Talous

Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

Syntyvyyden nopea heikkeneminen muuttaa aiemmin kasvukeskuksiksi ennustettujen alueiden tulevaisuudennäkymiä. Vain Helsingin, Tampereen ja Turun seudut kasvavat selvästi vuoteen 2040 mennessä, kertoo uusi ennuste.

Suomessa on vuoteen 2040 mennessä vain kolme reippaasti kasvavaa kaupunkiseutua. Samaan aikaan muu Suomi tyhjenee ennakoitua nopeammin.

Harvoissa kasvukeskuksissa, kuten Helsingin seudulla, on lisäksi syytä varautua samanaikaisesti ikääntyvän väestön suhteellisen osuuden rajuun kasvuun, jonka aiheuttaa syntyvyyden väheneminen.


Näin ennustaa kymmentä keskeistä kasvuseutua koskeva tuore selvitys, jonka on tehnyt Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

Virallisessa tarkastelussa tuoreimmat tiedot ovat tähän asti perustuneet Tilastokeskuksen vuoden 2015 lukuihin. 

MDI:n ennusteen mukaan 67,1 prosenttia suomalaisista asuu kymmenen kaupunkiseudun alueella vuonna 2040. Osuus on 1,9 prosenttiyksikköä suurempi kuin Tilastokeskuksen vuoden 2015 ennusteessa.

Asuntorahoitukseen keskittyneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen, Kuntarahoituksen, kiinteistöalan yhteistyöjärjestön Raklin ja ympäristöministeriön tilaaman selvityksen yksi keskeinen havainto on, että väki valuu pääkaupunkiseudulle aiemmin oletettuakin nopeammin.

Samalla ikääntyneen väestön osuus erityisesti Helsingissä kasvaa huomattavasti rajummin kuin on aiemmin arveltu.

Pääsyynä näihin muutoksiin on syntyvyyden ripeä heikkeneminen. Kun runsasväkisen Helsingin väestö vanhenee, ikääntyneiden suhteellinen osuus kasvaa lasten määrän vähetessä.

Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa Helsingin seudulla vuoteen 2040 mennessä ennusteen mukaan noin 136 000 hengellä, yli puolitoistakertaiseksi nykyisestä.

Helsingin kehysalueen kunnissa vanhusten suhteellisen osuuden määrän kasvu on vielä rajumpaa, kertoo MDI:n asiantuntija Timo Aro.

”Esimerkiksi Siuntiossa kasvu on 190 prosenttia.”


Helsingin seudun ”pelastusrenkaana” on kuitenkin Aron mukaan se, että myös työikäisten määrä kasvaa.

Vastaavaa työikäisen väestön positiivista kehitystä on Suomessa vuoteen 2040 mennessä enää viidellä kaupunkiseudulla, raportti ennustaa.

Selvityksen mukaan pääkaupunkiseudun väestö kasvaa peräti 270 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä.

Kun koko Suomen väestö kasvaa samaan aikaan vain 90 000 asukkaalla, tämä merkitsee, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella olevan maan väki vähenee 180 000 asukkaalla.

Vaikka Helsingin seudun väki vanhenee, sen väestörakenne on selvityksen mukaan ”ylivertainen muuhun maahan verrattuna sekä kasvudynamiikan että väestö- ja ikärakenteen kilpailukyvyn näkökulmasta”.

Vuonna 2040 Helsingin seudulla asuu suurin piirtein saman verran ihmisiä kuin tarkasteltujen kymmenen kaupunkiseudun ulkopuolella muualla Suomessa yhteensä, raportti havainnollistaa.

Tarkasteltujen kymmenen kaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa väestö vähenee ennusteen mukaan vuosien 2017–2040 aikana 13 prosentilla eli 276 454 asukkaalla.

Selvää kasvua tapahtuu pääkaupunkiseudun lisäksi lähinnä Tampereen ja Turun seuduilla.

Tällöin monella tähän asti kasvukeskuksina pidetyillä seuduilla nähdään odottamatonta kehitystä, raportti ennustaa.

Oheisesta kartasta näkee, miten kymmenen kaupunkiseudun väestö kehittyy vuoteen 2040 mennessä MDI:n laatiman ennusteen mukaan:


Selvityksen mukaan myös Oulun ja Jyväskylän seudut saavat kohtalaista väestönlisäystä vuoteen 2040 mennessä.

Kuopion seudun väestönlisäys jää maltilliseksi. Sen sijaan Lahden, Joensuun, Seinäjoen ja Vaasan seutujen väestö vähenee. Tosin näiden seutujen keskuskaupungit sinnittelevät edelleen osan kasvaessa.

Lahden, Joensuun ja Vaasan väestö vähenee maltillisesti, ja Seinäjoki kasvaa edelleen.

Selvitys ennustaa myös kaupunkien väestörakenteiden muuttuvan niin, että niiden keskukset vetävät yhä enemmän väkeä lähiseuduilta. Tämä tarkoittaa sitä, että myös kaupunkiseutujen sisällä nähdään jatkuvaa keskittymistä.

”Keskeistä muutoksessa on syntyvyyden romahdus ja sen aiheuttamat kerrannaisvaikutukset”, selvityksessä todetaan.

Toisaalta syntyvyyden ennustaminen on vaikeaa. Jokainen uusi tieto syntyvyyden muutoksista muuttaa laskelmat eri asentoon.

Samoin tilannetta voivat muuttaa esimerkiksi muutokset maahanmuuttopolitiikassa. MDI:n ennuste perustuu oletukseen, että kansainvälinen muuttoliike pysyy vuosien 2010–2018 tasolla.

Kaupunkiseudut jakautuvat neljään kasvuluokkaan, Turku hätyyttelee Tampereen asemaa maan kakkosena

”Syntyvyyden muutokset ovat ehdottomasti se suurin tekijä”, selittää MDI:n asiantuntija Timo Aro tuoreen, vuoteen 2040 ulottuvan väestöselvityksen parin prosenttiyksikön eroa edellisiin Tilastokeskuksen ennusteisiin.

Tuoreessa ennusteessa väestönsiirtymä kolmeen kaupunkikeskukseen kiihtyy ja väki keskittyy kasvukeskusten ytimiin.

”On mahdotonta ennustaa, onko kysymys pitkä- vai lyhyt­aikaisesta muutok­sesta.”

Aro kertoo tutkija­ryhmän tutkineen alueellisesti kokonais­hedelmäl­li­syyden muutosta vuodesta 2010 kolmella eri ennuste­mallilla.

Jos parin vuoden päästä alkaisi suuri lastensaantibuumi, se vaikuttaisi ennusteeseen piikkinä.

Aro muistuttaa kuitenkin, että syntyvyyden heikkenemisen vaikutukset näkyvät väestö­muutoksissa nimenomaan kerrannais­vaikutuksina.

Tämän takia monen kaupungin suunnitelmat voivat mennä uusiksi, koska kehitys on kulkenut toiseen suuntaan kuin aiemmin ajateltiin.

Kun tiettynä ajanjaksona lapsia syntyy vähän, tällöin parikymmentä vuotta myöhemmin muuttovalmiita nuoria aikuisiakin on paljon vähemmän, joten se vaikuttaa kaupunkien kehitykseen, Aro selittää.

Suomen alueellinen eriytyminen alkaa Aron mukaan pian näkyä paitsi maakuntien ja kaupunkiseutujen välillä myös kaupunkiseutujen sisällä.

”Väestö siirtyy reunoilta kohti keskuskaupunkia ja sen ydinkaupunkiseutua.”

Toinen selvityksen suuri havainto on se, että kymmenestä kasvavasta kaupunkiseudusta puhumisen sijaan pitäisi puhua neljästä kovin eri vauhtia kasvavista kaupunkikeskuksista.


”Helsingin seutu on ihan ylivertainen, ja toisessa korissa ovat Tampereen ja Turun seudut.”

Tamperetta on perinteisesti pidetty Suomen itseoikeutettuna kakkoskasvukeskuksena, mutta uusien tietojen valossa tilanne on muuttumassa vuoteen 2040 mennessä.

”Selkeästi näyttää, että Turun seutu saavuttaa Tampereen seutua.”

Tampereen ja Turun seudut ovat puolestaan Aron mukaan selvästi karistamassa kannoiltaan kolmannen kasvukorin eli Oulun ja Jyväskylän ja jossain määrin Kuopion seudun.

Neljännen kasvukorin kaupunkiseuduilla Joensuussa, Vaasassa, Lahdessa kehitysnäkymät vaihtelevat.

Kiinteistösijoittajat ovat viime vuosina huokailleet, että Suomessa on pitkäaikaisen aluepolitiikkamme johdosta miljoona asuntoa väärässä paikassa.

”Tämä kaikki on ollut todella pitkään nähtävissä, mutta Suomessa on vaikeaa keskustella vaikeista asioista. Me voimme olla kaikki siihen syyllisiä”, Aro vastaa.

Kun asuntojen hinnat jatkavat halpenemistaan syrjäseuduilla, osaavan työvoiman saaminen näille seuduille ainakin omistusasuntoihin on Aron mukaan haastavaa.

Hän vertaa harmitellen tilannetta Ruotsiin, jossa yhdyskuntarakenteen isot muutokset on toteutettu ajat sitten poliittisesti yhdessä keskustellen ja ratkaisuja hakien.

Viime vuosinakin Ruotsi on tehnyt määrätietoista suurkaupunkipolitiikkaa samalla kun maassa on tehty alueellistamista ja kehitetty harvaan asuttuja seutuja, Aro sanoo.

”Suomessa asiat tapahtuvat aina voimakkaiden sykäysten kautta.”

Esimerkiksi Joensuussa työttömyysaste on noin 14 prosenttia, mutta samaan aikaan avoimia työpaikkoja on runsaasti. Niihin ei vain saada osaavaa työvoimaa.

Aron mukaan ainoa ratkaisu Joensuun kaltaisten seutujen työvoimapulaan on työperäinen maahanmuutto.

”Se on niin iso itsestäänselvyys kuin joku voi olla. Se on välttämätöntä, sitä [työvoimaa] on ihan pakko etsiä.”

Fakta

Syntyvyyden heikkeneminen suurin selitys muutokseen


 Aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n ennuste on laadittu Tilastokeskuksen vuoden 2015 tietojen pohjalta niin, että kuntien välinen muuttoliike perustuu suhteellisiin muuttoalttiuksiin.

 Koko maa on jaettu 48 muuttoalueeseen, joiden asukkaille on laskettu ikäluokittaiset ja sukupuolikohtaiset muuttoalttiudet suhteessa kaikkiin muihin muuttoalueisiin.

 Ikäluokan lisäksi ennuste ottaa huomioon muun muassa tulo- ja lähtömuuton vaikutukset. Suurin yksittäinen muutosten selitys on syntyvyyden heikkeneminen kerrannaisvaikutuksineen. Lisäksi on käytetty erilaisia hedelmällisyys- ja kuolemanvaaralukuja.

 MDI:n ennuste perustuu oletukseen, että kansainvälinen muuttoliike pysyy vuosien 2010–2018 tasolla.

 Selvitys on Hypoteekkiyhdistyksen, Kuntarahoituksen, Raklin ja ympäristöministeriön tilaama.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  3. 3

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  6. 6

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  8. 8

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää