Talous

Verkosta ostetuista vaatteista saatetaan palauttaa jopa puolet, eikä edes maksullisuus ole vähentänyt palautusrallia

Maksullisuus ei ole vähentänyt palautusten määriä. Päinvastoin. Kuluttajat palauttavat sitä enemmän, mitä enemmän verkkokauppa kasvaa.

Oletko tilannut nettikaupasta vaatteita ja lähettänyt osan takaisin? Jos olet, et ole ainoa.

Suomalaiset palauttavat verkko-ostoksistaan Postin mukaan keskimäärin noin joka viidennen. Eniten palautetaan vaatteita. Muotikaupan palautusprosentti on korkeimmillaan jopa 50.

Sitä vastoin elektroniikkakaupassa palautusprosentti on vain yhden tai kahden luokkaa.

Postin kansainvälisen verkkokauppaliiketoiminnan vetäjän Sami Finnen mukaan suomalaiset palauttavat edelleen huomattavasti vähemmän tuotteita kuin maailmalla keskimäärin.

”Suomalaiset harkitsevat useammin kuin kuluttajat muualla. Jos Suomessa keskimääräinen palautusprosentti liikkuu 20 molemmin puolin, maailmalla keskimääräinen palautusprosentti on 40”, hän sanoo.

Mutta Suomessakin verkkokauppaostoksia palautetaan yhä enemmän. Palautusten määrät kasvavat ennen kaikkea siksi, että verkko-ostostenkin määrät kasvavat.

Finnen mukaan palautusten määrät kasvavat itse asiassa kymmeniä prosentteja nopeammin kuin ostosten määrät.

Tämä siitä huolimatta, että kaikki verkkokaupat eivät enää anna kuluttajan palauttaa tuotteita maksutta.

Vaikka palautusten helppous tekeekin ostamisesta kuluttajan kannalta ketterämpää, pakettien turha lähettely edes takaisin rasittaa ympäristöä. Helsingin Sanomat uutisoi vuonna 2017 Tampereen yliopiston tutkimushankkeesta, jossa tutkittiin sitä, miten suomalaiset palauttavat verkkokaupan ostoksia.

HS:n haastattelussa professori Hannu Saarijärvi nosti ongelmista esiin etenkin ympäristökuormituksen, joka pitkin maailmaa suhaavista turhista paketeista syntyy.

”Logistiikan määrää ei tunnisteta. Tutkimushaastatteluissa tuli ilmi, että jotkut uskovat palauttamisen jopa olevan ympäristöteko: ’Palautan vaatteen, koska en tarvitse sitä’”, Saarijärvi kuvasi tuolloin.

Verkkokaupat ovat saaneet vuoden 2014 kesästä asti laskuttaa kuluttajaa siitä, jos tämä haluaa palauttaa tuotteita. Siihen saakka Suomessa palautukset olivat ilmaisia.

Viiden vuoden takainen muutos johtui uudesta EU-direktiivistä, jolla haluttiin yhtenäistää käytäntöjä Euroopassa. Yksi maksullisiin palautuksiin silloin siirtyneistä oli suomalainen lastenvaatebrändi Gugguu.

Gugguulle palauttaminen on maksullista ennen kaikkea siksi, että palautuksista koituu yritykselle kustannuksia. Sen pitää saada joku korvaus.

Gugguun yrittäjä Anne Valli toivoo lisäksi, että maksullinen palautus saisi kuluttajan harkitsemaan kaksi kertaa, mitä tilaa. Koska maksun ei kuitenkaan haluta muodostavan estettä ostamiselle, se on sama kuin toimitusmaksu eli ainoastaan 3,50 euroa.

”Ei se todellisia kustannuksia kata mutta jonkin verran kuitenkin kompensoi niitä”, Valli sanoo.

Vuonna 2013 perustettu Gugguu on kasvanut nopeasti, ja palautusten määrät ovat kasvaneet samassa suhteessa. Vallin mukaan määrät eivät kuitenkaan ole heille mikään iso ongelma.

”Lastenvaatteita ei palauteta samalla tavalla kuin aikuisten”, hän huomauttaa.

Valli on myös sitä mieltä, että tuotteiden palauttaminen ja vaihtaminen ovat olennainen osa verkkokaupan luonnetta.

Samaa sanoo kansainvälisen muotijätti Zalandon Pohjoismaiden-johtaja Kenneth Melchior. Zalandolle palauttaminen on ilmaista.

Melchior ei anna Suomen lukuja mutta kertoo, että keskimääräinen palautusprosentti Zalandolla on 50. Zalandolta tilaavat kuluttajat lähettävät takaisin siis keskimäärin joka toisen ostamansa tuotteen.

Onko se paljon?

”Emme ajattele, onko se paljon vai vähän. Se, että asiakkaat palauttavat tuotteita, on osa Zalandon bisnesmallia”, Melchior vastaa.

Melchiorin mukaan Zalando haluaa tarjota mahdollisuuden ostaa muotia edullisesti ja on luonnollista, että iso osa tuotteista palautuu.

Moni vaatekauppa kokee, että koska jotkut isot toimijat eivät laskuta palautuksista, hekään eivät voi, vaikka haluaisivat. Kuluttaja on totutettu siihen, ettei verkkokaupan tuotteiden palauttamisesta tarvitse maksaa.

Myöskään esimerkiksi H&M ei laskuta palautuksista. Suomessa taas sekä Stockmann että Verkkokauppa.com antavat palauttaa ilmaiseksi. Sitä vastoin kansainvälinen muotikauppa Asos ei anna, ja Amazonissa käytäntö vaihtelee tuotteittain – joidenkin tuotteiden palauttaminen on ilmaista, joidenkin ei.

Tähän Melchior toteaa vain, että kilpailu muotialalla on ylipäänsä kovaa.

”Kaikki eivät uskoneet, että Zalandonkaan bisnesmalli voisi toimia”, hän sanoo.

 

”Muodissa on aina kysymys myös siitä, miltä vaate näyttää.”

Vaikka suuret palautusmäärät eivät ole ongelma Zalandolle, Melchior korostaa, ettei mahdollisimman korkea palautusmäärä ole mikään tavoite.

Zalando on pyrkinyt vähentämään palautusten määriä muun muassa sillä, että se opastaa kuluttajaa löytämään oikean koon helpommin.

”Mutta muodissa on aina kysymys myös siitä, miltä vaate näyttää, eikä asiakas voi tietää varmasti, näyttääkö vaate hyvältä hänen päällään, jos hän ei sovita sitä ensin”, Melchior sanoo.

Gugguulla haasteena ovat olleet myyntikuvat. Yrityksen tuotteet tunnetaan väreistään, mutta täsmälleen oikeanväristen kuvien saaminen jokaisen ruudulle on vaikeaa. Niin moni asia vaikuttaa siihen, minkäväriseltä tuote kuluttajan ruudulla näyttää.

Siksi tuotteita myös palautetaan. Anne Valli uskoo, että ainakin Gugguun asiakkailla on aina joku oikea syy, miksi he haluavat palauttaa tuotteen.

Mutta jos palautus on kuluttajalle maksuton, kuka sen todellisuudessa maksaa? Ei ainakaan Posti.

”Me emme voi tehdä hyväntekeväisyyttä. Kyllä verkkokaupat maksavat kaikki kustannukset meille. Se on sitten kaupan itsensä asia, miten se laskuttaa asiakasta”, Sami Finne sanoo.

Kauppa voi joko tinkiä omista katteistaan – tai siirtää palautusten kustannukset tuotteiden hintoihin.

Vastausta siihen, kuka maksuttomat palautukset todellisuudessa maksaa, ei saa ainakaan Zalandolta. Kysymykseen siitä, olisivatko Zalandon vaatteet edullisempia, jos palauttaminen olisi maksullista, Melchior vastaa, että eivät olisi. Zalando ei myöskään ole harkinnut palauttamisen muuttamista maksulliseksi.

Maksuttomia palautuksia arvostavat myös kuluttajat. Postin viime vuonna teettämän Suuri verkkokauppa 2018 -tutkimuksen mukaan nimittäin yli neljä viidestä suomalaisesta verkkokaupan asiakkaasta pitää sekä ilmaisia toimituksia että ilmaisia palautuksia tärkeinä tekijöinä valitessaan verkkokauppaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Norjan hiihdon mahtinaiset nukkuvat samassa sängyssä, vaikka hotellihuoneessa olisi kaksi sänkyä: ”Meillä on hyvin läheinen suhde”

  4. 4

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  5. 5

   Halla-aho kommentoi väki­vallalla kuohuttanutta perus­suomalaisten vaali­videota – mainoksen esittäminen Finnkinon teattereissa päättyy ja siitä syntyi hämmentävä selkkaus

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Virvoitusjuomien sokeri ruokkii hiirten syöpäkasvaimia

  8. 8

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  9. 9

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  10. 10

   Vanha aika ei palaa Yhdysvaltojen politiikkaan, vaikka presidentti joskus vaihtuukin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Halla-aho kommentoi väki­vallalla kuohuttanutta perus­suomalaisten vaali­videota – mainoksen esittäminen Finnkinon teattereissa päättyy ja siitä syntyi hämmentävä selkkaus

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää