Talous

Nordean konsernijohtaja von Koskull kommentoi Ylelle rahanpesu­epäilyjä: ”Olemme aikoinaan olleet naiiveja”

Ylen MOT-ohjelman mukaan Nordean asiakkaana on ollut 300 niin sanottua pöytälaatikkofirmaa, joiden todellisia omistajia on mahdoton jäljittää.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että pankkikonserni Nordean tileille on päätynyt noin 700 miljoonaa euroa rahaa, josta osan alkuperään liittyy MOT:n mukaan epäselvyyksiä.

MOT:n tiedot perustuvat tutkivien toimittajien järjestön OCCRP:n kautta saatuun vuodettuun aineistoon. Aineisto koskee kahden liettualaisen pankin kautta tehtyjä tilisiirtoja vuosina 2007–2015. Molemmat pankit on sittemmin suljettu.

MOT:n mukaan pankkien kautta tehtyihin siirtoihin liittyy epäselvyyksiä, joiden ”voi päätellä liittyvän rikoksilla hankitun omaisuuden piilottamiseen eli rahanpesuun”.

Ohjelman mukaan Nordean asiakkaana on ollut 300 niin sanottua pöytälaatikkofirmaa, joiden todellisia omistajia on mahdoton jäljittää. Rahoista johtaa ohjelman mukaan linkkejä myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull sanoi Yleisradion A-studiossa illalla, että ”olemme aikoinaan olleet naiiveja, mutta tilanne tänä päivänä on hyvin erilainen”.

Koskullin mukaan hänelle ei Ylen maanantaisissa paljastuksissa ”ollut mitään uutta”. Ylen toimittajat kyseenalaistivat tämän tulkinnan, koska jotkut paljastukset olivat selvästi uudempia kuin aiemmin julkisuudessa käsitellyt tapaukset.

Koskull sanoi, että Nordea ottaa rahanpesun hyvin vakavasti ja pankki on tehnyt paljon yhteistyötä Tanskan viranomaisten kanssa. Tanskassa Nordea on jäänyt kiinni rahanpesun vastaisten toimien laiminlyönnistä.

Koskullin mukaan pankki on lisännyt merkittävästi panoksiaan rikollisen rahan tunnistamiseksi. Asian parissa työskentelee 1 500 ihmistä, noin viisi prosenttia nordealaisista.

Lain mukaan pankin tulee tietää talletusvarojen alkuperä ja tuntea asiakasyritysten todelliset edunsaajat.

Suomen Nordean tileille rahoista on MOT:n mukaan päätynyt yli 200 miljoonaa euroa. Merkittävä osa tilisiirroista liittyy tuotteiden ja palveluiden ostoihin suomalaisilta ja muilta pohjoismaisilta yhtiöiltä. Useimmiten rahat ovat tulleet johonkin veroparatiisiin kuten Brittiläisille Neitsytsaarille, Panamaan tai Belizeen rekisteröidyiltä yhtiöltä.

Nordea kommentoi MOT-ohjelmaa aiemmin tiedotteella, jossa pankki kertoi käyneensä läpi Ylen ja tanskalaisen Berlingske Tidende -sanomalehden julkaisemat jutut.

”Julkaistut tiedot liittyvät monimutkaisiin asiakokonaisuuksiin, joita olemme jo aikaisemmin kommentoineet julkisuuteen”, Nordea viestitti.

Se kertoi käyneensä läpi lukuisia asiakassuhteita ja tilitapahtumia ja raportoineensa niistä viranomaisille, jos se on havainnut epäilyttävää toimintaa.

”Tiedämme, että järjestelmämme eivät ole aiemmin välttämättä olleet kyllin vahvoja tämäntyyppisen talousrikollisuuden torjuntaa ajatellen, ja olemme vilpittömästi pahoillamme siitä”, Nordea tiedotti.

”Olemme sitä mieltä, että yhteistyötä pankkien välillä sekä pankkien ja viranomaisten kesken on tiivistettävä entisestään”, Nordea linjasi.

Nordea ei halunnut kommentoida maanantaina puhelimitse HS:lle tietoja epäselvistä rahoista.

MOT-ohjelma mainosti Areenassa esitettävää ohjelmaa jo viikonloppuna Nordeaa koskevilla väitteillä. Tieto sysäsi Nordean osakkeen maanantaiaamuna heti kaupankäynnin alettua noin kuuden prosentin laskuun.

Illansuussa osakkeen hinnan lasku päätyi vajaaseen neljään prosenttiin verrattuna perjantain päätöskurssiin.

Nordea on monien muiden pankkien tavoin joutunut vastaamaan rahanpesua koskeviin väitteisiin toistuvasti viime vuosina. Pankki on saanut moitteita ja sakkoja rahanpesun vastaisten sääntöjen laiminlyönnistä.

Pankin konsernijohtaja Casper von Koskull sanoi tanskalaisen Børsen-lehden haastattelussa viime viikolla, että pankki tulee saamaan sakot Tanskassa.

Pankilla oli elokuuhun 2014 asti Tanskassa ”kansainvälisiin asiakkaisiin” keskittynyt yksikkö, jolla oli asiakkaana esimerkiksi veroparatiiseihin rekisteröityjä yrityksiä ja venäläisiä yrityksiä.

Yksikön kautta kulki rahaa, jonka alkuperää ja todellisia omistajia pankki ei aina selvittänyt riittävällä tarkkuudella.

Tanskan viranomaiset alkoivat tutkia tapahtumia vuonna 2016. MOT arvioi, että sen käsissä oleva aineisto saattaa liittyä ainakin osittain Tanskan tapahtumiin.

Nordean riskienhallintajohtaja Julie Galbo myönsi viime syksynä Jyllands Post -lehden haastattelussa, että pankkia on käytetty rahanpesun välineenä takavuosina.

Ruotsin finanssivalvoja sakotti Nordeaa vuonna 2015 rahanpesun vastaisten toimien laiminlyönnistä.

Viime syksynä von Koskull kommentoi tuolloin julkisuudessa esitettyjä yhdysvaltalaisen sijoittaja William Browderin väitteitä pankin saamista hämäräperäisistä rahansiirroista HS:lle näin:

”Sen olen sanonut, että menneisiin vuosiin pitää suhtautua nöyrästi. Koko pankkisektori aliarvioi silloin talousrikollisuuteen liittyvän monimutkaisuuden ja mitkä sen torjuntaan tarvittavat prosessit olivat”, hän sanoo.

Von Koskullin mukaan Nordea ei ole kuitenkaan löytänyt omasta aiemmastakaan toiminnasta ilmeisiä rahanpesuun liittyviä viitteitä.

”Ainakaan mitään systemaattista ei ole ollut. Jos katsomme esimerkiksi Baltian liiketoimintaa eli [syyskuussa myytyä] Luminoria niin siellä ulkomaisten talletusten määrä on ollut hyvin pieni, eikä niin sanottuja peilikauppoja ole tehty. Myöskään rahanpesuepäilyjä ei ole esitetty.”

Myös Browderin väitteisiin liittyy liettualaisia pankkeja, joten kyse saattaa olla samoista tapahtumista.

Epäilyttävistä lähteistä olevan rahan vastaanottaminen ei välttämättä tarkoita, että pankki olisi syyllistynyt rahanpesurikokseen tai edes laiminlyönyt rahanpesun estämistä koskevia sääntöjä.

Rahanpesurikos tarkoittaa sitä, että rikollisesti hankitun rahan alkuperä hävitetään pankkijärjestelmän kautta.

Rahanpesun vastaisten sääntöjen mukaan pankin pitää muun muassa tietää vastaanottamansa rahan alkuperä ja tuntea asiakasyritystensä todelliset omistajat ja edunsaajat.

Ruotsin talousrikosviranomainen on jo päättänyt, ettei Browderin ilmianto antanut aihetta tutkinnan aloittamiseen. Suomessa Keskusrikospoliisi ei ole vielä päättänyt aloitetaanko asiasta esitutkinta vai ei. Sekä Finanssivalvonta että keskusrikospoliisi selvittävät yhä tapahtumia.

Sijoittajat ovat olleet varpaillaan rahanpesusyytösten kanssa sen jälkeen, kun viime vuonna kävi ilmi, että Danske Bankin Viron-konttorin kautta oli kulkenut 200 miljardia euroa hämäristä lähteistä peräisin olevaa rahaa.

Danske Bankin entisiä työntekijöitä on ollut pidätettynä Virossa epäiltynä muun muassa lahjuksen ottamisesta. Pankki on varannut mahdollisiin sakkoihin lähes 2,5 miljardia euroa.

Pankin toimista on menossa tutkinta Viron ja Tanskan lisäksi muun muassa Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Helmikuussa Ruotsin televisio paljasti, että ruotsalainen Swedbank oli ottanut Danske Bankin epäilyttävien asiakkaiden tekemiä maksuja vastaan. Swedbankin osake halpeni noin viidenneksen kahdessa päivässä.

Viron rahoitusvalvoja muistutti tiedotteessa Swedbank-uutisoinnin jälkeen, että Danske Bankin alun perin vastaan ottamia varoja on kulkenut monien pankkien kautta. Ne eivät välttämättä ole silti rikkoneet mitään sääntöjä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää