Talous

Tuloskausi paljasti: Suomalaisilla pörssiyhtiöillä menee vielä hyvin, mutta ne varoittavat jo tulevasta

Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat tuntuvasti.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden viime vuoden lopun tuloskausi sujui hyvin, mutta monet varoittavat maailmantalouden epävakaudesta ja hidastuvasta talouskasvusta.

Finanssiyhtiö Nordean ja uutistoimisto Reutersin kokoamista tiedoista selviää, että pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat tuntuvasti. Siitä huolimatta monet yhtiöt arvioivat liiketoimintansa ja markkinoiden kehittymistä hyvin varovaisesti.

Maailmantalouden kasvun hidastuminen johtuu useista tekijöistä. Kenties merkittävin epävakautta aiheuttava syy on Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota, joka pitkittyessään saattaisi kolhia maailmankauppaa.


HS kokosi yhtiöiden tilinpäätöksistä lausuntoja, jotka kertovat epävarmuuden lisääntymisestä:

”Nykyisessä geopoliittisessa kehityksessä on merkittävä riski protektionististen toimien laajentumisesta pisteeseen, jossa maailmankauppa supistuu huomattavasti. Tämä sysäisi liikkeelle ketjureaktioita, jotka vaikuttaisivat suuresti inflaatioon, yritysten näkymiin ja kuluttajien luottamukseen sekä viime kädessä maailmanlaajuiseen talouskasvuun.” – Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström tilinpäätöstiedotteessa.

Myös euroalueen talouskasvun hidastuminen on merkittävä syy, vaikka taantumaa ei ole näköpiirissä. Suomen tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee muihin eurovaltioihin.

Toistaiseksi kauppasodan vaikutukset ovat olleet vähäisiä, koska myös Yhdysvalloissa tuloskausi on sujunut kohtalaisen hyvin. Se on painava syy myös siihen, miksi osakkeet ovat alkuvuonna kallistuneet taas tuntuvasti viime syksyn ja vuodenvaihteen epävakauden jälkeen.

”Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu kannattavuus oli odotettua parempi muutaman suuren yhtiön takia. Lukumääräisesti oli enemmän yhtiöitä, joiden kannattavuus oli ennakoitua heikompi kuin sellaisia, joissa kannattavuus ylitti odotukset”, sanoo Nordean osaketutkimuksen analyytikko Harri Taittonen.

Taittosen mukaan maailmantalouden kasvun hidastuminen etenkin Kiinan takia on aiheuttanut sen, että varastoja on supistettu eri puolilla tuotantoketjua. Se on todennäköisesti vaikuttanut suomalaisiin yrityksiin, jotka toimivat osana suurempaa tuotantoketjua.

”Metsäteollisuudessa rima jäi heilumaan, koska tulokset olivat hieman odotuksia heikompia.”

”Odotamme alhaisemman kasvun ympäristöä hissi- ja liukuporrasmarkkinoille ­hidastuneen globaalin talouskasvun ja geopoliittisen epävarmuuden seurauksena.”– Koneen toimitusjohtaja ­Henrik Ehrnrooth tilinpäätöstiedotteessa.

Monien suomalaisten pörssiyhtiöiden tärkeimmät markkina-alueet ovat ulkomailla, jolloin niiden liiketoiminta on alttiina maailmantalouden muutoksille. Suomesta viedään ulkomaille eniten investointihyödykkeitä, ja juuri investoinnit vähenevät, kun maailmantaloutta varjostavat uudet uhat.

”Suomalaisten yhtiöiden näkymät eivät ole kovin täsmällisiä, mutta niissä on havaittavissa selvää epävarmuutta. On syytä huomata, että hajonta näkymissä oli suuri, mikä sekin kertoo epävarmuudesta”, sanoo varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo.

Hän pitää tuloskautta pettymyksenä: monien yritysten kustannukset ovat kasvaneet ja tulosten vertailua haittaavia erikoisia kertaluonteisia eriä oli paljon.

”Hieman sellainen vaikutelma tuloskaudesta syntyi, että tuloksia on ehkä pyritty tieten tahtoen kaunistelemaan kertaluonteisilla erillä.”


Angervuo painottaa, että konepajojen tilauskannat kasvoivat vuoden lopussa hyvin, mutta lähiajan näkymät ovat vaatimattomat. Uuteen kukoistukseen puhjenneessa metsäteollisuudessa loppuvuosi oli ennustettua heikompi.

”Maailmantalouden kehitys on heijastunut uusiutuvien ­polttoaineiden, raaka-aineiden ja öljyn markkinoihin, ja ­vaihtelevan markkinatilanteen odotetaan jatkuvan.”– Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker tilinpäätöstiedotteessa.

Pääasiassa Suomen markkinoilla toimivat yhtiöt hyötyvät yhä verraten hyvästä suhdanteesta. Kotimaan markkinoilla toimivia ovat etenkin kaupan alan yhtiöt, teleoperaattorit, rakennusyhtiöt ja mediayhtiöt.

Suhdanne-ennusteiden perusteella Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna ja kuluttajien luottamus talouteen on jo heikentynyt.


Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat kuitenkin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta verraten vähävelkaisia, mikä antaa niille turvaa huonossa suhdanteessa ja siinä vaiheessa, kun korkotaso alkaa kohota markkinoiden nykyisen ennusteen perusteella todennäköisesti vuonna 2020.

”Vuosi 2018 oli eurooppalaiselle terästeollisuudelle erittäin poikkeuksellinen. Yhdysvaltain terästullien aiheuttama ennennäkemätön markkinahäiriö johti halpatuonnin nopeaan kasvuun ja kovaan hintapaineeseen Euroopassa vaikeuttaen alueen terästeollisuuden toimintaa.” – Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan tilinpäätöstiedotteessa.


Osingot kasvamassa uuteen ennätykseen – investointien vähäisyys ihmetyttää salkunhoitajaa

Pörssiyhtiöiden yhteenlasketut osingot kasvavat uuteen ennätykseen, kun yhtiökokoukset hyvin todennäköisesti hyväksyvät hallitusten ehdotukset.

Osinkojen lisään­tyminen on hyvä asia Suomen julki­selle taloudelle, koska ne lisäävät vero­tuloja.

”Netto­tuloksista maksetaan ehdo­tusten perusteella 80 prosenttia osinkoina, ja osinkotuotto oli yli viisi prosenttia, mitä voi pitää hyvänä”, sanoo varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo.

Osinkotuotto tarkoittaa osingon ja osakkeen hinnan suhdetta. Jos osakkeen hinta on 10 euroa ja osinko 0,50 euroa, osinkotuotto on viisi prosenttia.

Angervuo korostaa, että runsaat osingot ovat tyypillisiä suhdanteen parhaassa vaiheessa, jolloin yhtiöiden kassavarat ovat yleensä suurimmillaan.

Toisaalta yhtiöt voisivat myös tehdä uusia investointeja, koska Euroopan keskuspankin rahapolitiikan takia korkotaso on yhä poikkeuksellisen matalalla. Pula investoinneista on vaivannut Suomen taloutta jo pitkään.

”Jotain hyvin outoa on siinä, että kun lainaa saisi poikkeuksellisen edullisesti, investointeja ei tehdä. Herää kysymys, onko yhtiöillä pulaa uusista ideoista.”

Fakta

Tuloskausi kolmen kuukauden välein


 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Loka–joulukuun osavuosikatsauksessa eli tilinpäätöksessä yhtiöiden hallitukset ilmoittavat yleensä osinkoesityksensä. Osingoista päättävät yhtiökokoukset.

 Osavuosikatsausten tiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat hieman muuttua tulevaisuudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  7. 7

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  10. 10

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää