Talous

Fazer alkaa valmistaa ksylitolia kotimaisista kauran kuorista Lahdessa

Kauramyllyn sivutuotteesta tehtyä makeutusainetta on tarkoitus tuottaa myös vientiin eli myydä maailmanlaajuisesti. Nyt purukumin ja pastillien ksylitolin raaka-aine tulee ulkomailta, lähinnä Keski-Euroopasta.

Fazer ryhtyy valmistamaan kauran kuorista ksylitolia, jonka markkinoiden uskotaan kasvavan maailmanlaajuisesti. Yhtiö rakentaa ksylitolia tuottavan tehtaan Lahteen, josta kasvipohjaista makeutusainetta lähtisi vastedes myös vientiin.

Esimerkiksi purukumeissa ja pastilleissa käytettävän ksylitolin raaka-aine ksyloosi on viime vuosina tuotu Suomeen ulkomailta, lähinnä Keski-Euroopasta.

Ksyloosin lähteitä ovat muiden muassa maissi, pyökki ja riisi. Suomessa ksylitolista puhuttiin myös koivusokerina, mutta koivusta sitä ei enää teollisesti tehdä.

Ksylitolia alettiin valmistaa Suomessa teollisesti jo 1970-luvulla, jolloin sen terveysvaikutuksiakin tutkittiin Turun yliopistossa.

Suomessa ksylitolia valmistaa nyt DuPont Nutrition & Health -konserniin kuuluva maailman suurin ksylitolitehdas Kotkassa. Omalta Itävallan-tehtaaltaan se hankkii raaka-aineen, jota saadaan keskieurooppalaisesta lehtipuusta.

Tuotantopäällikkö Teijo Turkia kertoo, että aina 1990-luvun lopulle asti ksyloosiraaka-aine valmistettiin Kotkassa koivuhakkeesta. Siitä luovuttiin, koska tilalle kehitettiin Turkian mukaan tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi prosessi Itävallan tehtaalle.

Fazerilla kauran kuoret ovat kaura­myllyn sivutuote ja esimerkki kierto­taloudesta. Kuoret sisältävät ksyloosia, josta ensin valmistetaan ksylitolia. Sen jälkeen kuorista jää jäljelle vielä aineksia lämpöenergiaksi.

Lahden tehtaaseen Fazer sijoittaa 40 miljoonaa euroa ja pyrkii investoinnilla vahvistamaan asemaansa edelläkävijänä viljatuotteissa.

”Olemme luoneet uudenlaista teknologiaa, jonka olemme myös patentoineet”, kertoo konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Konsernin suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsiin.

Valmistustapa on Vitzthumin mukaan monimutkainen ja ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta eli kauran kuorta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Nyt kauran kuoria käytetään lähinnä energiantuotantoon.

”Meillä on iso tuotekehitystiimi ja olemme myös kasvattaneet sitä. Perustutkimuksessa on toistakymmentä henkeä”, Vitzthum sanoo. Idea tehdä ksylitolia kaurasta tuli makeisten strategiajohtajalta pari vuotta sitten.

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen. Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-ainekin syntyy yrityksen omasta tuotannosta.

Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa. Etenkin kosmetiikka on ksylitolin käytössä nouseva ala. Viime vuonna teollisuudessa alkoi olla jo pulaa ksylitolista raaka-aineena.

Ksylitolilla on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen hyväksymä terveysväite, jota pidetään vahvana. Viime aikoina on tosin tuotu esiin myös tutkimustuloksia, joiden mukaan ksylitoli ei välttämättä ehkäisekään esimerkiksi kariesta.

Fazerin tavoitteena on olla ainut suomalaisesta kasvipohjaisesta raaka-aineesta ksylitolia valmistava yritys. Fazer on nyt myös ainoa suomalainen ksylitolipurukumin valmistaja.

Fazer julkaisi ensimmäiset uutiset Lahden-investoinnista tammikuussa, mutta silloin ei vielä tarkemmin kerrottu, millaisesta kauran hyödyntämisestä on kyse.

Investointi sijoittuu vuosille 2019–2020. Tehdas tuo 30 uutta työpaikkaa ja työllistää myös välillisesti.

Fazerin Lahden-tehtaan rakennustyöt alkoivat tämän vuoden helmikuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää