Talous

Ruotsalaisessa Swedbankissa epäillään miljardien rahanpesua – HS:n selvityksen mukaan pankki sai Baltian maissa maksujenvälityksestä poikkeuksellisen suuria palkkioita

Ruotsin television SVT:n saamien tietojen mukaan rahanpesuksi epäillyt siirrot tapahtuivat vuosina 2007–2015 ja liittyvät Danske Bankissa epäiltyyn jopa 200 miljardin euron rahanpesuvyyhteen.

Rahanpesuskandaalien sarja sai keskiviikkona jatkoa, kun Ruotsin yleisradioyhtiö SVT paljasti, että Swedbankissa epäillään laajaa ja järjestelmällistä rahanpesua, joka on jatkunut lähes vuosikymmenen ajan.

Uppdrag granskning -ohjelma kertoo, että ainakin 40 miljardia kruunua (3,8 miljardia euroa) rahaa on kulkenut Swedbankin ja Danske Bankin Baltian-yksikön välillä.

SVT:n saamien tietojen mukaan rahanpesuksi epäillyt siirrot tapahtuivat vuosina 2007–2015. Noin 50 asiakkaan joukossa on muun muassa piilotettuja omistajia, kulissiyhtiöitä ja yritysasiakkaita, joilla ei ole näkyvää yritystoimintaa.

Danske Bankin Viron-yksiköstä paljastui viime vuonna 200 miljardin euron edestä rahansiirtoja, joiden alkuperään liittyi epäselvyyksiä. Pankki on myöntänyt, että rahanpesun estämistä koskevia sääntöjä on rikottu Viron-yksikössä räikeästi. Pääjohtaja Thomas Borgen erosi skandaalin laajuuden paljastuttua viime syyskuussa.

Useiden maiden viranomaiset tutkivat syyllistyikö pankki myös rikolliseen rahanpesuun.

Swedbank on tähän asti vakuuttanut, ettei sillä ole mitään tekemistä Danske Bankin tapahtumien kanssa.

Asiaa on pankilta kysytty toistamiseen, koska Swedbank on kaikkien Baltian maiden pankkimarkkinoilla suuri toimija ja Baltian toiminnoilla on suuri merkitys pankin tulokselle.

HS kävi läpi pankin Baltian yksiköiden tilinpäätökset vuodelta 2015. Toiminta on ollut poikkeuksellisen kannattavaa ja perustunut korkokatteen lisäksi erityisesti maksujenvälityksestä saatuihin poikkeuksellisen suuriin palkkiotuottoihin.

Viron-yksikkö sai palkkiotuottoja yhteensä 103 miljoonaa euroa. Tästä maksujenvälityksen ja korttien palkkioita oli 68 miljoonaa euroa eli valtaosa. Pankin liikevoitto oli 213 miljoonaa euroa eli 62 prosenttia suhteessa tuottoihin.

Latvian yksikön tulos oli vuonna 2015 142 miljoonaa euroa eli 71 prosenttia suhteessa tuottoihin. Pankki sai luottokorteista palkkiotuottoja 42 miljoonaa euroa ja maksujenvälityksestä 18 miljoonaa euroa.

Liettuassa maksujenvälityksestä tuli tuottoja 73 miljoonaa euroa eli valtaosa 89 miljoonan euron palkkiotuotoista. Pankin 98 miljoonan euron liikevoitto oli 53 prosenttia suhteessa tuottoihin.

Maksujenvälityksen palkkioiden osuudet ovat Swedbankin Baltian-toiminnoissa vuonna 2015 poikkeuksellisia. Esimerkiksi Nordealla kaikkien palkkiotuottojen osuus Baltian-liiketoiminnan tuotoista oli vuonna 2015 vain 17 prosenttia.

SVT tutki haltuunsa saamastaan aineistosta nimenomaan Danske Bankin ja Swedbankin välistä rahaliikennettä. Aineistossa on paljon rahansiirtoja, jotka kytkevät Swedbankin mahdolliseen rahanpesuun. Kyseessä on yrityksiä, joiden kotipaikka ja toiminta on ulkomailla, mutta niillä on tilejä Swedbankin konttoreissa Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Kartoitus sisälsi korkean riskin maista yli tuhat Swedbankin asiakasta, joiden nimet tulivat esiin myös Danske Bankin rahanpesuvyyhdissä, SVT kertoo. Nimien joukossa on muun muassa vääriä vuosikertomustietoja esittäneitä yrityksiä sekä tosiasiallisesti vailla liiketoimintaa olevia tilinomistajia, joiden Swedbankissa olevien tilien kautta kulkee kuitenkin miljoonia.

Swedbankin toimitusjohtaja Birgitte Bonnesen vakuutti viime lokakuussa, ettei Swedbank ole sekaantunut Danske Bankin rahanpesuvyyhteen.

Bonnesen sanoi SVT:n haastattelussa tuolloin, ettei Swedbankilla ole Baltiassa ulkomaisia asiakkaita, joilla ei olisi varsinaista liiketoimintaa noissa maissa.

Rahanpesu, eli rikollisen rahan alkuperän hävittäminen, voi olla yksinkertaisimmillaan rahan välittämistä maksuina eteenpäin useiden välikäsien kautta. Rahan ensimmäisen vastaanottajan pitäisi selvittää rahojen alkuperä ja tilinhaltijan taustat.

Danske Bank on jo myöntänyt, että näissä asioissa Viron-yksikössä oli vakavia puutteita ja pankin kautta kulki suuria summia rahaa, jonka alkuperää ei tunnettu. Lehtitietojen mukaan epäselvistä lähteistä peräisin olevia rahoja siirrettiin myös niin sanotuilla peilikaupoilla.

Esimerkiksi saksalainen Deutsche Bank varoitti vuonna 2015 Danske Bankia asiakkaiden epäselvistä taustoista ja lopetti dollarimääräisten tilisiirtojen vastaanottamisen Viron-yksiköstä. Niin teki myös eräs yhdysvaltalaispankki.

Näiden ilmoitusten seurauksena Danske Bank päätti ajaa alas ulkomaisia asiakkaita palvelleen non-resident-liiketoiminnan, mutta väitteiden todenperäisyyttä ei silti selvitetty.

Muun tutkinnan lisäksi Viron poliisi tutkii nyt kymmentä Danske Bankin entistä Viron-työntekijää lahjuksen ottamisesta.

Baltian maita on viime vuosina paljastuneiden tietojen valossa käytetty laajamittaisesti venäläisen ja muista entisen Neuvostoliiton maista peräisin olevan hämäräperäisen rahan kanavana länteen.

Pankkitoiminta Baltiassa on alkanut näyttää niin riskialttiilta tai ainakin mainehaitalta, että esimerkiksi Nordea vetäytyi Baltiasta viime vuonna kokonaan. Myös Danske Bank päätti tällä viikolla lopettaa toiminnan kokonaan Baltiassa ja Venäjällä sen jälkeen kun Viron rahoitusvalvoja määräsi pankin sulkemaan Viron-yksikkönsä.

Rahanpesuksi epäilty toiminta on ollut laajinta ja systemaattisinta Latviassa, jonka pankkien talletuksista 40 prosenttia oli vielä vuonna 2017 peräisin ulkomaisilta tallettajilta.

Maan pankkijärjestelmässä käynnistyi Yhdysvaltain ja EU:n painostuksesta vuosi sitten iso puhdistusoperaatio, joka on johtanut useiden pankkien sulkemiseen.

Swedbank on vastannut SVT:n esittämiin tietoihin, ettei sillä ole listoja Danske Bankin asiakkaista pankkisalaisuuden vuoksi. Swedbank sanoo aina ryhtyneensä toimiin, kun se on havainnut merkkejä riskeistä ja että se luottaa omaan toimintatapaansa.

Pankki kiinnitti SVT:n mukaan huomiota Baltian toiminnan rahanpesuriskeihin jo vuonna 2006 ja kertoi tuolloin panostaneensa rahanpesun torjuntaan.

Pankin osake oli keskiviikkona kaupankäynnin päättyessä vajaat 14 prosenttia tiistaita halvempi.

Myös Nordean on väitetty syyllistyneen hämäräperäisen rahan vastaanottamiseen. Yhdysvaltalainen William Browder teki viime syksynä eri Pohjoismaissa kanteluita Nordean toiminnasta, ja jätti viranomaisille aineistoa Nordean tilisiirroista.

Ruotsissa talousrikosviranomainen päätti, ettei esitutkintaa asiassa aloiteta. Suomessa Finanssivalvonnan selvitys väitteistä on myös valmistunut ja se on jättänyt selvityksen keskusrikospoliisin arvioitavaksi. Keskusrikospoliisi päättää aikanaan, aloitetaanko asiasta esitutkinta.

Rahanpesurikos edellyttää, että pystytään osoittamaan, että pankin kautta siirrettävät rahat on hankittu rikollisesti tai ovat esimerkiksi rikollista lahjontaa.

Vaikka pankki olisi laiminlyönyt rahanpesun estämistä koskevia sääntöjä, kuten asiakkaan taustojen tai talletettavien varojen alkuperän selvittämisen, se ei vielä tarkoita että pankki olisi syyllistynyt rikolliseen rahanpesuun.

UBS:lle 3,7 miljardin sakot rahanpesusta

 Sveitsin suurin pankki UBS sai uutistoimisto Reutersin mukaan keskiviikkona 3,7 miljardin euron sakkotuomion rahanpesusta.

 Pankki tuomittiin varakkaiden ranskalaisten avustamisesta veronkierrossa ja näin säästyneiden rahojen pesemisestä, mikä sekin on rikos. Tuomion mukaan pankki oli auttanut asiakkaitaan kätkemään yli 10 miljardia euroa varoja vuosien 2004–2012 välillä.

 Pankki on aiemmin maksanut Yhdysvaltain viranomaisille 780 miljoonaa euroa ja Saksassa 300 miljoonan euroa sakkoja samankaltaisista tapauksista.

 Tutkintapöytäkirjojen mukaan UBS:n pankkiirit hankkivat varakkaita asiakkaita muun muassa golfturnauksissa ja metsästysseurueissa.

 UBS aikoo valittaa tuomiosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää