyä gdpr-asetuksen. Harva on edes vilkaissut, mitä hyväksytyssä tekstissä sanotaan.

Greenspan rauhoitteli kirjeessään, ettei poliisilla ole suoraa pääsyä yhtiön tietokantaan, vaan poliisi saa vertailutietoja kuin kuka tahansa asiakas. Tietoja saa vain lähetetyn dna-näytteen vertailun tuoman informaation perusteella.

Greenspanin mukaan yhtiö on sopinut FBI:n kanssa, että poliisi ilmoittaa aina yhtiölle, kun se lähettää näytteen tutkittavaksi. Poliisi ei siis voisi toimia keksityn nimen avulla.

Suomen poliisi ei voisi käyttää hyväkseen amerikkalaisia tietopankkeja.

”Lainsäädännön mukaan poliisi ei voisi meillä lähettää suomalaisten ihmisten tietoja ulkomaisiin tietokantoihin. Täytyy muistaa, että dna on biometristä tietoa ja henkilötietoa. Sitä säädellään tarkkaan lailla”, sanoo keskusrikospoliisin tutkimuslaboratorion johtaja Erkki Sippola.

Sippola sanoo, ettei Suomen poliisi ole ylipäätään tehnyt yhteistyötä yksityisten yhtiöiden kanssa dna-tutkimuksissa. Poliisilla on käytössä rikosepäillyistä otettu dna-pankki sekä laaja eurooppalainen dna-pankkiverkosto.

”Olisihan se kieltämättä houkutteleva ajatus”, hän sanoo yhteistyöstä.

Näin siksi, että yksityiset yhtiöt tutkivat jopa sata koodia dna:sta, kun viranomaiset saattavat tutkia vaikkapa vain 15. Dna-testeillä voi päästä rikollisen jäljille esimerkiksi sukulaisten kautta.

Oikaisu 14.2 kello 6.40: Korjattu Marja Pirttivaaran titteli

Fakta

Geenifirmojen avulla paljastuu sukulaisia


 Dna-testejä tekevien yhtiöiden määrä kasvaa, kun ihmiset etsivät juuriaan helppojen kotona tehtävien testien avulla.  Tutkimuksien hinnat voivat vaihdella 100–500 euron välillä sen mukaan, mitä haluaa dna-tiedoistaan saada selville. Yhtiö lähettää postissa välineet yksinkertaisen näytteen ottoon.

 Geeniyhtiölle lähetetyn sylkinäytteen avulla voi selvittää vaikkapa sen, mistä päin maailmaa kaukaisimmat esi-isät ovat kotoisin.

 Tutkimuksissa on usein tarjolla isälinjatesti, äitilinjatesti ja etäserkkutesti.

 Jos tutkimuksessa käy ilmi, että toisella tietokannassa olevan dna:ssa on paljon samaa, kyse voi olla sukulaisesta. Tutkimuksilla voi löytyä jopa isä tai sisarpuoli.

 Jos yhtiölle antaa luvan käyttää oikeaa nimeä, saa tietää myös mahdollisen uuden sukulaisen nimen, jos tämä on myös antanut luvan käyttää nimeään.

 Ulkomailla dna-testejä myyvät Family Tree DNA:n lisäksi muun muassa Ancestry DNA sekä 23 and Me.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Berner ärsytti keskustalaiset – ja Sipilä riensi jälleen tueksi

  5. 5

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  6. 6

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  9. 9

   Alaistensa kiusaamisesta epäilty Helsingin korkea johtaja sai syytteen työturvallisuusrikoksesta

  10. 10

   Hoivakoteja koskevan kohun käynnistänyt lähihoitaja avautuu ensi kertaa Superin verkkolehdessä: Tilanne Ulrikassa oli lohduton, miltei kaoottinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  6. 6

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää