Talous

Viron finanssivalvoja määräsi Danske Bankin Viron-yksikön suljettavaksi – valvoja pitää rahanpesusta epäillyn yksikön toimintaa niin tuomittavana, ettei sen pidä antaa jatkaa

Rahanpesusta epäilty tanskalaispankki kertoi lopettavansa pankkitoiminnan myös muissa Baltian maissa ja Venäjällä.

Viron finanssivalvoja pitää Danske Bankin rahanpesusta epäillyn Viron-yksikön menettelytapoja niin törkeinä, että se on päättänyt häätää koko pankin Virosta.

Valvoja antoi tiistaina määräyksen, jonka mukaan Danske Bankin pitää sulkea yksikkö kahdeksan kuukauden kuluessa.

Myöhemmin tiistaina Danske Bank kertoi lopettavansa pankkitoiminnan myös muissa Baltian maissa ja Venäjällä.

Danske Bankin Viron-yksiköstä paljastui maaliskuussa 2017 vakava rahanpesuepäily tanskalaisen Berlingske-sanomalehden tutkivan journalismin tuloksena. Laajuus ja vakavuus alkoivat selvitä toden teolla vuosi sitten Berlingsken ja joidenkin ulkomaisten lehtien kirjoitusten myötä.

Ongelmat keskittyivät niin sanottuun non-resident-liiketoimintaan, joka hoiti Viron ulkopuolisten asiakkaiden asioita. Pankki lopetti non-resident-asiakkaidensa palvelemisen vasta vuoden 2015 aikana, vaikka se sai vihjeitä rahanpesusääntöjen vakavista rikkomuksista jo vuonna 2013.

Sen jälkeen Viron-yksikön toiminta on supistunut. Danske Bank on kaikissa Baltian maissa palvellut lähinnä pohjoismaisten yritysasiakkaidensa tytäryhtiöitä.

Viron-yksiköllä oli viime vuoden lopussa 14 700 talletusasiakasta ja 12 300 laina-asiakasta. Talletuksia sillä on vain noin 96 miljoonaa euroa. Siitä 90 prosenttia on virolaisilta asiakkailta, joista suurin osa on yrityksiä.

Luotoissa Danske Bankilla on Virossa runsaan viiden prosentin markkinaosuus noin miljardin euron luottosalkulla. Noin puolet tästä on asuntolainoja ja puolet julkiselle sektorille tai yrityksille annettuja luottoja.

Finanssivalvojan määräyksen mukaan pankin tulee siirtää asiakkuudet muille Virossa toimiville pankeille.

”Danske Bankin useita vuosia jatkuneet vakavat rikkomukset ja niiden aiheuttama vahinko Viron rahoitusjärjestelmälle ansaitsevat yksiselitteisen tuomion”, Viron finanssivalvojan hallituksen puheenjohtaja Kilvar Kessler sanoi tiedotteessa.

”Meillä on täysi oikeus panna lopullinen piste tälle hyvin poikkeukselliselle ja ikävälle tapaukselle, jossa ulkomaisen pankin sivuliike rikkoi vakavasti paikallisia sääntöjä [--] samaan aikaan, kun pankin kotimaan valvoja on käsitellyt pankkia lempeästi”, Kessler jatkoi.

Viron finanssivalvoja on kritisoinut jyrkästi Tanskan finanssivalvonnan toimettomuutta, vaikka sille kerrottiin ongelmista Viron-yksikössä vuosia sitten. Sivuliikkeen valvontavastuu oli Danske Bankin kotimaan eli Tanskan finanssivalvojalla.

Finanssivalvoja edellyttää, että Danske Bank esittää suunnitelman yksikön sulkemisesta 20 päivän kuluessa. Mikäli sulkeminen ei tapahtu määräajan kuluessa, pankille lankeaa jokaiselta päivältä 100  000 euron uhkasakko.

Danske Bank käynnisti vuosi sitten perinpohjaisen selvityksen Viron-yksikön tapahtumista, kun lehdistö oli tuonut julki runsaasti epäilyttäviä tapahtumia. Viime syyskuun puolivälissä julkaistun raportin mukaan yksikön kautta siirtyi vuosina 2007–2015 noin 200 miljardia euroa rahaa, josta suurin osa oli alkuperältään epäilyttävää.

Raportti myös teki selväksi, että pääjohtaja Thomas Borgen ja eräät muut pankin johtokunnan jäsenet olivat olleet tietoisia rahanpesuepäilyistä jo vuosia sitten. Ylin johto jarrutteli asioiden selvittämistä ja epäilyttävien asiakkuuksien lopettamista.

Borgen joutui raportin julkistamisen jälkeen eroamaan. Nyt pankkia uhkaavat rikossyytteet ja mahdollisesti jopa miljardien eurojen sakot.

Muun muassa Yhdysvaltain ja Ranskan viranomaiset tutkivat Danske Bankin syyllistymistä mahdolliseen rahanpesuun. Tanskan valtion talousrikossyyttäjä on nostanut alustavat syytteet pankkia vastaan rahanpesun vastaisten lakien rikkomisesta.

Danske on varannut mahdollisiin korvauksiin kaikkiaan 2,7 miljardia dollaria eli noin 2,4 miljardia euroa.

Useita Danske Bankin Viron-konttorin entisiä työntekijöitä epäillään lahjusten vastaanottamisesta. Jo syyskuussa tutkimusraportin julkistamisen yhteydessä pankki oli kertonut tehneensä rikosilmoituksen useista entisistä työntekijöistä.

Tästä on kyse

Sammolta peritty yksikkö


 Viron-yksikkö tuli osaksi Danske Bankia, kun pankki osti suomalaisen Sampo-pankin vuonna 2007.

 Viron-yksikön kautta kulki vuosina 2007–2015 noin 200 miljardia euroa rahaa, mikä on yksikön muuhun toimintaan nähden valtava summa.

 Danske Bank oli vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen vakavissa vaikeuksissa.

 Vaikka Viron-yksikön tuottamat joidenkin kymmenien miljoonien eurojen tuotot ovat pankin nykytuloksen valossa mitättömiä, heikkoina vuosina niillä oli pankille suuri merkitys.

 Vuonna 2013 pääjohtajaksi noussut Thomas Borgen vastasi ennen nimitystään muun muassa Viron-yksikön toiminnasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  8. 8

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  9. 9

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää