Talous

Terveysalan yritykset vaativat sote-ulkoistuksia rajoittavien lakien purkamista

Rajoituslailla oli tarkoitus rauhoittaa tilanne sote- ja maakuntauudistuksen alla.

Kuntien laajamittaisia sote-ulkoistuksia rajoittava lainsäädäntö pitäisi purkaa nyt, kun hallituksen sote-uudistus on kaatunut, vaativat sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat yritykset.

Ulkoistuksia sääntelevä rajoituslaki asetettiin, sillä hallitus halusi varmistaa, etteivät kuntien solmimat sopimukset sido tulevien maakuntien käsiä, kun ne tulevaisuudessa ottavat vastuulleen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen.

Lain mukaan sopimukseen pitää laittaa irtisanomisehto silloin, jos yritys ottaa hoitaakseen yli 30 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän sote-palveluista. Näin maakunnalla olisi oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta.

Laki on ollut voimassa vuodesta 2016. Sitä kiristettiin vielä vuonna 2017, kun Meri-Lapin kunnat solmivat Mehiläisen kanssa 15-vuotisen ison ulkoistussopimuksen, jonka ehtojen mukaan sopimuksen irtisanomisesta pitäisi maksaa Mehiläiselle 100 miljoonan euron korvaus. Viime vuoden lopulla rajoituslain voimassaoloa jatkettiin vuoden 2022 loppuun asti.

Sote- ja maakuntauudistus kaatuivat virallisesti perjantaina, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) pyysi hallituksen eroa.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen sanoo, ettei rajoituksille enää ole perusteita.

”Laki tehtiin sitä varten, että kun maakunnat ottavat vastuun sote-palveluista, väliaikana rajoitetaan kuntien oikeutta päättää asioistaan. Kun malli pantiin vessasta alas, ei rajoituksille ole perusteita”, hän sanoo.

”Toisaalta lainsäädäntö kävi tarpeettomaksi, koska sellaista tahoa ei ole tulossa, joka voisi irtisanoa sopimuksen, jos se on rajoittamislain vastainen.”

Samaa mieltä on Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

”Nyt kun sote on kaatunut, on kaatunut myös pohja kuntien itsemääräämisoikeuteen puuttumiselta perustuslain vastaisesti. Rajoituslait tulee siis purkaa”, Järvenpää toteaa HS:lle sähköpostitse.

”Kunnilla täytyy olla myös vapaus päättää miten sosiaali- ja terveyspalvelunsa haluavat tuottaa ja järjestää. Kunnat ovat päättäjinä lähellä asiakkaita ja osaavat tehdä viisaita päätöksiä kuntalaisten parhaaksi, toisin kuin norsunluutornissa olevat keskushallinnon virkamiehet.”

Rajoituslain purkamista mutkistaa se, että Suomessa ei enää ole toimivaa hallitusta. Vanha hallitus jatkaa toimitusministeristönä, joka ei voi tehdä uusia lakiesityksiä. Uusi hallitus kootaan 14. huhtikuuta pidettävien eduskuntavaalien jälkeen.

Kaikkiaan hallituksen sote-uudistuksen kaatuminen ei alan yritysten toimintaan vaikuta. Suomessa väki vanhenee ja kuntien rahapula jatkuu, joten yrityksien tarjoamille palveluille on kysyntää.

”Soten odottaminen ei ainakaan ole parantanut kuntataloutta. Kaksi kolmasosaa kunnista teki alijäämäisen tuloksen vuonna 2018”, Pihlajalinnan Aaltonen sanoo.

Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen arvioi, että moni kunta on ollut neljä viime vuotta odottavalla kannalla, kun valmistautuminen sote-uudistukseen on ollut käynnissä.

”Se energia kanavoituu nyt jonnekin muualle. Se tarkoittaa, että kunnat alkavat katsella, että kun sotea ei tule, niin millä tavalla me sitten viemme tätä eteenpäin.”

Tämä voi tarkoittaa lisääntyvää kysyntää yksityisiä palveluntuottajia kohtaan.

”Ongelmia ei ole neljässä vuodessa ratkaistu, vaan ne ovat päinvastoin pahentuneet. Siinä mielessä oletukseni on, että tulemme varmasti käymään paljon erityyppisiä keskusteluja”, Närhinen sanoo.

Mehiläisen Järvenpää arvioi, että soten kaatuminen voi johtaa kuntien ulkoistusten lisääntymiseen, mutta myös yksityisten terveysvakuutusten tai terveyssopimusten suosion kasvuun.

Edes sote-uudistukseen sisältyneen valinnanvapausesityksen kaatuminen ei yrityksiä juuri harmita. Aaltonen arvioi, että kunnat ja yritykset etsivät nyt uusia yhteistyön muotoja ja kokeilevat, mitä kaikkea nykylain puitteissa on mahdollista tehdä.

”Me haluamme voimakkaasti haastaa tätä järjestelmää.”

Mehiläisen Järvenpää muistuttaa, että yritys hoitaa jo nyt yli 200 000 suomalaisen terveyskeskuspalveluita kuntien kanssa tekemiensä sopimusten ansiosta. Päälle tulevat työterveysasiakkaat sekä perheet, jotka käyttävät lapsia pääasiassa yksityisellä lääkärillä.

”Mitään massiivista sote-uudistusta ei siis tarvita valinnanvapauden toteuttamiseen tai yksityisen palveluntuottajien osallistumiseen julkisissa palveluissa, se on mahdollista jo nykyisen lainsäädännön puitteissa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää