Talous

Muutama vuosi sitten suomalaispelit mullistivat pelialaa, nyt kehityksen keskipiste on muualla – Milloin Suomeen syntyy uusi pelialan yksisarvinen?

Suomen pelialalle on syntynyt menestyvä keskiluokka. Pelialan uusimmat suuntaukset eivät ehkä tue suomalaisyhtiöiden nousua uusiksi supertähdiksi.

2010-luvun alku: Suomen pääkaupunki Helsinki nousee kännykkäpelien maailman keskipisteeksi. Rovion Angry Birds ja Supercellin Clash of Clans menestyvät satumaisesti.

Samalla Rovio ja Supercell vauhdittavat koko pelialan muovautumista. Kännykkäpelit tehdään Supercellin huippuunsa kehittämällä freemium-mallilla, jossa pelin lataaminen on ilmaista, mutta pelin sisällä voi tehdä ostoja.

2010-luvun loppu: Helsinki on edelleen yksi pelimaailman keskuksista maailmassa. Se ei kuitenkaan enää ole nuori nousukas, vaan pikemminkin arvostettu aikuinen ammattilainen, niin hyvässä kuin huonossa.

Suurin kohina pelimaailmassa käydään Yhdysvalloissa kehitettyjen pelien ympärillä. Tunnetuimmat ovat Pokémon Go ja Fortnite. Molemmat muovaavat pelialan tulevaisuutta samaan tapaan kuin suomalaisyhtiöt aikanaan.

Pokémon Go on saanut ihmiset etsimään pelihahmoja kotikaduiltaan. Virtuaalista ja todellista maailmaa yhdistävistä peleistä odotetaan tulevaisuudessakin paljon.

Taistelupeli Fortnite on näyttänyt tietä tuleville peleille kahdellakin tavalla. Ensinnäkin se on moninpeli, jossa jopa tuhannet pelaajat seikkailevat ja taistelevat saman maailman sisällä samanaikaisesti – selkeä ilmiö pelimaailmassa.

Fortnite on myös julkaistu useille alustoille. Se on ensisijaisesti konsolipeli, mutta sen kännykkäversio on myös suosittu. Saman pelin jakaminen eri alustoilla onkin noussut yhdeksi pelimaailman puheenaiheista.

Kolmanneksi Fortnite on vauhdittanut Battle Royal -tyylisten pelien nousua kuumimmaksi pelimuodoksi. Näissä peleissä pelaajien hahmot seikkailevat kuvitteellisessa maailmassa taistellen siitä, kuka selviytyy hengissä pisimpään.

Muita suuntauksia pelialalla ovat e-urheilun ja hyper casual -pelien suosion nousu.

E-urheilussa videopelien kilpailutapahtumien katsojamäärät voivat nousta suoratoistopalveluissa jopa kymmeniin miljooniin. Hyper Casual -pelit puolestaan ovat yksinkertaisia ja koukuttavia ja niiden tuotot perustuvat mainoksiin.

Pysyvätkö suomalaisyhtiöt kelkassa, kun peliala kehittyy?

Ainakin Suomen pelialalle kuuluu yhä hyvää.

Rovio ja Supercell tekevät edelleen muhevaa voittoa, vaikka molemmat kertoivat tällä viikolla, että niiden liikevaihto putosi viime vuonna. Supercell julkisti loppuvuodesta uuden pelin Brawl Starsin, joka ensimmäisinä kuukausina saavutti ison suosion. Rovio valmistelee uusia pelejä ja Angry Birds -elokuvan jatko-osa julkaistaan loppuvuodesta.

Viime vuonna nähtiin suurin menestystarina sitten Rovion ja Supercellin, kun suomalaisen Small Giant Gamesin enemmistö myytiin amerikkalaiselle pelijätille Zyngalle. Suomalaisyhtiön Empires & Puzzles peli nousi suurmenestykseksi, ja yhtiön arvoksi mitattiin yrityskaupassa yli 600 miljoonaa euroa.

Supercellin, Rovion ja Small Giant Gamesin takana toimii pelialan hyvinvoiva keskiluokka. Suomessa on 20–30 hyväkuntoista peliyhtiötä, jotka ovat joko saaneet sijoittajilta miljoonia tai pystyvät rahoittamaan toimintansa omilla miljoonaluokan tuloillaan.

Näiden kärkijoukkoa edustavat muun muassa Seriously ja Fingersoft sekä pörssiin listautuneet Next Games, Nitro ja Remedy.

Supercell on kokoluokassa ja menestyksessä omassa luokassaan, mutta sen osuus koko Suomen pelialan myynnistä on laskenut noin 80 prosentista noin 70 prosenttiin. Osin syy on Supercellin myynnin lasku, mutta myös muiden myynnin kasvu.

”Selvästi näkee että asioita on tehty yli 20 vuotta”, sanoo pelialaa edustavan Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen. ”Suomessa osataan nykyään tehdä pelejä myös bisneksen kautta.”

Hiltusen mukaan pelejä julkaistiin viime vuonna Suomessa vähemmän kuin edellisinä vuosina. Nykysuuntaus on se, että kun pelistä saadaan menestyvä, siihen laitetaan kaikki mahdolliset paukut uuden pelin kehittämisen sijasta. Peliä kehitetään ja sitä markkinoidaan.

”Kun tehdään hitti, niin siihen laitetaan paukkuja, että se lentää pitkään”, kuvailee Hiltunen.

Mutta missä se seuraava hitti on? Milloin Suomeen syntyy Supercellin seuraksi uusi ”yksisarvinen” eli yli miljardin arvoinen peliyhtiö?

”Hittejä ei voi ennustaa. Emme tiedä, miten yksisarviset syntyvät. Voimme vain pitää huolta toimialan kehityksestä. Silloin kilpailuasemamme on jatkossa hyvä”, sanoo Hiltunen.

Hiltusen mukaan tärkeintä on saada Suomeen parhaita osaajia. Koulutus on tärkeää, mutta niin on myös suomalaisen yhteiskunnan houkuttelevuus ulkomailta katsottuna.

Yhteiskunnan tuki-instrumentitkin ovat tärkeässä asemassa. Niiden osalta katse kääntyy vienninedistäjä Business Finlandiin, joka onkin investoinut pelialaan.

Sijoittaja Samuli Syvähuoko uskoo, että Suomi on yhä kilpailukykyinen pelien kehityksessä. Syvähuoko on suomalaisen pelialan konkari, joka nykyään toimii useisiin suomalaisiin peliyhtiöihin sijoittaneen Sisu Game Venturesin partnerina.

Syvähuoko sanoo, että pelien kehittämistaitojen sijasta puutetta on pelialan liiketoimintaosaamisesta. Hänen mielipiteensä heijastelee kaikesta suomalaisesta liiketoiminnasta usein esitettyä mielipidettä: teknistä osaamista on, mutta markkinointi ontuu.

Pelialalla kilpailu on koventunut, ja pelien käyttäjähankinta eli markkinointi on kallista.

”Se on erityisen kallista, jos ei tiedä mitä tekee. Suomessa on vain vähän käyttäjähankinnan eksperttejä. Pelialan bisneskoulutusta pitäisi lisätä”, Syvähuoko sanoo.

Entä se seuraava suomalainen hitti?

Saavatko Supercell, Rovio ja Small Giant Games seuraa huipulla?

Syvähuoko uskoo, että Suomen peliyhtiöiden hyvinvoivasta keskiluokasta joku osuu lähiaikoina kultasuoneen.

”Sieltä nousee minun näkemykseni mukaan yksi tai kaksi megamenestysluokkaan. En tiedä nouseeko tänä vuonna vielä, mutta lähiaikoina.”

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

    2. 2

      Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

    3. 3

      Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

      Tilaajille
    4. 4

      Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

    5. 5

      Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

      Tilaajille
    6. 6

      Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

      Tilaajille
    7. 7

      Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

    8. 8

      Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

    9. 9

      Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

    10. 10

      Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

    2. 2

      Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

      Tilaajille
    3. 3

      En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

    4. 4

      Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

      Tilaajille
    5. 5

      Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

    6. 6

      Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

    7. 7

      20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

      Tilaajille
    8. 8

      Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

    9. 9

      Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

    10. 10

      Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

      Tilaajille
    2. 2

      Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

    3. 3

      Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

    4. 4

      Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

      Tilaajille
    5. 5

      Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

      Tilaajille
    6. 6

      Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

    7. 7

      Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

    8. 8

      Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

    9. 9

      Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

      Tilaajille
    10. 10

      ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

      Tilaajille
    11. Näytä lisää